Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Israel i la guerra de l'Iraq
29 ago 2004
Mireu què diu l'Avui sobre la polèmica d'ahir respecte al poder del lobby israelià sobre la política nord-americana. I qui ho diu és un mèdia del sistema, no pas cap pamflet antisionista
El sospitós treballa per als col·laboradors de Rumsfeld més implicats en la planificació de la guerra a l'Iraq

L'FBI investiga si un funcionari del Pentàgon ha espiat per a Israel

El suposat agent hauria robat documents secrets sobre l'Iran perquè el principal 'lobby' hebreu als EUA els passés al govern de Sharon

Diana Negre
CORRESPONSAL WASHINGTON

L'últim cas d'espionatge divulgat als Estats Units ha deixat els mitjans polítics de Washington plens de preguntes i sense cap possibilitat de respondre-les, especialment perquè té tantes implicacions per a la política electoral com per a les relacions internacionals.
Ahir a la matinada els canals de televisió van començar a parlar d'un possible infiltrat que espiava per a Israel dins del Pentàgon, la qual cosa no seria ni nova ni extraordinària, perquè l'espionatge de països amics i enemics es dóna de manera habitual i perquè fa gairebé dues dècades hi va haver el cas de Jonathan Pollard, condemnat a cadena perpètua per haver donat informació secreta dels Estats Units al govern israelià.
En el cas revelat ahir, però, hi ha una sèrie de circumstàncies que desorienten gairebé tothom, com el fet que ningú sàpiga quina és la font de la filtració, la coincidència amb la Convenció Republicana, que està a punt de començar, i la possible transcendència d'aquestes activitats.


Possible detenció
La cadena de televisió CBS va anunciar ahir a la matinada que l'FBI està investigant "des de fa temps" la possibilitat que un funcionari del Pentàgon estigui espiant per a Israel, però va afegir que no hi havia hagut cap detenció i tampoc no preveien detenir ningú aviat. Això va canviar al vespre, quan diverses informacions apuntaven que la detenció podria arribar la setmana que ve.
El més interessant, però, és el lloc on treballa aquest espia: l'oficina de Douglas Feith, el número 3 del Pentàgon, que molts dels que s'oposen a la guerra de l'Iraq sospiten que és un dels principals responsables de la planificació de la invasió i l'ocupació. Feith és un dels pilars dels neoconservadors, el grup d'assessors polítics que més ha treballat per anar a la guerra contra l'Iraq, i és cap de l'Oficina de Planificació Especial (OPE), establerta pel secretari de Defensa, Donald Rumsfeld, i el seu vicesecretari, Paul Wolfowitz, per estudiar els possibles contactes entre Al-Qaida i el règim del derrocat president iraquià Saddam Hussein.
Segons els mitjans informatius, el sospitós d'espionatge és el funcionari Larry Franklin i la seva tasca ha consistit a agafar documents secrets relacionats amb l'Iran i donar-los al Comitè d'Afers Públics Americans Israelians (AIPAC), el principal lobby hebreu als Estats Units, que hauria donat aquesta informació al govern israelià. Tant l'ambaixada israeliana a Washington com el govern d'Israel i AIPAC ho han desmentit.
D'altra banda, l'exfuncionari de la CIA Larry Johnson va declarar a la cadena televisiva NBC que ell ha sentit a parlar d'aquesta investigació des de fa mesos i que té raons per creure que està relacionada amb els documents falsificats que els serveis secrets italians van donar als Estats Units, que indicaven que l'Iraq volia comprar urani al Níger: els documents, segons Johnson, els va falsificar Israel per donar arguments a la guerra contra l'Iraq.
Les preguntes d'ahir anaven en dues direccions: qui havia filtrat la informació i per què ho feia ara: ¿algú va tenir simplement una llengua massa llarga?, ¿tenia l'FBI un interès especial a fer-ho saber?, ¿hi ha algun interès a apartar l'atenció popular de la Convenció Republicana?, ¿és una maniobra dels antineoconservadors per portar a la llum les activitats dels neoconservadors?, ¿és un intent d'avortar les investigacions fent públic el que se'n sap?
Ahir no hi havia resposta per a aquestes preguntes: el president Bush va sentir les preguntes dels periodistes però va seguir caminant com si no hagués sentit res.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Israel i la guerra de l'Iraq
29 ago 2004
Més encara: mireu el que diu el Periódico. Si el lobby sionista americà no dicta determinades decisions polítiques de l'executiu ianqui és que jo sóc una monja.

CRISI ENTRE WASHINGTON I TEL AVIV
L'FBI sospita que Israel espia al Pentàgon

• La policia investiga un analista de l'oficina del número tres de Defensa

IDOYA NOAIN
NOVA YORK

En un polèmic cas que podria embrutar la política per al Pròxim Orient de l'Administració de George Bush i enterbolir les relacions entre els Estats Units i Israel, l'FBI està investigant si un analista del Pentàgon va espiar per al règim d'Ariel Sharon. La investigació, que fa un any que està en marxa, se centra en un empleat que treballa a l'oficina de Douglas Feith, el número tres del Departament de Defensa.
Hi ha proves que aquest analista va passar documents classificats al Comitè d'Assumptes Públics Americano-israelià, un lobby jueu que, al seu torn, hauria facilitat la informació als serveis d'intel.ligència d'Israel. En aquesta informació secreta s'incloïen discussions sobre la posició de Washington respecte a Teheran, fet que planteja dubtes sobre si Israel hauria pogut utilitzar aquesta informació per intentar influir en la política nord-americana al Pròxim Orient.
En un comunicat, el Pentàgon va assegurar que l'analista investigat "no estava en posició de tenir una influència significativa sobre la política d'EUA". Israel també ha negat les acusacions. Però la gravetat del cas és patent: fins ara, la majoria d'investigacions sobre espionatge que han tingut a veure amb Israel s'han suspès per pressions polítiques.

NÚMERO TRES DEL DEPARTAMENT
El cas torna a centrar l'atenció sobre Douglas Feith, el número tres de Defensa. Aquest, que el 1996 va escriure un document en què cridava a enderrocar Saddam Hussein per millorar la seguretat d'Israel, va ser el responsable de la unitat especial d'espionatge que abans de la guerra va insistir que hi havia llaços entre Saddam Hussein i Al-Qaida.
Re: Israel i la guerra de l'Iraq
29 ago 2004
1-creus que les guerres les fan els espies?
2-lo descobert no recolza la teva tesis del supremacisme isrealià sino simplement corrobora una aliança fruit d'una identitat d'interesos USA-israel.
3-El Pais i el Periodico foten fastic (i qui es cregui que llegeixen diaris d'esquerres va prou errat).
Jo reitero lo d'ahir http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/115105/index.php
Re: Israel i la guerra de l'Iraq
29 ago 2004
cuando EEUU abandone completamente Israel, este se va a comer los mocos. pero por ahora esto va a seguir asi.
Re: Israel i la guerra de l'Iraq
29 ago 2004
Mateu, només una pregunteta de bon rotllo, si el teu esfereïdor lobby jueu controla fèrriament els USA com és que ha permès que es difongui la noticia sobre un espia israelià a Washington que teoricament desvetlla el seu control total dels USA? Per qué Israel s'ha de menjar "los mocos"? Que li passa a alguns? Es bo saber que a Israel i al món sencer moltíssima gent treballa per la llibertat i la pau passant d'aquestes històries.
Re: Israel i la guerra de l'Iraq
29 ago 2004
Es clar que a Israel hi ha gent solidaritzada amb els palestins. El problema es el sionisme mussolinià de Sharon i demés.
Llibertat pel poble palestí!
Re: Israel i la guerra de l'Iraq
31 ago 2004
Si a Israel hi ha gent que vol la pau, com es que han anar a ocupar Palestina? Per que no es van quedar alla on vivien?
Sindicat Terrassa