Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí : altres temes : pobles i cultures vs poder i estats
El Correllengua 2004 arrenca a Organyà
08 set 2004
Un any més, el Correllengua es posa en marxa. La data de sortida va ser el passat 4 de setembre i el lloc, Organyà (Alt Urgell). Van participar-hi gent del País Valencià, de la Catalunya nord, de la Franja, etc.

El lloc triat per a la sortida d’enguany no fou en va, ja que coincideix amb els actes de commemoració del 800 aniversari de les Homilies d’Organyà que són les pimera mostra escrita coneguda del català.
Els actes començaren a dos quarts de 12 del migdia, amb una cercavila pels carrers del poble amb el grup de geganters i grallers d’Oliana, que aplegà un bon nombre de ciutadans d’Organyà i d’altres vinguts de diferents parts del territori.

A dos quars d’1 del migdia, continuaren les activitats amb l’encesa de la flama del Correllengua. Tot seguit hi hagueren els parlaments de representants de diverses parts del territori, entre ells Vicent Sanchís del País Valencià, Cristià Martínez de la Catalunya Nord, Marta Canales de la Franja i Montserrat Pérez, en nom de la CAL.

Marta Canales va fer un repàs dels actes de la Franja i va fer una crida a assistir a tots ells, especialment a la III Trobada de Castellons del proper 18 de setembre a Castellonroi.

Cristià Martínez, en nom del col·lectiu Culturalnord que aplega diverses entitats de la Catalunya Nord, va demanar una major implicació de les institucions del sud en la promoció del català al nord i de les entitats que treballen per la llengua.

Vicent Sanchis, en nom d’Acció Cultural del País Valencià, va parlar des de la seva condició de català del sud, i va demanar actituds lingüístiques fermes. Igualment, va demanar a la societat civil que continuï articulant-se i treballant per la llengua i no deixant tot aquest pes en mans de les institucions.

Finalment, Montse Pérez, en nom de la CAL, va fer un repàs dels objectius i filosofia del Correllengua, resumida en la voluntat de viure en català amb normalitat als Països Catalans. També va recordar el poeta Vicent Andrés Estellés (del qual es complien aquell dia 80 anys del seu naixement) i va esperonar a la gent a viatjar amunt i avall del país com a eina per a la reconstrucció nacional.

Seguidament, es va repartir la flama del Correllengua a les quatre columnes i es va llegir el manifest d’enguany. L’acte acaba amb la descoberta d’una placa conmemorativa així com l’actuació del grup La Sunsoni.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Correllengua 2004 arrenca a Organyà
08 set 2004
No és per entrar en una polèmica superficial, però avui el mitjans de comunicació de masses públics, en l'edició del Telenotícies Comarques ha especificat que els Primers Textos en Català, no corresponen a les famoses Homilies d'Organyà, de contingut religiós, sinó que n'hi ha moltes altres mostres al Pallars Jussà, d'un segle abans (s. XI) de juraments de vassallatge o de contingut civil.

M'ha sorprès, per la meva ignorància del tema, però dóna motius per la reflexió sobre la força que encara avui dia té l'església en el control de la cultura.
Re: El Correllengua 2004 arrenca a Organyà
08 set 2004
Es molt possible que els primers escrits en català siguin molt anteriors als d'Organyà, ja que com he diu a l'article aquests són els primers dels que es te coneixença. Que n'hi hagin de molt més antics pero encara per descobrir és molt possible.

Fins que no pugui afirmar-se, cietíficament, que hi han documents escrits en català anteriors als d'Organyà és molt bona idea encetar el Correllengua des d'allà.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more