Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: globalització neoliberal
Referèndum Constitució Europea: Cal actuar!
25 ago 2004
El govern del PSOE ha anunciat que al novembre tindrà lloc el referèndum sobre la Constitució Europea. El resultat d'aquesta consulta va a dependre molt que es pugui posar en peus des de baix un moviment social de denúncia de la Constitució Europea i d'alternatives a aquesta.
Després de la victòria socialista del passat 14-M hem assistit a un adormiment dels moviments socials, que tan actius s'havien mostrat en els últims temps. En part això és comprensible, tant per la sensació de relaxo de l'estrès polític que ens havia sotmès l'impresentable govern del PP, com pel fet haver adoptat el nou govern del PSOE tot un seguit de mesures que han atès, de forma irregular per descomptat, a distintes i importants reivindicacions dels moviments, començant per la retirada de les tropes de L'Iraq.

No obstant això i com era previsible, no és or tot el que rellueix en el govern del PSOE i ara, a l'empara de la seva bona premsa i imatge pública, aquest es disposa a llançar un primer atac important contra els drets i llibertats de la ciutadania del nostre ja molt castigat estat. Em refereixo, és clar, al referèndum sobre la Constitució Europea anunciat per a febrer de l'any pròxim, segons proclama feta pública pel govern en període vacacional, seguint en això una arrelada tradició espanyola.

Conscient el govern de les dificultats amb que pot trobar-se no ja per a obtenir un âSíâ? a la Constitució en el referèndum (cosa que es dóna per descomptada) sinó més aviat perquè aquest âSíâ? conti amb vots a bastament com per a legitimar la Constitució Europea en l'estat espanyol primer i de rebot a Europa després, ha anunciat també distintes mesures per a afavorir la participació en el referèndum, com l'engegada del vot electrònic, la revisió del sistema d'assignació de fons als partits perquè aquests puguin fer campanya o permetre que el propi govern cridi al vot a la ciutadania.Com era d'esperar el PP s'ha apressat a aplaudir tals iniciatives (digues-me amb qui camines i et diré a qui beneficia ho estàs fent...!) I és que els resultats de les últimes eleccions europees no permeten fer-se inicialment moltes il·lusions respecte a participacions massives en el referèndum constitucional.

Aconseguirà el govern el seu objectiu de legimitar a Espanya la Constitució Europea? Crec que aquest interrogant està encara per dilucidar. A favor dels propòsits governamentals juguen diversos factors: primer el tan publicitat âeuropeísmeâ? existent a Espanya, en segon lloc la âbona premsaâ? del govern que pot fer creïbles els seus cants de sirena sobre la Constitució davant una part del seu electorat, després l'aliança ja explicitada amb el PP sobre aquesta âqüestió d'estatâ? i finalment (cosa que està per veure) el fet de no haver d'enfrontar en els mesos previs un movimento ampli de denúncia sobre els veritables i nefasts continguts de la Constitució Europea.

Però també existeixen elements que poden entorpir la legitimació constitucional desitjada pel govern. Encara que el tòpic del âeuropeísmeâ? espanyol és cert en alguna mesura, dubto que aquest âeuropeísmeâ? sigui un europeísme a cegues o a qualsevol preu. No oblidem l'àmplia extensió que el moviment antiglobalització i de denúncia de les politicas neoliberals ha tingut en l'estat espanyol en els últims temps. Se suposa que les milers i milers de persones que s'han estat mobilitzant aquests anys passats contra les polítiques neoliberals van a donar el seu vistiplau a una Constitució que el que fa justament és institucionalitzar aquestes polítiques? Pot dubtar-se i molt, encara que primer la gent hauria de tenir clara la relació que existeix entre la Constitució Europea i les polítiques del neoliberalismo. Relació que és la que es pretén enfosquir i falsejar en tot el possible per part de la gent defensora d'aquesta Constitució.

I ací entrem ja en el que va a ser realment important per a determinar el resultat del referèndum que s'aveïna, la capacitat que es demostri des de baix per a posar en peus un moviment de denúncia dels veritables continguts de la Constitució Europea, al mateix temps que plantegi alternatives democràtiques, socials i solidàries a aquesta. Un moviment no de negació xenòfoba d'Europa i del âeuropeísmeâ?, sinó justament d'afirmació europea, però âd'Altra Europa possibleâ? dintre âd'Altre món possibleâ?.

L'existència o inexistència de tal moviment durant els pròxims mesos crec que determinarà el resultat de la consulta, entenent aquest no tant com el triomf d'un âSiâ? o d'un âNoâ? sinó com la seva utilitat de legitimador de la Constitució Europea. A pesar del relativament poc temps que queda des d'ara fins novembre, sembla que no es parteix de zero i que existeixen mitjos i experiències acumulades suficients com per a posar en peus un moviment de tals característiques. Haurien de proliferar les iniciatives apuntant en aquesta direcció i per descomptat sense esperar a les adhesions de tal o com partit, de tal o com organització (recordem que IU, per exemple, segueix desfullant encara la margarida pel que fa a la Constitució) les quals si ocorren seran molt positives i benvingudes però que no poden ser pensades com imprescindibles ni ser motiu de fre.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Referèndum Constitució Europea: Cal actuar!
25 ago 2004
Necesitem informació respecte a la constitució, jo realment se poc al respecte i m´agradaria saber més per a despres poder tindre un discursió amb una base més solida
Re: Referèndum Constitució Europea: Cal actuar!
25 ago 2004
Un lloc que conec on poden trobar-se diversos articles i anàlisis sobre la constitució Europea es
corrent @ltern
Re: Referèndum Constitució Europea: Cal actuar!
25 ago 2004
A l'anterior no ha sortit bé l'enllaç http://www.espacioalternativo.org/espai/spip/rubrique.php3?id_rubrique=34
Re: Referèndum Constitució Europea: Cal actuar!
25 ago 2004
A l'anterior no ha sortit bé l'enllaç http://www.espacioalternativo.org/espai/spip/rubrique.php3?id_rubrique=34
Re: Referèndum Constitució Europea: Cal actuar!
25 ago 2004
gràcies
Re: Referèndum Constitució Europea: Cal actuar!
25 ago 2004
A l'anterior no ha sortit bé l'enllaç http://www.espacioalternativo.org/espai/spip/rubrique.php3?id_rubrique=34
Re: Referèndum Constitució Europea: Cal actuar!
26 ago 2004
fa uns mesos que es va començar una campanya a nivell de Països Catalans contra la constitució europea. a la pàgina del sindicat CGT es parla prou.
Re: Referèndum Constitució Europea: Cal actuar!
26 ago 2004
La European Constitution és Forum.
La Constitución Española és Forum

Per una europa de pobles i persones lliures : VOTEU NO!
o no voteu.
Sindicat