Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sexualitats
L'Església i el matrimoni homosexual
30 jul 2004
SOBRE LES DECLARACIONS DE L’EPISCOPAT ESPANYOL EN REFERÈNCIA A LA REGULACIÓ DEL MATRIMONI ENTRE PERSONES HOMOSEXUALS

Declaració d'Església Plural

[Nota: Església Plural és un grup cristià de base, d'àmbit català. El seu grau d'influència abasta unes 2.200 persones connectades en xarxa.]

L’episcopat espanyol continua desconcertat i desubicat, i una prova més la tenim en aquest document que ha fet públic recentment. La jerarquia catòlica ha d’entendre que viu en una societat aconfessional, que s’ha dotat sobiranament —després de viure una llarga i dolorosa dictadura, que, cal recordar, una bona part de la jerarquia catòlica va ajudar a consolidar-se i mantenir-se— d’uns mecanismes democràtics per regular el bé comú. Avui la veu de la jerarquia és una més —i cada cop més desacreditada, principalment per mèrits propis— de les que participen dels debats socials, polítics i morals que la societat es planteja.

En el document en qüestió es reivindica el dret de l’Església a opinar sobre aspectes relacionats amb el bé comú, dret que una societat democràtica no li nega, i que ha de vetllar perquè el pugui exercir, però també s’ha d’exigir reciprocitat, o sigui, que l’Església admeti la crítica que la societat li pugui fer sobre els seus posicionaments i actuacions públiques sense refugiar-se constantment en el victimisme i en la teoria de la conspiració.

Tampoc el to del document és encertat, ja que quan per una vegada l’episcopat fuig del llenguatge habitual del magisteri, dens, complex i farcit de cites, i pretén fer un plantejament pseudocientífic, només aconsegueix produir un raonament simplista, reiteratiu, ple de criteris subjectius i de certs tocs de paternalisme poc convincent.

Presentar el matrimoni entre persones de diferent sexe com el veritable matrimoni és, dit planerament, un exercici de demagògia perquè, entre altres consideracions, es contradiu amb la negativa a reconèixer el matrimoni civil com a vàlid a efectes eclesiàstics. O, potser resulta que el que volien dir és que l’únic veritable matrimoni és el que està beneït per l’Església?

Església Plural es posiciona clarament a favor de la regulació del dret de les persones del mateix sexe a viure el seu amor en parella, i a regularitzar civilment aquesta situació sense cap mena de discriminació en referència a les parelles heterosexuals. És un dret bàsic de la persona i els poders públics tenen l’obligació de garantir-ne el seu exercici pacífic. Aquest dret també ha de ser reconegut en el si de l’Església, perquè l’amor de parella —ja sigui homosexual o heterosexual—, en tant que expressió de l’amor de Déu, és sagrat per naturalesa i no compet a cap poder humà el posar límits a la Seva voluntat.

L’Evangeli ens marca clarament el camí quan presenta un Jesús preocupat per la persona i el seu desenvolupament en la plenitud de Déu. Jesús, un jueu de cap a peus, no dubta ni un moment a relativitzar i defensar la transgressió de dues normes cabdals de la Llei: guardar el sabbaht i el dejuni, perquè està convençut que el magisteri està al servei de la humanitat i no pas a l’inrevés com ens ve recordant contínuament el discurs d’una gran part de la jerarquia.

Els textos bíblics on principalment es fonamenta la condemna de l'homosexualitat (Lv 18: 22 i Gn 19) són de 2.500-3.000 anys enrere, i concebuts dins el marc d'una realitat històrica concreta i d’un concepte i un coneixement antropològics que avui en dia s’han demostrat erronis.

En relació a les adopcions per part de parelles homosexuals, Església Plural considera que el que ha de tenir primacia en tot moment és el benestar i els drets dels infants, entre els quals hi ha el de poder desenvolupar-se en el si d’una família o al costat d’un adult que l’estimi, l’ajudi a créixer, tingui cura d’ell, li doni estabilitat, etc. Mentre hi hagi infants per adoptar i persones que ho vulguin fer —siguin monoparentals, homosexuals o heterosexuals—, la societat ha de regular els criteris i condicions perquè l’adopció es pugui dur a terme amb les màximes garanties de seguretat per a l’infant.

Si l’Església vol aportar quelcom de positiu al debat sobre el reconeixement social de l’homosexualitat, el que hauria de promoure és un fòrum multidisciplinar de persones competents per debatre aquesta realitat des de la perspectiva científica, la jurídica, la sociològica, etc. i també, per descomptat, la religiosa, que permetés assentar unes bases sòlides per acabar amb la discriminació que afecta les persones homosexuals.

Barcelona, 28 de juliol de 2004

This work is in the public domain

Comentaris

Homosexuals discriminats?
31 jul 2004
Els homosexuals estan discriminats? Per qui? Per què? Si fan el que volen, home! Suposen un grup de pressió que a la mínima que es moguin aconsegueixen allò que volen.
La Iglesia, esa mafia vaticana
31 jul 2004
La moral "cristiana" como la llaman, no es más que las directrices de chantaje político emanadas del Estado Corrupto, Antidemocrático y Totalitario del Vaticano, cuyos responsables, con la historia más larga y lamentable que uno pueda imaginar de crímenes contra la Humanidad a sus espaldas, deberán tarde o temprano el Juicio Penal Internacional que merecen.
Sindicato Sindicat