Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Leitza versus Vilafranca
13 ago 2004
DE FRAGA A MAÓ
Sergi Sol i Bros.
santfelixpanoramica.jpg
Marxo a Leitza aquest cap de setmana en companyia vilafranquina i sitgetana, un singular maridatge. Leitza és un poble al nord de Navarra, bastant més petit que Vilafranca, que aquests dies celebra les festes patronals. Allí l’esquerra abertzale hi va guanyar les eleccions mentre aquí l’esquerra independentista va treure un regidor. Allí, però, no hi ha un sol electe de la llista guanyadora. Són il·legals. Aquí, sortosament, no, i l’Otger Amatller pot aportar compromís i una frescor d’agrair. Aquí es respecta el resultat de les eleccions i el PSC pot governar, com ha fet sempre, encara que el cap de llista decideixi dedicar-se al món del cava i el vi en lloc de l’Ajuntament. Allí, en canvi, els que van guanyar les eleccions no poden ni trepitjar l’Ajuntament del poble que els ha votat contra totes les adversitats. Però segueixen intentant representar els seus electors. Aquí sortosament la llengua pròpia és ben viva malgrat tot. Allí no planten castells, ni tenen aquesta riquesa de balls populars. Allí també sé que hi veuré vaquetes, com a tot Navarra i la major part d’Euskal Herria. Els santfermins irradien tota la regió i a les vuit del matí toca córrer davant els animalons (de més de 200 quilos) en un tancat. Ja ens han preparat el mocador vermell que lluirem amb una consigna grafiada que reclama la repatriació dels més de set-cents presos bascos. I ens el posarem, amb orgull i tota la solidaritat possible. Malgrat que les ‘corrides’ de toros m’han generat sempre animadversió... haurem de participar de la festa desacomplexadament, seguint la doctrina de Hemingway. Em consolo pensant que a les Terres de l’Ebre el bou embolat és ben tradicional. Allí, a l’Ajuntament, malgrat tot, hi haurà una pancarta immensa exigint el retorn dels presos a casa, reivindicant la ikurriña a Navarra -on és prohibida- com l’ensenya nacional basca. Aquí espero veure de nou l’Otger pujant al balcó consistorial guarnit de festa i posant de nou l’estelada al balcó de l’Ajuntament. Jaiak bai borroka ere bai és la consigna tradicional que allí expressa l’alegria de la festa i el compromís amb el país. Res de nou o potser sí? El poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés, ja ho predicava i els seus designis comencen a tenir bisos de veracitat, almenys a Vilafranca... no et limitis a contemplar aquestes hores que ara vénen, baixa al carrer i participa, no podran res contra un poble unit, alegre i combatiu.

http://www.el3devuit.com
Mira també:
http://www.el3devuit.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Leitza versus Vilafranca
13 ago 2004
Visca Nafarroa Osoa. Fora espanyols.
Re: Leitza versus Vilafranca
15 ago 2004
Per molt bascos/ques ke siguin, el rotllo de les vaketes no els hi perdono!!
És fastigós ke un poble hagi de basar les seves festes en la humiliació d´uns pobres animals, si jo hi anés a Leitza no participaria d´akesta merda de festa per més ke em diguessin missa, i els hi diria ben clarament el ke en penso d´akesta salvatjada.
El ke us proposo companys és ke a l´hora de les vaketes us n´aneu a una herriko taberna a veure kalimotxo, o us n´aneu a fer alguna excursió per la rodalia ke hi ha uns paratges naturals preciosos!
Salut i revolta!!
Sindicato Sindicat