Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Precarietat en la feina: 2 casos concrets
01 set 2004
Sóc una noia de 20 anys. Busco feina. En vaig trobar una, a Barcelona, i voldria explicar-ne algunes característiques dignes de ser conegudes.

Vaig telefonar a un anunci dels «clasificados de la Vanguardia» que deia «almacenes americanos». Un cop vaig contactar-hi, vaig preguntar en què consistia l’empresa i quina feina oferien. La resposta a la primera pregunta va ser: «és una empresa de publicitat i màrqueting», i, a la segona, em van respondre que hi havia diferents departaments (era mentida).

Em van concertar una entrevista amb el gerent de l’empresa, que en cap moment va dir-me de què es tractava la feina, va tornar-me a repetir la mentida dels diferents departaments i que, en cas de ser seleccionada, havia d’anar a passar un dia a l’empresa i decidir quin era el lloc que em feia més el pes.

Vaig passar el procés de selecció i el dia de la prova, sense més explicacions sobre el que s'havia dit, em van enviar, amb dues persones més (d’una edat similar a la meva, 21 i 22), perquè m'ensenyessin en què consistia la feina: havia d’anar a empreses i petits comerços per convèncer-los que canviessin de companyia telefònica. El primer dia em van destinar a Sant Boi de Llobregat.

El tracte era: 30 € per cada nou abonament obtingut. Si no n'obtenies cap, no cobraves res. I, a més, t'havies de pagar els viatges de Barcelona al lloc de destí i les trucades telefòniques si concertaves prèviament entrevistes amb els clients.

Un cop acabada l’excursió per Sant Boi (a les 19:30 h érem a Barcelona de nou i n’havíem marxat a les 10), vaig tornar a reunir-me amb el gerent i la meva «monitora» per dir que moltes gràcies però que allò no era una feina per a mi.

A hores d’ara segueixo sense saber quin és el nom de l’empresa en qüestió.

__________________________________________

Sóc una noia de 23 anys, germana de la del cas anterior. També busco feina. N'he trobat una a Barcelona, de la qual seria interessant que se'n coneguessin alguns detalls.

Una ETT m'hi va adreçar, i no em va voler dir quina era l'activitat de l'empresa en qüestió. Simplement era una casa francesa i demanaven una telefonista per atendre en francès.

En començar a treballar-hi, vaig saber que es tractava d'una distribuïdora internacional de màquines escurabutxaques.

Les condicions eren 6 € bruts l’hora, per 6 hores diàries d'atenció al telèfon en francès.

El meu lloc de treball està situat al vestíbul d'un pis, i darrere meu hi ha un passadís amb diversos despatxos, i en cada un hi ha un directiu francès. Aquests directius, quan entren o surten de l'empresa, han de passar pel costat de la meva taula, i gairebé mai no em diuen ni «Bon dia» ni «Hola» ni «Adéu» (o «Bon jour», «Au revoir», etc.).

L'horari convingut era de 3 a 9 hores. Un dia em va trucar la noia de l'ETT per dir-me que, a partir de la setmana següent i tot el més d’agost, l’horari seria de 9 a 5, seguides, sense temps per sortir a dinar. La decisió me la va transmetre l'ETT, i no pas l’encarregada de personal de l’empresa, que treballa a pocs metres de la meva taula, i que mai no me’n va parlar.

________________________________________

Certifico que aquests dos casos no són producte de la meva imaginació. Són persones conegudes, encara que, per raons comprensibles, han preferit no posar els noms.

Antoni Ferret

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
01 set 2004
I també hi ha els pringats com jo que ens tenen treballant amb una merda de contracte de formació per al qual tan sols sol.liciten estar en disposició de l'ESO (qualificació que tinc, però que és la menys important doncs també vaig obtenir en el seu moment la de batxillerat -per suposat a l'encarregada de laboral de l'empresa no va voler ni veure l'acreditació- i actualment estic cursant carrera universitària). Cal dir que mentre dura aquest contracte has de seguir un curs, a distància, que t'ensenya a 'anar pel món'. Ja podeu començar a riure, doncs l'últim que he rebut és titula matemàtiques bàsiques! i m'estan ensenyant a sumar i multiplicar per mes d'una xifra! Però que es pensen, que tenim algun retard mental? És indignant... fa anys que vaig aprendre a sumar i a fer regles de tres!
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
01 set 2004
Y el caso como el mío en que curro en una fábrica de Artes Gráficas en una troqueladora por ETT. Trabajo de 12 a 11 horas diarias por 5,65 € la hora (La extra la cobro igual que la normal, a que mola) Tengo la espalda hecha mierda por el puto curro, estoy de los nervios y rallado de estar tantas horas, y todo para que, para cobrar una mierda. Lo peor es de que si te niegas a hacer horas extras, te echan. Yo ya llevo unos años de curros mierda, lo peor, es que yo tengo carrera universitaria y 31 tacos, sin casa, sin coche, sin expectativa de futuro, sin posibilidades de curro de lo mío,... jua!

Por cierto, si no tenéis obción de ir a buscar curro a una ETT, evitad Alta Tensíon (Ejem, digo Alta Gestión ETT).

Viva nuestro futuro precario, viva los empresarios del mundo,... gracias a vosotros nuestra vida va ir de puto culo
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
01 set 2004
Aixó sí, cada dia som més "competitius" i ens dieun que ens em de baixar els sous i treballar més hores per ser-ho encara més.

L'Onze de Setembre contra la precarietat i l'explotació!!
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
02 set 2004
mirad
conflictolaboralencgt.net
Ellos también precarizan, Ellos también explotan
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
02 set 2004
Tot i això, cal pensar que no hi ha res millor que la divisió dels treballadors perquè ens continuin trepitjant. Penso que val la pena fer l'esforç d'unir-se i organitzar-se contra el capital!
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
02 set 2004
A mi, després d'un any i pico de renovacions amb contractes de substitució, ara m'arriba l'hora de que es plantegin si em renoven un altre vegada o no. El problema es que ara m'haurien de fer fixo (el que en cristià vol dir que ja puc anar a buscar numero al atur) serà una llastima perqué la meva feina m'agrada, en tracten bé i em paguen de manera decent.

Creuem els dits
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
02 set 2004
por aqui anduve
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
02 set 2004
...crec que hi han poques surtides, però el que crec és important és pedre la por amb la que ens tenen lligats; que si no fas hores extres t'acomiade, que si no vens 15 minuts abans et treuré una part del sou, que si no et quedes 30 minuts més buscaré un altra persona,...i tantes amenaces que al final som "marionetes"!!! però i si quan ens amenacen dius: doncs acomiada'm total per 4€/h, si ja estem tant precaries que no tenim res a pedre. Pq no juguem nosaltres amb ells? anem a transformar la nostra precarietat en la nostra arma (ja se que sona fàcil, i no ho és tant, però si que seria eficient si ho fessim totes, si anem extenent aquesta idea entre tot@s les treballador@s de ETT's, grans empreses,...).
Sabotatge des de dintre!!!
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
02 set 2004
Tu tranqui que yo jodo todo lo que puedo. Si aguanto es de que quiero llegar a la fecha del Foro Social Europeo, ya que pediré la cuenta. Necesito la pasta, cuando eres un obrero y estás cogido de los huev*s, es lo que hay, no queda más que aguantar. Pero, el jefe ya lo tengo picado porque ya le he hecho unas cuantas, total sé que me van a echar
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
03 set 2004
Estuve trabajando en una empresa por 5€ la hora.A los seis meses creí llegada la hora de pedir un aumento y la respuesta literal del gerente fue: "chúpame la polla, trágate el semen y por cada mamada tendrás un euro más". Seguí cobrando, obviamente lo mismo hasta que me cambié de curro. Me pregunto si alguna compañeran habría succumbido a tan apreciada propuesta.
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
03 set 2004
I tu vas continuar treballant en aquest lloc amb aquests gerents? Si és afirmativa la resposta realment algunes i alguns esteu on us mereixeu.
Re: Precarietat en la feina: 2 casos concrets
03 set 2004
Vaig començar a buscar inmediatament. Podia arreglarme amb 5 € hora, pero no amb 0€/hora.
Sindicato Sindicat