Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
[Vilafranca] L'Ajuntament pretén criminalitzar les entitats que reclamen una festa major mes oberta i participativa
08 set 2004
La CUP es desmarca d'una declaració institucional i fa una crida al diàleg i la participació.
+estelades.JPG
06/09/04

Els grups del govern de Vilafranca -el PSC, ICV i ERC- han donat impuls a una declaració institucional davant d'alguns incidents ocorreguts durant la Festa Major de Vilafranca. L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès actuarà contra els responsables dels incidents que es van produir durant les festes. De moment, la policia local de Vilafranca ja ha començat a treballar per identificar les persones que van provocar els aldarulls. Quan les identificacions estiguin fetes, el govern local té la intenció de presentar les denúncies corresponents a la delegació del govern de l'Estat contra aquestes persones. En aquest aspecte, el govern té el suport de tots els grups de l'oposició, a excepció de la CUP, que, segons un comunicat públic del govern, «encara no s'ha sumat a la condemna ni s'ha pronunciat sobre els incidents».

El govern de Vilafranca ha volgut remarcar que els incidents els van protagonitzar una «minoria violenta i autoritària», que va mostrar una actitud «incívica», intentant «imposar per la força la seva manera d'entendre la festa major». La polèmica, però, ja havia començat abans de la festa major, quan un grup de gent va reclamar el dret a introduir elements nous en el programa de festa major sense haver d'organitzar una festa major alternativa com havien fet en edicions anteriors, però l'Ajuntament no ho va considerar adequat.

Declaració institucional amb el suport de PSC, CIU, ERC, PP i ICV

L’Ajuntament de Vilafranca vol agrair l’alt grau de civisme de la gran majoria de vilafranquins i vilafranquines i de milers de persones que ens han visitat, que han gaudit d’una excel•lent Festa Major 2004. Amb tot, l’Ajuntament de Vilafranca lamenta i condemna l’actitud incívica d’una minoria violenta i totalitària que ha intentat imposar per la força la seva manera d’entendre la Festa Major, ocasionant, en alguns casos, danys a altres persones. En aquest sentit, l’Ajuntament de Vilafranca valora molt positivament l’actuació de la Policia Local i de la resta de forces de seguretat que han actuat defensant el civisme i la Festa Major. Arran d’aquests incidents, s’estan fent gestions d’identificació dels grups i persones que hi han participat i, en aquest sentit, l’Ajuntament de Vilafranca té la intenció de presentar les denúncies corresponents a la Delegació del Govern contra les persones que han intervingut en aldarulls i alteracions greus de la seguretat ciutadana.

Finalment, l’Ajuntament de Vilafranca vol manifestar el ple suport als administradors de la Festa Major i a tots els seus col•laboradors, als quals cal agrair l'esforç i dedicació esmerçats perquè tothom haguem pogut gaudir d’una Festa Major participativa, popular i oberta a tothom.

3 de setembre de 2004


Comunicat de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP)

El pronunciament de la CUP sobre els incidents ocorreguts durant la Festa Major.

Lamentem, com tots els vilafranquins/es, els incidents violents ocorreguts durant el desenvolupament de la Festa Major, alhora que agraïm a tothom el grau de civisme, l’esforç i la dedicació del administradors/es i col·laboradors/es de la festa major, i desitgem que fets com aquests no tornin a succeir.

Des de la CUP volem manifestar també que no s'ha sotasignat el comunicat de premsa de l’ajuntament per tres motius més que raonables:

1. En primer lloc perquè tot i ser sol·licitat no se li ha donat el temps suficient per a pronunciar-se al respecte, donat que el nostre model de funcionament és assembleari i requereix d’un cert temps de discussió.

2. En segon lloc, en el text del comunicat de l’Ajuntament es busca relacionar malintencionadament la campanya “Per una Festa Major de tothom i per a tothom?, amb els incidents ocorreguts durant la Festa Major, relació que no ha existit ni existeix.

3. La CUP va donar suport al manifest “Per una Festa Major de tothom i per a tothom?, conjuntament amb altres 16 entitats, ja que proposava un model de participació obert i popular i d’enriquiment democràtic per al poble, obrint camins de debat, discussió i participació a les iniciatives populars, per tal de renovar l’organització de la Festa Major i engrandir-la i estendre-la a tot el gruix de població que sigui possible.

Per tot l’exposat, la CUP segueix donant suport al manifest “Per una Festa Major de tothom i per a tothom? i emplacem a l’equip de govern a reflexionar sobre la gestió de la Festa Major abans, durant i després d’aquesta.

6 de setembre de 2004


08/09/04

El regidor de cultura amenaça a les entitats que van signar el manifest "Per una festa major de tothom i per a tothom"

- Joan Rios (ERC) parla de prendre represàlies a traves de les subvencions.

El regidor de Cultura de Vilafranca, Joan Rios, va assegurar ahir que tindrà en compte els aldarulls de la festa major a l'hora de tractar amb les entitats implicades en l'entrada a la força al concert del grup Obrint Pas.

El regidor diu que uns fets tan greus «no poden quedar així» i no descarta que les represàlies de l'Ajuntament es prenguin per mitjà de les subvencions que es concedeixen a les entitats signatàries del manifest per Una festa major per a tothom, a les quals tant l'Ajuntament com els administradors responsabilitzen directament dels aldarulls. Rios assegura que reunirà les entitats per demanar explicacions sobre els fets del 31 d'agost a la matinada, però ha volgut recordar als membres dels balls i entremesos que s'han adherit al manifest que no poden jugar a dues bandes: «Les colles no són propietat de ningú, són del poble; a més, estan reivindicant una festa major alternativa, quan representen el vessant més tradicional de la festa.»

Per la seva banda, el grup municipal de la CUP ha lamentat els incidents violents de la festa, però ha refermat el seu suport al manifest Una festa major per a tothom i ha instat el govern local a reflexionar sobre la gestió que ha fet de la festa d'enguany.

http://www.cupvila.org
Mira també:
http://www.cupvila.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Vilafranca] L'Ajuntament pretén criminalitzar les entitats que reclamen una festa major mes oberta i participativa
08 set 2004
PER UNA FESTA MAJOR DE TOTHOM I PER A TOTHOM

Fa uns anys que la Festa Major de Vilafranca ha tingut una vessant no oficial que volia donar una alternativa a totes aquelles persones que volien gaudir de la festa d’una manera diferent. Des de diverses entitats s’havia aconseguit obrir espais que oferien una alternativa cultural i festiva que venia a ser un complement de la nostra Festa Major. Des d’aquests espais, s’havia aconseguit fer canviar la visió de la Festa Major a l’ajuntament i als/les corresponents administradors/es. Per exemple, és gràcies a aquests espais (com la antiga casa ocupada de Can Cellerot) que es van començar a fer concerts gratuïts veient la bona acollida que tenien aquests. En part, també és gràcies a aquests espais que cada vegada hi ha més concerts i actes lúdics al carrer.

La nostra intenció és seguir per aquest camí, per això aquest any ens vàrem reunir amb els i les administradores per tal de donar a conèixer les nostres intencions i treballar sense trepitjar-nos els uns/es als altres, fent alhora que totes les nostres activitats es puguin integrar en una millor i més participativa Festa Major. Recordem que les entitats socials i culturals de Vilafranca no hem tingut fins ara cabuda a la festa i ja és hora que ens hi fiquem i ajudem a fer una Festa Major popular i oberta.

Les reunions amb les i els administradors van ser profitoses, no així la resposta que vam rebre: l’ajuntament no cedia cap espai a les entitats excepte la zona oberta del pavelló de “la Gamba?.

Creiem que és un despropòsit voler arraconar les entitats vilafranquines als afores, ja que la Festa Major de Vilafranca es fa a Vilafranca, dins de la vila amb el poble. Tenint en compte que any rere any certes entitats privades (bars, discoteques...) tenen permís per muntar els seus “xiringuitos? i carpes sense cap problema, ens sembla insultant que l’ajuntament ens vulgui deixar en un racó per no molestar gaire.

Per tot això els col.lectius sotasignants hem decidit, davant la negativa mostrada, fer sentir la nostra veu aquesta Festa Major.

Entitats, col.lectius i agrupacions signants:

- Ateneu Popular X
- Candidatura d’Unitat Popular
- Cercolets
- Coordinadora de les Festes de Sant Raimon 2005
- Endavant
- Figuetaires
- Inadaptats-Associació Musical
- Joves per a l´Alliberament Homosexual a Vilafranca
- Malabaring Brutal
- Nans
- Panderetes
- Pastorets
- Resistència Antifeixista de Vilafranca
- Ruta de Bars 2004
- Stupperbare
- Via Fora


Esperem que us afegiu a aquest manifest!

Si voleu adherir-vos al manifest envieu un mail a poble_vilafranca ARROBA hotmail.com o truqueu al mòbil 646 650 871 (Jordi).
Re: [Vilafranca] L'Ajuntament pretén criminalitzar les entitats que reclamen una festa major mes oberta i participativa
09 set 2004
Millor lliures i autogestionades, que submises i subvencionades!
Sindicat