Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Groenlàndia: independentistes marxistes, a la vora del EUA
25 ago 2004
Groenlàndia és un immens territori glaçat dependent de Dinamarca des del 1721. Els groenlandesos tenen una gran autonomia, que no abasta els afers estrangers, exclusiva del govern danès.
Des de les darreres eleccions del 3 de desembre de 2003, el socialdemòcrata Hans Enoksen governa amb el suport del Partit Inuit de la Fraternitat, independentistes i de tendència marxista-leninista, en creixement progressiu.

Aquests sostenen que la independència és factible, si s'apuja el preu que els EUA paguen ara mateix per la utilització de la base militar de Thule, per més que, als groenlandesos, els preocupa que l'augment de presència militar pugui convertir el país en escenari de futurs conflictes.

Les xifres de Groenlàndia són, en tots els terrenys, peculiars. Es tracta de l'illa no continental més extensa del món, amb un 84% de territori cobert de glaç i amb poc més de 55.000 habitants, la majoria d'ètnia inuit. El govern dels Estats Units ha expressat preocupació per l'ascens dels marxistes-leninistes inuit.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Groenlàndia: independentistes marxistes, a la vora del EUA
25 ago 2004
Si este partido inuit utiliza realmente el análisis marxista ¿qué importancia tienen que sean de etnia inuit? la internacional para la lucha de los trabajadores del mundo contra la opresión de los capitalistas no distingue de etnias sino que conforma una fraternidad obrera internacional.

El deslizamiento de los presuntos marxistas por el camino de los nacionalismos étnicos es un error, del mismo calibre o mayor que el que cometieron quieren pensaron que Stalin era algo más que un imperialista autoritario y el que comenten habitualmente las fuerzas de izquierda én la actualidad, que frecuentar mucho a curas (llámense obreros, postconciliares o de la liberación) y las iglesias y de haberse olvidado por completo de las obras científicas de Marx, Engels y Lenin.

Con todo este mix de errores, no es extraño que el marxismo político organizado no tenga en este momento más que seguidores poco creíbles.
Re: Groenlàndia: independentistes marxistes, a la vora del EUA
25 ago 2004
això que dius seria cert si els inuit no fossin un poble oprimit per motius ètnics. En cas que ho siguin, la seva lluita comunista és perfectament compatible amb la reivindicació dels seus drets nacionals, que són en el fons els drets humans bàsics.
Re: Groenlàndia: independentistes marxistes, a la vora del EUA
25 ago 2004
Tío, deja tu eurocentrismo. No compares la lucha de los indígenas por su automancipación. Yo milito en el grupo de Apoyo a los Indígenas de Barna y soy Marxista. Tengo la suerte de conocer muchos indígenas y los entiendo en sus reivindicaciones. Los indígenas de izquierdas, aunque reclamen sus derechos y etnicidad, saben a que clase social pertenecen y luchan con los obreros y los campesinos (La mayoría son Obreros o campesinos) Análisis como el tuyo han hecho mucho daño en latinoamérica, debemos respetar la autonomía e indiosincracia de la lucha indígena.
Re: Groenlàndia: independentistes marxistes, a la vora del EUA
02 set 2004
Ho Chi Minh, Fanon o Andreu Nin Jaume Compte no eren marxistes; eren submarins del capitalisme. Ja se sap que les nacions no existeixen, que l'única opressió és de naturalesa econòmica i que la cultura sempre és una forma d'alienació, llevat que siguis xinès, francès o espanyol, és clar.

Prova sort a la Fundación FAES, que tinc entès que busquen cobrir l'ala esquerra...
Sindicat