|
|
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats : guerra |
[El Punt] Adopció denegada per ser catalanoparlants del PaÃs Valencià .
|
|
per El Punt |
15 ago 2004
|
Increïble, però cert... per desgràcia.
Hi van 2 articles d' El Punt on s'explica com els "demócratas" espanyols deneguen l'adopció de fills per ser catalanoparlants del País valencià.
Aquesta és la seva democràcia... Qui són els racistes?
Aquesta gent haurien de ser jutjats pel Tribunal Penal Internacional. |
Adopció denegada pel fet d'expressar-se en català .
E.P./ València
Aliens a les polèmiques lingüÃstiques, a Josefa Ibáñez i Rafael EspÃ, un matrimoni de la petita localitat d'Agullent, a la Vall d'Albaida, mai se'ls va passar pel cap que el fet de ser catalanoparlants podia ser un impediment per poder realitzar el seu somni de ser pares. Però aquesta va ser la causa que va posar fi a la seua esperança d'adoptar una xiqueta de la Xina.
Quan ja havien sigut sotmesos als preceptius informes psicològic i social, que els va considerar idonis per a l'adopció i després d'haver fet el curs de preparació per a l'adaptabilitat de la seua futura filla, la seua petició va ser denegada per “dificultats en la comprensió verbal, ja que normalment s'expressen en valencià �. Era l'1 de febrer del 2000.
El matrimoni va recórrer davant del jutjat de primera instà ncia de València contra la resolució de la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana, però el 3 d'octubre del 2002 aquest jutjat emetia una sentència en què donava la raó a l'administració. Aleshores van apel·lar a l' Audiència Provincial de València, i aquesta vegada sÃ, el veredicte els va ser favorable.
Massa tard. Era el març del 2003, havien superat els 55 anys, l'edat lÃmit marcada per la Xina per poder assumir la pà tria potestat d'una criatura d'aquell paÃs. Ara, amb l'autorització de la conselleria a les mans, van a adoptar una xiqueta d'Ucraïna, que esperen tenir a casa al setembre.
“Després de vessar moltes llà grimes, ens hem decidit a fer pública la nostra història i denunciar que l'administració valenciana et considera babau pel fet d'expressar-te millor en la llengua autòctonaâ€?, explica Rafel EspÃ, que recorda que una parella que va fer amb ells el curset també es va trobar en la mateixa situació, encara que després ja no es van veure i no sap si van acudir o no als tribunals.
El matrimoni, però, no té pensat emprendre cap actuació legal més contra l'administració, que ja no és la mateixa d'aleshores. Ni el president de la Generalitat és Zaplana ni el conseller de Benestar Social és Rafael Blasco. La seua història correspon a un perÃode en què el govern valencià no es va destacar, precisament, per prestigiar la llengua pròpia, sinó tot el contrari. El descobriment d'un cas de tanta gravetat com aquest no fa més que reafirmar la negativa valoració que se n'ha fet de l'era Zaplana en polÃtica lingüÃstica i que encara perdura amb Francisco Camps.
El Punt; dissabte, 7 d'agost del 2004.
-------------------------
Persecució
Escriptor
els fils d'Ariadna
LLUÃ?S MUNTADA. .
A Josefa i Rafael la Generalitat valenciana no els va considerar aptes per adoptar a la Xina perquè «només parlen català ». Els tribunals els han donat la raó cinc anys després però ara ja han superat l'edat lÃmit
Com que la prà ctica totalitat dels mitjans de comunicació no n'ha parlat, caldrà relatar els fets. El març del 1999 Josefa Ibáñez i Rafael EspÃ, un matrimoni que viu a la localitat valenciana d'Agullent (Vall d'Albaida), va iniciar els trà mits per adoptar una nena xinesa. Per aconseguir el certificat d'idoneïtat que dóna dret a poder adoptar una criatura, van acudir a la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana.
Malgrat que els informes psicològic i social els consideraven aptes per a l'adopció, Josefa i Rafael van veure avortades les seves esperances quan Rafael Blasco, conseller de Benestar Social en aquell moment, els va denegar la petició d'adopció en virtut d'un informe que especificava que aquell matrimoni no reunia els requisits necessaris per obtenir el certificat d'idoneïtat atès que, entre altres mancances intel·lectuals, manifestava «dificultats en la comprensió verbal, ja que normalment [aquestes dues persones] s'expressen en català ».
Amb l'energia que concedeix la indignació, Josefa i Rafael van recórrer contra aquella resolució de la conselleria davant del jutjat de primera instà ncia de València, que, dos anys després, es va pronunciar a favor de la decisió de la conselleria.
Coratge i desesperança
Amb l'obscur coratge que concedeix la desesperança, Josefa i Rafael -camina o rebenta- van pujar un esglaó més. I van apel·lar a l'Audiència Provincial de València, que, un any després, va emetre un veredicte que revocava la decisió presa per la Conselleria de Benestar Social. Amb tot, aquests cinc anys de dilació en els judicis han impedit que Josefa i Rafael puguin adoptar una nena xinesa, ja que tots dos han superat els 55 anys, edat lÃmit marcada per la Xina per poder assumir la pà tria potestat d'una criatura d'aquell paÃs.
Hi ha, després de la coneixença d'aquests fets, un primer instint de solidaritat amb dos ciutadans que, vÃctimes de l'arbitrarietat autorità ria d'uns òrgans governamentals i judicials, veuen conculcats un dels drets més sagrats: el de la paternitat. I, en segon lloc, sense oblidar que el dolor sempre és individual i que allò preferent és la restitució moral de Josefa Ibáñez i Rafael EspÃ, cal analitzar les conseqüències derivades d'una sentència com la de la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat valenciana, capaç de denegar una adopció escudant-se en el presumpte argument que el matrimoni «només parla català ».
Discriminació ètnica
Cal analitzar també, és clar, la sentència emesa pel jutjat de primera instà ncia de València, que ratifica el veredicte de la conselleria. Aquestes dues actituds que són la mateixa actitud tenen un nom: persecució ètnica. No cal ser lector de Kafka per adonar-se que quan el poder governamental vulnera els drets de l'individu, s'entra obertament en un conflicte civil, perquè ja no hi ha cap autoritat moral ni cap salvaguarda de les llibertats. La discriminació i persecució que ha patit aquest matrimoni, arrelada en la seva pertinença a la comunitat catalanoparlant, s'erigeix en un bon camp de proves per a sociòlegs, analistes, lingüistes i polÃtics. Els ciutadans que no volem mendicar una Espanya plurinacional com si l'atribut plurinacional fos una concessió generosa (d'una generositat autorità ria) de la sempiterna Espanya centralista, ens conformarÃem senzillament amb una Espanya democrà tica. Sense cap altre adjectiu al darrere. Que si es complÃs plenament el primer, el de demòcrata, la resta de virtuts ja anirien caient per conseqüència.
Per què l'abús que ha patit aquest matrimoni no ha estat primera plana dels principals diaris de l'Estat? Per què no ha estat notÃcia en els informatius de televisió? Per què encara cap autoritat polÃtica, civil o judicial no ha demanat una revisió d'aquest procés clarament tèrbol ni una depuració de responsabilitats? Tindrà algun sentit parlar de res més elevat i abstracte, si abans no se solucionen aquests abusos flagrants i indignants ?
El Punt; diumenge, 15 d'agost del 2004. |
Mira també:
http://paisoscatalans.org/succedani |
This work is in the public domain |
Comentaris
Re: [El Punt] Adopció denegada per ser catalanoparlants del PaÃs Valencià .
|
per ... |
15 ago 2004
|
la xenofòbia espanyola no té límits. i després diuen que no tenim motius, com si ens haguessim de justificar per ser independentistes !
a la merda espanya...és de lògica ! |
Re: [El Punt] Adopció denegada per ser catalanoparlants del PaÃs Valencià .
|
per antiecs-panyolista |
15 ago 2004
|
Una mostra més ke l´imperialisme ecs-panyol és feixisme pur i dur!!
La única solució és la Independència dels Països Catalans!!!
Ja n´hi ha prou d´humiliacions!!!
Kanya Kontra Espanya!!
Fotem el camp d´akest estat terrorista fastigós d´una puta vegada!!! |
Re: [El Punt] Adopció denegada per ser catalanoparlants del PaÃs Valencià .
|
per Valencia del nord |
16 ago 2004
|
Aixó és racisme institucional. Quin fàstic!! |
Re: [El Punt] Adopció denegada per ser catalanoparlants del PaÃs Valencià .
|
per Valencià del nord |
03 set 2004
|
Moció en defensa del matrimoni d’Agullent discriminat per ser valenciano-parlant presentada a l’Ajuntament de Sueca per ERPV
Entre els punts de l’ordre del dia del Ple ordinari de l’Ajuntament de Sueca, que tindrà lloc aquest dijous 2 de setembre, s’ha inclòs una moció presentada per Esquerra Republicana del PaÃs Valencià contra l'administració de la Generalitat Valenciana per denigrar i vulnerar els drets dels valencianoparlants.
Amb aquesta moció ERPV vol recolzar el matrimoni d’Agullent que va patir aquesta greu discriminació per part de la Conselleria de Benestar Social.
De més a més, la moció del partit d'esquerra independentista reclama a la Generalitat Valenciana que inicie un expedient disciplinari (amb totes les conseqüències legals) contra la persona que va redactar l’informe discriminatori, aixà com la dimissió de l’actual conseller de Territori i Habitatge, Rafael Blasco, que va ser qui donar el vist-i-plau a aquell informe quan ocupava la cartera de Benestar Social.
Arran de ser coneguda la polèmica, el Secretari d’Organització d’ERPV, Toni Cucarella, va manifestar que "l’informe és discriminatori, a més d’una il·legalitat flagrant. Considerar que ser valencianoparlant, com apuntava l’informe de la Conselleria, és tenir un perfil psicològic incompetent i incapaç per a educar fills és absolutament denigrant, per tant cal exigir les necessà ries responsabilitats polÃtiques i administratives".
Aquesta moció l’ha presentada també a l’Ajuntament de Barxeta (la Costera) el regidor d’ERPV LluÃs SeguÃ, i és previst de presentar-la en altres ajuntaments del PaÃs Valencià .
Segons la persona que va fer aquesta avaluació, el fet d’expressar-se millor en valencià que no en castellà suposa alguna mena de deficiència mental. Una afirmació del tot arbitrà ria, òbviament sense cap base cientÃfica i, naturalment, denigrant per als valencians i valencianes que ens expressem habitualment, i fluidament, en el nostre secular idioma.
Però l’informe de la Conselleria de Benestar no solament atempta contra la dignitat dels valencians i valencianes catalanoparlants, de més a més vulnera la nostra legalitat vigent.
Aixà l’article 7 de l’Estatut d’Autonomia, diu:
U. Els dos idiomes oficials de la Comunitat Autònoma són els valencià i el castellà . Tothom té dret a conèixer-los i usar-los.
Tres. Ningú no podrà ser discriminat per la raó de la seua llengua.
I pel que fa la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià , en el TÃtol Preliminar és prou eloqüent en alguns dels seus articles:
Article 4t: En cap cas ningú no podrà ser discriminat pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials.
Article 5è: L’Administració adoptarà les mesures que calguen per a impedir la discriminació dels ciutadans o activitats pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials, aixà com per a garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià .
Queda clar, doncs, que la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valencià no solament ha emès un informe del tot denigrant contra els catalanoparlants del PaÃs Valencià , de més a més ha vulnerat la llei i ha discriminat la ciutadania, i per tant trobem que aquesta actuació no ha de quedar impune.
Per la qual cosa proposem al Ple de l’Ajuntament de Sueca que s’aprove el següent:
ACORD
L’Ajuntament de Barxeta mostra el seu suport al matrimoni d’Agullent que ha patit aquesta greu discriminació per part de la Conselleria de Benestar Social.
Exigim a la Generalitat Valenciana que inicie un expedient disciplinari (amb totes les conseqüències legals) contra la persona que va redactar l’informe discriminatori, a fi de restablir la necessà ria confiança entre la ciutadania i l’Administració Pública valenciana.
Considerem que és impropi d’un conseller valencià donar suport a un informe discriminatori i que vulnera la nostra legalitat, per tant reclamem la responsabilitat polÃtica conseqüent; la dimissió de l’aleshores conseller de Benestar Social, Rafael Blasco, actualment conseller de Territori i Habitatge.
Aquest acord serà tramès a la Generalitat Valenciana i a la Conselleria de Benestar Social. |
|
|