Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
El català al súper Dia
01 set 2004
La discriminació del català en un supermercat empordanès
Dimecres 25 d´agost, a tres quarts de vuit del vespre, entro al súper Dia de Palamós (Baix Empordà), situat al costat del mercat municipal. En entrar em dirigeixo a la caixera, una senyora de cognom Mejías segons la placa que portava, i li dic 'bona nit'. Ella, sense contemplacions em deixa anar: 'Si quiere comprar algo dése prisa, que ya va siendo hora de cerrar'. Li contesto educadament que, si sap parlar català, li agrairia que em parlés en la meva llengua.

Resposta de la senyora: 'Sé catalán, tengo el nivel C, pero ni la empresa me obliga a hablarlo ni yo quiero hablarlo; ya hago bastante con enterderle a usted, yo el catalán solo lo uso para hablar con mi perro'.

No cal ni dir que me´n vaig anar sense comprar res.

Fins aquí els fets concisos, tal com van succeir, sense cap mena de comentaris. Els lectors, i sobre tot el directius de Dia, si és que arriben a llegir aquest text, que en treguin les conclusions que creguin més oportunes i que obrin en conseqüència.

Manel Salvador
Sant Antoni de Mar
(Carta apareguda en el Diari de Girona, 28-08-2004)

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El català al súper Dia
01 set 2004
això ja figurava, al forum de UNC ( petits fatxilles catalans-encara que 4 ). I el va penjar un d'ells.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Podeu dir l´adreça de la tenda? perque cal actuar contra açó.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
La qual cosa no treu la gravetat al fet: en un establiment públic de la nostra terra se'ns diu que el català és una llengua de gossos, com als temps del més ranci franquisme.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Telèfon del client de Dia: 902.453.453
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Jo vaig néixer a Lleida i per tant sóc catalana encara que no nacionalista ni independentista. Més que res perquè estic en contra de les fronteres, un bon invent per separar a la gent i tenir-nos controlats.Això no vol dir que jo no defensi la meva llengua, igual que defendria qualsevol altra llengua.Una llengua petita no és menys important que una llengua gran.

Al llarg de la història el capitalisme s'ha estés crean institucions y formes socials que abans no existíen.Una de les seves primeres creacions van ser les fronteres i els Estat-nació.La noció de que una autoritat política té que coincidir perfectament amb un espai geogràfic clarament limitat per fronteres es una invenció del capitalisme;abans aquesta nació no existia.
Si es creuen fronteres les persones passen a ser extrangers i a perdre molts dels seus drets.Aquest treball de uniformització i al mateix temps de divisió de les persones ha portat segles de guerres i violencia estatal.
El capitalisme va inventar els estats-nació per establir un mercat intern unificat que els empresaris poguéssin aprofitar sense restriccions.També van servir per comtrolar millor la població i per aprofitar les oportunitats de l'expansió colonial.

La ideología del nacionalisme es part d'un procés capitalista, fa uns quants segles la identitat nacional no existia.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
I què té a veure aquest discurs amb el fet que es discrimini els catalans a ca seva?
És que la tal Mejías no exhibeix un nacionalisme ben galdós (en aquest cas, l'espanyol)?
Jo tampoc vull fronteres, només que no em diguin que parlo com un gos.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Jo tampoc vull fronteres, ni ell, ni ella... quants/es en trobariem! Però abans de que un govern destructor de multipensaments ens destrueixi com a poble, prefereixo que el nostre visqui en llibertat. El dia que treguem totes les fronteres, aquesta també la treurem. Però fins llavors, no posar-n'hi, és la nostra agonia.

Salut.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Algú de Palamós que faciliti l'adreça d'aquest establiment. Quelcom més concret que "al costat del mercat municipal"...
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
per um: a tu els catalans t'hauriem de desterrar a una illa del pacífic i que no tornesis mai més!
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
És evident que jo no defenso a la caixera del dia.Està clar que és una ignorant però tampoc defenso a la gent catalana que s'ofén perque algú no li contesta en català.Jo sóc tant catalana com tu (almogaver).Tinc amics aquí a catalunya que no em contesten en català i no per això els maleeixo.Jo animo a tothom que ve de fora a que l'aprengui el català.

Tampoc crec que s'hagi de criminalitzar al dia perquè no exigeixi parlar català als seus/seves treballadors/es.Hi ha gent quer busca feina i no sap parlar català.Més aviat crec que s'hauria de criminalitzar la empresa per explotar als treballadors els quals cobren una miseria per treballar un munt d'hores.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Dubto, um, que si et passés el mateix amb l'anglès no et queixessis. Que no se't giri massa, que ningú d'aquí ha defensat l'empresa.

Psa't en el lloc de la caixera. Com has de ser per contestar així que el català és per gossos? Una gran persona sens dubte
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Em sembla que no has llegit el que he escrit perque et repeteixo que jo no defenso a la caixera.

Per lo que respecta a l'inglès no acabo de veure la comparació.A anglaterra es parla una llengua,l'inglès.Aquí a catalunya em parlem dues.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Per quin set sous no es compatible defensar que t'atenguin en català i que no s'exploti als treballadors? Per desgracia 40 anys de franquisme han aconseguit que fins i tot l'esquerra hagi perdut el nord. El feixisme va aconseguir destroncar la linia catalanista popular de l'esquerra que va fer la transició. És trist.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Ah¡ i tu dius: que no se't giri massa, que ningú d'aquí ha defensat l'empresa.

Per a mi està clar que ningú ha defensat la empresa.Tu no la defenses i és clar que jo tampoc.

Hi ha gent que no parla català i busca feina.Potser des de la feina es podria incentivar a la gent a aprendre'l.Per exemple amb cursos gratuïts.Hi ha empreses que ho fan amb l'anglès,no?La propia empresa dóna les classes.
no?
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
suxxxh: Sempre us acaba sortint el llauto! :DDD Dius que aquí en parlem dues. Segurament a Catalunya se'n parlen més de 100 de llengües. El que cal és saber quina volem que sigui la llengua comunitària. Segurament al gran Capital li aniria de puta mare que aqui es parles nomes castella, aixi tindrien mercats mes facils. Pero dona la cuasalitat que ni 40 anys de feixisme i 400 de repressio han pogut esvair aquest comunitat nacional.

Els atacs al catala son feixisme! Català llengua popular!
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Aleshores creus just que una persona que intenti buscar feina per exemple en un dia,(això vol dir algú sense estudis, generalment amb pocs recursos...) no es mereix la feina?Tu
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Les dues llengues que t'ensenyen en la escola...És clar que n'hi ha més de llengues perque ve gent d'altres països amb les propies...
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
"Per quin set sous no es compatible defensar que t'atenguin en català i que no s'exploti als treballadors? Per desgracia 40 anys de franquisme han aconseguit que fins i tot l'esquerra hagi perdut el nord. El feixisme va aconseguir destroncar la linia catalanista popular de l'esquerra que va fer la transició. És trist."

Només afegir que és només una petita fracció de l'esquerra la que fa un discurs del nacionalisme espanyol més ranci, la "linia catalanista popular de l'esquerra que va fer la transició" que esmentes ha estat ben viva tot aquest temps als àmbits polític, social i cultural. El que passa és que desprès d'aquest frau de transició aquest catalanisme d'esquerra s'esta movilitzant per superar aquesta situació, i alguns no ho poden suportar.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
DIA i tants d'altres han de ser els blancs de les nostres reivindicacions. Per la precarietat dels contractes, per la desigualtat de sous entre homes i dones, per la temporalitat dels contractes i també (i no ens ho deixéssim pas) perquè estan atemptant a la normal supervivència de la llengua pròpia de bastanta gent d'aquest país. El capital no és una ONG i per si sol no col·laborarà en la normalització del català. Al contrari, si deixant-lo d'usar veu que n'obtindrà benefici, no s'ho pensarà gaire. Així doncs, un motiu més per mantenir-s'hi en contra.

Una altra cosa. A mi el discurs lerrouxista de dir que el nacionalisme és invent del capitalisme, que vol separar els treballadors d'arreu, etc... no me l'empasso. Jo no tinc cap mena de disputa contra els i les treballadores castellanes, andaluses, basques... i no obstant, em mantinc enfrontat amb la classe dirigent espanyola, catalana, basca, andalusa... I el fet de lluitar-hi junts/es contra un problema comú (capitalisme, acomulacions de poder, de mitjans de producció privats) no vol dir que no pugui defensar paral·lelament la llibertat del meu poble respecte un Estat inventat per interessos d'unes dinesties -en un principi- i d'uns empresaris/àries posteriorment, en definitiva: el capitalisme. Espanya imposa uns trets castellano-andalusos per aplicar-los a nivell estatal, i posant-se tossuda a l'hora de reconèixer que a dins hi ha diferents colors. Com que després de tantes dècades, generacions, la mentalitat d'una gent (classes dirigents, discurs mediàtic i polític) no ha canviat, cal plantejar-se que sense un Estat, un poble no pot sobreviure. I encara menys si l'Estat (que per nombrar-se a si mateix es fa dir "nació"!!) té l'historial autoritari del que patim. En aquesta situació, no us extranyi que el cas de la noia de l'establiment DIA sigui un entre milers que succeeixen cada dia, resultat d'una campanya política i mediàtica espanyola i també, del nostre (mal dia se'ns va acudir inventar-lo!) seny.

Salut.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
"Aleshores creus just que una persona que intenti buscar feina per exemple en un dia,(això vol dir algú sense estudis, generalment amb pocs recursos...) no es mereix la feina?"

Javier: home, si mostra tal oposició a la llengua i cultura d'aquest país, que és on està ubicat l'establiment, i tenint en compte que dia a dia es toparà amb gent catalana (entre d'altres)... doncs jo no li donaria la feina. A part de les reflexions morals (que un empresari/a no les té), ho veuria mal negoci, que s'encarés amb cada client català. Ho trobo una mancança, com si part de la seva labor, no està capacitada per fer-la.

Salut.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
tothom a parlar Esperanto i ja està! jajajajaja
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Doncs a mi a l'escola m'ensenyaven tambe anglès i francès.

Per a mi defensar el català és una forma més d'anti-capitalisme.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Vamos valientes, ya hemos encontrado la "cajera" propiciatoria ,ya tenemos en quien arrojar toda nuestra bilis, toda nuestra mierda, todo el desperdicio de nuestras vidas, adelante valientes que no quede ni un hueso de la cajera. Sois nuestros segadores modernos los que nos traereis la independencia de nuestra querida tierra con vuestra valentia. Adelante y no desfallezcais, sólo es una simple cajera, no tengais miedo, vosotros podeis
Visca la tierra y el pan y todo lo demás libre, de cajeras
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
si no teniu cap altre problema, tot estarà bé.
nacionalistes, aneu a cagar!
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
a "lalala": Tothom a parlar Esperanto no, la utilització de l´Esperanto és només per defentsar les llengües minoritàries... cadascú la seva llengua, i l´Esperanto per a totes.

Jo no trucaria al telefon de DIA, sino aniria directament a la tenda i parlaria amb aquesta senyora o el seu encarregat o el seu supervisor, i al carrer!!! no podem tenir a gent així a la nostra terra, si no ens defensem nosaltres qui ho farà, deu?

Visca la terra!
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
ana: Que passa que no es pot defensar el català i moltes altres lluite paral.lels. Si a tu et semba normal que a una botiga algú et pugui dir "perro" per parlar en català feu-vos-ho mirar. Aixi doncs tambe et deu semblar be que diguin "moro de mierda" i "negro asqueroso"? És que aquest cas demostra una idea que flota en segons quines ments, la dels imperi espanyol.

Jo de nacionalista no en tinc res. Pero es que et dire més, la paraula "nacionalista" ha estat tan abusada per uns i altres que ja no se sap que vol dir. Els hereus del nacional-catolicisme els del PP acusen a tothom de nacionalista quan per a mi hi ha pocs politics mes nacionalistes que Aznar i cia.

Jo el nacionalisme el deixo per Aznar...
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
està clar que deu no ho farà perquè s´ha de dubtar de la seva existència.
El que si està clar (i és molt demostrable) és que el procés de globalització està afectant molt negativament a les classes més populars i a les llengües que sempre han estat molt marginades pels estats. En el nostre cas, les condicions de vida de les classes treballadores (obrers, estudiants, pageses aturat/des) empitjoren i la situació del català en bona part del territori és de jutjat de guardia.
Per comprovar això que dic sobre la llengua, només cal viatjar a les Balears o a València, on el Partit Popular està imposant d´una manera brutal el monolingüisme en castella.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Sorprende mucho que quienes se ponen histéricos con el tema del mestizaje no digan nada cuando pasan estas cosas, lo peor es que sólo aparecen para justificarlas, les importa una mierda el mestizaje. Sólo son "aznarkistas" rancios.

Si esta persona no sabe catalán lo tiene muy fácil, que empieze por escuchar la radio y la tele en catalán o leer prensa en catalán que estan al alcance de cualquiera. Ir al cine lo tiene más difícil, ya que el 90 por ciento de la cartelera esta en castellano. Que después siga practicando el catalán, y ahí mismo en el super tiene la oportunidad de hacerlo.

Otra cosa es que no le dé la gana ni aprenderlo ni nada, entonces el problema es suyo y está muy claro quien es xenófobo.

Aparte esta el tema de la situación laboral precaria de esta persona, los que sólo la han mencionado para meterse otra vez con el catalán demuestran otra vez que no les importa ni el catalán ni la precariedad laboral sino sólo poder vomitar todos sus prejuicios.

El Onze de Setembre nos vemos en las manifestaciones!!
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
ADOPCIÓ DENEGADA PEL FET D'EXPRESSAR-SE EN CATALÀ

Xenofòbia nacionalista espanyola al País Valencià


E.P./ València


Josefa Ibáñez i Rafael Espí, veïns de la Vall d’Albaida (la Marina Alta) no van poder adoptar una xiqueta xinesa pel fet de parlar únicament en valencià al País Valencià. La conselleria de Benestar Social els va declarar no aptes perquè manifestaven “evidents dificultats en la comprensió verbal, ja que normalment s’expressen en valencià?.

Van considerar els candidats indignes perquè s’expressaven correctament en valencià, llengua cooficial en aquest país. I ara em pregunte jo: a quantes parelles hauran declarat no aptes per parlar únicament en castellà, llengua no autòctona d’aquestes terres? A cap ni una.

El fet és lamentable, vergonyós i inadmissible. La parella va afirmar que, durant tot el procés burocràtic, van estar sotmesos a una constant humiliació per part dels funcionaris de la conselleria, que se’ls miraven amb cara de fàstic i els tractaven com a deficients mentals.

Un rere altre, van estar enviats a nombrosos psicòlegs, que els van fer passar repetides proves, els informes de les quals van ser sempre favorables. Finalment i pels motius citats anteriorment, se’ls va declarar no aptes per a l’adopció.

L’Audiència provincial i espanyola ha aconseguit corregir finalment la Generalitat valenciana. “La deficient preparació intel•lectual i cultural no pot convertir-se en obstacle per exercir la pàtria potestat?.

La sentència, que permetrà finalment adoptar a la parella valenciana, és igualment humiliant. No corregeix la Generalitat en el fet de considerar parlar valencià com un falta de “preparació intel•lectual?. Al contrari, sembla admetre que Josefa i Rafael tenen una deficiència cultural, però admeten que açò no és motiu per impedir una adopció.

És a dir, l’audiència nacional espanyola, igual que la Generalitat qualifiquen la parella d’incults o subnormals, només per l’únic fet de parlar en la nostra llengua.

El pitjor de tot és que el fet, molt greu, no ha causat gran repercussió en la societat valenciana. Potser és pel fet que s’ha vist en pocs mitjans de comunicació.

I és que el País Valencià funciona així: permetent que cada dia ens humilien una miqueta més, com si els valencians haguérem de demanar perdó per viure. Una autèntica llàstima que no siguem un poc menys conformistes. Així, potser l’humiliació no arribaria a aquests nivells impensables.
Re: El català al súper Dia
01 set 2004
Això mateix, âyo sólo hablo catalán con mi perroâ?, ja ho va dir fa molts anys Aíto García Reneses i tots tan panxos.
Re: El català al súper Dia
02 set 2004
'Sé catalán, tengo el nivel C, pero ni la empresa me obliga a hablarlo ni yo quiero hablarlo; ya hago bastante con enterderle a usted, yo el catalán solo lo uso para hablar con mi perro'.

Jo li hagués dit : Aleshores faci venir el gos, diposat a que em bordin al menys que ho facin amb el meu idioma
Sindicat Terrassa