Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
La consulta popular a Euskal Herria és clau
03 ago 2004
Otegi afirma que la consulta popular a Euskal Herria és "clau". Ha anunciat una dinàmica de mobilitzacions sota el lema "Preguntar al poble", de manera que dissabte que ve realitzaran una manifestació en Gasteiz (19:00), el diumenge en Donostia (17:00) i en Bilbo el 20 d'agost.
Gara. DONOSTIA.- El parlamentari de Sozialista Abertzaleak, Arnaldo Otegi, considera que la consulta popular en el conjunt d'Euskal Herria, "és una de les peces clau per al procés de superació del conflicte" basc, per això l'esquerra abertzale ha convocat una dinàmica de mobilitzacions aquest estiu.
Otegi ha fet aquestes declaracions avui en una roda de premsa en Donostia, on també ha qualificat de "positives" les declaracions del bisbe de Donostia, Juan María Uriarte, qui va advocar per "humanitzar" la situació dels presos d'ETA.
L’ex mahaikide de Batasuna ha afirmat que aquesta iniciativa és "ben rebuda" per l'esquerra abertzale.
El representant de l'esquerra abertzale ha considerat que s'ha obert "una nova fase política a Euskadi i ha assenyalat que són quatre els "graons" que permetran iniciar un procés de resolució del conflicte, "el de la voluntat, el diàleg sense condicions, l'acord i consens i el de la consulta popular".

"Preguntar al poble"
Al seu judici, "la consulta popular és una de les peces claus per al procés de superació de conflicte i pot desbloquejar en part el conflicte que enfronta al nostre país amb els estats espanyol i francès".
"És en la consulta popular, des del respecte i l'aplicació de la consulta popular, des d'on es pot començar a edificar un procés de superació del conflicte polític", ha subratllat.
Segons ha dit, en les relacions que han mantingut amb la formacions polítiques ha traslladat la necessitat de la consulta popular en tota Euskal Herria.
A més, ha anunciat una dinàmica de mobilitzacions sota el lema "Preguntar al poble", de manera que dissabte que ve realitzaran una manifestació en Gasteiz, que partirà a les set de la tarda de la plaça de la Verge Blanca, el diumenge en Donostia, que sortirà a les cinc de la tarda en el Boulevard, i en Bilbo el pròxim dia 20 d'agost.

Confrontació armada oberta
Preguntat sobre el fet que s'hagi complert un any sense cap atemptat terrorista, ha respost que no va "a entrar en l'especulació entorn de l'activitat armada o no" perquè "em sembla que els que ho estan fent estan frivolitzant en gran manera".
"Em sembla una autèntica irresponsabilitat política fer especulacions entorn d'això, ja que la confrontació armada està oberta en aquest país, no s'ha tancat", va subratllar.

Per altra banda, ha mostrat la seva alegria davant la posada en llibertat condicional del ex conseller delegat d’Egunkaria Iñaki Uria i ha indicat que "sempre és una bona notícia l'alliberament d'un pres, en qualsevol situació i siguin quins siguin els motius que, en definitiva, els han dut a ser segrestats, en molts casos torturats, condemnats per un Tribunal d'excepció i dispersats".
Ha advertit que "no hi ha solució al conflicte sense alliberament de presoners polítics, ni a Euskal Herria, ni a Irlanda, ni en Palestina, ni en qualsevol lloc del món".
"Evidentment, un procés de la superació del conflicte deu concloure amb la llibertat dels companys empresonats sense excepció", ha afegit.

Declaracions "positives" d’Uriarte
En aquest sentit, s'ha referit a les declaracions realitzades pel bisbe de Donostia, Juan María Uriarte, qui va advocar per "humanitzar" la situació dels presos d'ETA.
Otegi ha assenyalat que "qualsevol mesura d'humanizació del conflicte és positiva", però ha lamentat que, "desgraciadament, les declaracions del Govern espanyol no apunten en aquesta direcció".
"L'actitud de l'Església, que ha estat injuriada per alguns sectors, és positiva, tot el món entén que una actitud de no utilització del sofriment dels presos per a fer xantatges polítics, seria una actitud ben rebuda per la societat basca i també per l'esquerra abertzale", va destacar.

Sobre la denúncia de "espionatge en el seu domicili particular", Otegi ha assenyalat que els seus advocats han interposat una sèrie de mesures i ha assegurat al CNI que per a ell és "un honor seguir posant en risc la unitat d'Espanya"

"Franco, Suárez, Calvo Sotelo, González i Aznar tots han passat parlant de la derrota de l'esquerra abertzale i aquí estem".
"El que ha de fer el Govern espanyol és entendre que quan l'esquerra abertzale estén la mà ho fa amb responsabilitat política, però al mateix temps, li recorda que estem disposats a lluitar fins que aquest país aconsegueixi un escenari democràtic i aquí anem a seguir", ha conclòs.

Diari Gara, 3 d'agost de 2004
www.gara.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La consulta popular a Euskal Herria és clau
03 ago 2004
la democracia es consulta popular, tot l'altre es partitocracia.
Democràcia per a Euskal Herria!
03 ago 2004
Pep justament és el que s'està demanant: democràcia per a Euskal Herria.

Pep justament és el que l'esquerra abertzale proposa: que fora de tot interés partidista siga Euskal Herria (el poble basc) el que desidisca.

Pep justament és per això pel que lluitem: per a que se'ns reconega el dret a decidir el nostre futur com a poble.
Re: La consulta popular a Euskal Herria és clau
04 ago 2004
Jon, irabazi egingo dugu. Hil bedi espainia.
Sindicato Sindicat