|
|
Notícies :: globalització neoliberal : laboral |
Esperit olÃmpic: medalla d'or en explotació.[Català /Castellano]
|
|
per L...)A |
20 ago 2004
|
Sous de misèria i jornades de fins 16 hores en plantes de Nike, Reebok, Adidas i Fila |
|
Esperit olÃmpic: medalla d'or en explotació
Alejandro Nadal
La Jornada
En l'any 491 abans de Crist, l'imperi persa va enviar una flota de 600 navilis i un exèrcit de 200 mil guerrers contra Atenes i altres ciutats gregues. Va prendre Eubea després d'un breu combat i va instal·lar el seu campament en els plans de Marató, a només 42 quilòmetres del nord-est d'Atenes.
Atenes va alliberar als esclaus i va allistar a tots els homes per igual en un improvisat exèrcit de tot just 20 mil guerrers. La disciplina d'Aristides i Miltiades va permetre superar el desavantatge i, segons la versió grega, al final del dia jeien 6 mil 400 perses morts contra tot just 192 soldats atenesos. Una llegenda euro centrista amb totes les forces.
L'amenaça contra Atenes encara era important, aixà que va ser despatxat el més gran corredor que tenien, Fidipides. Va córrer els 42 quilòmetres, però, després d'haver combatut tot el dia amb una pesada armadura, l'esforç va ser massa. Va arribar a la plaça central, es va desplomar, i el mite diu que abans de morir només va poder anunciar la victòria amb la paraula Niké, nom de la deessa grega de la victòria.
En aquests Jocs OlÃmpics, la llegenda de Fidipides estarà més viva que en altres anys. I la tecnologia en nous materials permetrà que el rècord olÃmpic sigui polvoritzat en moltes proves, sobretot en esports intensius en tecnologia com ciclisme, tir de precisió o salt amb garrocha. En natació, en la qual empreses com Speedo van llançar (fa quatre anys) els seus vestits de bany que imiten la pell de tauró i redueixen la fricció en l'aigua, és impossible saber si hi ha millor acompliment atlètic o simplement millor tecnologia.
El que sà se sap és que els fabricants d'aquests productes, entre els quals destaquen els gegants Reebok, Nike, Adidas, Puma i Fila, s'han embardissat en una guerra sense caserna per a obtenir el primer lloc en publicitat a l'hora del repartiment de medalles. Cap d'aquestes empreses està disposada a deixar passar l'oportunitat d'associar la seva marca amb el triomf i l'ideal de l'esport olÃmpic. Per a aquesta competència Nike i Adidas van invertir 1028 i 775 milions de dòlars en publicitat, respectivament
L'any passat la indústria d'articles esportius, vestits, sabates i instruments de tot tipus, des de raquetes de titani fins balons de futbol anti derrapament, va generar ingressos per més de 65 mil milions de dòlars. Es tracta d'un negoci rodó, en el qual cents de milers de persones, predominantment dones, laboren en condicions deplorables en maquiladores situades a Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina. Aquestes treballadores es malden en cadències cada vegada més rà pides i en jornades més llargues, amb salaris de pobresa i condicions insalubres. Ningú els donarà una medalla aquest estiu a Atenes; el seu premi serà el privilegi de treballar hores extres.
En el model econòmic que impera en aquesta branca, la competència és més intensa que en la pista olÃmpica i les empreses busquen reduir costos unitaris per tots els mitjans al seu abast. Es tracta d'una branca amb complexes cadenes productives, disseminada per tot el món. En ella les maquiladores deuen respondre amb gran rapidesa a les variacions en disseny i grandà ria de lots que dicta un mercat molt dinà mic, modelat per una publicitat implacable. La necessitat de minimitzar el cost per maneig d'inventaris és intensa i cal reduir el temps entre disseny i posada en postada. Per a poder competir, les maquiladores deuen respondre amb gran flexibilitat per a lliurar en el menor temps possible a les empreses contractistes.
Per aquestes raons el rubro més castigat és el cost de la mà d'obra. Investigacions d´Oxfam i l'organització Fair Olympics demostren que les jornades de 12 hores són comunes i que no són rares les de 14 i 16 hores. Els salaris són summament baixos: en plantes xineses que assorteixen demanats de Nike, Reebok, Adidas i Fila es van trobar salaris de 24 dòlars mensuals (el salari mÃnim és de 41 dòlars) i jornades de 14 hores sense dia de descans. Els salaris a escarada són encara menors.
Una de les tà ctiques més comunes és l'amenaça de reubicar les comandes en altres plantes en les quals els salaris són més "competitius". Si una maquiladora a Sri Lanka ressent la pressió de les seves treballadores, els gerents de producció de Reebok o Puma amenacen amb enviar les comandes a plantes a Cambotja, Vietnam o Bangla Desh. L'ocupació és cada vegada més precaria i una proporció significativa de la mà d'obra es compon de treballadors migratoris, sense drets ni protecció. Els testimoniatges d'intimidació, setge sexual i abusos de tot tipus són comuns.
El menys que es podria esperar és que el Comitè OlÃmpic Internacional (i els comitès nacionals) dissenyessin i apliquessin normes que regulin les relacions laborals en aquesta indústria. Mentre no sigui aixÃ, l'ideal olÃmpic serà només això: una meta inassolible.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Sueldos de miseria y jornadas de hasta 16 horas en plantas de Nike, Reebok, Adidas y Fila
EspÃritu olÃmpico: medalla de oro en explotación
Alejandro Nadal
La Jornada
En el año 491 antes de Cristo, el imperio persa envió una flota de 600 navÃos y un ejército de 200 mil guerreros contra Atenas y otras ciudades griegas. Tomó Eubea después de un breve combate e instaló su campamento en los llanos de Maratón, a sólo 42 kilómetros del noreste de Atenas.
Atenas liberó a los esclavos y enlistó a todos los hombres por igual en un improvisado ejército de apenas 20 mil guerreros. La disciplina de ArÃstides y Miltiades permitió superar la desventaja y, según la versión griega, al final del dÃa yacÃan 6 mil 400 persas muertos contra apenas 192 soldados atenienses. Una leyenda euro centrista a más no poder.
La amenaza contra Atenas todavÃa era importante, asà que fue despachado el más grande corredor que tenÃan, Fidipides. Corrió los 42 kilómetros, pero, después de haber combatido todo el dÃa con una pesada armadura, el esfuerzo fue demasiado. Llegó a la plaza central, se desplomó, y el mito dice que antes de fallecer sólo pudo anunciar la victoria con la palabra Niké, nombre de la diosa griega de la victoria.
En estos Juegos OlÃmpicos, la leyenda de Fidipides estará más viva que en otros años. Y la tecnologÃa en nuevos materiales permitirá que el récord olÃmpico sea pulverizado en muchas pruebas, sobre todo en deportes intensivos en tecnologÃa como ciclismo, tiro de precisión o salto con garrocha. En natación, en la que empresas como Speedo lanzaron (hace cuatro años) sus trajes de baño que imitan la piel de tiburón y reducen la fricción en el agua, es imposible saber si hay mejor desempeño atlético o simplemente mejor tecnologÃa.
Lo que sà se sabe es que los fabricantes de estos productos, entre los que destacan los gigantes Reebok, Nike, Adidas, Puma y Fila, se han enfrascado en una guerra sin cuartel para obtener el primer lugar en publicidad a la hora del reparto de medallas. Ninguna de estas empresas está dispuesta a dejar pasar la oportunidad de asociar su marca con el triunfo y el ideal del deporte olÃmpico. Para esta competencia Nike y Adidas invirtieron 1028 y 775 millones de dólares en publicidad, respectivamente
El año pasado la industria de artÃculos deportivos, trajes, zapatos e instrumentos de todo tipo, desde raquetas de titanio hasta balones de fútbol anti derrapantes, generó ingresos por más de 65 mil millones de dólares. Se trata de un negocio redondo, en el que cientos de miles de personas, predominantemente mujeres, laboran en condiciones deplorables en maquiladoras ubicadas en Asia, Ã?frica y América Latina. Estas trabajadoras se afanan en cadencias cada vez más rápidas y en jornadas más largas, con salarios de pobreza y condiciones insalubres. Nadie les dará una medalla este verano en Atenas; su premio será el privilegio de trabajar horas extras.
En el modelo económico que impera en esta rama, la competencia es más intensa que en la pista olÃmpica y las empresas buscan reducir costos unitarios por todos los medios a su alcance. Se trata de una rama con complejas cadenas productivas, diseminada por todo el mundo. En ella las maquiladoras deben responder con gran rapidez a las variaciones en diseño y tamaño de lotes que dicta un mercado muy dinámico, moldeado por una publicidad implacable. La necesidad de minimizar el costo por manejo de inventarios es intensa y hay que reducir el tiempo entre diseño y puesta en anaquel. Para poder competir, las maquiladoras deben responder con gran flexibilidad para entregar en el menor tiempo posible a las empresas contratistas.
Por esas razones el rubro más castigado es el costo de la mano de obra. Investigaciones de Oxfam y la organización Fair Olympics demuestran que las jornadas de 12 horas son comunes y que no son raras las de 14 y 16 horas. Los salarios son sumamente bajos: en plantas chinas que surten pedidos de Nike, Reebok, Adidas y Fila se encontraron salarios de 24 dólares mensuales (el salario mÃnimo es de 41 dólares) y jornadas de 14 horas sin dÃa de descanso. Los salarios a destajo son todavÃa menores.
Una de las tácticas más comunes es la amenaza de reubicar los pedidos en otras plantas en las que los salarios son más "competitivos". Si una maquiladora en Sri Lanka resiente la presión de sus trabajadoras, los gerentes de producción de Reebok o Puma amenazan con enviar los pedidos a plantas en Camboya, Vietnam o Bangladesh. El empleo es cada vez más precario y una proporción significativa de la mano de obra se compone de trabajadores migratorios, sin derechos ni protección. Los testimonios de intimidación, asedio sexual y abusos de todo tipo son comunes.
Lo menos que se podrÃa esperar es que el Comité OlÃmpico Internacional (y los comités nacionales) diseñaran y aplicaran normas que regulen las relaciones laborales en esta industria. Mientras no sea asÃ, el ideal olÃmpico será sólo eso: una meta inalcanzable. |
Mira també:
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=3520 |
This work is in the public domain |
Comentaris
olimpisme es feixisme
|
per antifa |
20 ago 2004
|
desfiladas, banderas, himnos patrios...
el ideal de hitler hecho realidad, grandes paradas pseudomilitares, cuerpos perfectos desfilando marcialmente ante los lideres patrios, himnos, masas, estadios grandilocuentes
que gane el mejor (competitividad)
mas alto, mas lejos, mas fuerte, mas mejor...
las momias de los lideres fascistas se retuercen de gusto en sus tumbas cada cuatrienio
olimpismo es fascismo |
Re: Esperit olÃmpic: medalla d'or en explotació.[Català /Castellano]
|
per aberrante |
21 ago 2004
|
Habria que exigir que los deportistas fuesen solo amateurs aunque obtuviesen peores marcas. Así nos evitariamos gran parte de los problemas por ejemplo de dopping o los que aquí se mencionan pues veriamos que el dinero no fuese la recompensa además de convertir a los atletas en esclavos. |
|
|