Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
[Vilafranca] La verema arrenca sense cap acord en els preus i els pagesos anuncien mes mobilitzacions
28 ago 2004
Unió de Pagesos portarà les seves protestes a la Diada Castellera de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès.
noticia1.jpg
Unió de Pagesos portarà les seves protestes a la Diada Castellera de Sant Fèlix.

Cap de les dues reunions d’aquest dimarts, ni la Taula del Raïm Negre del migdia ni tampoc la Taula Interprofessional del Vi Blanc i el Cava de la tarda no van permetre que els diferents agents del sector arribessin a acords per fixar uns preus mínims. Mentre els productors han acollit amb una gran decepció aquests resultats, el sector elaborador intenta fer lectures més positives i destaca que s’ha aconseguit avançar en aspectes que fins ara no s’havien negociat mai. Dimarts al migdia, al Centre Àgora, es van reunir els integrants de la Taula del Raïm Negre i l’única decisió ferma que es va prendre va ser la de tornar-se a reunir el proper dimecres, a les 7 de la tarda, amb l’objectiu d’incorporar les cooperatives i els elaboradors de vi base a la Taula i poder firmar amb ells un acord sobre el preu mínim del vi que sigui qualificat per una denominació d’origen. Si bé aquest aspecte és valorat positivament per tots els implicats, no tothom hi posa el mateix èmfasi. Els viticultors fan notar que aquesta proposta dels embotelladors és una vella aspiració del sector productor, i Joan Santó, d’Unió de Pagesos, afegeix que s’ha de vigilar que això no sigui una estratègia per guanyar temps i demorar la presa de decisions. “Si dos no s’entenen, s’haurà de veure què passa quan n’hi hagi quatre?. El cert és que mentre UVIPE es va comprometre a parlar amb els elaboradors de vi base i convidar-los a assistir a la reunió de la setmana que ve, les organitzacions que agrupen els productors faran el mateix amb les cooperatives. L’argument de les empreses vinícoles és que si no s’incorpora el preu del vi a les negociacions, aleshores els embotelladors pateixen la competència deslleial dels elaboradors de vi base perquè compren una part del raïm que després venen com a DO per sota dels preus del conveni. Segons Joan Gil, d’UVIPE, l’assistència dels elaboradors de vi base està practicament garantida, i el mateix ha comentat Joan Pons, de l’Institut Agrícola, respecte a la presència de les cooperatives. Pons considera que assolir un acord del vi negre seria un fet històric i pensa que és necessari treballar per aconseguir-ho. “Seria una manera de lligar-ho tot i d’introduir uns criteris de racionalitat més justos?, puntualitza aquest dirigent penedesenc de l’Institut Agrícola. Joan Pons considera raonable que es pagui menys pel vi que es ven a doll o com a vi de taula, però afegeix que no és admissible que els elaboradors de vi base comprin tot el raïm a preu de “xatarrero? i que després en venguin un 50 o 60 per cent com a vi qualificat.

El preu del raïm negre.

Sobre el preu a que es podria pagar el raïm negre, no tothom va treure les mateixes conclusions després de la reunió. Joan Santó, d’Unió de Pagesos, no accepta l’argument dels embotelladors d’abaixar preus perquè enguany hi ha una collita generosa. “Ens han tornat a oferir el mateix que ja van proposar a la darrera reunió, quan nosaltres havíem abandonat la Taula, però no pensem acceptar una retallada de preus?. Santó recorda que fa anys que es porta una línia ascendent de preus mínims, i afirma que no es pot trencar aquesta tendència. Per la seva banda, Joan Pons, de l’Institut Agrícola, recorda que hi ha un pacte de pujar cada any, com a mínim, l’IPC més un 0’5 per cent. “Ells volen comprar a la baixa, però nosaltres no firmarem res que quedi per sota d’aquest acord històric?. Per part d’UVIPE, Joan Gil explica que la proposta que ells defensen és una baixa ponderada d’un 5’6 per cent, partint de la mitjana de les últimes cinc collites. “Això implica que baixa més el preu de l’ull de llebre que el de les varietats forànies?. Gil argumenta que aquests preus estan per sobre de la mitjana de les DO espanyoles. “En el cas del raïm negre no podem dir que és un problema de pagar barat?. El director d’UVIPE també comenta que enguany hi haurà la dificultat afegida de collir per primera vegada les 500 hectàrees plantades el 2001, uns 4’5 milions de quilos, a banda dels 4’5 milions que produiran els ceps plantats el 2000 i que enguany es colliran per segona vegada. “A nosaltres ens preocupa saber si els cellers tindran capacitat per entrar tot aquest raïm?. Gil fa notar que la recepció del raïm negre és més lenta perquè la fermentació es fa amb la pellofa. “Ens fa més por el tema de la capacitat que la mateixa problemàtica dels preus i recomanem als viticultors que no cullin el raïm sense tenir l’entrada concertada amb un celler?. El director d’UVIPE afirma que hi ha moltes dificultats per vendre vi. “Estem estancats i anem una mica a la baixa?.

Taula dels Blancs.

La Taula Interprofessional del Vi Blanc i el Cava es va reunir el dimarts a la tarda i no va arribar a cap acord en la qüestió dels preus. El més greu, en opinió del sector viticultor, és que no es tornarà a reunir fins a les acaballes del mes d’octubre. Joan Gil, però, hi dóna un enfoc positiu i destaca el fet que aleshores s’intentarà definir el preu del vi base cava, que és una de les velles aspiracions del sector productor. “Com en aquell moment encara no s’hauran fet les vendes de vi d’aquesta collita, si s’arriba a un acord es podria aconseguir bellugar la liquidació del quilo de raïm, sobretot de cara a les cooperatives?. El director d’UVIPE diu que el subgrup més complicat és el dels elaboradors de vi base perquè el mercat els pot exigir que s’avancin i defineixin un preu pel raïm. “Ha de quedar molt clar que les grans empreses estan pagant bé el preu del raïm i que, per tant, la demanda del sector viticultor d’un millor preu fa referència sobretot al percentatge que no compren aquestes empreses?. Gil reconeix que no hi ha consens intern dins el sector empresarial. “La Taula ha de seguir, tant si hi ha acord com si no n’hi ha, perquè és un marc ideal per tractar aspectes estructurals del sector?. Per part d’Unió de Pagesos, Joan Santó destaca el fet que l’empresa més important del sector -Freixenet- no vol moure fitxa. “És una excusa fàcil dir que, com que no ho compliran tots, jo tampoc em puc comprometre?. Santó també retreu als elaboradors de vi base que no es vulguin mullar. “Això és un desastre absolut, no s’ha avançat i a sobre no s’ha fixat cap nova data?. Aquest dirigent d’Unió de Pagesos no accepta que a més es demani prudència als viticultors. “Tenim la campanya aquí, i la realitat és que la incertesa és total?. Sobre la Taula dels Blancs, Joan Pons, de l’Institut Agrícola, comenta que aquesta organització d’empresaris vitícoles va plantejar una porposta de preus a la reunió de dimarts que no es va arribar a discutir. “Recuperant una proposta que havia fet en una reunió anterior el representant de Codorniu, plantegem un preu pel raïm de 0’27 eurosquilo (45 pessetes) i un preu pel vi de 4’21 euroshectolitre (700 pessetes)?. Pons afegeix que aquesta proposta és inferior a l’estudi de costos elaborat per l’Institut i que es va portar a la Taula com un gest de bona voluntat per desencallar la negociació. L’Institut Agrícola està treballant en aquests moments per aconseguir que els elaboradors es tornin a asseure a negociar abans de l’octubre.

Unió de pagesos en una assemblea celebrada el passat dimecres va acordar seguir amb les mobilitzacions.

Unió de Pagesos va acordar dimecres al vespre, en el decurs d’una assemblea que va comptar amb la participació de més d’un centenar de viticultors, iniciar una campanya informativa per explicar a la resta de la ciutadania la situació real de la pagesia que es dedica al conreu de la vinya. Aquest acord, que és una resposta al resultat de les Taules de la vigília, pot començar-se a visualitzar durant la diada de Sant Fèlix del proper dilluns. En la línia de l’assemblea que fa unes setmanes es va fer al davant del Centre Àgora, aquest dimecres a la nit, Unió de Pagesos va tornar a convocar els seus associats en aquest mateix indret, encara que finalment la reunió va tenir lloc al davant de l’edifici que serà la futura seu vilafranquina de l’INCAVI. Amb una assistència similar a la que va servir per informar sobre la manifestació del 14 d’agost, Unió de Pagesos va explicar el resultat de les negociacions que havien tingut lloc el dimarts tant a la Taula del Raïm Negre com a la Taula Interprofessional del Vi Blanc i el Cava. Segons Joan Santó, la principal conclusió de l’assemblea és que els viticultors han de continuar explicant a la societat la situació del conreu de la vinya. “La gent té una imatge deformada de la realitat, i no és prou conscient que els viticultors tenen un paper fonamental com a motor dinamitzador del territori i del món rural?. A l’assemblea es va dir que ara és el moment de posar-se a veremar, però sense baixar gens la guàrdia ni descartar la possibilitat de fer accions, sobretot de caràcter informatiu. “El proper dilluns, amb motiu de la diada castellera de Sant Fèlix, tenim una bona oportunitat d’adreçar-nos a la societat i volem aprofitar-la?. En concret, Unió de Pagesos està treballant per editar uns adhesius genèrics sobre la problèmatica dels viticultors sense el logotip del sindicat, i també es preveu repartir fulls informatius a la gent que assisteixi als castells. Entre les altres propostes que s’estan estudiant, destaca la possibilitat de posar pancartes als remolcs dels tractors durant la verema amb un lema que deixi molt clar a tothom quina és la problemàtica que tenen els viticultors. Santó vol deixar clar, però, que la campanya serà pacífica i que no es plantegen, almenys de moment, tallar carreteres. Més endavant, per Fires, o potser per la Setmana del Cava, es podrien organitzar accions informatives a Sant Sadurní. Joan Santó diu que dimecres es va apreciar un notable consens entre tots els viticultors que van assistir a l’assemblea, per bé que alguns van fer propostes més radicals. “Des de la direcció del sindicat, però, es va argumentar que ara no era el moment de radicalismes perquè ens podria anar en contra, i penso que en general es va entendre?. Opcions com les de no collir la verema o tallar carreteres han de venir, segons Santó, en una fase posterior, en cas de ser necessari. “La guerra malauradament serà llarga i hem d’anar dosificant els esforços?. Una de les propostes que va sorgir a l’assemblea i que també s’estan estudiant és la de fer un castell format íntegrament per viticultors de les diferents colles castelleres.
Mira també:
http://www.el3devuit.com
http://www.cupvila.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Vilafranca] La verema arrenca sense cap acord en els preus i els pagesos anuncien mes mobilitzacions
29 ago 2004
Ara els de Vilaweb els dona per fer política obrerista. Aquests convergents fastigosos se'ls veu el percal...quan durant anys son ells qui han silenciat tota mena de protestes.
Sindicat