Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
En defensa dels corredors ecològics del Vallès
27 jul 2004
El passat dilluns 27 dejuliol es va presentar als medis de comunicació un Manifest de les candidatures alterantives d'Esquerres del vallès en defensa del corredor ecològics, que travesant la plana vallesana uneixen la serralada litoral i la prelitorial.
Varen intervenir: Albert Diez ( Alternativa d'Esquerres per Badia), Xavier Bosch ( Alternativa Ciutadana per Rubí), Isidre Soler ( Entesa per Sabadell), Antoni Pijuan ( Col.lectiu Obrer i Popular de Ripollet) Francesc Rodríguez (Plataforma Cívica de Santa Perpetua)i Carlos Arroyo ( Participació Activa i Social de Cerdanyola.
La plana del Vallès, en el sector del Vallès Occidental, ha experimentat un creixement urbanístic desmesurat, fins al punt que els espais forestals i agrícoles s’han reduït molt en els darrers anys, esdevenint en alguns punts gairebé testimonials.

La tendència a ampliar els espais urbans de manera il·limitada, iniciada a finals del fran-quisme no ha pogut, o no s’ha volgut tren-car per part dels ajuntaments democràtics, ben al contrari, s’ha vist reforçada.

I la tendència és a continuar creixent fins ocupar tot l’espai comarcal, tota la plana del Vallès, fent que esdevingui un continu urbà, la qual cosa ja és una realitat en el sector sud de la comarca.

A hores d’ara persisteixen quatre grans espais lliures al Vallès Occidental que concentren el gruix de terrenys agrícoles i forestals:
·     D’una banda la Via Verda des de Sant Llorenç del Munt fins a Collserola.
·     Per l’altre costat, l’Espai Agroforestal de Llevant, des del Farell fins a la Serra de la Marina.
·     A cavall amb el Vallès Oriental, l’espai agroforestal de Gallecs
·     Finament, en el límit amb el Baix Llobregat, el Connector Occidental, des de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac per Rubí fins a Collserola.

Tots quatre espais fan la funció de con-nectors ecològics entre les serralades que envolten el Vallès. A banda d’aquesta fun-ció ecològica, aquests corredors concentren bona part dels espais lliures de la Comarca. Davant els que només hi veuen espais per urbanitzar cal reivindicar el valor dels espais lliures, apuntat abastament per urbanistes i geògrafs, com a espais de valor ecològic, social i paisagistic.

Aquests espais lliures pateixen avui en dia múltiples agressions que atempten contra sectors molt sensibles dels mateixos, com-prometen la seva funció com a corredors ecològics, malmeten importants zones lliu-res situades a la vora de municipis molt poblats, a més d’esdevenir els primers pas-sos per la conversió dels mateixos en no-ves zones urbanitzables. Així ens trobem, entre d'altres, amb aquestes agressions:

·     El Centre Direccional a Cerdanyola
·     L'intent d'instal·lació del Zoo a Sabadell
·     L’Ecoparc-2 a Montcada / Ripollet / Sta. Perpètua.
·     Requalificacions de terrenys forestals en equipaments a Montcada
·     Proposta d’abocador comarcal.
·     Proliferació d’extractives sense restau-rar.
·     Proliferació d’urbanitzacions.
·     Contaminació dels corredors fluvials.
·     Proposta de creixement urbanístic indis-criminat (Can Ramoneda).

Per aquests motius les Candidatures de l’Esquerra Alternativa del Vallès, hem unit forces per tal de protegir aquests espais que considerem vitals per la nostra comar-ca i els ciutadans que hi vivim. D’aquesta manera impulsarem accions conjuntes per defensar-los, i accions puntuals a cada mu-nicipi en defensa d’aquells sector ame-naçats les quals recolzarem tots plegats, tot entenent que el que passa en un sector compromet la totalitat dels espais que necessitem protegir. Tanmateix donarem suport als col·lectius científics, moviments i entitats que treballen i lluiten en la defensa d'aquests corredors ecològics al Vallès.
Alternativa Ciutadana de Rubí, Alternativa d'Esquerres per Badia, Col·lectiu Obrer Popular, Entesa per Sabadell, Participació Activa i Social, Plataforma Cívica Ciutadans a l’Ajuntament

Vallès Occidental, juliol de 2004

This work is in the public domain

Comentaris

Re: En defensa dels corredors ecològics del Vallès
28 jul 2004
Molts anims, molta paciència, molta insistència, molta coherència i molta lluita. No és una tasca fàcil la de denunciar els delictes ecològics, davant tenim els especuladors, multinacionals i poderosos fent malabarismes per vendre el seu fals producte del "desenvolupament sostenible".

Salutacions des del Prat de Llobregat, antic poble del Delta, actual municipi de les "rodalies" de la Gran Barna que s'ens menja.
El Vallès no està en venda!!!!!
Re: En defensa dels corredors ecològics del Vallès
28 jul 2004
En el Delta del Llobregat se intentó concienciar para que se crease un gran corredor ecológico desde la riera del Canyars en el Garraf hasta el Delta pero la especulación y el desarrollismo de los gobiernos del PSC y de los "ecologistes de debo" se acabaron impusiendo.
Muchos animos y paciencia!!! Y recordad que vuestras acciones serán muy desiguales frente a los espekuladores y las excavadoras.
Sindicato Sindicat