Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: ecologia
L'energia nuclear va rebre 40 vegades més ajudes públiques que l'energia eòlica
13 ago 2004
Segons un informe de l'Agència Europea del Medi ambient, els costos externs provocats pels combustibles fòssils i l'energia nuclear van ascendir a 70.000 milions d'euros anuals només en generació d'electricitat.
Greenpeace




Segons un recent informe de l'Agència Europea del Medi ambient (*AEMA) sobre subsidis públics al sector de l'energia, la indústria nuclear en EUA va rebre un suport econòmic 40 vegades superior que l'energia eòlica en els primers moments del seu desenvolupament. Així doncs, la indústria nuclear va rebre 39.000 milions de dòlars en subvencions des de 1947 a 1961 mentre que l'energia eòlica en un període similar (1975-1989) no va rebre ni 1.000 milions.



"A pesar del desproporcionat i massiu suport amb fons públics a la indústria nuclear, fa més de 30 anys que no hi ha nous encàrrecs de centrals nuclears en Estats Units, país pioner de la tecnologia nuclear, el que demostra el fracàs econòmic d'aquesta font d'energia" ha declarat Carlos Bravo, responsable de la campanya nuclear de Greenpeace.



Per a Greenpeace, l'exemple d'Estats Units no és un cas aïllat, sinó que *indefectiblemente s'ha repetit en la resta del món. L'energia nuclear només ha pogut sobreviure en països on ha contat amb importants subsidis públics, i encara en aquests països, a pesar d'haver rebut una quantitat ingent d'ajudes públiques directes i indirectes (com no plantar cara a les despeses de gestió dels residus radioactius), l'energia nuclear no ha resultat ser competitiva econòmicament.



Aquest mateix informe assenyala que les energies renovables van rebre tot just 5.000 milions d'euros d'ajudes a Europa en 2001 mentre que les energies brutes (carbó, petroli, gas i energia nuclear) van rebre gairebé 24.000 milions, sense contar els costos externs que la producció i ús d'aquestes energies brutes ocasiona. La indústria nuclear es veu a més afavorida al no obligar-se-li a disposar d'una assegurança de responsabilitat adequat en cas d'accident nuclear, el que suposa un important subsidi indirecte.



Aquests costos externs provocats per les energies brutes en generació d'electricitat ascendeixen a més de 70.000 milions d'euros mentre que aquests costos per a les energies renovables són només de 3.000 milions.



"És un suïcidi mediambiental, social i econòmic mantenir ajudes directes o indirectes, a fonts d'energia tan contaminants i perilloses com els combustibles fòssils i l'energia nuclear que provoquen uns costos externs fins 23 vegades superior a les energies renovables" -va afegir Emilio *Rull, responsable de la campanya d'energia de Greenpeace- "Si volem complir amb les nostres obligacions internacionals establertes en *Kioto per a lluitar contra el canvi climàtic i evitar els perills de l'energia nuclear, és necessari centrar tots els nostres esforços polítics i financers en energies renovables, estalvi i eficiència energètica".



Per a més informació: Emilio *Rull, responsable d'energia de Greenpeace

Espanya 626 99 82 45, Carlos Bravo, responsable d'energia nuclear de





L'informe "Subvencions a l'energia en la Unió Europea: un breu resum"

de la *AEMA està disponible en:

*http://*reports.*eea.*eu.*int/*technical*report_2004_1/en/*EnergyFINALweb.pdf

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat