Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: fòrum 2004 : laboral
Precarietat i Hipocresia al Fòrum 2004 s,a
24 jul 2004
PRECARIETAT I HIPOCRESIA AL FÃ’RUM DE LES CULTURES 2004, S.A

Mentre els dirigents de les cúpules sindicals tancaven el “Diàleg� les Cultures del Treball amb una declaració al vent contra la precarietat, els accidents laborals i l’actual procés de globalització; les condicions dels treballadors del Fòrum són un gran exemple de precarietat, i les empreses que el patrocinen els seus principals impulsors.

Coca – Cola, empresa patrocinadora del Fòrum, ha estat denunciada per explotació infantil (Pakistan, any 1998), acomiadaments improcedents (Filipines, any 2000), per l’assassinat de sindicalistes (Colòmbia, any 2003) i per discriminació racial (EUA, any 2000).

Però no cal anar tant lluny, el mateix Fòrum de les cultures, S.A., empresa consorciada per l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, ha contractat la majoria dels seus treballadors a través de ETTs -entre les principals Randstad, també patrocinadora- o empreses subcontractades (que alhora sovint subcontracten a d’altres). Amb aquesta estratègia, sense contractar el personal directament, s’abarateixen costos i s’eviten reivindicacions laborals.

I això què implica pels treballadors i treballadores?

- L’abaratiment de costos es fa través dels sous dels treballadors, que reben salaris de misèria (fins a 3,60 e/hora), habitualment sense tenir dret al pagament d’hores extres o complements salarials. Els beneficiaris acaben essent pels intermediaris, mentre es precaritzen les condicions de treball i empitjora el servei.

- La subcontractació a través de segones i terceres empreses fa més difícil que els treballadors puguin defensar els seus drets, ja que les responsabilitats i el control sobre les empreses es dilueixen. La fragmentació d’empreses subcontractades i la diversitat de situacions individuals fa que la negociació i l’acció col·lectiva per defensar unes millors condicions sigui molt més complicada.

El Fòrum de les Cultures S.A. podia haver creat un agència de contractació pròpia o exigit a les empreses subcontractades uns salaris dignes i unes condicions exemplars. Pel contrari ha preferit guiar-se per criteris estrictament econòmics, delegant aquest compromís a ETTS que representen en si mateixes un dels aspectes més negatius del capitalisme global, demostrant un altre cop que el seu "diàleg" es pura propaganda.

El Fòrum ha anunciat el intent de recolocació de 300 treballadors a través de la consultora Creade un cop s’acabi l’espectacle. La plantilla del Fòrum és de 2.900 treballadors, així que els recolocats seran només aquells professionals, gestors i directius del Fòrum que veuran recompensada la seva fidelitat política al projecte Fòrum 2004. La resta sempre podran trobar alguna altra ETT...

Des de l’Assemblea de Resistències al Fòrum 2004, ens solidaritzem amb tots aquells treballadors i treballadores que lluiten també dins del Fòrum per tenir unes condicions de treball i de vida dignes.
Mira també:
http://www.moviments.net/resistencies2004

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat