Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Resposta a les declaracions del cap de policia
28 ago 2004
CARTA EN RESPOSTA A LES DECLARACIONS DEL CAP DEL SERVEI DE POLICIA, EL SR. LLUÃ?S BETRIU


Després dâhaver-nos assabentat de les declaracions del senyor Lluís Betriu als mitjans de comunicació andorrans, ens sentim obligats a respondre en defensa de la justícia i fent ús del dret dâexpressió que la constitució ens atorga, esperant poder oferir a la població una segona versió dels fets (alliberant-nos així del monopoli informatiu al que tan sovint ens veiem sotmesos). El nostre objectiu és fer conèixer a la població fets que moltes vegades queden silenciats, degut moltes sovint a la por que tants ciutadans tenen alhora de manifestar les seves opinions (amb la pressió de veureâs acusats de calúmnia, injúries, etc, tal i com el mateix senyor Betriu amenaçava de fer si no sâaturen les protestes).

Abans que res demanar al senyor Betriu que es centri en el que les protestes reivindiquen, i que sâabstingui dâintentar treureâls-hi credibilitat mitjançant la criminalització dels seus propulsors i simpatitzants.
Potser sí que és cert que alguns dels joves integrants de les protestes han tingut alguna denúncia degut al consum dâestupefaents o per alguns actes vandàlics. Cal dir, però, que no són actituds generals i que és una falta de respecte generalitzar dâaquesta manera, criminalitzant així a tot un sector de la societat. Dits actes han estat efectuats aïlladament i de forma individual, sense tenir res a veure amb el grup de protesta al qual ens referim, i molt menys al conjunt dels joves andorrans en general.
Ãs fàcil treure credibilitat utilitzant accions que creiem no tenen una connexió directa amb el tema que ens centra. Aquests joves ja han pagat el seu deute amb la societat degut als delictes esmentats (a través dâarrestos domiciliaris_ sense previ judici_, multes, treballs socials o el que la justícia ha cregut convenient). Si un conductor ha estat multat per excés de velocitat (per exemple), això el priva de la seva credibilitat com a persona alhora de denunciar, posem per cas, una agressió? Nosaltres creiem que no. Són elements paralâ¢lels i que hauríem dâevitar barrejar. El que pretén el senyor Betriu exposant aquests fets és desviar el tema amb lâobjectiu de desorientar a la població, la qual cosa potser no és un crim legal però sí un crim moral, i una gran falta de respecte envers la ciutadania, que vol rebre una informació neta i sincera.

Però si el es vol parlar dâalguns temes, doncs parlem-ne.
En quant al consum dâestupefaents, que segons el cap de policia va alterar lâactitud dels presents a les festes majors de Sant Julià desencadenant en violència: segons els anàlisis parlem dâuna substància el consum de la qual no és ilâ¢legal, lâalcohol. No defensem el consum excessiu dâaquest, però sí la seva legalitat. No jutgem si lâalcohol va tenir o no a veure amb lâactitud dels detinguts, només volem evitar malentesos deixant clar que cap altra substància va ser consumida per dites persones.

Dâaltra banda sâacusa als joves de pintar graffitis. Respecte a les protestes sobre abusos policials que ens atenen, han estat totes fetes mitjançant el paper o la tela com a suport, tot a càrrec dels propis manifestants. En cap moment han aparegut protestes en forma de pintades. Si alguns joves han estat reconeguts com a autors de pintades al mobiliari urbà, haurà estat sempre a títol personal, i no com una actitud general ni representativa del colâ¢lectiu. En aquest cas sâha de jutjar aquesta activitat aïlladament i de forma separada a les protestes.

Bé i ara sí, centrant-nos en el tema que en principi ens atenia, podem parlar de les protestes en sí, i no de les aficions dâalguns (recordem: no tots) dels participants en aquestes.
En cap moment hem argumentat que la intervenció policial no fos necessària, sinó que el que denunciem enèrgicament és la violència utilitzada pels agents de policia per a reduir els participants en les baralles i les intimidacions als ciutadans que interveniren per a dialogar amb la policia sobre les accions que havien protagonitzat, vistes per gran part dels assistents a la festa, molts dels quals no resistiren la temptació de queixar-se de la brutalitat de les accions que acabaven de presenciar.
Volem que se sàpiga el que va passar, que no sigui un fet més que quedi silenciat. La població té dret a saber què és el que de veritat va succeir, per això ens sorprèn quan el senyor Betriu diu que no sâha obert cap investigació interna, i que no ho considera necessari donat que després de consultar els efectius té molt clar que la seva actuació va ser proporcionada. La població demana informació, vol saber què va passar, i el senyor Betriu ens diu que no fa falta una investigació. Aleshores quan la investigació? Si hi ha indicis dâuna possible negligència per part dâalguns agents, no és important esbrinar la veracitat dâaquesta? Seria un gest que honraria a la policia, i de fet no és més que la seva feina: identificar i evitar les activitats ilâ¢legals (i la brutalitat policial que es denuncia quedaria classificada dins aquestes).
A les festes majors dâAndorra la Vella no hi va haver la presència policial que es va veure a Sant Julià de Lòria (exceptuant en alguns moments concrets després del concert de la nit de dissabte a diumenge), però sí agents de seguretat que van fer la seva feina correctament, mantinguent lâordre i el civisme dels assistents i garantint-ne la seva seguretat. Durant els quatre dies de les festes no hi ha hagut ni baralles ni accidents rellevants. Els actes de violència que sembla que tant ens agraden a alguns joves no es van veure en cap moment (i molts dels assistents eren els mateixos que a les festes majors de Sant Julià de Lòria). Aquests agents de seguretat no van necessitar lâús de la violència, ni els insults ni increpar als presents per a controlar les âmales accionsâ? durant les festes. El que demanem és un ús correcte de lâautoritat, i aquest nâés un molt millor exemple que el que va donar la policia un parell de setmanes anteriors, o el que ha vingut donant de forma força generalitzada últimament.
El cos de policia es va veure alâ¢ludit per uns insults que es van dir després de la lectura del manifest per part dâun dels protestants. Potser no és la millor manera de reivindicar-nos (i de fet ho considerem com un error per part nostra), però en aquell moment i després de la impotència sentida en no trobar el suport suficient per part dels diferents mitjans per a fer-ho, va ser un acte espontani. Acte espontani que la policia no té gaire problemes a fer servir (utilitzant altres paraules, però amb el mateix contingut degradant i insultant). Almenys nosaltres no ens avergonyim del que pensem, i ho diguem ben fort per a que tothom ho pugui sentir. Tant sols són opinions, a partir dâaquí la gent pot o no estar-hi dâacord; té la llibertat de saber (llibertat fonamental) i després jutjar i opinar. En el cas dâalguns agents, els insults es fan dâamagat del públic, corroborant una hipocresia que aquests últims dies sâestà evidenciant. No hi ha possibilitat de defensar-se, perquè els agents fan ús excessiu de la seva autoritat i la por dels afectats es converteix en un mur que els protegeix. Aquest mur està caiguent poc a poc; aquest és el nostre objectiu. No volem una policia hipòcrita. Volem una policia que compleixi les seves funcions, en defensa de la seguretat del ciutadà, no per a reprimir-lo, marginar-lo i anulâ¢lar-lo.

Si al ciutadà seâl castiga per a cometre una sèrie dâaccions fora de la llei, també a un agent se lâha de castigar per a la mateixa acció. La policia té la responsabilitat legal i moral de complir la llei, no sols de fer-la complir. Si us plau, un respecte a la població, que comença per a donar exemple. Civisme al carrer, però també dins el cos de policia. Ãs fonamental que poguem confiar en els qui han de ser els nostres protectors, i això no és el que està succeint. Si la població té por de la policia, per a què serveix aquesta?

Prou hipocresia.

Volem una investigació, i volem que la veritat surti a la llum, perquè tots els ciutadans tenen dret a conèixer-la, i perquè les víctimes perdin la por a parlar i es sentin lliures de les possibles conseqüències que en aquests moments pot tenir la seva paraula.Xarxa Jove

Contactar a: Andorra15febrer ARROBA hotmail.com

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa