Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
L’altre Festa Major de Gràcia, els altres veïns de Gràcia continuarem creant cultura popular
31 ago 2004
L’altre Festa Major de Gràcia, els altres veïns de Gràcia continuarem creant cultura popular
Lâaltre Festa Major de Gràcia, els altres veïns de Gràcia continuarem creant cultura popular


Els moviments socials del barri hem tornat a organitzar com cada any les festes alternatives i populars. Aquest any però sâhan vist enterbolides per una sèrie de fets que volem denunciar:

- Les festes van començar tacades de sang quan un grup de neonazis va apunyalar un veí del barri. Davant dâaquesta agressió la Federació de carrers I lâajuntament en lloc de manifestar el seu rebuig I donar un clar recolzament als agredits, només han lamentat que les seves festes sâhan vist tacades i havien perdut protagonisme pel que ells denominen âincidentsâ? I nosaltres considerem una clara agressió feixista. Així quatre línies a un diari i el guarnit tenen més importància que la vida dâuna persona.

-Per altre banda des de lâAjuntament, la Federació i amb la caixa de ressonància dels mitjans de comunicació seâns ha acusat de destrossar les festes del barri quan:
Des de les festes alternatives hem organitzat gran quantitat dâactivitats de caire participatiu com concerts gratuïts pels joves, activitats infantils, cinema a la fresca, teatre al carrer, concurs de paelles, xerrades,...Aquestes festes les hem organitzaât des de nosaltres, amb els nostres mitjans, autoorganitzant-nos i autogestionant-nos ; enfront dâun model de festa vengut per la Federació, basat en les subvencions i fetes a cop de talonari, cada dia més mercantilitzades i amb menys participació veïnal.

- També volem recordar que les festes alternatives han tancat abans que molts altres carrers; i han estat els dos milions de visitants i el model de festa promogut des de lâAjuntament amb el cartell dels borratxos tocant els bongos els que han promocionat el soroll.
En aquest sentit volem recordar que lâactual problemàtica del soroll només té un únic responsable, i és el model que entén el barri com un centre dâoci de qualitat, exòtic i âalternativilloâ?. Promocionat pel Districte amb eslògans com el âVine a Gràcia de festa!!!â? de fa uns 10 anys. Avui és el mateix districte qui desplega durant la nit una campanya repressiva a les places amb una forta presència de furgonetes anti-avalots de la Guàrdia Urbana, aguditzada durant festes amb diferents càrregues, que provocaren diversos ferits.

- Contrastant amb el gran número de policies sobta lâescàs nombre de lavabos- només 18 per 2 milions. Així també en aquesta línia ham de recordar que encara que lâAjuntament sâompli la boca de sostenibilitat, només les places de Rovira, Diamant i Rius i Taulet han ofert gots reciclables.

I per acabar recordarem com vam començar les festes, parlant dels silencis al pregó:
âPerò tot i aquests silencis (de lâajuntament davant els desallotjaments de les Naus, el Monstru, lâHAMSA, els immigrants de la Catedral, lâexpropiació de La Violeta o el Club Helena,...), de la voluntat de tornar aquest barri en una marca de consum turístic, de la reconversió de Gràcia en un barri dâèlit, i de lâintent dâaïllament i dâinvisibilització dels moviments socials, les vostres actuacions no estan lliures de patir costos socials i polítics que compliquin les vostres ànsies de beneficis.

Alguna vegada sâha dit que els moviments socials són les escales necessàries amb que la socialdemocràcia accedeix als governs per desempallegar-seân un cop sâhi instal·la. I nosaltres, com cada any, trencant aquesta tendència, seguirem traient la cultura popular al carrer enfront els que volen silenciar encara més els silencis que patim, i els que aposten per la mercantilització de les festes a cop de talonari.

Per això, us animem a gaudir de la festa en els espais autogestionats per aquella gent que treballem per millorar la nostra vila, les nostres vides i la festa major com a la festa alternativa de Vallcarca a partir del 3 de setembre, encara que lâAjuntament vol silenciar-nos un cop més prohibint-les.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L’altre Festa Major de Gràcia, els altres veïns de Gràcia continuarem creant cultura popular
31 ago 2004
Felicitats per el comunicat, ple de racionalititat i sentit comú! Que ruli...

PD: i felicitats tb per les festes!
Re: L’altre Festa Major de Gràcia, els altres veïns de Gràcia continuarem creant cultura popular
01 set 2004
amén. El barri de Gràcia acabarà com el Born.

Ara i sempre, privarem al carrer! No a la mercantilització del barri.
Re: L’altre Festa Major de Gràcia, els altres veïns de Gràcia continuarem creant cultura popular
01 set 2004
Un bon manifest, coincideixo amb tot el que dieu. Gràcies a tota la moltíssima gent voluntària que va organitzar aquestes festes. Per la gent que va montar els escenaris, pels que van estar-se a les barres, pels que van preparar les places per rebre una assistència massiva de gent, etc. I sobretot gràcies per demostrar la força i la maduressa del moviment associatiu i veïnal del barri, aconseguint un altre èxit de públic i organització amb un seguit d'actes de molta festa i molt contingut sense perdre el temps amb les provocacions i demagògia de l'ajuntament.
Re: L’altre Festa Major de Gràcia, els altres veïns de Gràcia continuarem creant cultura popular
03 set 2004
Jo voldria recordar, però, la roda de premsa conjunta entre gent del Districte, la Coordinadora Popular, la Fed. de Carrers i els alternatius on sí es va dir que era un atac feixista a un gracienc, sense dir si era okupa.
Algú em pot respondre per què es fa una festa alternativa una setmana abans de la festa major de tot el barri? s'hauria prohibit si no s'hagués triat el següent cap de setmana? Bona festa major a Vallcarca.
Sindicato Sindicat