Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí : criminalització i repressió
perquè la noviolència és una estratègia millor a dia d'avui
07 ago 2004
Crec que la gent que defensem la noviolencia en la nostra acció anticapitalista, ho fem segons dos tipus de criteris: ètics i estratègics.
Sobre els criteris ètics no hi entraré, doncs són més díficils d'usar a l'hora de convèncer algú, donat que són qüestions més personals de cadascú.

Ara bé, crec que els criteris estratègics si que els hauríem de saber explicar i debatre; i aquí és important que si volem canviar les coses, arribem a acords de mínims entre tothom.
Aquests són els tipus d'arguments que s'han usat en molts dels missatges anteriors
encara que potser es queden en negar la violència sense acabar d'explicar quines alternatives tenim per canviar les coses i aspirar a acabar amb el capitalisme, que és el que al cap i a la fi la majoria que escribim aquí volem...
Jo ho provo a la meva manera, a veure que tal:

Ens trobem en una situació en la que l'estat té un domini abassegador de la violència (policia i exèrcit) i alhora a través dels mitjans de comunicació també domina el discurs sobre la violència legítima, mentre que a través del poder judicial i penal, castiga a qui es defensa de manera violenta*
(i atenció, que per molt que ens pesi, en relació a la nostra supervivència, qui diu que és violència i que no ho és és el propi poder estatal...)

Això fa que fets com els del dimecres al vespre a Sants, ens poden sortir molt cars. Tenim l'exemple dels fets del 12 d'octubre a Sants el 99. Processos com aquests ens fan perdre moltes energies, i hi tenim molt més a perdre que no a guanyar.
Ja en tenim prou amb defensar-nos dels montatges político-policials, com per deixar que hi hagin més casos penals, que no hagin provocat directament ells.

Per canviar aquesta situació a llarg termini hauríem de ser molt ambiciosos en la construcció d'espais d'autonomia i d'autogestió que poguessin aspirar a canviar l'estat de les coses. Es tractaria de centrar les nostres forces en la creació de mitjans de comunicació de més gran abast. (Televisió, diari setmanal de gran tirada...) i reforçar els que ja existeixen (contrainfos, indymedia, mitjans locals...),
a més de tenir capacitat per imprimir grans quantitats de cartells i octavetes quan sigui necessari...
També penso que aquesta estratègia hauria d'anar acompanyada de formes ambicioses d'autogestió econòmica (subscriptors, suport i publicitat de cooperatives i empreses d'economia solidària, autoocupació)

Mentrestant a curt termini, estic per defensar els espais alliberats, amb estratègies d'aproximació al veinat, de desobediència civil, d'autodefensa creativa els dies dels desallotjaments, etc... que per altra banda es la forma habitual de defensa de la majoria de centres socials avui en dia....

Quan a través dels nostres propis mitjans de comunicació tinguem capacitat per arribar a una bona part de la població, quan als polítics els surti car denunciar-nos...
llavors podem tornar a discutir en quines situacions, els pals i els coctels molotovs, poden ser estratègicament positius i en quins negatius, però de mentres, per l'exposat estic rotundament a favor de les estrategies noviolentes de defensa.

Salut,

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: perquè la noviolència és una estratègia millor a dia d'avui
07 ago 2004
be el estat sempre a tingut aquest forca abassegadora, es important els mitjans que fem servir de contrainfomacio, pero crec que es falta una altre cosa, pera crear una veritable força, abans de aixo, que pugui representar a nosaltres i on els mitjans de comunicacio propis es reflexin..

contrainformacio per contrainformacio no sirveix de res.
Re: perquè la noviolència és una estratègia millor a dia d'avui
07 ago 2004
Itaca subscric totes les teves paraules, només una petita aclaració, l'estat no té un domini abassegador de la violència, en té el MONOPOLI, això t'ho dirà qualsevol professor de dret penal, el perquè? jeje està força clar no?
Sóc críminoleg i de la branca de la criminologia crítica que defensa entre moltes d'altres opcions dins la criminologia crítica, que delinqüent i víctima puguin discutir i arreglar els seus problemes amb la intervenció mínima de l'estat, també sóc dels que defensa l'abolicionisme penal o sigui, la supressió del codi penal, de les presons, del sistema de suposada rehabilitació que en el fons és una desocialització i resocialització amb els paràmetres de la psicologia conductista o com a molt cognitiva, a la meva manera obsoletes les dues perquè és basen en l'estímul-resposta i en el reforç negatiu i positiu, es pensen que educar un gos és el mateix que educar una persona... jajaja....
Re: perquè la noviolència és una estratègia millor a dia d'avui
07 ago 2004
Jo afegiria un argument a favor de la no-violència en les mobilitzacions:

El recolzament dels veïns i la resta de persones que escolten la premsa burgesa depèn en bona mesura de la imatge què treguin les persones activistes, com a violentes o no.

És a dir, per sort encara hi ha moltíssima gent que creu que són els mitjans els que justifiquen els fins, doncs veuen molt més legitimades les reivindicacions dels activistes si no en veuen l'ús de la violència com a mitjà per a aconseguir els seus fins.
Re: perquè la noviolència és una estratègia millor a dia d'avui
07 ago 2004
Hola de nou,

estic d'acord amb les diferentes apreciacions que se'han fet. En tot cas reconèixer a partir del que comenta miliKK que el tema dels continguts és un altre tema clau.

Tot i així seria una altre tema que no he volgut tocar en el text perquè se m'hauria fet molt llarg.
En tot cas, penso que de continguts no anem tant dèbils com de mitjans de comunicació. Ara bé, el treball educatiu, especialment en la forma de transmetre i col·lectivitzar aquests continguts és una qüestió molt necessària d'anar treballant, també a llarg termini.

salut
Re: perquè la noviolència és una estratègia millor a dia d'avui
07 ago 2004
La violència és el recurs de l'impotencia quan s'exerceix des d'un únic cantó.

Violència contra violència és la necessitat de la supervivència.

Jo diria, "Matxaca al que et maxaca, i prou!"

Ara bé, si sent violent has de perdre.... no sigues gilipolles. Cames.

Siguem creatius, que hi han, o hi han d'haber, moltes maneres d'anular els putejadors. Normalment solen ser penosos.
el mal del situacionismo
07 ago 2004
MAchacar al que te machaca solo es posible en igualdad de condiciones. Mientras tanto, es una mera pérdida de tiempo, además de un recurso patético que le da mala imagen al trabajo y al esfuerzo diarios de mucha gente de izquierdas, trabaje donde trabaje, opine donde opine, haga lo que haga....siempre te salen con malas caras, con reacción, con argumentos derechistas y generalizadores..."es que sois unos violentos, solo sabeis que tirar piedras y protestar" y demas mierdas.

La culpa la tiene la corriente llamada situacionista, eso del "cógelo todo ahora, sin demora, por los medios que sean". Tiempo al tiempo que no se relacione ese movimiento "sesentayochesco" con la CIA. Tiempo al tiempo.

Las revoluciones no se hacen desde la violencia. Se hacen desde la accion de masas, el trabajo colectivo y la perdurabilidad en el tiempo.

Al capitalismo no se lo derrotará jamas a golpe de bombas, o a golpe de piedras en escaparates. Se le derrotará desde sus propias instituciones y con muy diferentes armas que las que él utiliza, entre las cuales está el factor sorpresa (producto del trabajo, el llamado "viejo topo").

Será entonces cuando, será posible "machacar al que te machaca".

Pienso en Venezuela, qué duda cabe. Y en alguna que otra lección del pasado (Petrogrado, el 36, La Comuna de París, La Habana...)
Re: perquè la noviolència és una estratègia millor a dia d'avui
07 ago 2004
A veure, qui són els veïns, vull dir a quí us referui quan parleu de que alv veïns prefereixen estratègies de NOviolència, i que així guanyarem suports?
Jo, tu, ell, ella, totes sóm veïns i veines, i jo estic a favor de tots els mitjans de lluita. Si tenim autoodi de la nostre condició de veïns i la nostre intenció és convèncer al veinat ho fem amb els mitjans que tenim i volem, ja que l'important no és convèncer al vaí fatxa que esta en contra de la violència okupa, sinó eliminar el feixisme!
D´altra banda s´ha utilitzat com argument contra la violència el fet que aixó comporta greus consceqüencies (com les del 12 d´octubre), però en canvi ningú menciona que durant molts anys de NO violència, cap activitat havia fet que el tema del 12 d´octubre fos un problema social i ni molt menys ha fet que l´Ajuntament es plantegui eliminar l´acte o allunyar-lo del barri de Sants (de fet és igual on l´allunyi, doncs sempre serà aprop d´un altre lloc!), només la violència revolucionaria, i només aquesta ha posat el tema a les portades dels diaris, a primera imatge dels telenoticies i sobre la taula del despatx de la Valdecasas, Clos i companyia.
Reconec que la No violència te els seus arguments i que és legitima en molts casos, però hi ha casos on és tant legitima com la pròpia Vioilència, simplement cal reorganitzar el discurs i aplicar simultaniament totes les estratègies possibles, NO Violència, Violència i si cal ULTRAVIOLÊNCIADESFERMADA o IRAPOPULARACOMULADA!
Re: perquè la noviolència és una estratègia millor a dia d'avui
08 ago 2004
Como que la violencia favorece la argumentación burguesa contra los trabajadores, los episodios de violencia son alentados por los sicarios de la burguesía y no se consigue mucho haciendo un debate interno que está absolutamente claro, sino intentando reconocer y desactivar a los agentes violentos dentro del movimiento.

La vigilancia interna de "policía" es obligatoria y absolutamente imprescindible para evitar TODA VIOLENCIA POSIBLE, sobre todo la que propician los elementos burgueses infiltrados.
d'acord amb una
08 ago 2004
no hi ha una sola estrategia. tenim q intentar no trepijar la extrategia d altres i no imposar la nostra.
Re: perquè la noviolència és una estratègia millor a dia d'avui
08 ago 2004
jo penso que a la contrainformació li sobra un prefix

i que les accions no-violentes solen quedar com a molt en accions mediàtiques amb missatge poc clar que ajuden a omplir el circ de la tv (com a mínim s'ho passen bé que ja és) - missatge: "fixa't el que hem avançat que la gent es pot expressar lliurement sense que els esbatusseguin"

diria les accions no-violentes lamentablement tenen efecte quan reben la violència del repressor, i s'ha de ser una mica oriental per no tornar-s'hi i veure's acusat de violent

A lo que iba: violent és qui viola, i violar les normes del seu joc no implica violar els meus principis, per tant puc ser violent per ells però no per mí, i a l'inrevés.

d'altra banda, si violes la integritat física d'altres persones, estas reconeixent el dret d'algu altre a violar la teva. Si faig petar l'edifici de la borsa sense que ningú surti ferit, estaré molt d'acord en què m'embarguin les meves propietats, i no crec que cap revolucionari es queixés. el problema és que hi sol haver escuts humans...
La 'ira popular' és la teva ira?
08 ago 2004
'una':
Quan parles d'ira popular, parles de la ira de la minoria que no la pot contenir, que a la vegada està dins la minoria activista?!
Crec que en el context actual no es pot parlar d'activisme que formi una revolta popular ni revolució de masses.

Donat que estem en la situació que estem, doncs, jo com a activista sempre acuso els i les violentes de SABOTEJADORES de la mobilització que s'estigui duent a terme. I fent això no em cal fer distinció entre els còmplices de la policia i els revolucionaris ilusos.
Re: perquè la noviolència és una estratègia millor a dia d'avui
08 ago 2004
A UNA

mira... des de dintre del sistema, "nastis de plastis". O sigue, mitja merda.

Si, Hi han algunes lluites que han donat algun fruit. Però, la majoria, semre a mitges, després d'anys de lluita i amb l'espasa sobre el coll.

Evidentment, tirar pedres i cremar containers no porta enlloc.

Però, que porta on?

S'ha de redefinir moltes coses. Entre elles que la violència contra els assassins de l'especie és justificable. Per pura supervivència.

O sirem tant beneits de deixar-nos assassinar sense oferir resistència a canvi de no res?

La subespècie humana que més ha proliferat és la dels kabrons, no podem fer res contra ells?

Deixarem que als pacífics ens exterminen?

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more