Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
El riu Ebre acumula al fons del pantà de Flix milers de tones de residus tòxics perillosos
10 set 2004
Entre dues-centes mil i tres-centes seixanta mil tones és la xifra alarmant de residues tòxics que hi ha submergits a les aigües del riu Ebre, a la llera del pantà de Flix. Ja fa temps que se'n parla de la contaminació del pantà, però ahir l'alarma va tornar a saltar quan TV3 va fer públiques les dades d'un informe del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que reclamen actuacions urgents per controlar els residus radioactius i materials contaminants que s'hi acumulen. Per la seva banda el conseller de Medi, Salvador Milà, va explicar que la Generalitat treballa juntament amb el govern espanyol per controlar la situació que, segons el conseller, no ha d'alarmar la població. Els milers de tones de residus tòxics que s'acumulen a la llera del pantà de Flix han estat generats, en gran mesura, per l'empresa Erkimia, l'actual Ercros Industrial, durant vint anys d'activitat.

«Tenim les conclusions de l'estudi des de finals del 2003 i s'estudien mesures per controlar-ho», amb aquestes paraules el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, pretenia tranquil·litzar les dades fetes públiques ahir al vespre a través del canal autonòmic català, que posen al descobert l'existència de milers de tones de residus sòlids tòxics al pantà de Flix generats, entre d'altres, per l'empresa Erkimia (actual Ercros Industrial) al llarg de vint anys d'activitat. És precisament en la zona del riu situada davant l'empresa química on hi ha aquests materials, que avancen dividits en diversos lòbuls amb gruixos de gairebé quatre metres, segons especifica l'estudi realitzat pel CSIC i la UAB.


L'informe desglossa les matèries perilloses en diverses categories: de 60 a 70 tones són metalls pesants, mentre que entre deu i divuit són de mercuri, un material altament contaminant. També hi ha deu tones de compostos organoclorats, com ara el DDT, que és molt tòxic, i també milers de tones de materials radioactius. Tot i això, els nivells de radioactivitat es mantenen en la normalitat. Aquest volum equivaldria a la mida d'una illa de l'Eixample de Barcelona amb una altura d'entre sis i onze pisos.

De fet, tots aquests materials van començar a generar-se en els anys setanta com a resultat del procés industrial a través del qual s'obté el fosfat bicalci, un complement per als pinsos que es donen als animals i que procedeix d'una roca del Marroc altament tòxica, la fosforita. Durant tots aquests anys els metalls pesants, el mercuri, els organoclorats i el material radioactiu han pogut mantenir-se estables gràcies a la tranquil·litat de les aigües del pantà flixenc però si hi hagués un accident o una gran riuada comportaria un gran risc tant per a la salut com per al medi ambient.

SOTA CONTROL

Més enllà d'una realitat indefugible, Salvador Milà puntualitzava ahir que l'informe deixa molt clar que els residus acumulats al pantà tenen «nivells
inferiors però propers als límits d'activitat radioactiva declarable» i que «en cap cas» es detecten nivells fora del normal passat l'assut de Xerta», cosa que vol dir que no existeix cap risc per a la població. Coneixedor del problema, Milà va explicar que el bloc de mesures alternatives al PHN ja preveu una inversió d'uns 90 milions d'euros per estudiar les mesures que cal de prendre

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El riu Ebre acumula al fons del pantà de Flix milers de tones de residus tòxics perillosos
10 set 2004
Sr Salvador Milà.Acàs entr FLIX i XERTA no hi vivim més de 20000 persones.Que potser natros no correm cap risc?Es vergonyòs el desconeixement del conseller de Medi Ambient Salvador Milà de la realitat mediambiental de la Ribera d'Ebre i del seu desconeixement excepte per colocar-mos macroabocadors.De verd ne te menos que una auliva negra.
Re: El riu Ebre acumula al fons del pantà de Flix milers de tones de residus tòxics perillosos
13 mar 2005
M'agradaria rebre informació sobre el que està passan. He decidit fer el meu treball de recerca sobre el que està passan al pantà i m'agradaria investigar a fons perque aquest es un tema que m'interessa i quanta mes informació tingui millor. gracies
Sindicato Sindicat