Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
El Nudisme és una més de les teves llibertats
30 ago 2004
Des de 1978 amb l’entrada en vigor de l’actual Carta Constitucional ja es podia deduir que el nudisme passava a ser una més de les nostres llibertats.

Però encara arrossegàvem legislació contraria a la nuesa en públic, heretada del període franquista. Així, existia encara el delicte d’escàndol públic, en el Codi Penal, que penalitzava el nudisme. Aquesta situació portà que s’establissin zones autoritzades, on el nudisme podia practicar-se lliurement sense temor a ser sancionat. Aquest delicte fou modificat el 1989 suprimint les consideracions d’índole moral, de forma que s’ajustés a la Constitució.


Així les coses, totes les autoritzacions de platges o zones naturistes, es basen en una legislació contraria a la Constitució que fou corregida el 1989 i que posteriorment va desaparèixer el 1995 amb la derogació de l’anterior Codi Penal, i l’aprovació de l’actual, en el que ja no està recollit aquest delicte. D’aquesta manera, totes les autoritzacions –i prohibicions són contràries a la Constitució i constitueixen una discriminació.

És sorprenent que les autoritzacions que permeteren als primers nudistes gaudir d’espais sense arriscar- se a enfrontar-se amb la justícia, posteriorment són el principal argument que s’utilitza en contra del nudisme, ja que es pretén que com existeixen zones o platges autoritzades en la resta de platges no està autoritzat, llavors està prohibit. La qual cosa és falsa.
En aquest moment el nudisme és lliure en qualsevol espai públic i no requereix de cap autorització.
Són espais públics les platges, rius, llacs, camps, camins, carreteres, carrers, places, parcs, etc.


No són espais públics poliesportius municipals o locals comercials oberts al públic (bars, botigues, etc.). Aquests són espais privats que poden tenir les seves normes internes.

Sent totes les platges espais públics, totes les platges són de lliure ús.

Una altra qüestió és <b<el grau dâacceptació social que aquest tingui, i els problemes que amb la pràctica del nudisme ens puguem trobar derivats de lâopressió a la que el nudisme es veu sotmès des dâuna societat majoritariament tèxtil.

El que és important que tinguem clar és que segons la legislació actual, el nudisme no pot ser limitat, ni sancionat i molt menys prohibit.

Per suposat això pot canviar, ja que només faria falta que es fes una llei perquè poguessin aplicar-se aquestes mesures, encara que aquesta seria contrària als drets fonamentals recollits en la Carta Magna i també col·lisionaria amb els reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans.

Hem de prendre consciència de què el nudisme és una filosofia de vida, una ideologia, que som un grup, i a més som un grup fortament discriminat; hem de ser conscients de que és una més de les nostres llibertats i està totalment ajustat a la legislació vigent; No pot ser multat, i si ho és, aquesta multa es pot recórrer; hem dâestar atents per denunciar i recórrer qualsevol sanció a la nuesa, i qualsevol desenvolupament legislatiu que es realitzi amb intenció de retallat les nostres llibertats.


Som un grup social que, tot i estant en democràcia, pateix una gran discriminació al no poder expressar-nos amb llibertat.
El nudisme sâempara en els pilars bàsics de la pròpia democràcia i lâestat de dret:

⢠En la llibertat de pensament,
⢠en la no discriminació per raó ideològica.
⢠o de circumstàncies personals,
⢠en la llibertat dâexpressió,
⢠en la llibertat de deambular por tot el territori sense restriccions,
⢠en no retallar llibertats en base a opinions,
⢠en el dret a educar als nostres fills, segons la nostra moralitat (mentre aquesta sâajusti a llei... i el nudisme ho fa),
⢠en el dret a la pròpia imatge i indumentària,
⢠i en la no consideració dâil·legal al que no està regulat; la consideració de que tot és il·legal excepte el declarat és propi de dictadures i no dâestats democràtics.


Fins avui ningú ha donat ni un sol argument real en contra del nudisme. Sâha apel·lat a lâestètica, a lâelegància... que són arguments que sâanul·len "per se". I fonamentalment sâargumenten raons morals, estant la moral recollida en la Constitució, i protegida...

... Concretament sâestableix la igualtat de moralitats i que cap ha de prevaler sobre una altra excepte, òbviament, que una dâelles contravingui la pròpia llei, i el nudisme no ho fa.

Nosaltres tenim llibertat dâexpressió, i podem expressar el nostre nudisme, la nostra ideologia i filosofia de vida mentre no actuem en contra de la llei... Com no hi ha llei que vagi en contra del nudisme, podem expressar la nostra nuesa lliurement.


Ara el nudisme és legal sense necessitat dâautorització, i aquesta argumentació sâha dâutilitzar al nostre favor, però si apareix la policia i vulneren els vostres drets, això és el que sâha que fer:


La policia us pot demanar que us vestiu sense que això constitueixi cap infracció. Vosaltres us hi podeu negar sense que tampoc constitueixi cap infracció.

En cas que us demanin que us vestiu, us hi podeu negar, però sense crits ni amenaces ni res semblant.

Si esteu al vostre domicili no us poden dir res. El domicili és inviolable. Si esteu en un espai públic no esteu tant protegits com a la vostra casa, però és igual.

En aquest cas, quan us negueu ells poden insistir, els podeu demanar que sâidentifiquin i ells tenen lâobligació dâidentificar-se, si no ho fan els podeu posar una denúncia només per això.

Després els podeu indicar que no us vestireu i que segons la legislació vigent la nuesa és una de les vostres llibertats. Els demaneu en base a quina legislació us estan indicant que us vestiu. Si no us la donen, insistiu.

En cas que insisteixin podeu indicar-los-hi que no us vestireu i que si volen us detinguin. Teniu que estar disposats a passar per això, però això ho ha de valorar cadascú.

Si opten per detenir-vos: us teniu que deixar detenir sense resistència, i una vegada a comissaria exigir que sâobrin diligències i us donin una còpia. Tenen lâobligació de fer-ho, així que els heu dâinsistir. Si es neguen podeu cursar una denúncia per aquest motiu. Si us donen les diligències, aquestes serveixen per cursar una denúncia contra els agents que us han detingut, per detenció il·legal.


Aquest plantejament és molt dur perquè heu dâestar disposats a passar per tot el tràngol, de la mateixa forma que ho van fer, per exemple, les primeres feministes per aconseguir una mica dâigualtat.

El fet de negar-se a vestir-se no es sancionable com a falta de desobediència.


També pot ser que us indiquin que hi ha algun tipus de legislació, que, si és cert que existeix, segurament serà algun tipus de legislació municipal. En aquest cas ells tenen lâobligació de procedir, però aquesta legislació és irregular i es pot recórrer la sanció en cas que nâhi hagi, o tot el que facin.

Es necessària habilitació legal dels municipis per a establir sancions. Per a establir una sanció hi ha dâhaver una llei que així ho indiqui, i lâAjuntament no és mai qui per establir una multa en absència dâuna llei habilitadora. En el cas del nudisme no existeix aquesta llei.

També poden amenaçar-vos en denunciar-vos per escàndol públic. Aquesta figura ja no existeix. Demaneu que us indiquin en quin article del codi penal està. Els indiqueu que no existeix aquest delicte i que no teniu perquè fer-los cas.

Poden amenaçar-vos amb un delicte que sí existeix, que és el dâExhibicionisme i provocació sexual (Art. 185 del Codi Penal) argumentant que hi ha menors presents. Perquè fos aplicable haurien de donar-se diverses coses: Que hi haguessin menors a davant o deficients mentals; i que hi hagués una intenció sexual, o bé provocar a tercers o bé dâexcitar-vos vosaltres mateixos. Però no val que sigui només una, sâhan de donar les dues. Com que no hi ha cap intenció sexual, no és dâaplicació.

En cas de multa, poseu-vos en contacte amb nosaltres o amb lâassociació naturista més propera.

A Catalunya hi ha la resolució 245/V del Parlament que diu âEl Parlament de Catalunya constata la necessitat que les administracions competents adoptin les iniciatives i les mesures necessàries per suprimir els obstacles reglamentaris que impedeixin la pràctica del nudismeâ?; però no és cap llei, per tant, només és una recomanació pels Ajuntaments. Però també diu: âtots els ciutadans i ciutadanes tenen els mateixos drets i llibertats, però cada persona pot exercir-los mentre no col·lisionin amb els drets i llibertats dels altres, la qual cosa en subordina l'exercici a la tolerància i al respecte mutusâ?.

- - -

Si tens algun problema per practicar el nudisme no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

Club Català de Naturisme
C. Pere Vergés, 1, planta 11, despatx 10 08020 BARCELONA 93 305 46 52
ccn(ARROVA)ccn-naturisme.org
www.ccn-naturisme.org

Si tens alguna modificació que consideris pertinent, no dubtis en fer-nos-la arribar para aconseguir un document més precís i informatiu. Lâúltima versió la podràs trobar a la nostra web.

CopyLeft 2003 ENE Euskal Naturista Elkartea / Asociación de Naturistas Vascos. CopyLeft 2003 CCN Club Català de Naturisme per la traducció i adaptació. Aquest document pot ser copiat o modificat lliurement sempre i quan sâacompanyi dâaquesta nota de copyleft i sâindiqui quins són els seus autors. Informa als teus coneguts naturistes del contingut dâaquest tríptic, bé imprimint-lo o bé fotocopiant-lo.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
30 ago 2004
El que és important que tinguem clar és que segons la legislació actual, el nudisme no pot ser limitat, ni sancionat i molt menys prohibit.

Per suposat això pot canviar, ja que només faria falta que es fes una llei perquè poguessin aplicar-se aquestes mesures, encara que aquesta seria contrària als drets fonamentals recollits en la Carta Magna i també col·lisionaria amb els reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans.

Hem de prendre consciència de què el nudisme és una filosofia de vida, una ideologia, que som un grup, i a més som un grup fortament discriminat; hem de ser conscients de que és una més de les nostres llibertats i està totalment ajustat a la legislació vigent; No pot ser multat, i si ho és, aquesta multa es pot recórrer; hem dâestar atents per denunciar i recórrer qualsevol sanció a la nuesa, i qualsevol desenvolupament legislatiu que es realitzi amb intenció de retallat les nostres llibertats.


Som un grup social que, tot i estant en democràcia, pateix una gran discriminació al no poder expressar-nos amb llibertat.
El nudisme sâempara en els pilars bàsics de la pròpia democràcia i lâestat de dret:

⢠En la llibertat de pensament,
⢠en la no discriminació per raó ideològica.
⢠o de circumstàncies personals,
⢠en la llibertat dâexpressió,
⢠en la llibertat de deambular por tot el territori sense restriccions,
⢠en no retallar llibertats en base a opinions,
⢠en el dret a educar als nostres fills, segons la nostra moralitat (mentre aquesta sâajusti a llei... i el nudisme ho fa),
⢠en el dret a la pròpia imatge i indumentària,
⢠i en la no consideració dâil·legal al que no està regulat; la consideració de que tot és il·legal excepte el declarat és propi de dictadures i no dâestats democràtics.


Fins avui ningú ha donat ni un sol argument real en contra del nudisme. Sâha apel·lat a lâestètica, a lâelegància... que són arguments que sâanul·len "per se". I fonamentalment sâargumenten raons morals, estant la moral recollida en la Constitució, i protegida...

... Concretament sâestableix la igualtat de moralitats i que cap ha de prevaler sobre una altra excepte, òbviament, que una dâelles contravingui la pròpia llei, i el nudisme no ho fa.

Nosaltres tenim llibertat dâexpressió, i podem expressar el nostre nudisme, la nostra ideologia i filosofia de vida mentre no actuem en contra de la llei... Com no hi ha llei que vagi en contra del nudisme, podem expressar la nostra nuesa lliurement.


Ara el nudisme és legal sense necessitat dâautorització, i aquesta argumentació sâha dâutilitzar al nostre favor, però si apareix la policia i vulneren els vostres drets, això és el que sâha que fer:


La policia us pot demanar que us vestiu sense que això constitueixi cap infracció. Vosaltres us hi podeu negar sense que tampoc constitueixi cap infracció.

En cas que us demanin que us vestiu, us hi podeu negar, però sense crits ni amenaces ni res semblant.

Si esteu al vostre domicili no us poden dir res. El domicili és inviolable. Si esteu en un espai públic no esteu tant protegits com a la vostra casa, però és igual.

En aquest cas, quan us negueu ells poden insistir, els podeu demanar que sâidentifiquin i ells tenen lâobligació dâidentificar-se, si no ho fan els podeu posar una denúncia només per això.

Després els podeu indicar que no us vestireu i que segons la legislació vigent la nuesa és una de les vostres llibertats. Els demaneu en base a quina legislació us estan indicant que us vestiu. Si no us la donen, insistiu.

En cas que insisteixin podeu indicar-los-hi que no us vestireu i que si volen us detinguin. Teniu que estar disposats a passar per això, però això ho ha de valorar cadascú.

Si opten per detenir-vos: us teniu que deixar detenir sense resistència, i una vegada a comissaria exigir que sâobrin diligències i us donin una còpia. Tenen lâobligació de fer-ho, així que els heu dâinsistir. Si es neguen podeu cursar una denúncia per aquest motiu. Si us donen les diligències, aquestes serveixen per cursar una denúncia contra els agents que us han detingut, per detenció il·legal.


Aquest plantejament és molt dur perquè heu dâestar disposats a passar per tot el tràngol, de la mateixa forma que ho van fer, per exemple, les primeres feministes per aconseguir una mica dâigualtat.

El fet de negar-se a vestir-se no es sancionable com a falta de desobediència.


També pot ser que us indiquin que hi ha algun tipus de legislació, que, si és cert que existeix, segurament serà algun tipus de legislació municipal. En aquest cas ells tenen lâobligació de procedir, però aquesta legislació és irregular i es pot recórrer la sanció en cas que nâhi hagi, o tot el que facin.

Es necessària habilitació legal dels municipis per a establir sancions. Per a establir una sanció hi ha dâhaver una llei que així ho indiqui, i lâAjuntament no és mai qui per establir una multa en absència dâuna llei habilitadora. En el cas del nudisme no existeix aquesta llei.

També poden amenaçar-vos en denunciar-vos per escàndol públic. Aquesta figura ja no existeix. Demaneu que us indiquin en quin article del codi penal està. Els indiqueu que no existeix aquest delicte i que no teniu perquè fer-los cas.

Poden amenaçar-vos amb un delicte que sí existeix, que és el dâExhibicionisme i provocació sexual (Art. 185 del Codi Penal) argumentant que hi ha menors presents. Perquè fos aplicable haurien de donar-se diverses coses: Que hi haguessin menors a davant o deficients mentals; i que hi hagués una intenció sexual, o bé provocar a tercers o bé dâexcitar-vos vosaltres mateixos. Però no val que sigui només una, sâhan de donar les dues. Com que no hi ha cap intenció sexual, no és dâaplicació.

En cas de multa, poseu-vos en contacte amb nosaltres o amb lâassociació naturista més propera.

A Catalunya hi ha la resolució 245/V del Parlament que diu âEl Parlament de Catalunya constata la necessitat que les administracions competents adoptin les iniciatives i les mesures necessàries per suprimir els obstacles reglamentaris que impedeixin la pràctica del nudismeâ?; però no és cap llei, per tant, només és una recomanació pels Ajuntaments. Però també diu: âtots els ciutadans i ciutadanes tenen els mateixos drets i llibertats, però cada persona pot exercir-los mentre no col·lisionin amb els drets i llibertats dels altres, la qual cosa en subordina l'exercici a la tolerància i al respecte mutusâ?.

- - -

Si tens algun problema per practicar el nudisme no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

Club Català de Naturisme
C. Pere Vergés, 1, planta 11, despatx 10 08020 BARCELONA 93 305 46 52
ccn(ARROVA)ccn-naturisme.org
www.ccn-naturisme.org

Si tens alguna modificació que consideris pertinent, no dubtis en fer-nos-la arribar para aconseguir un document més precís i informatiu. Lâúltima versió la podràs trobar a la nostra web.

CopyLeft 2003 ENE Euskal Naturista Elkartea / Asociación de Naturistas Vascos. CopyLeft 2003 CCN Club Català de Naturisme per la traducció i adaptació. Aquest document pot ser copiat o modificat lliurement sempre i quan sâacompanyi dâaquesta nota de copyleft i sâindiqui quins són els seus autors. Informa als teus coneguts naturistes del contingut dâaquest tríptic, bé imprimint-lo o bé fotocopiant-lo.
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
30 ago 2004
Jo el practico sempre que puc, per no dir que sempre que vaig a una platja. I em fixo en l'evolució de les actituds de la gent. I cada cop hi ha més "tèxtils", i menys nudistes...
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
30 ago 2004
cada cop hi ha mes gent: 3 exemples de platjes: la Mar Bella a bcn, fa un parell d'anys nomes era per davant la muntanyeta, ara la gent es posa en pilotes gairebe a davant de la torre del vigia
La de Canet: fa un parell d'anys era poc més de la zona de la muntanyeta del tunel, ara la gent es posa uns 20 metres o més a banda i banda
La grossa de Pals: fa anys era una mica lluny del carrer d'arribada ara nomes hi ha gent vestida ben be a davant del carrer (i deuen ser més de 5 kilometres de platja)
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
30 ago 2004
No estic gaire ficat en aquest mundillo i no vull jutjar ni criminalitzar a ningú, i sobretot que tothom actui com vulgui, però penso que la reivindicació del nudisme forma part de la cultura hipy-burgesa-religiosa dels progres occidentals de finals del segle XX i principis del XXI.
Ara tampoc vull que penalitzin a ningú per això faltaria més!
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
30 ago 2004
que tens accions a la textil tu?
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
30 ago 2004
Tot el que es diu aquí em sembla molt bé en teoria, però jo, que sóc usuari de fa anys de la platja nudista de Barcelona, no tinc cap interès a molestar ningú que pugui no agradar-li veure persones despullades. En canvi, estic molest perquè ens veiem obligats a anar a guetos: amb la immensitat de platges que hi ha, hem d'anar a una de pedregosa, on no pots entrar sense fer-te mal als peus.
El Club Català de Naturisme, el que podria fer és reinvindicar, per als nudistes de Barcelona, o bé una platja normal, o bé posar una capa de sorra en aquesta que tenim, que cobreixi les pedres.
Vejam, tirin endavant aquesta idea.
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
30 ago 2004
ostres,no em vingueu amb el cuentu de que us sentiu discriminats. que voleu a més de platges,anar en pilotes pel mig de girona un dissabte a la tarda? o potser anar a buscar a la mainada a l´escola amb les tetes a l´aire? heu de saber que la gent de pals que hi viu tot l´any n´està fins els collons d´aquests nudistes pijo-progres que venen a ocupar les platges i que despres s´en van al xalet.
amb els problemes que hi ha avui dia,ja nomès falta aixó del nudisme o naturisme.
si tant us agrada anar en pilotes pels puestos aneu a fer nudisme pel pirineu en ple mes de desembre, aviam si despres preguntareu si tenim accions al sector tèxtil.
espero que ningú pensi que sóc un carca,perque d´antiquat no en tinc res. que cadascú faci el que vulgui a casa,peró respectem els espais públics i preocupem-nos de coses més importants com la defensa del territori,la lluita contra la precrietat...
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
31 ago 2004
No esteu discriminats, simplement hi ha dos tipus de platges diferents: sense roba i amb roba, ja que una platja mixta no estaria mai exempta de polèmica.
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
31 ago 2004
Això de que hi hagi dos tipus de platges diferents és una tonteria. Jo quan vaig a la platja (la que sigui) si em ve de gust em despullo. Estic en el meu dret. De vegades noto les mirades de l'altre gent, però mai m'han dit res. Si algú de la platja té algun problema, que el digui, i llavors ja veurem el que s'hi fa. No cal exagerar tan les coses, ni enviar a ningú a podrir-se de fred al pirineu en ple mes de desembre, és simplement llibertat d'anar com et vingui més de gust.
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
31 ago 2004
Jo respecto que vagin pel carrer despullats, el que hauran de veure també normal es que hi hagi gent que es vulgui vestir. A més si un noi s'excita té l'inconvenient que es veu de lluny, sobretot si va en pilotes XD
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
31 ago 2004
Jo a les platjes no m'hi acosto gaire, i em sembla be que hi hagi gent despullada i sense despullar. (Com que nudisme en faig poc, algun cop en alguna platja nudista m'han fet algun comentari despectiu per portar calçotets.) Ara bé, això del nudisme pel carrer, al metro i a l'autobus ja no m'agrada gens. Tampoc no m'agrada haver de refregar la cara per l'esquena peluda i suada de la gent que darrerament va sense samarreta a l'autobus, per desgràcia darrerament me n'he trobat alguns.
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
31 ago 2004
qui s'avergonyeix devant d'un cos nu es un malalt mental...o la religio l'ha rentat el cervell.
Re: El Nudisme és una més de les teves llibertats
31 ago 2004
No crec que molts naturistes estiguin disposats a aguantar els comentaris i les brometes que sentirien si anessin en boles pel carrer, inclús algun indignat d'aquests, tampoc crec que siguin idiotes i no sapiguen que l'únic que arrisquen caminant en boles és la seva integritat física, no ho dic per que estigui d'acord però vivim a una societat superconservadora que no ho entendria. Però sempre calen pioners i gent que vagi contracorrent. Ara d'anar nu a una platja o pel mig de les rambles hi ha un pas molt gran, creieu que la gent ho entendria????
Sindicat Terrassa