Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: amèrica llatina
[Veneçuela] Diari dels brigadistes de CJC
26 ago 2004
simon.gif
Dilluns 23 d'agost


Tornem a ser a Caracas. Des de l'últim mail, el NO ha guanyat clarament el referèndum, els votants de l'oposició han acceptat honrosament el resultat (no així els seus dirigents), i nosaltres, un cop estabilitzada la situació política, hem aprofitat per visitar la selva.

Aprofito per parlar-vos sobre el sistema de votació:

ANTECENDENTS
Totes eleccions des dels anys 70 fins la constitució de 1999 van tenir un frau impresionant. Gran part de la població no estava censada, votaven els morts, els vots dels partits d'esquerra es convertien en vots per als dos grans partits... Tot això està acreditat i hi han estudis seriosos sobre el tema.

Durant la recollida de firmes per convocar el referendum està comprovat que hi ha desenes de milers de morts que van firmar. Hi ha hagut gent que va firmar diverses vegades. El record el té un paio que va signar 35 vegades...

EL REFERÈNDUM
Davant d'aquesta situació, els sistema de votació tenia dues màquines:

En primer lloc la "cazahuellas" que digitalitzava l'empremta del votant i comprovava que no hagués votat abans amb un altre nom. Desprès, en una maquina diferent i sense cap relació amb la primera, votaves propiament. Funciona com un caixer automatic on marques i confirmes la teva opció. Un cop el president de taula et deixa passar a la màquina tens un minut per votar, només es pot votar un cop clar i a més quan pitges el botó fa un soroll. A la mesa, evidentment, hi ha interventors del SI i del NO. Un cop has votat la màquina emet un rebut de paper amb el SI o el NO. L'elector comprova que el rebut és correcte i el diposita en una urna tradicional.

Els resultats de cada màquina els centralitza el Consell Nacional Electoral (CNE) a través de satel·lit.

Quan finalitza la votació a cada colegi els interventors i els membres de la mesa tenen accés a la maquina de votació i aixequen una acta amb el nombre de vots de cada opció. D'aquesta acta se'n queden copia els interventors i una altra s'envia al CNE per comprovar que ningú ha intervingut el sistema o la tramissió de dades.

Si hi ha qualsevol dubte, es recompten els resguards en paper dipositats a la urna tradicional.

Tot aquest procés ha estat auditat per observadors internacionals de tot tipus, i tots han coincidit que no hi ha hagut frau. S'han fet, fins al moment, tres auditories aleatories recomptant manualment els resguards en paper de 150 taules i els resultats han coincidit.

Així mateix, al 10% de les taules electorals no hi havia maquina de votació i es votava com ho fem a l'Estat Espanyol. Els resultats han estat els mateixos, victoria aclaparadora del NO. A dia d'avui l'oposició no ha pogut presentar als jutjats cap denúncia de frau. Tots els govern del món, des de la ultradreta colombiana, passant pel boig Bush, pels governs europeus, per governs d'equerres com el de Lula o de sudàfrica, tothom ha acceptat el resultat electoral.

---

Bé, canviant de tema, en el nostre viatge per la zona més remota del país, hem pogut observar que els indígenes pemons estan donant suport al procés i que el seu nivell de vida i el respecte cap a les seves tradicions s'han vist incrementats. A La Paragua, que és on s'acaba la carretera abans de la selva, vam trobar-nos una concentració de celebració de la victòria
immensa, tot ple de gent damunt de qualsevol vehicle amb quatre rodes!

fins aviat.
Mira també:
http://www.pcc.es/cjc/venezuela
http://www.pcc.es/cjc/venezuela

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Veneçuela] Diari dels brigadistes de CJC
27 ago 2004
DAIS PENA ESTAIS OBSESIONADOS CON VENEZUELA
Y TAMPOCO SUPONE LA SALVACION DEL MUNDO NI MUCHO MENOS
Re: [Veneçuela] Diari dels brigadistes de CJC
27 ago 2004
Alguns com tú si que estaveu obsessionats amb Veneçuela, ara que el poble veneçolà ha escollit democràticament avançar amb el programa de democratització social i política d'en Chavez voleu amagar-los. Es clar que no es la salvació del món, pero si que ha estat i és un exemple de democracia social!!
No fan falta satel.lits
29 ago 2004
Malgrat que hi hagués urnes com a "còpia de seguretat" fiable de la votació, l'únic sistema de votació transparent és el que es basa en els sobres dipositats en urnes transparents, l'acreditació basada en el cens públic, i el recompte físic de paperetes i publicació de resultats de totes les meses a la premsa.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more