Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[10 de Setembre] 2a Marxa de torxes a Vilafranca del Penedès
26 ago 2004
Donat l’èxit de la inicitiva de la marxa de torxes de l’any passat, a la que hi assistiren entre 600 i 800 persones, enguany ens hem animat a realitzar la segona convocatòria de la marxa. En aquest sentit, creiem que els motius pels que l’any passat vàrem fer la proposta segueixen en ferm, ja que la situació en aquests aspectes, no ha canviat massa.
Torxa-1 (1).JPG
Torxa-3.JPG
La marxa de torxes, un acte popular.

Pel que fa a Vilafranca i la comarca la proposta de la marxa pretenia cobrir un buit en la commemoració dels actes de la Diada ja que tots els actes que fins ara es realitzaven a la vila, no tenien el caire i el caràcter popular que un fets com aquests mereixen. La Vila i la comarca estaven mancades dâactes que féssin sortir la ciutadania al carrer, que portenciéssin el cràcter col·lectiu, de poble, del que afortunadament ens en sentim molt orgullosos.

Amb la marxa voliem sortir al carrer com a poble, amb la seguretat de no tenir lligams per dir el que en aquests moments pensem tant en les reivindicacions nacionals com en les socials, ja que no és en cap cas, un acte institucional ni molt menys institucionat. I així volem que segueixi.

La marxa de torxes, un acte unitari.

La marxa de torxes va circular per la vila sense cap tipus de manipulació ni dâutilització partidista. Va ser un acte amb esperit unitari. I va ser un acte de la comarca, i no només de la nostra vila.

La marxa de torxes, una expressió del poble català.

Amb la marxa de torxes volem expressar dâuna manera col·lectiva i popular, un sentiment nacional que volem que esdevingui realitat, una expressió de la ciutadania normalitzada, alhora que volem denunciar també aquelles qüestions que han succeït durant lâany que atempten contra les nostres llibertats nacionals i contra lâexercici de la democràcia.

Mecànica de la marxa de torxes dâenguany :

Dia: 10 de setembre a les 11 de la nit.

Lloc: Plaça de la Vila de Vilafranca.

El recorregut: Plaça de la Vila, Carrer de la Cort, Carrer dels Ferrers, Carrer Raval de la font, Carrer de la Font, Carrer de la Parellada, Rambla de Nostra Senyora, Carrer Santa Digna i Rambla de la Girada. La marxa finalitza davant elmonument a Lluís Companys.

Les torxes es podran comprar a lâinici de la marxa a la mateixa plaça. Enguany hem duplicat la quantitat de torxes per vendre, a un preu popular.

La innovació dâenguany, a més de convidar a participar a tothom de la la i de la comarca, és la convocatòria especial que es fa cap als timbalers/es de la comarca per a que acompanyin, quants més millor, el pas de la marxa pels carrers de Vilafranca.

En aquest sentit, convoquem una concentració de timbalers a les 10.30 de la nit a la Plaça de la Vila per tal dâorganitzar els aspectes referents a la presència dâaquests músics a la marxa. Els timbalers i timbaleres que vulguin participar, és millor que sâinscriguin trucant o passant pel Via Fora!, espai on hi consten els fulls dâinscripció. Esperem la participació de timbalers grans i petits.

Peticions de la Comissió:

- Que tothom porti la senyera o lâestelada.

- Cap pancarta ni cap altre bandera per tal de mantenir lâesperit unitari de la proposta.

- Demanem als veïns de tot Vilafranca que pengin per la vigília i per la Diada la estelada o la senyera als balcons i finestres i fem una crida especials als veïns de la Rambla de la Girada per a que acullin amb carinyo aquesta proposta i acollir amb moltes senyeres o estelades lâarribada de la marxa.

- Que tot i fer una convocatòria en especial als timbalers i timbaleres de la comarca, la marxa és oberta a la participació de grallers i altres músics.

Tancament de la marxa:

Un cop la marxa hagi arribat davant el monument a Lluís Companys es procedirà a la lectura del manifest de la Marxa amb Torxes, que serà llegit pel periodista penedesenc Sergi Sol i Bros.

Posteriorment hi haurà lâactuació de diferents colles castelleres de la vila que alçaran diferents castells a mida que es van interpretant els diferents himnes nacionals: del Principat el Cant dels Segadors (amb flauta travessera), de les Illes La Balanguera i del País Valencià La Moixeranga dâAlgemesí. La marxa es clourà amb la ballada dâuna sardana.

Els continguts de la edició dâenguany

Malgrat que :

- Es parla de diàleg amb les autonomies.
- Sâestà plantejant un Estatut alternatiu.
- Hi ha un govern tripartit i una oposició que sembla, però també no sembla, que vulguin encarrilar de comú acord les reformes bàsiques.
- Es planteja una festa nacional com si fóssim Estat, com si ja ho haguéssim aconseguit o com si el 1714 està destinat a quedar a segon o tercer terme per a als eterns inconformistes.

No tenim encara res del que prometen.
Sâenraona, es parla, es diu i es somriu...

Lâ11 de setembre de 1714 encara és la llosa que pesa damunt nostre:

- A través dâun Estatut actual que ens limita.
- A través dâuna relació amb lâEstat que ens esquilma i ens empobreix.
- Fem un Estatut nou pensant si ens lâaprovaran.
- No podem fer cap debat lliure i desaomplexat sobre el nostre futur.
- No tenim reconegut el dret a la lliure audeterminació.
- Tot està a lâaire del que vulguin âconcedir-nosâ?.
- Celebrarem un 11 de setembre com una Diada, âcom siâ? tot hagués estat aconseguit, o com si amb el signe dâuna festa nacional es fes arrossegar més enllà una realitat encara precària i plena dâambigüitats.

Per això EL LEMA DE LA MARXA
DE TORXES DâENGUANY ÃS:

PER MES QUE DIGUIN,
ENCARA ââ¦TOT ESTA PER FER I TOT ES POSSIBLE.â?.
Per damunt del discurs oficial, continua present la realitat de sempre.

Ãs un lema optimista, és un petit homenatge a Miquel Martí Pol, el poeta del poble. Lâhem triat perquè volem creure en la consciència de poble, perquè invoca la vida com un camí de treball on cal anar guanyant la capacitat constant de pensar que mai no sâarriba i que som capaços dâarribar una mica més enllà...

QUÃ ESTÃ PER FER?

1) Dins el context de lâEstat

(Aquest punt és contradictori amb les aspiracions de plena sobirania, però el manifest ha de ser unitari i hi ha molta gent que només espera âmilloresâ? o no veu altra cosa possible. Es deu poder formular dâuna altra manera)

- Sigui quin sigui lâEstatut cal que disposem dâun context legal que doni suport i estimuli lâautoestima com a catalans. Com lâany passat, repetim que una falsa idea dâobertura i de sentit cosmopolita no ens ha de fer perdre la nostra identitat.

- No volem no renunciar a la sobirania que ens van prendre el 1714.

- Volem aconseguir que els canvis vinguin bàsicament de la ciutadania i dâuns polítics que seân facin ressò honest, no del seu paternalisme o protagonisme.

El reconeixement de la sobirania dins el context espanyol:

- Pel que fa als recursos econòmics.
- Pel que fa a la capacitat política.
- Pel que a la fesomia nacional (llengua i cultura): (No creiem en les recomanacions a Europa si no van
acompanyades dâun reconeixement per part de lâEstat)
- El reconeixement dins Europa com a poble lliure i sobrirà, amb una cultura, una llengua i una capacitat política nacional.

No ens âregalenâ? res. Ens ho tornen.
Només avançant per aquest camí podrem creure en les promeses

2) A casa nostra

- Una política decidida dels partits catalans.
- Financera, ecologista, cultural.
- Lliure dâhipoteques políitiques i econòmiques.
- Unitat i capacitat de resposta a la política de lâEstat.

Per part de la ciutadania, una capacitat de resposta a la classe política, sigui dâon sigui. Si no contestem, ells seguiran parlant...

3) A la comarca i a la vila

- Més atenció als problemes del Penedès. Pla Director, pagesos que han de malvendre el vi i en troben en perill de deixar la feina. La invasió immobiliària â¦

- La resolució dels problemes del TGV, un tren antiecològic que no resol els problemes reals. El manteniment de lâequilibri del paisatge I els camps malmesos.

- Una política de transparència informativa.

- Una política de de real participació: a la festa Major i en les inciatives culturals.

- Una política que aporti solucions per als qui busquen una llar.

- Una política que de lâEstat, passant per la Generalitat es tradueixi a nivell municipal en una recepció dels immigrants que no posi en perill ni lâestabilitat ni la identitat del país.

Avançant dâaquesta manera, més lentament o més de pressa, aturant-nos, pensant, partint dâun entramat democràtic, anem fent-nos « sobirans » del nostre destí col·lectiu immediat. Construïm la imatge i la realitat de la sobirania com a poble a la qual hem dâencaminar el futur.

TOT ÃS POSSIBLE

El destí és obert.

I coincidirem amb lâoptimisme de Martí Pol que deia aquestes paraules des la seva postració i malaltia, però des del desig de veure el país redreçant-se constantment, per damunt de la mediocritat i de lâautoengany.

PER MES QUE DIGUIN,
ENCARA ââ¦TOT ESTA PER FER I TOT ES POSSIBLE.â?

Comissió 11 de setembre

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [10 de Setembre] 2a Marxa de torxes a Vilafranca del Penedès
26 ago 2004
Un 10!

Forca Vilafranca

Visca la Terra
Re: [10 de Setembre] 2a Marxa de torxes a Vilafranca del Penedès
26 ago 2004
canya contra el Capital! i Visca Catalunya Lliure i visca Catalunya Socialista

i Visca la Barra Lliure !!*!! t*l
Re: [10 de Setembre] 2a Marxa de torxes a Vilafranca del Penedès
27 ago 2004
visca la gent que lluita. Anims a tots i força!!
Re: [10 de Setembre] 2a Marxa de torxes a Vilafranca del Penedès
27 ago 2004
Em direu que això és una bestiesa, però tenint en compte que vivim en un temps en què, no és que els sorolls ofeguin les paraules, com deia , sinó que són els mateixos torrents de paraules de la societat de la informació , els que ofeguen les paraules, una mica de silenci la nostra llengua encara ens l'agraïria. Això sí: pot ser que si callem ens quedem sense res del que som.
Re: [10 de Setembre] 2a Marxa de torxes a Vilafranca del Penedès
12 set 2004
El KKK també sol portar torxes. I els nazis anaven amb torxes a les nits, per cremar llibres i persones.
Re: [10 de Setembre] 2a Marxa de torxes a Vilafranca del Penedès
12 set 2004
Uiiii que fort!! Al poble pirinenc de Son del Pi hi ha la tradició molt semblant cada nit de Sant Joan, suposo que també són del KKK, encara que si algú s'hi assembla són aquells de les processons de Semana Santa a Sevilla.
Re: [10 de Setembre] 2a Marxa de torxes a Vilafranca del Penedès
17 set 2004
La Xarxa del Camp va mobilitzar prop de 1000 persones a Reus (Baix Camp) sota el lema: és
"Sí als Països Catalans!
Sí a l'Europa Social!".

Va haver-hi gran presència de gent del Casal Popular la Turba. La manifestació va sortir a les 7 de la tarda del Mercat Central de Reus.

Aquesta va recórrer sota la pluja el Carrer Sant Joan, la Plaça del Prim, laRaval de Jesús, el Carrer Jesús, la Plaça del Mercadal, el Carrer Major, el Carrer de l'Abadia per acabar a la Plaça del Teatre.

En aquest emplaçament l‚Aida Garcia, regidora de la CUP de Valls i membre del Casal Popular La Turba, va ser l‚encarregada de llegir el manifest i tancar l‚acte. A continuació per concloure l'acte es cantà el Cant dels Segadors. L‚intensa pluja va obligar a suspendre el concert, organitzat pel Casal Despertaferro de Reus conjuntament amb l'Ajuntament de la ciutat, amb l'actuació dels grups CHEB BALOWSKI i XERRAMEQU TIQUIS MIQUIS, com a acte final de la Diada de l'11 de setembre.
Sindicat Terrassa