Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Els camperols/es brasiler/es demanen una educació que impulsi el desenvolupament local
02 set 2004
Els camperols del Brasil es reuneixen aquests dies a la Conferència Nacional per una Educació en el Camp, on han demanat un model educatiu que respecti les diferències i lluiti contra l'analfabetisme a l'àrea rural.
Els camperols del Brasil es reuneixen aquests dies a la Conferència Nacional per una Educació en el Camp, on han demanat un model educatiu que respecti les diferències i lluiti contra l'analfabetisme a l'àrea rural.

one world

Més de mil organitzacions de camperols de tot el Brasil es troben aquests dies al municipi de Luziania per participar en la segona edició de la Conferència Nacional per una Educació en el Camp i denunciar que el model d'educació que propugna l'Estat "no és compatible" amb la realitat camperola. La trobada, que té el suport d'ONG, l'Unicef, sindicats i educadors, té com a objectiu enfortir la mobilització per l'educació i cridar l'atenció de les administracions públiques per a l'elaboració de polítiques més incloents.

one world

En els últims anys, moltes escoles de les zones rurals han tancat. Aquest fet ha provocat que part dels alumnes hagin interromput els seus estudis mentre que la resta ha marxat a centres de les àrees urbanes on, com afirmen les entitats camperoles, han prés contacte amb una "cultura urbanitzada". En algunes regions rurals, en canvi, les administracions han construït escoles, però no adaptades al ritme del camp, sense la infraestructura adequada i amb professors sense una formació prèvia per ensenyar al camp.

one world

En aquest context, cada vegada són més les famílies camperoles que emigren a les ciutats perquè els seus fills puguin estudiar i que, a poc a poc, adopten costums diferents, una altra forma de vestir i fins i tot un llenguatge diferent. Per aquest motiu, entitats com el Moviment dels Sense Terra o el Moviment de Petits Agricultors han demanat un esforç per buscar "alternatives" al model educatiu actual.

one world

De fet, els propis camperols estan demostrant que és possible altre tipus d'educació. Des de fa uns mesos, la Universitat Federal de Campina Gran, a Paraiba, duu a terme el projecte Unicampo, o el que és el mateix, ha engegat una universitat per a agricultors.


one world

Pares i fills camperols assisteixen a classes sobre identitat, recursos naturals, sistema de producció, treball col·lectiu, ecoturisme i sobre la importància de l'educació en el desenvolupament. La iniciativa, que va sorgir fa quatre anys, és un bon exemple de com, a través d'una educació adequada al context, es pot estimular el desenvolupament local.

one world

Una altra educació, un altre model de desenvolupament

Durant tota la setmana, les discussions celebrades a la Conferència Nacional han tractat temes com les actuals polítiques públiques per al sector del camp i els models d'agricultura alternatius existents. Però les jornades també han servit per exigir l'aplicació d'una reforma agrària que beneficiï els petits camperols i rebutjar el que les organitzacions agrícoles anomenen el "nou model de desenvolupament econòmic de l'agricultura capitalista". Com explica Bernardo Mançano, geògraf i professor de la Universidade Estadual Paulista (UNESP), "l'agricultura camperola necessita projectes", sobretot en aquests moments en que "32.000 propietaris controlen únicament una tercera part de les terres del país".

one world

D'altra banda, el Govern brasiler té en marxa el programa Brasil Alfabetitzat, amb el que pretén reduir l'índex de 12,4 per cent d'analfabetisme del país. La proposta compta amb el suport de les organitzacions socials, que demanen a l'administració central que ampliï els recursos i que no es limiti a ensenyar a escriure i llegir.

OneWorld
Mira també:
http://www.attacandorra.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat