Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
La comissió mediambiental del Pla Delta del Llobregat està formada pels mateixos que el destrossen. Comentari notícia d'El Punt.
27 jul 2004
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-878687.html

Notícia apareguda a El Punt avui 27 de juliol

CONSISTORIS I ORGANISMES IMPLICATS EN EL PLA
DELTA ENTREN EN LA COMISSIÓ MEDIAMBIENTAL

EFE . El Prat de Llobregat

La comissió de seguiment mediambiental del pla Delta la formaran, a més del ministeri i el Departament de Medi Ambient, ajuntaments i organismes implicats en les obres. Així, s'ha donat entrada als consistoris de Barcelona i el Prat, la comunitat d'usuaris del delta del Llobregat -que va denunciar el desviament del riu-, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, el Ministeri de Foment, AENA, l'Autoritat Portuària de Barcelona, l'Autoritat del Transport Metropolità i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques. La comissió es va reunir dijous passat, per primer cop des que es va crear el 2001
Quan llegim aquesta notícia enlloc d'alleugirir-nos ens posem a tremolar. Paradoxalment la comissió mediambiental del Pla Delta no s'havia reunit des del dia de la seva creació, un llunyà 2001. Moltes coses han passat en aquests anys, principalment perque han estat els anys en que s'han realitzat les obres d'infraestructures que estan destrossant el Delta del Llobregat. Que una comissió mediambiental no es reuneixi mentres es realitzen obres d'un impacte espectacular sobre una reserva natural com el Delta, ja demostra quina és l'intencionalitat i la credibilitat d'aquesta comissió: nul·la.

En aquests anys al Delta del Llobregat:
-S'ha construit la macrodepuradora, una de les primeres actuacions del PHN tan denostat en d'altres ocasions però tan ben vist al nostre Delta.
-S'ha materialitzat la Pota Sud en mig de terrenys agrícoles pertanyents a l'anomenat parc agrari, que ha esquarterat els camps aillant-los entre ells i fent recular estructuralment la pagesia a un terreny absolutament minoritari.
-S'ha construit la tercera pista, talant 20.000 pins de la pineda litoral, afectant a llacunes protegides i a especies animals i vegetals úniques al Delta.
-S'han aixecat espigons a la zona del port que han deixat sense sorra part de les platges del Prat, on com el cas de la platja de l'antic Cala-Gogo la sorra ha desaparegut absolutament menjada pel mar.
-S'han enderrocat masies centenàries per construir-hi noves infraestructures aeroportuàries o simplement perque no els hi deuria agradar com el cas de Cal Carlets als terrenys del Pryca.
-S'ha desviat dos quilometres el riu Llobregat en una obra que ara ha estat declarada il·legal pel Tribunal Suprem i en els propers mesos es preveu cimentar l'antiga llera, és a dir, un total de tres quilometres de riu desapareixerant sota el ciment en un fet sense precedents ni a l'estat espanyol ni a Europa.
- S'han omplert les platges del Prat amb sorra provinent d'estanys com la Podrida, que pel seu nom ja pot fer preveure la seva qualitat salúbrica, aquest estany ha estat tradicionalment de desguàs de la majoria d'indústries del Delta que han deixat una sedimentació durant anys purament tòxica, parlem d'una indústria d'alt component químic. Ara podem correr per la platja entre els sediments d'acid sulfúric, sofre, etc.

En aquests anys que van del 2001 al 2004 en que s'han realitzat aquestes obres de fort impacte la comissió de seguiment mediambiental no ha trobat cap motiu per reunir-se? Com veiem la creació d'aquestes comissions responen més a la necessitat per llei de que existeixin que no a que actuin com han d'actuar, són pures pantomimes per disfressar d'ecologia el que no és més que un delicte ecològic.

Ara puja el sarcasme quan entren en ella els diferents consistoris (El Prat i Barcelona)i organismes com el Ministeri de Foment, AENA o l'autoritat portuària, principals causants de la desfeta del Delta per la seva implicació en les obres abans esmentades. Aquestes entitats han estat sempre d'esquenes a les veritables demandes ecologistes sobre el Pla Delta, des de l'ajuntament del Prat s'ha negat qualsevol debat, s'ha manipulat l'informació i s'ha defensat aquest pla a ultrança, sent paradoxalment governat per IC, que es diuen ecologistes de debò.
Des de l'ajuntament de Barcelona s'exigeix amb un centralisme fastigòs la realització inmediata de les obres que han de donar serveis a la Gran Capital, costi el que costi i destrossi el que destrossi, Clos & cia són exemples de la "màscara ecologista" del s.XXI. AENA ha estat l'encarregada de talar els 20.000 pins de la pineda litoral i construir la tercera pista, l'autoritat portuària és la principal interessada en el desviament del riu per la construcció del ZAL als terrenys cimentats de l'antiga llera, i el Ministeri de Foment dirigeix la batuta dels despropòsits.

Davant de tot això és necessària una moratòria en totes les obres del Delta fins que no s'estudii el seu veritable impacte, moltes actuacions són irreversibles i han estat executades impunement, però encara estem a temps d'aturar la cimentació de l'antiga desembocadura del riu Llobregat, demanant la seva conservació com a zona humida com defensa Depana; de rebutjar l'arribada de l'AVE directament a l'aeroport pel mig de la zona natural del Delta i d'aturar les obres perque no tornin a dir-nos d'aquí quatre anys quan ja tot estigui fet que és il·legal. Ja ho sabem que a part d'il·legal és il·legitim, però aquí encara ningú d'IC ni de cap govern ha obert la boca per pronunciar-se sobre l'il·legalitat i ningú és responsable de res. Continuarem lluitant i continuarem insistint, des de la plataforma Salvem el Derlta del Llobregat, des de Depana, des de molts col·lectius del Prat, des del Prat mateix.

PROU IMPUNITAT, PROU HIPOCRESIA
SALVEM EL DELTA DEL LLOBREGAT

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La comissió mediambiental del Pla Delta del Llobregat està formada pels mateixos que el destrossen. Comentari notícia d'El Punt.
27 jul 2004
la comissió de seguiment mediambiental del delta hauria de ser real.litzada per assosiacions ecologistes, no pel govern ja que aquests només busquen la "pela"!!!!
Re: La comissió mediambiental del Pla Delta del Llobregat està formada pels mateixos que el destrossen. Comentari notícia d'El Punt.
27 jul 2004
Baix Llobregat, a resistir!
Re: La comissió mediambiental del Pla Delta del Llobregat està formada pels mateixos que el destrossen. Comentari notícia d'El Punt.
27 jul 2004
Links i info sobre el Delta, tenint en compte que és un problema que s'inicia durant el franquisme i que per tant molta informació anterior i inmediatament posterior a la signatura del 1994, no en surt, però temps al temps que treballem per explicar-ho des dels inicis.

-Acció contra el pla delta del Llobregat.
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/104284
-Antiga publicació a la xarxa de seo/Birdlife, es va deixar de fer el juny del 2002. http://www.amics21.com/lacaralletja/index.html
-Pagina d'A.N.E.M (agrupació naturalista dels ecosistemes mediterranis) denunciant la desfeta del pla Delta, fins al 1999 http://personal.redestb.es/llp0001/
-Web de Depana referent al Delta. Explica resumidament les característiques del delta i la signatura del pla delta al 1994 http://www.depana.org/llobregat/delta1.htm
-Pàgina ecologista amb un apartat de notícies referents al Delta http://www.pangea.org/aeec/ecoilla/ectem1.html
-Pàgina d'un col·lectiu pratenc que informa sobre accions l'any 2002 http://usuarios.lycos.es/alaguait/delta/alaguait(Delta).htm
-Pàgina de la comunitat d'usuaris d'aigües del riu Llobregat, els que han aconseguit que el Tribunal suprem declari il·legal el desviament, paradoxalment també forma part IC que es denunciant i denunciat a la vegada, de bojos. http://www.cuadll.org/
-Manifest de l'última tentativa ciutadana a gran escala per aturar el pla Delta, la plataforma en defensa del Prat i que va fracassar pels interesos partidistes http://www.altraveu.org/antics/p32.htm
-Ressenya del programa escarabajo verde, petit resum. http://www.rtve.es/tve/b/everde/programas/2003-2004/11-12-03/semana.htm
-Entrevista a Jordi Codina, president de la comunitat d'usuaris el juny del 2004 després de la declaració d'il·legalitat: http://www.salvemlesvalls.org/rp/vang/04/040615a.htm
-Links a notícies aparegudes a indymedia en els darrers mesos (actualitat) http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/106060
-Posició de Depana a juliol del 2004 http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/102990
-Perque no em digueu parcial, us dono la direcció de la pàgina oficial de l'ajuntament del Prat governat per IC on podreu veure com tots aquests temes anteriors s'obvien.
http://www.aj-elprat.es/Territori/Sobre_el_Delta/?go=ns7xM5Su8JIQayFDSO9
Sindicato Sindicat