Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
El canvi climàtic farà pujar 6 graus la temperatura mitjana d'Europa
18 ago 2004
La temperatura mitjana d'Europa en aquest segle s'incrementarà entre 2 i 6,3 graus centígrads perquè les "emissions de gasos amb efecte hivernacle segueixen augmentant", segons un informe publicat avui per l'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA).
Noticia del Periodico de Catalunya
Brussel·les. -- La temperatura mitjana d'Europa en aquest segle s'incrementarà entre 2 i 6,3 graus centígrads perquè les "emissions de gasos amb efecte hivernacle segueixen augmentant", segons un informe publicat avui per l'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA).

Aquesta és una de les conclusions de l'informe sobre els efectes dels gasos amb efecte hivernacle, que també assenyala que la temperatura ha pujat a Europa una mitjana de 0,95 graus en l'últim segle i tendeix a escalfar-se "més ràpidament que la mitjana mundial".

La concentració en l'atmosfera de diòxid de carboni (CO2), principal gas d'efecte hivernacle, s'ha incrementat el 34% respecte als nivells anteriors a la Revolució Industrial i en els últims 50 anys l'augment en les emissions s'ha accelerat, afegeix l'AEMA.

La conseqüència directa de l'augment dels gasos és la pujada de les temperatures, però derivades d'aquesta n'hi ha altres com la freqüència de "tempestes, inundacions, sequeres i altres condicions meteorològiques extremes cada vegada més freqüents i econòmicament més costoses".

Els desastres meteorològics s'han duplicat

L'informe indica que la mitjana anual dels desastres meteorològics relacionats amb el clima "s'ha duplicat" en la dècada dels anys 90 en comparació amb l'anterior i les pèrdues econòmiques per aquestes catàstrofes s'han duplicat en els últims 20 anys fins a arribar als 11.000 milions d'euros anuals.

L'informe destaca que "és probable que el canvi climàtic augmenti la freqüència de les inundacions, sobretot les torrencials".

Només l'agost del 2002 les grans inundacions a Europa van causar la mort de 80 persones i van ocasionar pèrdues econòmiques per un valor mínim de 12.000 milions d'euros.

L'estiu de l'any passat, la intensa onada de calor a Europa va incrementar en 20.000 el nombre de morts, sobretot persones grans, i les glaceres del continent van perdre un 10% de la seva massa.

En l'últim segle, el nivell del mar a Europa ha augmentat entre 0,8 i 3 mil·límetres per any, i es preveu que aquest ritme s'incrementi de 2 a 4 vegades durant aquest segle, diu l'informe.

Els hiverns freds poden desaparèixer

Les estimacions apunten que abans del 2080 els hiverns freds podrien desaparèixer i que els estius calorosos, les sequeres i les fortes pluges o pedregades podrien ser molt més freqüents.

La directora de l'AEMA, Jacqueline McGlade, ha afirmat que "l'informe reuneix nombroses proves que el canvi climàtic és un fet" i ha destacat la necessitat d'elaborar estratègies a escala europea, regional, nacional i local per adaptar-se a aquesta circumstància.

L'AEMA ha recordat que un dels instruments per frenar la tendència del clima és que tots els països ratifiquin el Protocol de Kyoto (els de la UE ja ho han fet), pel qual es van comprometre a reduir en el 5% les seves emissions de sis gasos amb efecte hivernacle entre el 1990 i el 2012.
Mira també:
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=6&idioma=CAT&idnoticia_PK=141780&idseccio_PK=132&h=

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El canvi climàtic farà pujar 6 graus la temperatura mitjana d'Europa
18 ago 2004
El protocol de Kioto és una enganyifa... es com si li diguessis a un fumador que deixi de fumar-se 4 paquets al dia i que es fumi 3...
Re: El canvi climàtic farà pujar 6 graus la temperatura mitjana d'Europa
20 ago 2004
A mi em sap greu però totes aquestes prediccions rappelianes em fan riure! I em fa riure amb quina facilitat venen uns models numerics, d'on surten totes aquestes prediccions, que demostren un desajustament enorme. Que hi ha canvi climàtic està clar, i a més per definició de clima, però que anem cap a un clima més càlid no s'ho creu ningú.. i qui ho diu, menys encara! Es pot demostrar numericament que patirem una glaciació desencadenada pel nostre comportament insostenible.
Estic totalment d'acord amb que el protocol de Kioto és una merda que excusa a molts paisos, però que no ho signin ni per vergonya és el pitjor.
ànims trempades i trempats
Re: El canvi climàtic farà pujar 6 graus la temperatura mitjana d'Europa
20 ago 2004
Personalment em fotria un hivern sense fred i neu, sería trist.
Sindicato Sindicat