Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: corrupció i poder
La democracia empieza en casa
06 set 2004
Aparte del artículo me sorprende el primer párrafo, no se si lo ha puesto El Periodico o si realmente Chomsky ha dicho eso, lo dudo porque todos sabemos de la cultura política de Chomsky, como se puede decir "a diferencia de España" donde a inmigrantes y a miles de vascos se les ha negado el derecho al sufragio?...seguro que ha sido El Periodico...
En EEUU, a diferencia de España, el pueblo no está en condiciones de decidir con su voto
La democracia empieza en casa

Noam Chomsky
El Periódico


La campaña presidencial en EEUU subraya el grave déficit democrático en el Estado más poderoso del mundo. Los norteamericanos pueden elegir entre los candidatos de los grandes partidos, que han nacido en el seno de familias ricas y en medio del poder político, que asistieron a la misma universidad elitista, se unieron a esa misma sociedad secreta que instruye en el estilo y modales de los gobernantes y son capaces de postularse a cargos electivos porque están financiados por los mismos poderes empresariales. La ironía es que EEUU, comprometido en aventuras de "reconstrucción democrática" en diferentes partes del mundo, necesita de manera desesperada revitalizar sus propios procesos democráticos.

Basta analizar lo que ocurre con la salud pública, un importante asunto interno. Los costos se han disparado en el sistema norteamericano, en su mayoría en manos privadas, mucho más que en sociedades comparables. Y además, con resultados relativamente pobres. Las encuestas muestran de manera regular que la mayoría de los estadounidenses están a favor de algún tipo de seguro de salud nacional. Pero la perspectiva parece ser políticamente imposible. Las empresas de seguros sanitarios y la industria farmacéutica se oponen. Con una efectiva erosión de la cultura democrática, no tiene importancia qué desea la población.

Irak es el principal tema de política internacional en EEUU. En España, cuando los votantes exigieron que sus soldados retornaran al país si no se los colocaba bajo la autoridad de la ONU, fueron acusados de "intentar apaciguar a los terroristas". En esencia, ésa ha sido la posición de la mayoría de los norteamericanos desde poco después de la invasión. La diferencia es que en España el pueblo sabe lo que es la opinión popular y está en condiciones de decidir con su voto.

EL ELECTORADO de EEUU se siente desencantado, según el proyecto del votante desaparecido de la Escuela de Política Gubernamental de la Facultad John F. Kennedy. Durante la campaña del 2000, el director del proyecto, Thomas Patterson, informó de que "el sentimiento de impotencia de los norteamericanos a nivel político ha alcanzado un nivel alarmante". Un 53% respondió con "apenas un poco" o "nada" a la pregunta: "¿Cuánta influencia tienen personas como usted en lo que hace el Gobierno?"

En el 2004, hay más cosas en juego, y el interés es mayor, según este proyecto de investigación, pero continúa la falta de participación, especialmente entre los pobres y en la clase trabajadora. Esos sectores no se sienten representados. "La brecha en los ingresos entre la parte superior y la parte inferior de la población es la mayor entre las democracias occidentales y se ha ido ampliando", escribe Patterson.

El logro del actual sistema político es convertir los temas de gobierno en algo irrelevante. Tanto la publicidad como los medios de comunicación no se concentran en asuntos sino en cualidades, en el estilo de los candidatos, su personalidad y otras irrelevancias.

En EEUU, el Partido Verde trata de desarrollar una alternativa electoral de largo plazo del tipo que ha tenido éxito en países con una democracia más funcional que aquí. Pero los Verdes, tal vez en proporción a su potencial capacidad como organización política independiente, reciben escasa atención. Ralph Nader ha usado el brillo (bastante artificial) de la política electoral para plantear temas importantes que no figuran en la agenda de los principales partidos. Pero es considerado como alguien que está socavando las posibilidades de John Kerry en favor de George W. Bush (no precisamente la intención de Nader). Y eso lo desacredita a él y a las excelentes organizaciones que ha fundado.
Más allá de los candidatos alternativos, el tema inmediato es el de Bush contra Kerry. No resulta sorprendente que Bush tenga una gran ventaja sobre Kerry en materia de fondos de campaña. Eso gracias a los extraordinarios regalos que brinda a los supermillonarios y al sector empresarial, y a su récord estelar en demoler la legislación progresista obtenida tras intensas luchas populares en el curso de muchos años. Y Bush posiblemente ganará, a no ser que una muy poderosa movilización popular supere esas enormes y generalmente decisivas ventajas.

ES MUY posible que la gente que rodea a Bush cause daños muy graves, tal vez irreparables, si el presidente es reelegido. La posibilidad de un gobierno que favorezca los intereses populares está siendo desmantelada en EEUU. Aquellos que actúan para renovar el programa de Bush están, de hecho, diciéndole al pueblo: "No nos importa si usted tiene una mejor posibilidad de recibir cuidados sanitarios o dinero para ayudar a su madre anciana. O si existirá un medio ambiente en el cual sus hijos tendrán una vida decente. O un mundo el cual usted pueda escapar de la destrucción como resultado de la violencia que es inspirada por la banda de Bush, Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz, etcétera".

Revitalizar la cultura democrática en EEUU es muy importante para la gente sensata y para las víctimas potenciales en este país y en el exterior. También lo es lo que suceda en las urnas en noviembre.

Profesor de Lingüística del Instituto de Tecnología de Massachusetts (MIT) y autor de Hegemonía o Supervivencia. La estrategia imperialista de EEUU (Ediciones B). By Noam Chomsky. Distributed by The New York Times Syndicate.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La democracia empieza en casa
06 set 2004
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=4247
Re: La democracia empieza en casa
06 set 2004
La democràcia comença a casa

• Als EUA, a diferència d'Espanya, el poble no està en condicions de decidir amb el seu vot



NOAM Chomsky
Professor de Lingüística de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts

La campanya presidencial als Estats Units subratlla el greu dèficit democràtic a l'Estat més poderós del món. Els nord-americans poden escollir entre els candidats dels grans partits, que han nascut en el si de famílies riques i enmig del poder polític, que van assistir a la mateixa universitat elitista, es van unir a aquesta mateixa societat secreta que instrueix en l'estil i maneres dels governants i són capaços de postular-se a càrrecs electius perquè estan finançats pels mateixos poders empresarials. La ironia és que els Estats Units, compromesos en aventures de "reconstrucció democràtica" en diferents llocs del món, necessiten d'una manera desesperada revitalitzar els seus propis processos democràtics.
N'hi ha prou d'analitzar què passa amb la salut pública, una important qüestió interna. Els costos s'han disparat en el sistema nord-americà, en la seva majoria en mans privades, molt més que en societats comparables. I a més a més, amb resultats relativament pobres. Les enquestes mostren de manera regular que la majoria dels nord-americans estan a favor d'alguna mena d'assegurança de salut nacional. Però la perspectiva sembla ser políticament impossible. Les empreses d'assegurances sanitàries i la indústria farmacèutica s'hi oposen. Amb una efectiva erosió de la cultura democràtica, no té cap mena d'importància què desitja la població.
L'Iraq és el principal tema de política internacional als Estats Units. A Espanya, quan els votants van exigir que els seus soldats tornessin al seu país si no se'ls col.locava sota l'autoritat de l'ONU, van ser acusats d'"intentar calmar els terroristes". En essència, aquesta ha estat la posició de la majoria dels nord- americans des de poc després de la invasió. La diferència és que a Espanya el poble sap què és l'opinió popular i està en condicions de decidir amb el seu vot.

L'ELECTORAT dels Estats Units se sent desencantat, segons el projecte del votant desaparegut de l'Escola de Política Governamental de la Facultat John F. Kennedy. Durant la campanya del 2000, el director del projecte, Thomas Patterson, va informar que "el sentiment d'impo- tència dels nord-americans en l'àmbit polític ha arribat a uns nivells alarmants". A la pregunta: "¿Quin grau d'influència creu que tenen persones com vostè en el que fa el Govern?" el 53% va respondre "només una mica" o "gens".
El 2004, hi ha més coses en joc, i l'interès és més elevat, segons aquest projecte d'investigació, però continua la falta de participació, especialment entre els pobres i en la classe treballadora. Aquests sectors no se senten representats. "La diferència entre els ingressos de la part superior i la part inferior de la població és la més important entre les diferents democràcies occidentals i s'ha anat ampliant", escriu Patterson. L'èxit de l'actual sistema polític és convertir els temes de govern en una cosa irrellevant. Tant la publicitat com els mitjans de comunicació no es concentren en assumptes, sinó en qualitats, en l'estil que tenen els candidats, la seva personalitat i altres irrellevàncies.
Als Estats Units, el Partit Verd intenta desenvolupar una alternativa electoral de llarg termini de l'estil que ha tingut èxit en països amb una democràcia més funcional que aquí. Però els Verds, potser en proporció a la seva potencial capacitat com a organització política independent, reben escassa atenció. Ralph Nader ha utilitzat la brillantor (bastant artificial) de la política electoral per plantejar temes importants que no figuren en l'agenda dels principals partits. Però és considerat una persona que està soscavant les possibilitats de John Kerry a favor de George W. Bush (que no és precisament la intenció de Nader). I això el desacredita a ell i a les excel.lents organitzacions que ha fundat.
Més enllà dels candidats alternatius, el tema immediat és el de Bush contra Kerry. No resulta sorprenent que Bush tingui un gran avantatge sobre Kerry en matèria de fons de campanya. Això gràcies als extraordinaris regals que brinda als supermilionaris i al sector empresarial, i al seu rècord estel.lar en la demolició de la legislació progressista obtinguda després d'intenses lluites populars en el curs de molts anys. I Bush possiblement guanyarà, llevat que una molt poderosa mobilització popular superi aquests enormes i generalment decisius avantatges.

ÉS MOLT possible que la gent que envolta Bush causi danys molt greus, potser irreparables, si el president és reelegit. La possibilitat d'un govern que afavoreixi els interessos populars està sent desmantellada als Estats Units. Tots aquells que actuen per renovar el programa de Bush de fet estan dient al poble: "No ens importa si vostè té més possibilitats de rebre atencions sanitàries o diners per ajudar la seva mare ja gran. O si existirà un medi ambient en què els seus fills tindran una vida decent. O un món en què vostè es podrà escapar de la destrucció com a resultat de la violència inspirada per la banda de Bush, Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz, etcètera".
Revitalitzar la cultura democràtica als Estats Units és molt important per a la gent sensata i per a les víctimes potencials en aquest país i a l'exterior. També ho és el que passi a les urnes al novembre.

Professor de Lingüística de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i autor d'Hegemonía o Supervivencia. La estrategia imperialista de EEUU (Ediciones B).By Noam Chomsky. Distributed by The New York Times Syndicate.
Re: La democracia empieza en casa
07 set 2004
No creo que Chomsky esté elogiando nuestro modelo de democracia ni que conozca a fondo el percal de por aquí, pero comparativamente hablando, supongo que tiene razón. Allí la gente está más entontecida todavía con el superpatrioterismo y el fundamentalismo religioso que en Europa, por ejemplo.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more