Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Les Garrigues, abocador de Catalunya
24 ago 2004
L'empresa Tirssa vol instal·lar un macroabocador al municipi de Vinaixa (Les Garrigues). L'actual consistori es va trobar la proposta un cop va accedir al govern municipal a les darreres eleccions. Segons aquest document, l'empresa preveu la compra de més de 200 hectàrees per ubicar-hi una planta de tractament de residus que rebria 1.000 tones diàries de brossa. Una quantitat que equival a la capacitat de més d'un centenar de camions que entrarien i sortirien del poble cada dia. Els residus que s'hi tractarien són de classe II, una categoria que engloba molts tipus d'escombraries, des dels materials que s'utilitzen per al tractament de la pell i el cuir fins productes derivats d'esmalts i pintures. Els veïns temen, a més, que les deixalles que tracta l'actual abocador del Garraf es puguin traslladar a aquesta població de Les Garrigues quan aquest es tanqui el 2006, tal com està previst. La proposta de Tirssa, a més, instava l'anterior equip de govern a aprovar el projecte "aprofitant l'interregne entre la convocatòria d'eleccions i la constitució del nou ajuntament". De moment, una cinquantena de veïns de la població s'han constituït com a Plataforma Antiabocador. Una de les seves demandes és que l'ajuntament es manifesti a favor o en contra de la proposta. L'equip de govern de Vinaixa, per la seva banda, té la intenció de sotmetre la decisió a un referèndum popular, cosa que la Plataforma interpreta com una voluntat de defugir responsabilitats. A més, els veïns contraris a l'abocador consideren les elevades compensacions que preveu l'empresa Tirssa com "una manera de comprar voluntats i no terrenys i, per tant, com una pràctica poc ètica". L'entitat ecologista Ipcena ja s'ha afegit a la Plataforma. De cara a les properes setmanes, els seus membres volen posar-se en contacte amb ajuntaments i entitats de la comarca per donar a conèixer al cas.
Aquesta proposta d'abocador ve a sumar-se a la de fa uns anys, quan també se'n va intentar instal·lar un al municipi de Juncosa. Aquella vegada es tractava de residus tòxics, és a dir, de classe I. El rebuig popular, però, va fer que l'empresa en qüestió desestimés el projecte, tot i que els veïns de Juncosa en fossin partidaris.
Tot això succeeix en una comarca que se sustenta en l'activitat agrícola i on les instal·lacions industrials hi són testimonials. Entitats i veïns de Les Garrigues fa anys que denuncien que les empreses gestores de residus escullin aquesta comarca per ubicar-hi els seus projectes, aprofitant-se dels baixos índexs de població. Mentre, el govern tripartit, en què Iniciativa-Els Verds s'encarrega de l'àrea de Medi Ambient, no fa res per aturar-ho.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa