Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
L'intercanvi d'arxius en internet no viola drets d'autor segons el tribunal d'EUA.[CAT/CAS]
23 ago 2004
L'intercanvi d'arxius en internet no viola drets d'autor segons el tribunal d'EUA

Alfredo González
Rebelión

Una cort de Los Angeles va donar el dijous un sorprenent cop als esforços antipiratería dels estudis cinematogràfics i les cases de discos, al fallar que els serveis d'intercanvi on line d'arxius no poden ser demandats per violació de drets d'autor.

La cort federal d'apel·lacions del novè circuit va fallar a favor de Grokster Ltd., entre altres companyies, i va dir que el remei a la pirateria buscat pels estudis de cinema i música deuria abastar una reforma total dels estàndards de drets d'autor, fins i tot a nivell del Congrés estadunidense. Aquests estàndards resulten ara ''ximples'', va agregar la cort.

El panell de tres jutges va dir que la història ha provat que amb la nova tecnologia els mercats tenen formes de corregir-se a si mateixos. ''En conseqüència, és prudent que les corts actuïn amb cautela abans d'alterar les teories de responsabilitat per a atendre abusos específics en el mercat'', van escriure els jutges en la seva fallada.

La cort va assenyalar que les xarxes d'intercanvi d'arxius, com les grabadores de videocassets, no deurien ser il·legalitzades perquè tenen usos legals substancials establerts en la dècada de 1980 quan els estudis cinematogràfics van lluitar contra el video.

En el centre de la disputa estan milions de dòlars en futurs ingressos en el creixent mercat de descàrregues de pel·lícules i música digitals per Internet, negoci que les fàbriques de discos ja han pres de debò i que els estudis d'Hollywood han començat a explorar.

La indústria musical ha sofert una caiguda en les seves vendes en els anys recents, el que va atribuir a l'intercanvi il·legal d'arxius de música, encara que uns altres diuen que la causa és la dolenta qualitat de la música.

L'Associació de la Indústria Cinematogràfica d'Estats Units sosté que la còpia il·legal de pel·lícules en video li lleva uns 3 mil 500 milions de dòlars a l'any i tem que la pirateria digital agreugi aquest problema

--------------------------------------------------------------------------------------------------

El intercambio de archivos en internet no viola derechos de autor según el tribunal de EE.UU.


Alfredo González
Rebelión
Una corte de Los Angeles dio el jueves un sorprendente golpe a los esfuerzos antipiratería de los estudios cinematográficos y las casas de discos, al fallar que los servicios de intercambio on line de archivos no pueden ser demandados por violación de derechos de autor.

La corte federal de apelaciones del noveno circuito falló a favor de Grokster Ltd., entre otras compañías, y dijo que el remedio a la piratería buscado por los estudios de cine y música debería abarcar una reforma total de los estándares de derechos de autor, incluso a nivel del Congreso estadunidense. Esos estándares resultan ahora ''tontos'', agregó la corte.

El panel de tres jueces dijo que la historia ha probado que con la nueva tecnología los mercados tienen formas de corregirse a sí mismos. ''En consecuencia, es prudente que las cortes actúen con cautela antes de alterar las teorías de responsabilidad para atender abusos específicos en el mercado'', escribieron los jueces en su fallo.

La corte señaló que las redes de intercambio de archivos, como las grabadoras de videocasetes, no deberían ser ilegalizadas porque tienen usos legales sustanciales establecidos en la década de 1980 cuando los estudios cinematográficos lucharon contra el video.

En el centro de la disputa están millones de dólares en futuros ingresos en el creciente mercado de descargas de películas y música digitales por Internet, negocio que las fábricas de discos ya han tomado en serio y que los estudios de Hollywood han comenzado a explorar.

La industria musical ha sufrido una caída en sus ventas en los años recientes, lo que atribuyó al intercambio ilegal de archivos de música, aunque otros dicen que la causa es la mala calidad de la música.

La Asociación de la Industria Cinematográfica de Estados Unidos sostiene que la copia ilegal de películas en video le quita unos 3 mil 500 millones de dólares al año y teme que la piratería digital agrave este problema
Mira també:
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=3624

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat