Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Fracassen les negociacions i s'espera un nou atac d'EEUU en Nayaf. [Català/Castellano]
14 ago 2004
El col·lapse de les negociacions es va produir hores després que el clergue rebel exigís la renúncia del govern iraquià i el retir de les tropes d'EEUU, sota amenaça de seguir combatent a l'ocupació. Iyav Allawi va prometre reiniciar immediatament l'ofensiva militar, mentre que uns 10.000 manifestants van arribar el dissabte a Nayaf per a actuar com escuts humans en cas d'altre atac a la ciutat santa. L'exèrcit ocupant va informar que va matar a 90 iraquians en el matí del dissabte, i noves protestes i combats ja es multipliquen per tot L'Iraq.
_39941672_040811nayaf.jpg
Fi de la treva

Fracassen les negociacions i s'espera un nou atac d'EEUU en Nayaf

(IAR-Notícies) 14Ag04 -Agències-


Les negociacions per a posar fi al conflicte en la ciutat santa de Nayaf van fracassar aquest dissabte, sorgint l'amenaça d'un nou assalt militar de les forces d'EEUU al bastió de la resistència chií situat en els llocs sagrats en el centre de la ciutat santa, i en el qual resisteixen atrinxerats el líder rebel Moqtada Al Sadr i els seus milicians.


Segons va informar l'agència Reuters, el Govern del primer ministre interí, Iyad Allawi, va prometre reiniciar de forma immediata l'ofensiva militar en Nayaf, on les tropes iraquianes s'han coordinat amb forces d'EEUU contra els guerrillers del clergue aixecat en armes contra l'ocupació nord-americana.


Per a l'agència Associated Press no està clar "si el fracàs de les converses derivarà en una represa dels feroços combats entre la milícia de al-Sadr i les forces combinades de la coalició aliada i dels iraquians que es venien lliurant des del cinc d'agost".


L'agència EFE va assenyalar que el conseller de seguretat nacional iraquiana, Mowaffaq al-Rubaie, va dir que les negociacions de Nayaf havien fracassat i un portaveu de Sadr va culpar de la ruptura a Allawi.


"No hem aconseguit arribar a una solució de la crisi en Nayaf, encara que hem fet el possible", va dir Al Rubai durant la lectura del comunicat.


Al Rubai va precisar que durant les seves tres jornades en Nayaf, no ha aconseguit entrevistar-se amb Al Sadr, qui roman des de diumenge passat atrinXeraT en la venerada mesquita de l'imant Ali Ben Taleb.


"Hem vist que alguns agents no volen la pau, i potser aquesta és la raó per la qual no he pogut veure a Moqtada", va dir.


Unes poques hores abans, Ahmed Al Shibani, portaveu polític d'Al Sadr, va indicar que la insistència amb la qual el Govern exigiria el desarmament de la milícia, coneguda com Exèrcit del Mahdi, podia fer fracassar les negociacions iniciades diumenge passat.


Els combatents lleials a Sadr duen lluitant des de fa deu dies amb forces d'EEUU i iraquianes en la ciutat sagrada de Nayaf, on l'aviació nord-americà va llançar furibunds bombardejos amb bombes i míssils a causa dels quals ja han mort o han estat ferits cents d'iraquians, provocant que milers de xiítes surtin a protestar als carrers demanant la fi de l'ocupació nord-americana.


El col·lapse de les negociacions es produeix hores després que el clergue radical assenyalés als seus seguidors en el santuari de l'imant Ali exigís la retirada nord-americana de L'Iraq i de Nayaf i la renúncia del que va qualificar de "dictatorial govern interí" a Bagdad. (Veure més baix).



Abans de precària la treva concertada divendres en Nayaf, marines d'EEUU protegits per tancs, helicòpters i avions de combat van iniciar un assalt, el dijous, amb l'objectiu d'aixafar definitivament la rebel·lió dels seguidors de Sadr, concentrada al voltant de la mesquita de l'Imant Alí i un extens cementiri proper.


Després de l'acord de cessament de foc, el cap rebel i els seus combatents van romandre refugiats en aquests llocs, qui es troben envoltats pels blindats i les tropes nord-americanes i iraquianes.


Segons la cadena CNN uns 10.000 manifestants, alguns en autobusos, uns altres a peu, van arribar el dissabte a Nayaf per a expressar la seva solidaritat amb els militants i actuar com escuts humans amb el propòsit de protegir la ciutat.


Altres agències assenyalen que milers d'iraquianes partidaris del líder radical xií Moqtada Al Sadr es troben a les portes de la ciutat santa de Nayaf després de la crida llançada la vespra als fidels xiís de "marxar sobre Nayaf"


Els manifestants, entre els quals molts han arribat amb autobús, estaven dirigits pel xeic Hazem al Araji, un representant d'Al Sadr que va fer una crida ahir als milers de fidels del líder radical a prendre la ciutat.


En declaracions a la cadena britànica BBC, Salama Al-Malaki/, primer tinent de l'alcalde de Bàssora i portaveu del clergue, va indicar que Al Sadr aposta pel diàleg, però no amb l'Administració actual.


"Hem de resoldre'l tot, els problemes, les tensions, per mitjà del diàleg, pacíficament, no amb l'ús de la força —va dir Al-Malaki/—. Muqtada Al Sadr vol resoldre les coses a través del diàleg, però el nou Govern posa problemes".


"Moqtada Al Sadr necessita un nou Govern elegit en unes eleccions, no per les forces d'ocupació", va agregar el portaveu, que va definir a l'actual Executiu com una titella de la coalició liderada per Estats Units.


La reaparició de Moqtada Al Sadr


Sorpresivament, i amb un braç embenat, el líder rebel xiíta, Moqtad Al Sadr, va ser mostrat per les imatges de la televisió àrab dirigint-se a les seves combatents i seguidors des de la Mesquita d´Alí, el màxim temple de la ciutat sagrada de Nayaf, envoltat des del dijous per les forces nord-americanes i els sicaris de la policia iraquiana.


Després d'un dia d'intensos rumors i d'acció psicològica nord-americana anunciant la "rendició" o el retir del cap rebel de Nayaf, la seva imatge convocant a seguir el combat es va espargir per les 7 ciutats xiítes i va tornar a *fojas zero les versions del "acord" tirades a rodar pel govern titella de Yyav Allawi.


"Aconsello al govern col·laboracionista i dictatorial que renunciï, tot el poble iraquià exigeix al govern que renunciï, han substituït a Saddam amb un govern pitjor que ell", va manifestar el divendres a la nit Moqtada AL Sadar en l'interior de la mesquita de l'imant Ali Ben Talin.


Segons diverses agències internacionals i mitjans àrabs, amb aquestes paraules Al Sadr es va dirigir a les seves lleials amb els quals es atrinxera en l'interior de la mesquita des que el dijous les forces d'EEUU van llançar un sagnant assalt contra el bastió dels rebels en la ciutat santa, situada a uns 170 quilòmetres al sud de Bagdad.


"Anem a romandre aquí defensant els santuaris sagrats fins la victòria o el martiri", va afegir Al Sadr segons el relatat a les agències pels seus portaveus.


"No abandonaré aquesta ciutat sagrada", va assenyalar Al Sadr dirigint-se als partidaris qui corejaven: "no, no a Estats Units". "Continuarem defensant els santuaris fins la victòria o el martiri".


Hores abans Moqtada Al Sadr havia condicionat qualsevol negociació sobre la seva retirada de Nayaf, a la sortida de les forces d'EEUU d'aquesta ciutat i de tots els llocs sagrats.


"Si les forces ocupants, les forces de seguretat iraquianes i els policies iraquians es retiren de la ciutat i si la Marjaiya (la principal autoritat religiosa xiíta iraquiana) accepta prendre el control de la localitat, llavors l'Exèrcit del Mehdi abandonarà Nayaf", va assenyalar Sard segons els seus portaveus.


Les condicions van ser exposades pel portaveu d'Al Sadr, el xeic Ali Smeisin, en una conferència de premsa convocada en la ciutat santa, i després que les tropes d'EEUU suspenguessin l'ofensiva contra els reductes dels combatents rebels, establint-se una precària treva la durada de la qual ningú pot preveure.


Al Sadr sol va acceptar el cessament del foc tan bon punt les forces d'EEUU, permetessin que les ambulàncies evacuessin als milicians ferits que es trobaven en l'interior de la mesquita.


Smeisin va indicar que Al Sadr exigeix també que la policia iraquiana -còmplice de l'exèrcit d'ocupació en la massacre de cents de xiítes des que va començar l'aixecament- surti de Nayaf, perquè aquesta forma l'administració de la ciutat passada a les mans de les autoritats religioses.


Segons el seu portaveu, el líder rebel va advertir als seus seguidors que una treva en la ciutat podria ser una tàctica per a enganyar als seus homes perquè deixin les armes.


Sadr animà i va instar als seus partidaris en altres ciutats, en el centre i el sud de L'Iraq, a continuar amb la insurrecció, dient que la treva sol regia parcialment en Nayaf.


El ministre de Defensa, Hazem Shalam, va viatjar el divendres a Nayaf per a unir-se al conseller de seguretat nacional del Govern, Mouwafaq Al Rubaie, qui va encapçalar les negociacions, en les quals segons va apuntar Al Zurfi, no participa cap oficial nord-americà.


En relació a les condicions exigides per Al Sadr, el ministre d'Estat, Adnam Al Yanabi, va assenyalar que el seu Govern no havia rebut una còpia oficial amb les demandes, encara que va precisar que la llista exposada pel xeic Smeisin contenia "molts elements positius".


Nous Bombardejos i més morts


Milers d'iraquians partidaris del líder radical xií Moqtada Sadr es van reunir en el matí d'avui a les portes de la ciutat santa de Nayaf després de la convocatòria de la vespra a "marxar sobre Nayaf", va assenyalar un corresponsal de France Presse.


En tant, l'exèrcit ocupant d'EEUU va dir haver matat el dissabte a uns 90 rebels en ciutats iraquianes al nord i sud de Bagdad, malgrat la treva vigent en la ciutat santa de Nayaf.


Avions i helicòpters de de combat d'EEUU van llançar una sèrie de bombes de 226 quilos, mentre els rebels responien amb foc de fusells i magranes impulsades per coets, va assenyalar un comunicat de l'exèrcit d'EEUU recollit per diverses agències, afegint que no s'havien produït víctimes nord-americanes.


Per la seva banda la policia iraquiana en Samarra va dir que almenys cinc persones van morir i 50 van resultar ferides en les lluites en l'àrea, a 100 quilòmetres al nord de Bagdad.


També va haver enfrontaments entre tropes d'EEUU i seguidors de Sadr en la ciutat de Hilla, en el sud del país, durant la nit del divendres. Quaranta combatents i tres policies van morir, va informar el Ministeri de l'Interior iraquià a diverses agències.


Reacció en la comunitat xiíta


Malgrat que el govern va desmentir les ferides del Sadr, la notícia va desencadenar la ira de la comunitat chiíta (60% de la població iraquiana), que en a Bagdad i en tot el sud de L'Iraq va realitzar manifestacions contra les forces d'ocupació d'EEUU i va exigir el seu retir dels llocs sagrats.


L'aixecament de Nayaf i la repressió sagnant llançada pels invasors nord-americans per a aixafar-lo, va deixar cents de morts i ferits i amenaça amb desestabilitzar el poder del primer ministre interí, Iyad Allawi, un xiíta laic, assenyalat com traïdor i entregador dels combatents i civils massacrats per les forces d'ocupació.


En Bagdad, un portaveu de Moqtada Sadr, Sayed Hazem al Araji, va cridar al divendres als milers de fidels xiítes a "marxar fins a Nayaf", al terme d'una manifestació de suport al jove cap rebel el prestigi del qual segueix en pugi entre els membres de comunitat xiíta, no així en l'alt clergat més procliu a negociar parcel·les de poder amb l'ocupació militar.


"Aquí, en l'exterior de la caserna general dels ocupants que no han portat sinó la mort i la destrucció a aquest país, els vam ordenar que marxin cap a Nayaf a peu", va declarar Sayed Hazem al Araji als fidels congregats per a una oració a l'aire lliure al costat de la "Zona Verda", on es troben les oficines del govern interí i l'ambaixada nord-americana conduïda per John Negroponte.


El divendres, mentre subsistien tot tipus de versions sobre la treva i la negociació, el periodista britànic del Sunday Telegraph James Brandon va ser alliberat 24 hores després de ser segrestat per uns homes armats en el seu hotel de Bàssora, en el sud de L'Iraq, segons un fotògraf de l'agència AFP.


La cadena BBC havia emès un vídeo en el qual apareixien l'ostatge i un encaputxat que exigiria el final de l'ofensiva en Nayaf en canvi del seu alliberament.


Els portaveus polítics de Moqtada Sadr van negar tallantment el divendres qualsevol implicació en el rapte i van demanar als segrestadors que alliberessin "immediatament" al periodista.


"AL principi em van maltractar però van canviar d'actitud quan van escoltar la crida de Moqtada Sadr", va assenyalar Brandon en una conferència de premsa improvisada després del seu alliberament.


En Bàssora, un portaveu del moviment rebel va exhortar a la policia iraquiana i a la guàrdia nacional que s'uneixin a l'Exèrcit del Mehdi en Nayaf i va convocar tres dies de vaga general en solidaritat amb la ciutat santa.


"O estan amb nosaltres o en contra", va advertir Ahmed al Maliky durant l'oració del divendres, que va tenir lloc enfront de la caserna local de Moqtada Al Sadr.


En la ciutat rebel de Faluya, a l'oest de Bagdad, uns 1.500 sunites van enarborar retrats de Sadr i van cridar a la "yihad" després de l'oració.


"Faluya amb Nayaf, l'objectiu és Estats Units", "Sí, sí a l'islam, sí a la yihad, els sunites i els xiítes estan units", cridaven els manifestants.


Condemnes a Iran


En Teheran, convocats pel clergat governant , varis milers de persones es van manifestar a la sortida de la gran oració del divendres a crits de "mort a Estats Units" i "Defensem el mausoleu de l'imant (Alí en Nayaf) amb la nostra sang".


"Avui el poble musulmà d'Iran manifesta de nou el seu suport al poble innocent de L'Iraq, que ha estat víctima de crims i de l'ocupació dels invasors nord-americans", deia un comunicat llegit per representants dels congregats al terme de la manifestació.


El prominent clergue iranià, ayatolá Ahmed Yanati, va condemnar el divendres "el silenci" de l'Organització de la Conferència Islàmica (OCI) enfront de l'atac militar llançat per Estats Units contra Nayaf.


El Ayatolá Yanati, secretari general de l'influent Consell de Guardians de la Revolució iraniana, va manifestar aquesta opinió en el sermó de l'oració comunitària del divendres davant els milers de fidels congregats en la Universitat de Teheran, la principal tribuna política del país, segons va informar l'agència EFE.


"Per qué els líders del món islàmic no adopten messures enfront del que succeeix a L'Iraq? Per ventura esperen que la situació es deteriori més del que està?", es va preguntar el clergue durant el seu discurs. L´ayatolá va subratllar que la recent escalada de violència en Nayaf mai hagués esclatat si el Gran Ayatolá Ali Sistani, màxim líder espiritual dels xiítes iraquians, hagués estat en la ciutat.


Yanati va expressar el seu desig que Ali Sistani es recuperi prompte i regressi a L'Iraq, ja que és "el protector del poble iraquià".


"Els cementiris iraquians estan plens per la democràcia d'Estats Units i els carrers de Nayaf són escenari de la democràcia occidental", va assenyalar l'alt funcionari religiós iranià.


Finalment l´ayatolá Yanati va responsabilitzar al Govern interí iraquià d'haver donat la llum verda a les tropes nord-americanes perquè llancessin la seva campanya militar contra Nayaf.


Faluya


Per altra banda, els avions d'Estats Units van bombardejar diversos blancs en la ciutat sunita de Faluya, a l'oest de Bagdad, per segon dia consecutiu, van dir testimonis.


Allí van morir com a conseqüència de l'atac quatre persones, incloent dos nens, van dir testimonis i personal d'hospitals.


Els militars d'Estats Units van dir que no tenien informació sobre els atacs contra Faluya, un centre de resistència antiestadounidense.


En Kufa, una ciutat del sud, a 10 quilòmetres de Nayaf, les forces iraquianes de seguretat van matar a diverses persones en una incursió contra un bastió de Sadr, va dir a la CNN Carrie Batson, una capitana dels marines.


D'altra banda, set iraquians van morir i 34 van ser ferits el divendres a l'alba en atacs de les forces nord-americanes contra suposades posicions de Moqtada Sadr en Kut (centre-est).




-------------------------------------------------


Fin de la tregua

Fracasan las negociaciones y se espera un nuevo ataque de EEUU en Nayaf



El colapso de las negociaciones se produjo horas después de que el clérigo rebelde exigiera la renuncia del gobierno iraquí y el retiro de la tropas de EEUU, bajo amenaza de seguir combatiendo a la ocupación. Iyav Allawi prometió reiniciar de inmediato la ofensiva militar, en tanto que unos 10.000 manifestantes llegaron el sábado a Nayaf para actuar como escudos humanos en caso de otro ataque a la ciudad santa. El ejército ocupante informó que mató a 90 iraquíes en la mañana del sábado, y nuevas protestas y combates ya se multiplican por todo Irak.


(IAR-Noticias) 14Ag04 -Agencias-

Las negociaciones para poner fin al conflicto en la ciudad santa de Nayaf fracasaron éste sábado, surgiendo la amenaza de un nuevo asalto militar de las fuerzas de EEUU al bastión de la resistencia chií situado en los lugares sagrados en el centro de la ciudad santa, y en el cual resisten atrincherados el líder rebelde Moqtada Al Sadr y sus milicianos.

Según informó la agencia Reuters, el Gobierno del primer ministro interino, Iyad Allawi, prometió reiniciar de forma inmediata la ofensiva militar en Nayaf, donde las tropas iraquíes se han coordinado con fuerzas de EEUU contra los guerrilleros del clérigo levantado en armas contra la ocupación estadounidense.

Para la agencia Associated Press no está claro "si el fracaso de las conversaciones derivará en una reanudación de los feroces combates entre la milicia de al-Sadr y las fuerzas combinadas de la coalición aliada y de los iraquíes que se venían librando desde el cinco de agosto".


La agencia EFE señaló que el consejero de seguridad nacional iraquí, Mowaffaq al-Rubaie, dijo que las negociaciones de Nayaf habían fracasado y un portavoz de Sadr culpó de la ruptura a Allawi.

"No hemos logrado llegar a una solución de la crisis en Nayaf, aunque hemos hecho lo posible", dijo Al Rubai durante la lectura del comunicado.

Al Rubai precisó que durante sus tres jornadas en Nayaf, no ha logrado entrevistarse con Al Sadr, quien permanece desde el pasado domingo atrincherado en la venerada mezquita del imán Ali Ben Taleb.
"Hemos visto que algunos agentes no quieren la paz, y quizás esa es la razón por la que no he podido ver a Moqtada", dijo.

Unas pocas horas antes, Ahmed Al Shibani, portavoz político de Al Sadr, indicó que la insistencia con la que el Gobierno exigía el desarme de la milicia, conocida como Ejército del Mahdi, podía hacer fracasar las negociaciones iniciadas el pasado domingo.

Los combatientes leales a Sadr llevan luchando desde hace diez días con fuerzas de EEUU e iraquíes en la ciudad sagrada de Nayaf, donde la aviación norteamericano lanzó furibundos bombardeos con bombas y misiles a causa de lso cuales ya han muerto o han sido heridos cientos de iraquíes, provocando que miles de chiítas salgan a protestar a las calles pidiendo el fin de la ocupación estadounidense.

El colapso de las negociaciones se produce horas después de que el clérigo radical señalara a sus seguidores en el santuario del imán Ali exigiera la retirada estadounidense de Irak y de Nayaf y la renuncia de lo que calificó de "dictatorial gobierno interino" en Bagdad. (Ver más bajo).

Antes de precaria la tregua concertada viernes en Nayaf, marines de EEUU respaldados por tanques, helicópteros y aviones de combate iniciaron un asalto, el jueves, con el objetivo de aplastar definitivamente la rebelión de los seguidores de Sadr, concentrada alrededor de la mezquita del Imán Alí y un extenso cementerio cercano.

Tras el acuerdo de cese de fuego, el jefe rebelde y sus combatientes permanecieron refugiados en esos lugares, quienes se encuentran rodeados por los blindados y las tropas estadounidenses e iraquíes.

Según la cadena CNN unos 10.000 manifestantes, algunos en autobuses, otros a pie, llegaron el sábado a Nayaf para expresar su solidaridad con los militantes y actuar como escudos humanos con el propósito de proteger la ciudad.

Otras agencias señalan que miles de iraquíes partidarios del líder radical chií Moqtada Al Sadr se encuentran a las puertas de la ciudad santa de Nayaf tras el llamamiento lanzado la víspera a los fieles chiíes de "marchar sobre Nayaf"

Los manifestantes, entre los cuales muchos han llegado en autobús, estaban dirigidos por el jeque Hazem al Araji, un representante de Al Sadr que hizo un llamamiento ayer a los miles de fieles del líder radical a tomar la ciudad.

En declaraciones a la cadena británica BBC, Salama Al-Malaki, primer teniente del alcalde de Basora y portavoz del clérigo, indicó que Al Sadr apuesta por el diálogo, pero no con la Administración actual.

"Tenemos que resolverlo todo, los problemas, las tensiones, por medio del diálogo, pacíficamente, no con el uso de la fuerza —dijo Al-Malaki—. Muqtada Al Sadr quiere resolver las cosas a través del diálogo, pero el nuevo Gobierno pone problemas".

"Moqtada Al Sadr necesita un nuevo Gobierno elegido en unas elecciones, no por las fuerzas de ocupación", agregó el vocero, que definió al actual Ejecutivo como un títere de la coalición liderada por Estados Unidos.

La reaparición de Moqtada Al Sadr

Sorpresivamente, y con un brazo vendado, el líder rebelde chiíta, Moqtad Al Sadr, fue mostrado por las imágenes de la televisión árabe dirigiéndose a sus combatientes y seguidores desde la Mezquita de Alí, el máximo templo de la ciudad sagrada de Nayaf, rodeado desde el jueves por las fuerzas norteamericanas y los sicarios de la policía iraquí.

Después de un día de intensos rumores y de acción psicológica estadounidense anunciando la "rendición" o el retiro del jefe rebelde de Nayaf, su imagen convocando a seguir el combate se esparció por las 7 ciudades chiítas y volvió a fojas cero las versiones del "acuerdo" echadas a rodar por el gobierno títere de Yyav Allawi.

"Aconsejo al gobierno colaboracionista y dictatorial que renuncie, todo el pueblo iraquí exige al gobierno que renuncie, han sustituido a Saddam con un gobierno peor que él", manifestó el viernes por la noche Moqtada Al Sadar en el interior de la mezquita del imán Ali Ben Talen.

Según varias agencias internacionales y medios árabes, con estas palabras Al Sadr se dirigió a sus leales con los que se atrinchera en el interior de la mezquita desde que el jueves las fuerzas de EEUU lanzaron un sangriento asalto contra el bastión de los rebeldes en la ciudad santa, situada a unos 170 kilómetros al sur de Bagdad.

"Vamos a permanecer aquí defendiendo los santuarios sagrados hasta la victoria o el martirio", añadió Al Sadr según lo relatado a las agencias por sus portavoces.

"No abandonaré esta ciudad sagrada", señaló Al Sadr dirigiéndose a los partidarios quienes coreaban: "no, no a Estados Unidos". "Continuaremos defendiendo los santuarios hasta la victoria o el martirio".

Horas antes Moqtada Al Sadr había condicionado cualquier negociación sobre su retirada de Nayaf, a la salida de las fuerzas de EEUU de esa ciudad y de todos los lugares sagrados.

"Si las fuerzas ocupantes, las fuerzas de seguridad iraquíes y los policías iraquíes se retiran de la ciudad y si la Marjaiya (la principal autoridad religiosa chiíta iraquí) acepta tomar el control de la localidad, entonces el Ejército del Mehdi abandonará Nayaf", señaló Sard según sus voceros.

Las condiciones fueron expuestas por el portavoz de Al Sadr, el jeque Ali Smeisin, en una conferencia de prensa convocada en la ciudad santa, y después de que las tropas de EEUU suspendieran la ofensiva contra los reductos de los combatientes rebeldes, estableciéndose una precaria tregua cuya duración nadie puede preveer.

Al Sadr solo aceptó el cese del fuego luego que las fuerzas de EEUU, permitieran que las ambulancias evacuaran a los milicianos heridos que se encontraban en el interior de la mezquita.

Smeisin indicó que Al Sadr exige también que la policía iraquí -cómplice del ejército de ocupación en la masacre de cientos de chiítas desde que comenzó el levantamiento- salga de Nayaf, para que esta forma la administración de la ciudad pase a manos de las autoridades religiosas.

Según su vocero, el líder rebelde advirtió a sus seguidores que una tregua en la ciudad podría ser una táctica para engañar a sus hombres para que dejen las armas.

Sadr arengó e instó a sus partidarios en otras ciudades, en el centro y el sur de Irak, a continuar con la insurrección, diciendo que la tregua solo regía parcialmente en Nayaf.

El ministro de Defensa, Hazem Shalam, viajó el viernes a Nayaf para unirse al consejero de seguridad nacional del Gobierno, Mouwafaq Al Rubaie, quien encabezó las negociaciones, en las que según apuntó Al Zurfi, no participa ningún oficial estadounidense.

En relación a las condiciones exigidas por Al Sadr, el ministro de Estado, Adnam Al Yanabi, señaló que su Gobierno no había recibido una copia oficial con las demandas, aunque precisó que la lista expuesta por el jeque Smeisin contenía "muchos elementos positivos".

Nuevos Bombardeos y más muertos

Miles de iraquíes partidarios del líder radical chií Moqtada Sadr se reunieron en la mañana de hoy a las puertas de la ciudad santa de Nayaf tras la convocatoria de la víspera a "marchar sobre Nayaf", señaló un corresponsal de France Presse.

En tanto, el ejército ocupante de EEUU dijo haber matado el sábado a unos 90 rebeldes en ciudades iraquíes al norte y sur de Bagdad, pese a la tregua vigente en la ciudad santa de Nayaf.

Aviones y helicópteros de de combate de EEUU lanzaron una serie de bombas de 226 kilos, mientras los rebeldes respondían con fuego de fusiles y granadas impulsadas por cohetes, señaló un comunicado del ejército de EEUU recogido por varias agencias, añadiendo que no se habían producido víctimas norteamericanas.

Por su parte la policía iraquí en Samarra dijo que al menos cinco personas murieron y 50 resultaron heridas en las luchas en el área, a 100 kilómetros al norte de Bagdad.

También hubo enfrentamientos entre tropas de EEUU y seguidores de Sadr en la ciudad de Hilla, en el sur del país, durante la noche del viernes. Cuarenta combatientes y tres policías murieron, informó el Ministerio del Interior iraquí a varias agencias.

Reacción en la comunidad chiíta

Pese a que el gobierno desmintió las heridas de al Sadr, la noticia desencadenó la ira de la comunidad chiíta (60% de la población iraquí), que en en Bagdad y en todo el sur de Irak realizó manifestaciones contra las fuerzas de ocupación de EEUU y exigió su retiro de los lugares sagrados.

El levantamiento de Nayaf y la represión sangrienta lanzada por los invasores norteamericanos para aplastarlo, dejó cientos de muertos y heridos y amenaza con desestabilizar el poder del primer ministro interino, Iyad Allawi, un chiíta laico, señalado como traidor y entregador de los combatientes y civiles masacrados por las fuerzas de ocupación.

En Bagdad, un portavoz de Moqtada Sadr, Sayed Hazem al Araji, llamó al viernes a los miles de fieles chiítas a "marchar hasta Nayaf", al término de una manifestación de apoyo al joven jefe rebelde cuya prestigio sigue en suba entre los miembros de comunidad chiíta, no así en el alto clero más proclive a negociar parcelas de poder con la ocupación militar.

"Aquí, en el exterior del cuartel general de los ocupantes que no han traído sino la muerte y la destrucción a este país, les ordenamos que marchen hacia Nayaf a pie", declaró Sayed Hazem al Araji a los fieles congregados para una oración al aire libre junto a la "Zona Verde", donde se encuentran las oficinas del gobierno interino y la embajada estadounidense conducida por John Negroponte.

El viernes, mientras subsistían todo tipo de versiones sobre la tregua y la negociación, el periodista británico del Sunday Telegraph James Brandon fue liberado 24 horas después de ser secuestrado por unos hombres armados en su hotel de Basora, en el sur de Irak, según un fotógrafo de la agencia AFP.

La cadena BBC había emitido un vídeo en el que aparecían el rehén y un encapuchado que exigía el final de la ofensiva en Nayaf a cambio de su liberación.

Los voceros políticos de Moqtada Sadr negaron tajantemente el viernes cualquier implicación en el rapto y pidieron a los secuestradores que liberaran "inmediatamente" al periodista.

"Al principio me maltrataron pero cambiaron de actitud cuando oyeron el llamamiento de Moqtada Sadr", señaló Brandon en una conferencia de prensa improvisada tras su liberación.

En Basora, un vocero del movimiento rebelde exhortó a la policía iraquí y a la guardia nacional a que se unan al Ejército del Mehdi en Nayaf y convocó tres días de huelga general en solidaridad con la ciudad santa.

"O están con nosotros o en contra", advirtió Ahmed al Maliky durante la oración del viernes, que tuvo lugar frente a al cuartel local de Moqtada Al Sadr.

En la ciudad rebelde de Faluya, al oeste de Bagdad, unos 1.500 sunitas enarbolaron retratos de Sadr y llamaron a la "yihad" tras la oración.

"Faluya con Nayaf, el objetivo es Estados Unidos", "Sí, sí al islam, sí a la yihad, los sunitas y los chiítas están unidos", gritaban los manifestantes.

Condenas en Irán

En Teherán, convocados por el clero gobernante , varios miles de personas se manifestaron a la salida de la gran oración del viernes a gritos de "muerte a Estados Unidos" y "Defendamos el mausoleo del imán (Alí en Nayaf) con nuestra sangre".

"Hoy el pueblo musulmán de Irán manifiesta de nuevo su apoyo al pueblo inocente de Irak, que ha sido víctima de crímenes y de la ocupación de los invasores estadounidenses", decía un comunicado leído por representantes de los congregados al término de la manifestación.

El prominente clérigo iraní, ayatolá Ahmed Yanati, condenó el viernes "el silencio" de la Organización de la Conferencia Islámica (OCI) frente al ataque militar lanzado por Estados Unidos contra Nayaf.

El Ayatolá Yanati, secretario general del influyente Consejo de Guardianes de la Revolución iraní, manifestó esta opinión en el sermón de la oración comunitaria del viernes ante los miles de fieles congregados en la Universidad de Teherán, la principal tribuna política del país, según informó la agencia EFE.

"¿Por qué los líderes del mundo islámico no adoptan medidas frente a lo que sucede en Irak? ¿Acaso esperan que la situación se deteriore más de lo que está?", se preguntó el clérigo durante su discurso. El ayatolá subrayó que la reciente escalada de violencia en Nayaf nunca hubiera estallado si el Gran Ayatolá Ali Sistani, máximo líder espiritual de los chiítas iraquíes, hubiera estado en la ciudad.

Yanati expresó su deseo de que Ali Sistani se recupere pronto y regrese a Irak, ya que es "el protector del pueblo iraquí".

"Los cementerios iraquíes están llenos por la democracia de Estados Unidos y las calles de Nayaf son escenario de la democracia occidental", señaló el alto funcionario religioso iraní.

Finalmente el ayatolá Yanati responsabilizó al Gobierno interino iraquí de haber dado la luz verde a las tropas norteamericanas para que lanzaran su campaña militar contra Nayaf.

Faluya

Por otra parte, los aviones de Estados Unidos bombardearon varios blancos en la ciudad sunita de Faluya, al oeste de Bagdad, por segundo día consecutivo, dijeron testigos.

Allí murieron como consecuencia del ataque cuatro personas, incluyendo dos niños, dijeron testigos y personal de hospitales.

Los militares de Estados Unidos dijeron que no tenían información sobre los ataques contra Faluya, un centro de resistencia antiestadounidense.

En Kufa, una ciudad del sur, a 10 kilómetros de Nayaf, las fuerzas iraquíes de seguridad mataron a varias personas en una incursión contra un bastión de Sadr, dijo a la CNN Carrie Batson, una capitana de los marines.

Por otro lado, siete iraquíes murieron y 34 fueron heridos el viernes al amanecer en ataques de las fuerzas norteamericanas contra supuestas posiciones de Moqtada Sadr en Kut (centro-este).
Mira també:
http://iarnoticias.com/noticias/0010_fin_de_la_tregua_14ag04.html

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat