Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal
Gandhi i l'Onze de Setembre
01 set 2004
<b>"L´ideal de Gandhi, l´apòstol més gran de la nostra època, triomfarà, si no avui, demà. No totes les batalles es guanyen en un dia. les armes i la força no deturaran mai, un sol instant, l´hora d´un poble que té la ferma voluntat d´alliberar-se i està disposat sempre a fer tots els sacrificis que la llibertat sovint costa."</b>

Francesc Macià, president de la Generalitat republicana.
El fet d´un Gandhi, desarmat enfront d´un armament com el de la forta Anglaterra; emparat en els mitjans més simples i prevalent contra els enginys més violents i temibles; empresonat i alçant l´�ndia com el més exaltat dels propagandistes, obre verdaderament el cor a totes les esperances.

L´ideal de Gandhi, l´apòstol més gran de la nostra època, triomfarà, si no avui, demà. No totes les batalles es guanyen en un dia. les armes i la força no deturaran mai, un sol instant, l´hora d´un poble que té la ferma voluntat d´alliberar-se i està disposat sempre a fer tots els sacrificis que la llibertat sovint costa.

L´India mostra a cada moment que té aquesta voluntat i no estalvia ni un dels sacrificis que el seu apòstol li predica amb el seu exemple.
L´hora de l´India, doncs sonarà aviat, com sonarà la de tots els pobles que sofreixen sed de justícia i sàpiguen fer-se dignes de la llibertat.

Si perdéssim aquesta fe i aquesta persistència en l´esperança i en la fidelitat i l´esforç que li cal, de part nostra, per a prevaldre, és que, abans, hauríem ja perdut la noció del que és la veritat i la mentida, del que són el dret i la força; és que ens hauríem deixat usurpar l´ànima i tot.

Francesc Macià, president de la Generalitat republicana.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Gandhi i l'Onze de Setembre
01 set 2004
pots citar-ne la font?
Re: Gandhi i l'Onze de Setembre
01 set 2004
Dubtes d'aixó?
Re: Gandhi i l'Onze de Setembre
02 set 2004
A quina �ndia es fa referència?
A l'Ã?ndia de les castes, les dones cremades, el feixista BJP, les armes nuclears i els pactes secrets amb Israel?
Ã?ndia no pot ser exemple de res.
Re: Gandhi i l'Onze de Setembre
02 set 2004
La megalomania del nacionalisme xovinista català, insistint que l'opressió històrica contra Catalunya, és la mateixa que la que patien a la India colonial britànica o al Kurdistan aixafat, és patètica.

Alguns sempre han volgut crear-se un reialme a mida, a partir d'una demagogia mentidera, per tal d'enganyar als catalans, mestissos o no, apartant-los de la riquesa del saber i de la defensa de la cultura i els llaços d'amistat que altres no creen, però que nosaltres tampoc.
Re: Gandhi i l'Onze de Setembre
02 set 2004
disculpes:R!, però no et segueixo quan dius "els llaços d´amistat blabla..., nosaltres tampoc". Explica´t millor i canya als carcas naziespanyolistes!!!
Re: Gandhi i l'Onze de Setembre
02 set 2004
Mateu, aquest text va ser escrit als anys 1930s. En aquell moment la India era clarament el punt on s'estava produint la batalla més determinant contra el colonialisme. No treguis el text fora de context.
Re: Gandhi i l'Onze de Setembre
02 set 2004
"La megalomania del nacionalisme xovinista català"... bla, bla, bla... aquest texte parla amb molta admiració de com un moviment social de base pot enfrontar-se a un adversari teóricament molt més fort de forma pacífica, només amb voluntat i organització. Aconseguint la victòria,



Als anys 30 Màcia tenia com model a Gandhi quan els militars espanyols ja preparaven el seu cop d'estat i els seus assassinats massius.

Expressa la seva admiració pel poble indi, per un poble colonitzat i no europeu, quan el feixisme racista embrutava els carrers de mitja Europa i feia imminent la segona guerra mundial.

Mateu i Lumumba, Gandhi va lluitar tota la seva vida contra la societat de castes i pels drets de les dones. Va lluitar també per la convivència entre les diferents religions i cultures de la India. I per tot aixó Macià, president de la Generalitat republicana i d'ERC, l'admirava profundament.
Re: Gandhi i l'Onze de Setembre
02 set 2004
el carod es un defensor de gandhi
Re: Gandhi i l'Onze de Setembre
03 set 2004
Jo només tinc unes preguntes, Macià va morir el desembre de 1932, l'independència de l'India (si no m'equivoco) va ser al 1948. L'acció no violenta de gandhi va començar molts anteriorment, però va arribar a sentir-se per Catalunya el que succeia a l'India i l'exemple de Gandhi en una etapa tan avançada com el final dels anys 20 o principis dels trenta???

Una altra pregunta és si pot Macià defensar l'exemple de gandhi quan ell havia estat militar i quan durant la dictadura de Primo de Rivera va encapçalar els fets de Molló (1926??)que pretenien una conquesta per les armes de Catalunya per declarar la seva independència. No dic que no estigui d'acord ni amb els fets de Molló ni amb gandhi ni amb Macià ni res, simplement, algú que defensava la força de les armes pot agafar com exemple a gandhi??

Són preguntes no afirmacions si algú té l'amabilitat de donar llum a la meva foscor...
Re: Gandhi i l'Onze de Setembre
03 set 2004
Sí, a la teva primera pregunta.

Macià va ser militar, i com a tal va organitzar una revolta armada per enderrocar la dictadura de Primo de Rivera, pero desprès va deixar l'exèrcit per dedicar-se la lluita política i civil per la llibertat a Catalunya.

La seva experiència militar va fer-lo apreciar en tot el seu valor la lluita pacífica dels indis, amb Gandhi davant, contra l'Imperi Britànic. Amb aixó espero haver respost la teva segona pregunta.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more