Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : immigració : laboral : guerra
Presentació de les Jornades sobre la Precarietat
09 set 2004
A la CGT la lluita contra la precarietat laboral i social constitueix l’eix central de la nostra activitat. No oblidem que la precarietat es conseqüència de la globalització d’un model econòmic i social injust i inhumà que, amb l’excusa de la competitivitat, persegueix un increment incessant dels beneficis del capital, arrasant les nostres condicions de treball i els nostres drets laborals i socials. Quan lluitem contra la precarietat estem lluitant contra un sistema que globalitza l’explotació i la misèria de la majoria.
Les conseqüències d’aquesta explotació les patim els treballadors i les treballadores: Acomiadaments col·lectius, tancaments i deslocalitzacions d’empreses; Contractes precaris; Precarietat en els salaris; Precarietat en els drets laborals que l’any 2003 es va cobrar la vida de 1.034 treballadors i treballadores. Els efectes devastadors d’aquestes agressions als nostres drets laborals es veuen multiplicats per les retallades i el progressiu desmantellament de les empreses i serveis públics essencials per a la satisfacció de les necessitats bàsiques: sanitat, educació, transports, comunicacions, etc.

La CGT ha plantat cara a les successives reformes legislatives que han configurat un mercat laboral sense drets, precari i insegur. Dia rere dia, a les empreses, hem lluitat contra aquesta precarietat oposant-nos a les ETT’S i als contractes precaris, mobilitzant-nos contra els ERO’S i denunciant les dobles escales salarials. Així mateix, i juntament amb altres col·lectius, ens hem oposat també a les retallades de drets socials a l’àmbit de la sanitat o l’educació.

Però és necessari avançar com Organització per tal de servir d’eina als treballadors i treballadores que veuen com perden els seus drets i els seus llocs de treball. És necessari avançar amb els que més necessiten organitzar-se per defensar la seva dignitat, amb els col·lectius que més pateixen la precarietat i la marginació: els joves, les dones, els immigrants, els aturats de llarga durada...

En aquest context de lluita concreta i sostinguda contra la precarietat, els propers dies 1 i 2 d’octubre es celebraran les Jornades sobre la Precarietat. Organitzades per la CGT de Catalunya, les Jornades estan plantejades com un temps de reflexió necessari per continuar amb la nostra acció quotidiana.

Cal millorar la nostra lluita diària contra la precarietat. Necessitem comprendre quines són les causes que generen aquesta precarietat. Com afecta a les nostres vides, tant a l’àmbit laboral, com a l’hora de satisfer les nostres necessitats presents i futures: habitatge, sanitat, educació, transport, comunicació, pensions, cures, etc.. Com afrontem aquestes múltiples precarietats a la feina, al nostre barri o a la nostra localitat i quines dificultats troben a l’hora de denunciar-les i de lluitar contra elles. Finalment ens hem de dotar d’estratègies d’intervenció i de lluita per fer més eficaces les nostres accions contra la precarietat.

Aquestes Jornades de reflexió i debat, públiques i obertes a tothom, s’estructuraran al voltant de diferents taules temàtiques formades per afiliats i afiliades de la CGT que abordaran la problemàtica de la precarietat des de la experiència de lluita a la seva empresa, en el seu sector productiu, o a la seva localitat. En aquestes taules hi participaran també companys i companyes que a nivell individual o col·lectiu reflexionen i actuen sobre una realitat social marcada per les mil cares de la precarietat. Les seves aportacions, proveïments de perspectives i realitats diverses, enriquiran un debat en el que posarem en comú experiències i reflexions i del que extraurem conclusions que ens seran útils per tots aquells i aquelles que no ens resignem a acceptar un futur de precarietat i misèria.

Així doncs, esteu totes i tots convidats a participar activament en aquestes Jornades, que suposaran un pas molt important en el nostre objectiu de consolidar a la CGT con eina de lluita, una lluita col·lectiva, contra la precarietat i contra el sistema que ens la imposa.


Juan Carlos del Val
Secretari General de la CGT de Catalunya

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Presentació de les Jornades sobre la Precarietat
09 set 2004
(Publicado en «El Otro País», núm de junio-julio de 2004, p 4-5)

Por primera vez desde el año 1997, el paro creció en la UE, durante el año 2003. Esta crisis económica comienza a notarse ya en Europa, que se ha encontrado con Japón y EEUU en evolución a la baja. Los índices de paro comienzan a dispararse; muchísimos monopolios acometerán unos dramáticos recortes de plantilla: el caso de Nissan en Cataluña es sólo un botón de muestra. Por primera vez desde 1997, la Unión Europea verá crecer el número de parados hasta alcanzar la cifra de 40 millones de desempleados. La Europa de los 25 no será una Europa Social del Bienestar.

El porcentaje de parados pasa del 8 al 13 por 100 al firmar la ampliación a la Europa de los 25. El ritmo de creación de puestos de trabajo experimenta un claro deterioro. En 1999, la tasa de creación de empleo era 1'9 por 100 y se mantuvo sólo dos décimas por debajo en el año 2000. En 2001 bajó a 1'2 por 100, y en 2002 se limitó a sólo un 0'2 por 100. Los datos más preocupantes se refieren a Alemania. En 2001, su balance neto de creación de empleo fue nulo; al año siguiente registró una tasa negativa del 0'3 por 100, hecho que también se produjo en Austria. Incluso en países donde crece el empleo, los porcentajes no superaron el 1 por 100 en ningún caso.

Los gobiernos europeos se preparan para afrontar la dura realidad de que, mientras 8 años atrás veían que en la zona se creaban 5'4 millones de puestos de trabajo netos, en el período del 2001 al 2003 sólo se crearon 3 millones. España, con la tasa de paro más elevada de la UE, 14'1 por 100, y 13 por 100 en 2002, también sufre un grave deterioro en su capacidad para generar empleo. Desde 1998, la tasa neta de nuevos trabajos estaba por encima del 3 por 100; en 2001 bajó al 2'3, y en 2002 al 1 por 100.
Re: Contra l'Europa dels estats i el capital: Autodeterminació Popular ::
09 set 2004
Un any més, la CGT sortim al carrer l'Onze de Setembre per reivindicar, lluitar i somiar.

Reivindiquem l'emancipació de les classes populars catalanes, des del nostre internacionalisme solidari, deixant enrere tot Estat. Lluitem per l'autodeterminació popular, l'autoorganització de les persones i l'autogestió dels recursos. Somiem una Catalunya lliure dins una federació universal de pobles i persones sobiranes.

Però avui com ahir les classes populars catalanes no som qui decidim el nostre destí. L'estatisme i el gran capital són perfectes aliats dins el context global: fronteres per a les persones i lliure circulació per als capitals, homogeneització cultural i diversitat en el consum, racisme social i fraternitat empresarial.

(Llegir més a la pàgina de la CGT de Catalunya)


CGT participa a les convocatòries de:

Girona
A les 19h, a la plaça Catalunya.
Reus
A les 19h, a la plaça del Mercat Central.
Lleida
A les 12h, davant de l'Institut d'Estudis Ilerdencs


--------------------------------------------------------------------------------
Re: Presentació de les Jornades sobre la Precarietat
10 set 2004
I unes jornades contra el mobbing? per quan?

http://www.conflictolaboralencgt.net
Sindicato Sindicat