Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : laboral
DEFENSEM EL VERD PÚBLIC
10 set 2004
En la dècada dels anys 80, arrel de les reivindicacions i lluites de la ciutadania i de les Associacions de Veïns/es, el primer Ajuntament democràtic de Barcelona va apostar per millorar el medi ambient i la qualitat de vida dels ciutadans a través de l'increment del Patrimoni Verd de la Ciutat i de la gestió i execució directa de la seva conservació, suprimint les contractes d’empreses privades que feien el manteniment de la gran majoria del verd públic.
Després de vint-i-cinc anys de gestió pública del verd urbà, malgrat l'increment hagut en hectàrees, encara estem lluny d'arribar al barem de 10 m2 per habitant establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com el mínim per garantir les necessitats ecològiques de la ciutat i la qualitat de vida dels seus ciutadans.

L'any 1992, l'Ajuntament de Barcelona i els treballadors/es de Parcs i Jardins vam signar un protocol per garantir la gestió i execució directa del verd de la ciutat de Barcelona (amb personal propi),creant lâInstitut Municipal de Parcs i Jardins, un Organisme Autònom que té la responsabilitat de la conservació, l'ampliació i la millora de tots els parcs i jardins, dels espais enjardinats de la via pública, de l'arbrat, dels terrenys forestals del terme municipal, de la platja, etc., juntament amb dâaltres competències i serveis auxiliars: producció de planta (vivers), manteniment de bancs i jocs infantils, mobiliari urbà, papereres, lavabos públics, tallers, recollida d'animals morts, neteja de pipicans..., incloent els centres de formació, la vigilància i lâinformació dels usos dels espais verds.

Tot i la responsabilitat assumida per l'Ajuntament en la gestió i execució directa del Servei Públic, la política d'inversions per a la conservació i restauració del Patrimoni Verd de la Ciutat des de l'any 1992 ha estat restrictiva. Any rere any, els pressupostos sâhan disminuït proporcionalment, sâhan congelat les plantilles, incomplint ràtios de personal (1,2 treballadors/es per hectàrea) per al manteniment òptim, desviant recursos a treballs comercials, abandonant funcions assignades, baixant la qualitat del manteniment, externalitzant serveis (el manteniment a càrrec dâempreses privades)â¦

Aquesta situació ha provocat la degradació de les zones verdes i els seus serveis auxiliars, situació que sâagreujarà amb la nova decisió que vol adoptar l'Ajuntament de Barcelona de canviar l'actual sistema de gestió del verd urbà, un canvi que vol transformar lâInstitut Municipal en una Entitat Pública Empresarial (EPE), la qual cosa representarà una comercialització del verd urbà, un menor control públic de les contractacions que es realitzin, una nova mentalitat que te la pretensió de fer un negoci econòmic d'un servei públic.

Davant dâaquesta proposta de canvi de model de gestió, preconitzada pel Govern Municipal acollint-se a la disposició transitòria tercera de la Llei 57/2003 de modernització del Govern Local, volem deixar constància que mai ha figurat en els programes electorals dels partits polítics que formen lâEquip del Govern, ni s'ha explicat en les seves campanyes, i que la decisió proposada de canvi de model de gestió no és una obligació jurídica sinó una decisió política. Una privatització del servei i del patrimoni verd de Barcelona que no ha estat recolzada pels electors.

Aquest canvi en el model dels serveis públics posa en evidència la falta de voluntat política de l'Ajuntament de Barcelona, o pitjor encara, significa la renuncia a gestionar la cosa pública, adoptant una política âneoliberalâ? pròpia de qualsevol govern de dretes.

Davant dâaquesta situació manifestem el següent:

1.- La zona verda urbana cal que continuï augmentant, almenys fins que s'arribi als 10 m2 per habitant.

2.- La ciutat ha de recuperar de manera urgent les zones verdes més degradades i els parcs i jardins de caràcter històric- artístic respectant el seu projecte original, així com la conservació correcta sota els estrictes criteris de professionalitat del verd urbà, que només es pot garantizar amb la gestió i execució directe municipal.

3.- L'Ajuntament ha de fomentar la participació de les organitzacions veïnals i ciutadanes en el control de la gestió del Patrimoni del Verd de la Ciutat (Agenda 21) i ha de reconèixer el seu dret a formar part del Consell d'Administració de Parcs i Jardins (ja reclamat en lâany 1991 pel Comitè de Empresa).

4.- L'Ajuntament ha d'abandonar qualsevol idea de privatització de la gestió del verd i de la mercantilització dels espais públics i ha de destinar els recursos necessaris (econòmics i humans) per garantir una adequada qualitat de conservació, d'acord amb les necessitats ecològiques i de qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes .Barcelona, setembre 2004


Comitè dâEmpresa
Parcs i Jardins de Barcelona
Institut Municipal

CCOO USOC CGT UGT

Nota:
Les Entitats i Organismes que vulgueu adherir-vos a aquest manifest adreçar-vos al
Comitè dâEmpresa de Parcs i Jardins de Barcelona Institut Municipal, Via Favència núm. 41-47 O8O42 BCN Tel. 93.291.47.90 Fax. 93.291.47.89 e-mail comiteparcsbcn ARROBA eresmas.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat