Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
La destrucció de la humanitat rebuda amb aplaudiments
11 ago 2004
La venda de cotxes: un nou trist *record, van créixer un 4% en comparació del mateix mes de l'any passat
*Hendrik *Vaneeckhaute

Rebelión

Els mitjans ens van donar una suposada ‘bona’ notícia. La venda de cotxes en l'Estat Espanyol bat nous *records. Les vendes al juliol van créixer un 4% en comparació del mateix mes de l'any passat, l'anterior mes de més venda. Aquest any ja s'han venut gairebé 1 milió de cotxes. Aquesta notícia, rebuda com bona per als adeptes del lliure comprat capitalista (ja s'imaginen els milions d'euros de beneficis) és un veritable desastre per al desenvolupament humà, i més en general per al planeta.

El cotxe és un arma de destrucció massiva: només a Europa deixa anualment més de 55.000 morts i 3.500.000 de ferits. A aquestes xifres caldrà afegir centenars de milers de víctimes més que sofreixen diàriament malalties respiratòries, i molts altres punts que moren en l'explotació dels recursos necessaris per a fabricar i fer funcionar aquestes màquines.

I per si no fos poc, la versió del cotxe que més contamina, el dièsel, rep major suport per part de l'estat (el dièsel, encara que més contaminant, és més barat que la gasolina). Com a conseqüència, el dièsel ja és el cotxe més venut.

El transport és considerat responsable del 30% de les emissions de *CO2, principal causant dels canvis climàtics. Milions de persones es veuran afectats per les conseqüències d'aquest desastre climàtic els costos del qual no són calculables. A pesar d'això, els governs segueixen promovent la producció i ús massiu del mitjà de transport menys eficaç. Fins i tot més, impedeixen que altres formes de desplaçar-se –més ecològiques i que desgasten menys energia – siguin factiblesfactibles.

Les ciutats són dissenyades en funció del cotxe privat. No es prenen en compte la salut humana, el bé-estar en el barri, ni les formes de desplaçar-se més sanes i eficaces. En les ampliacions de les ciutats, simplement és impossible caminar, perquè grans avingudes, veritables autopistes, impedeixen el pas. El transport públic (tren, metre o bus) només és un afegit, no forma part bàsica dels plans urbanístics.

Les noves *cinematecas i els centres comercials, construïts en les *afue­*ras de les ciutats, generen un creixent fluix de cotxes, fins tal punt que es formen llargues cues en les autopistes. Ni tan sols es pot arribar a peu, ni tampoc en transport públic. (Si ho hi ha, resulta que veure una pel·lícula a les deu de la nit implica que ja no hi ha busos, ni metre de retorn.) Els fons públics paguen per l'equipament dels terrenys i paguen les noves carreteres, cada vegada més àmplies. També amb fons públics es paga (o es pagarà) per la contaminació i les seves conseqüències en la salut. Les empreses privades es duen els beneficis creixents i no paguen pels mals generats.

No és una tendència ‘natural’ que hagi més cotxes i que s'utilitzin més, és una decisió política. Les ciutats, per decisió política, són dissenyades per a estimular el creixement econòmic capitalista i per a facilitar els beneficis priva­dos. El cost es reflecteix en la falta d'un desenvolupament social equilibrat (els nens ja no poden sortir de casa), la contaminació (un nombre creixent de nens amb asma) i en un augment de la violència per falta de teixit social.

En el disseny de les ciutats, es podria, per exemple, prendre en compte els fluixos de vent, per a impedir així l'escalfament excessiu dels centres (les famoses borses d'aire que impliquen que la temperatura en la ciutat és diversos graus superior que en el seu entronitzo). Existeix la ciència i els mitjans per a dissenyar així les ciutats, i impedir el desgast creixent d'energia (un creixement gairebé exponencial) per causa de l'aire condicionada. Però l'única cosa que conta és el creixement del PIB, no el desenvolupament humà.

El cotxe, ens és *indoctrinado com ell símbol de la llibertat. Una llibertat que assassina, que destrueix, que esclavitza. Diàriament ens bombardegen amb la publicitat que barreja velocitat amb poder. Que confon potència amb sexe, degenerant a les dones com objectes a conquistar amb la possessió de l'últim model. El símbol que esclavitza: com hem de tenir tots i cadascun un cotxe (encara que la major part de temps només està desocupat i ens porta mal de cap perquè ja no queda lloc per a deixar-lo), és necessari endeutar-nos més. Necessitem guanyar més diners i ens genera més estrès, més por a perdre aquest treball. Com més ansiosos estem per guanyar aquest diners que ens fa mancada (o que ens fan creure que ens fa mancada), més submissos estem, i més ens arrisquem per a aconseguir-lo.Aquest model de constant creixement econòmic està arribant a la seva fi. La població xinesa s'incorpora ràpidament en el mateix model ‘*desarrollista’. Les ciutats xineses s'estan convertint en un veritable caos. Cada vegada més xinesos es compren aquest suposat símbol de llibertat i prosperitat. La venda creix espectacularment. Tenen tot el dret a fer-lo. Però si els xinesos arriben a utilitzar de la mateixa forma el cotxe, com ho fan els habitants dels països ‘Occidentals’, Xina necessitaria 80 milions de barrils de petroli al dia, més que la producció mundial actual. Amb els preus del cru pels núvols, com va a reaccionar EEUU per a defensar els seus interessos nacionals, basats en un model econòmic completament depenent del petroli? A més de les desenes de milers d'afganèsesos i iraquians assassinats per les seves bombes, quants cubans (si es *llagan a confirmar les grans reserves en el seu territori) o africans (on probablement es troben grans reserves sense explotar) haurien de morir? En Colòmbia (en *Arauca) des de fa anys, l'exercito colombià, entrenat per militars nord-americans i utilitzant els ‘serveis’ de mercenaris nord-americans, col·laboren activament amb els paramilitars i cometen massacres per a netejar les zones d'explotació (i per on passa l'oleoducte) de sindicalistes i camperols ‘molests’. (Només fa uns dies l'exèrcit colombià va executar a tres sindicalistes en *Arauca –zona petroliera- i els va presentar com ‘guerrillers morts en combat’, la formula utilitzada amb freqüència per a aquests casos.) L'Occidental *Petroleum (petroliera nord-americana) té així via lliure per a dur el cru a EEUU.Si la quantitat de cotxes que hi ha actualment en el món és la màxima%[1] que pot aguantar el planeta (per raons de contamina­*ción i disponibilitat de matèria primera), significa que, si es vol que els altres països (la majoria) també tinguin el dret a gaudir d'aquest bé, la gran majoria dels cotxes que actualment circulen a Europa i EEUU, deurien traslladar-se a la resta dels països. Això, si realment s'està disposat a acceptar el seu desenvolupament.

Si per exemple, calculéssim el preu real de la producció i ús d'un cotxe:- Si s'hagués de pagar un preu just per la contaminació de l'extracció de la matèria primera i de la producció.- Si s'hagués de pagar d'alguna forma pel desgast de la matèria primera.- Si s'hagués de pagar un cost real pel transport de totes les peces del cotxe al voltant del món.- Si s'hagués de pagar un preu real per la infraestructura (carreteres i autopistes), els hospitals i els metges (3.500.000 de ferits a l'any a Europa), la policia de carretera, etc.- Si s'hagués de pagar per la contaminació mundial produïda durant l'ús del cotxe i pels seus efectes negatius en la salut de la població.-Si s'hagués de pagar per les desenes de milers de morts anuals (55.000 morts anuals per accidents de tràfic a Europa).

A quant ens sortiria el preu? Serà que en el Nord, no estem disposats a pagar tal preu? Serà que ni tan sols seríem capaços de pagar tal preu? I si ens preguntem si tot el món té dret a l'ús d'un cotxe?

Arribaríem a la conclusió que físicament no és possible: simplement no hi ha matèria primera en aquest planeta per a construir i utilitzar tanta quantitat de cotxes, ni per a la infraestructura necessària. I encara que l'hagués (per *ejem­*plo portant-la de Mart), el medi ambient no tindria la capacitat per a aguantar tanta contaminació.

Per quina una minoria de la població mundial que viu en el cridat ‘Nord’ té el dret a utilitzar de tal forma un bé que no sola­ment mai estarà a la disposició de tota la població del món, sinó que només està a la seva disposició gràcies a la desigualtat i l'explotació?

Amb quin dret una minoria tan petita (el 20% més rica de la població posseeix el 87% de la flota mundial de vehicles) pot produir una contaminació global que afecta no només a la salut de la població actual, sinó que condiciona a les generacions futures amb canvis climàtics?

L'única explicació que dóna resposta a aquestes preguntes és un profund sentiment racista de superioritat que caracteritza la cultura occidental. Menyspreu per a tots els altres estats, ‘subdesenvolupats’, que només mereixen ser conquistats i *colonizados al servei dels interessos occidentals. Democràcies o dictadures, no importa, que siguin marionetes que es mouen pels fils de la pressió del Banc Mundial, el FMI o l'OMC. I per als rebels queda la força militar, emparada o no pel consell de Seguretat (occidental) de les *NNUU.--------------------------------------------------------------------------------%[1] En realitat és més que el màxim, donat els canvis climàtics que provoca l'estil de vida dels països cridats desenvolupats. Però siguem optimistes i vam prendre en compte que, amb l'avanç de la tecnologia, s'aconsegueix baixar el consum i la contaminació dels cotxes a un nivell ‘acceptable’.


Traduït a www.internostrum.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La destrucció de la humanitat rebuda amb aplaudiments
11 ago 2004
¿El teu ordinador va a pedals o també gastes energia elèctrica generada amb contaminants ? Per cert , no et tiris un pet que és metà i contamina.

Fins els collons ja dels "ecologistes" passarells
osea q a contaminar a contaminar!!!
11 ago 2004
q como d todas formas el mundo se va a acabar...

muy bueno lo del calculo real d un producto teniendo en cuenta todo lo q influye en su producción.
Tu si que ets ruc
11 ago 2004
Apa xaval, rep les garrotades sense dir res, traga tota la merda que generem i calla, que aixi la societat prospera mentre el planeta se'n va en orris.
Si llegissis una mica mes te n'adonaries que realment l'us de combustibles fossils (per no parlar de nuclears, centrals hidroelectriques,...) es un problema enorme i que si volem respirar haurem de potenciar tant les energies alternatives.
Pero tu segueix aixi, apreta l'accelerador que total si jo emmerdo ... (llastima que com tu n'hi ha millions)
Re: La destrucció de la humanitat rebuda amb aplaudiments
11 ago 2004
Ruuuc jo estic fins els ovaris de gent com tu, poc respectuosa i que animen al gran capital a continuar contaminant sense importar les conseqüències.
Utilitzem la bici o les cames sempre que poguem!
Re: La destrucció de la humanitat rebuda amb aplaudiments
11 ago 2004
si voleu tornar a l'edat de pedre i menjar rabanises ho feu, us en aneu a una cova i us esteu alllí , amés els catòlics han deixat moltes hermites vuides... us hi podeu auntar. Us compreu una cabra i la munyiu i si l'afecte és més gran podeu xumar i tot els mugrons de la cabra.
Però deixeu de pensar que la resta del món som poc respectuosos per voler viure en un món lliure, desenvolupat amb cotxes i serveis de qualitat.
¿sabes lo que es el desarrollo sostenible?
11 ago 2004
¿sabes lo que es el calentamiento de la tierra?¿la capa de ozono?¿los combustibles fosiles?¿las energias limpias?
Al ja n'hi ha prou
11 ago 2004
El teu mon lliure (?) si es desenvolupat amb cotxes i serveis de qualitat te'l pots fotre al cul, o millor t'enxufes directament el tub d'escapament a la masquera d'oxigen (tranquil, d'aqui poc et fara falta).
Si fossis mes inteligent podriem discutir de com l'actual sistema neoliberal, basat en un capitalisme d'acumulacio en comptes que de desenvolupament (et sona aixo d'oferta i demanda? produir mes per reduir preus? stocs?) no te en compte el planeta que es el que ens permet viure a tu i a mi i als que vinguin. Mes cotxes, mes serveis... i d'on treuras les materies primes quan s'acabin, borrego?
La teva proposta no esta malament, pero fem-ho al reves, tu i a qui li agrada contaminar us tanquem en un pais-bombolla on podeu generar tota la merda que vulgueu, i a mi deixa'm la cabreta
L'ase
11 ago 2004
estic d'acord amb tu, pero... no podries donar arguments sense insultar? creus q pots convencer millor? t'escoltara l'altra persona si l'insultes o es ficara mes cabut? vols convencer dialogar?... ho comente perq cada dia ens pareixem mes per desgracia als programes basura d la tele.
Es que em treuen de polleguera
11 ago 2004
I despres de rebre tants cops se m'escapa alguna coça
Re: La destrucció de la humanitat rebuda amb aplaudiments
11 ago 2004
només sé que d'aqui 15 anyets aprox. s'acabarà el "cru" i tindrem un munt de cotxes inservibles per tot arreu, a llavors el negoci de futur serà reciclar-los
Benvinguts al reciclatge
11 ago 2004
De fet esperem que aixi sigui. Perque si el capitalisme ha de durar (de fet es un cicle mes, no l'unic, en l'intercanvi de bens, pero aixo ja es un altre discurs) hauria de ser prou intelligent (els que maneguen el cotarro, entenem-nos) com per apostar fort per les energies alternatives i el reciclatge de tota la produccio obsoleta
estan esperando a que pase un poco para sacar los coches de hidrógeno
11 ago 2004
así la gente se tendrá que cambiar de coche y ellos seguirán ganando pasta. seguro que entonces usan campañas con temas ecologístas :/
Re: La destrucció de la humanitat rebuda amb aplaudiments
11 ago 2004
bla , bla , bla , bla ... teniu pardalets al cap i poca molla a la butxaca , pelacanyes
palluset tu tens tota la rao
11 ago 2004
ets deu, ho saps tot i els demes som res...
menos mal q tu salvaras el planeta :PPPP
Re: La destrucció de la humanitat rebuda amb aplaudiments
11 ago 2004
jo penso que hauriem de fer que el petroli s'acabés quan abans millor, abans que la nova fornada de centrals nuclears que estan preparant estigui llesta. amb què penseu que volen produir l'hidrògen? plaques solars a casa teva? a casa dels rics amb problemes de consciència, potser.

està clar que jo no veuré la revolució, només cal mirar aquestes pàgines, però potser sí que veuré el caos.

te gusta conducir?
Sindicat Terrassa