Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Amplia informació a la premsa comarcal sobre la denuncia de la CUP entorn de la base de muntatge del AVE
23 jul 2004
El 3 de Vuit parla de âterrabastallâ? i la Fura minimitza lâafer desplegant una amplia informació sobre les reaccions del govern municipal.
govern.jpg
Aquest mati, els dos principals mitjans de comunicació comarcals anaven plens de la denuncia efectuada per la CUP durant el Ple de lâAjuntament de Vilafranca celebrat el passat dimarts.

De bon mati, a les 8, sâha reunit una junta de portaveus extraordinària on lâequip de govern ha intentat minimitzar lâafer i treure importació als documents presentat per la CUP. Otger Amatller, ha exposat la demanda de la CUP de que es celebri una reunió entre tots els grups municipals, el Ministerio i el GIF per aclarir aquest assumpte. Lâeuip de govern creu que no cal que es celebri aquesta reunió. El regidor de lâesquerra independentista a informat al equip de govern, que la CUP, ha perdut tota la confiança en aquest.

Tot seguit, publiquem la informació apareguda als Setmanaris El 3 de Vuit i La Fura.

EL 3 DE VUIT.

La CUP provoca un terrabastall en fer públics documents de la base de muntatge de lâAVE en poder del Consistori.

LâAjuntament havia negat sempre disposar de cap projecte sobre la base de muntatge i manteniment del Tren dâAlta Velocitat (TAV) al terme municipal de Vilafranca del Penedès. Dimarts, però, la Candidatura dâUnitat Popular (CUP), en iniciar-se el ple municipal ordinari, va repartir una memòria i plànols del document del projecte als regidors i periodistes. Contra tot pronòstic, el projecte havia sortit divendres extret dâun expedient en poder de lâàrea dâUrbanisme de lâAjuntament de Vilafranca. Ningú no recordava un ple tan mogut com el que va tenir lloc dimarts. Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca, tot just havia iniciat el ple, de manera puntual a les vuit del vespre, i procedia amb el primer punt de lâordre del dia: lâaprovació del compte general de pressupostos municipals del 2003. Otger Amatller, regidor electe de la Candidatura dâUnitat Popular (CUP), es va afanyar a sol·licitar la paraula recordant que el seu grup no tenia aleshores presència a lâAjuntament i que el vot afirmatiu requeria un exercici de âconfiançaâ?. La intervenció, que va ser una estratègia curosament preparada per Atmetller i la CUP, va servir per donar a conèixer la documentació sobre la planta de muntatge i manteniment del TAV i negar tota credibilitat a lâEquip de Govern, PSC-ERC, de lâAjuntament de Vilafranca. Amatller es va oblidar de seguida dels comptes del 2003 i va procedir a revelar amb tot luxe de detalls, i davant el desconcert de la majoria de regidors, un document de 33 pàgines i quatre plànols sobre el âProyecto Constructivo de una Base de montaje en el término municipal de Vilafranca del Penedèsâ? datat el febrer de 2003. A més del document escrit hi havia tres plànols sobre un annex dâexpropiacions, més un quart plànol sobre el projecte constructiu. El document cita a lâAjuntament, en almenys un dels apartats, com un dels organisme consultats per fer el projecte.

El document.

El regidor de la CUP va ser especialment contundent i mentre procedia a llegir una exposició, on valorava els fets i extreia conclusions, tres membres de la CUP van repartir a regidors electes i als periodistes una còpia íntegra del document obtingut de lâàrea dâUrbanisme, de mans del mateix cap dels Serveis Tècnics municipals, Quim Gascó. El document parla de la solució projectada, la funcionalitat de la base de muntatge, lâafectació sobre 16 hectàrees de terreny agrícola, la cartografia i topografia, geologia i geotècnia, traçat, sismicitat, estructura, edificació i urbanització, electrificació, instal·lacions de seguretat, serveis afectats, accessos i vialitat, obres complementàries, integració ambiental, vigilància i control de les obres o la forma dâadjudicació. El document fa esment que la zona afectada són 160.000 metres quadrats dâuna zona propera al nucli urbà de Vilafranca del Penedès, al límit amb el terme municipal de la Granada, i que afecta parcel·les que en la seva majoria són agrícoles, vinyes i secà, excepte tres parcel·les urbanes.

Abans de les eleccions.

Otger Amatller va manifestar que, segons els serveis tècnics, âel projecte era a lâAjuntament des dâabans de les eleccions municipals de maig de 2003â?, i va acusar el Govern dâhaver negat âla informació del projecteâ? a la resta de grups i âhaver amagat informació a tots els grups municipals, als pagesos i als ciutadans de Vilafrancaâ?. Les paraules dâAmatller van ser acompanyades dâuna protesta silenciosa de més dâuna trentena de joves que havien assistit al ple i que van alçar-se exhibint uns rètols on es llegia âProu de polítics mentidersâ?. Entre el públic també hi havia el dirigent comarcal dâUnió de Pagesos, Josep Marrugat, que no va dubtar a afegir-se a la protesta i exhibir un dels rètols al costat dels simpatitzants de la CUP presents al ple. Amatller va prosseguir amb la seva explicació i va recordar que âen les darreres juntes de portaveus seâns ha afirmat que lâAjuntament no sabia res del projecte. Més i més mentidesâ?, va reblar.

âAmagar informacióâ?

El regidor de la CUP va insistir en aquesta línia i va afirmar textualment que, âa més de mentir repetidament durant mesos i mesos i dâamagar informació, lâequip de govern ha incomplert lâacord de ple aprovat el passat mes de març en el qual es deia que lâAjuntament plantejaria les mesures legals possibles per aturar el projecteâ?. Amatller, que en cap moment no va ser interromput per lâalcalde tot i abordar un tema que no era previst a lâordre del dia del ple municipal, va acusar el Govern de âno ser transparentsâ?, de âpracticar polítiques dâimposició i no de diàleg, de fets consumats i de pactes sota taula al marge de la resta de grups del consistori i a lâesquena del pobleâ?. El regidor de la CUP va finalitzar el seu discurs de manera contundent: âNo podem permetre que seâns pixin a sobre i ens diguin que plouâ?, i acte seguit va abandonar el saló de plens recordant que ho faria sempre que âtornem a detectar conductes tan greus com aquestesâ?, mentre se sentien tímids xiulets adreçats al Govern i sâiniciava una cerimònia de confusió que no va aclarir la de âpracticar polítiques dâimposició i no de diàleg, de fets consumats i de pactes sota taula al marge de la resta de grups del consistori i a lâesquena del pobleâ?. El regidor de la CUP va finalitzar el seu discurs de manera contundent: âNo podem permetre que seâns pixin a sobre i ens diguin que plouâ?, i acte seguit va abandonar el saló de plens recordant que ho faria sempre que âtornem a detectar conductes tan greus com aquestesâ?, mentre se sentien tímids xiulets adreçats al Govern i sâiniciava una cerimònia de confusió que no va aclarir la qüestió: dâon havien sortit plànols i documents de lâAVE i per què no sâhavien donat a conèixer abans.

CiU abandona el ple.

Pere Regull, portaveu de CiU, va ser el següent a intervenir. Va assegurar estar âastoratâ? per la revelació dels documents i plànols feta per Amatller que sâestava afirmant que eren a lâàrea dâUrbanisme de lâAjuntament tot i que el Govern no ho corroborava. Regull va dir âsorprèsâ? que en el seu moment el Govern havia reclamat a tots els grups polítics âanar tots a una en aquesta qüestió i des de CiU només us vam demanar transparènciaâ?. El resultat, segons Regull, i en coincidència amb Amatller, és que âseâns ha pres el pèl i ja en teníem sospites. No sabíem si era negligència o mala fe. Ara ho comencem a saberâ?. Aleshores es va adreçar als regidors dâERC per recordar-los que havien manifestat a CiU que âno hi havia res que no coneguéssimâ?, i va voler compartir la seva sorpresa amb Xena: âEspero que a ERC estiguin tan astorats com nosaltresâ?. Acte seguit, i per tal de manifestar un desacord enèrgic amb lâactuació del Govern municipal, va anunciar que tots els regidors del seu grup abandonarien el ple, decisió que va ser rebuda amb entusiasme i aplaudiments per part del públicâ?.

Moments de desconcert.

En aquest moment, Ramon Xena (ERC) i Marcel Esteve (PSC) van procedir a conversar mentre es produïa un cert desconcert entre els presents. Pep Colomé, regidor dâUrbanisme, després de conversar amb el coordinador de Govern, Ramon Xena, va abandonar la sala i va iniciar un seguit de trucades amb el telèfon mòbil. També Joan Pareta es va retirar momentàniament. Va arribar el torn del portaveu del regidor del Partit Popular, Josep Ramon, que mentre repassava els documents i plànols afirmava amb un fil de veu i sense estridències que el document âsembla una informació completaâ?, va parlar de âdeslleialtatâ? del Govern i va considerar els fets, dâentrada, com âuna mica presa de pèl a lâoposicióâ?. El regidor del PP va renunciar, però, a deixar el ple tal i com havien fet la resta de regidors de lâoposició. Mentrestant tot el públic va procedir a deixar el saló de plens mentre se sentien els primers rumors de convocatòries de rodes de premsa de CiU i la CUP a lâexterior. La decisió del PP va evitar que els regidors que conformen la majoria de Govern no es quedessin sols al saló de sessions consistorial. Marcel Esteve va mostrar una cinta de casset dâuna recent entrevista a Ràdio Vilafranca, declaracions que havien utilitzat en les seves intervencions Amatller i Regull, i va explicar que la posava a disposició de tots els interessats per verificar quines havien estat les seves explicacions. Va recordar que sâhavia reunit divendres amb la Unió de Pagesos i la Uvipe i que lâAjuntament de Vilafranca havia aprovat âuna moció en què sâoposava a la base de muntatge i de mantenimentâ?. El representant de la Unió de Pagesos, però, també havia deixat el ple visiblement indignat. A continuació va referir-se a Pere Regull, de qui va dir que era âmolt difícilâ? de reunir-sâhi. âEn tres ocasions que hem quedat no sâha presentat i tampoc no ha vingut a la Junta de Portaveusâ?, va dir. Esteve va explicar a continuació que Regull, portaveu de CiU, no tenia âsintoniaâ? amb lâalcalde âni amb lâequip de govern. No ens estranya res del senyor Regull, li ha anat bé de muntar aquest numeretâ?. Seguint amb Regull, i obviant a Amatller, va manifestar lamentar âprofundamentâ? la decisió de CiU de deixar el plenari. Lâalcalde de Vilafranca va insistir a clarificar la postura de lâAjuntament sobre la base de muntatge i de manteniment de lâAVE: âNo ens calen aquestes infraestructures, ni la base de muntatge, ni la base de mantenimentâ?. Esteve va proclamar que el Govern havia arribat âmolt llunyâ? i va recordar que havien aconseguit que es cobrís un tram de 400 metres de longitud de la línia de lâAVE com a fita de referència aconseguida pel Govern municipal. A més es va referir a la voluntat de tenir a Vilafranca âuna estació de trens regionals i no una base de muntatge i mantenimentâ? com a objectiu de futur i cavall de batalla de lâAjuntament de Vilafranca. Esteve va lamentar repetidament el que havia succeït, i ho va resumir âen un dia trist per a la democràcia i per a Vilafrancaâ? en al·lusió als regidors que havien deixat el ple.

Xena (ERC), sorprès.

El primer que va fer Ramon Xena, quan va prendre ús de la paraula, va ser aclarir que âno tenia cap coneixementâ? dels documents i plànolsâ? que la Candidatura dâUnitat Popular (CUP) va repartir al pl, fins al punt que va exposar la necessitat âdâesbrinar si aquesta documentació era o no entrada a lâAjuntamentâ? sense amagar la seva sorpresa pel que acabava de passar. En aquest punt va interpel·lar lâalcalde sobre el possible origen dels documents. Lâalcalde Marcel Esteve va respondre de manera lacònica que a primera hora de dimecres, lâendemà del ple pel matí, intentarien saber què passava, sense donar validesa inicialment al fet que lâorigen dels documents fos el departament dâUrbanisme del propi Ajuntament, fet que dimecres al matí va admetre ja amb absoluta normalitat. Quan el representant del PP, Josep Ramon, va tornar a agafar la paraula per manifestar que lâorigen semblava clar que era el departament dâUrbanisme de lâAjuntament i que així ho havia dit el regidor de la CUP, Marcel Esteve va preferir passar pàgina argumentant que sense més informació âera la paraula dâuns contra la dels altresâ?, i va tornar a criticar el portaveu de CiU, Pere Regull, que ja no era present a la sala però que sâhavia convertit en el blanc de les crítiques del grup socialista.

El ple continua.

Enmig del rebombori generat i amb els periodistes presents que anaven dâuna roda de premsa paral·lela a una altra, mentre seguia el ple municipal, lâalcalde va reprendre la normalitat de lâordre del dia del ple ordinari, ja sense lâàmplia majoria de lâoposició, sense el públic i sense la majoria dels periodistes que havien vingut a cobrir el ple i que tractaven de seguir les rodes de premsa de lâexterior. LâAjuntament va aprovar lâaplicació de la valoració de llocs de treball i les retribucions per assistències dels càrrecs electes amb els vots de la majoria de Govern i escàs debat posat que set dels vuit regidors de lâoposició ja no hi eren, fins arribar al punt en què va procedir a debatreâs les mocions i en concret una presentada per CiU sobre comunicacions viàries. El portaveu socialista, Francisco Romero, va tornar a fer ús de la paraula i va esmerçar tot el temps a fer una duríssima intervenció contra Pere Regull, que âespero que ho estigui escoltant per la ràdioâ?, en referència al fet que Ràdio Vilafranca retransmet en directe tots els plens municipals.

âOposició virtualâ?.

Romero va recordar que dies enrere Regull els havia acusat de âprevaricacióâ? per un afer del departament de Compres i que havia anunciat que demanaria un ple extraordinari per debatre la qüestió. Va recordar, sempre referint-sâhi personalment i en un to molt crític, que el regidor i portaveu de CiU âcobra per assistir al pleâ?. Però el âsenyor Regull no consulta res, no vol parlar amb lâalcalde i avui el senyor Regull marxaâ?. Va acusar CiU de fer âseguidismeâ? de la CUP i de practicar âuna oposició mediàtica i virtualâ?. Tornant a Regull, i obviant qualsevol altra referència a la CUP, va assegurar que Regull anava âsense nord ni sud, desbocat cap a la presència mediàticaâ?, i que banalitzava el ple amb aquesta actitud. Romero va emfasitzar que sobre la polèmica originada es faria âuna explicació pública a la CUP però no a CiU perquè els de CiU no treballenâ?. Marcel Esteve encara va fer un apunt més a la intervenció de Romero, que va considerar âuna rectificacióâ?. Va dir que la petició de ple extraordinari de CiU només sâhavia fet a través de la premsa, però que mai no sâhavia presentat cap paper en aquest sentit. Lâalcalde va repetir que estava obert al diàleg, va destacar la necessitat de prioritzar el debat al ple i a les juntes de portaveus i no a través dels mitjans de comunicació.

Lâalcalde admet que la documentació era a lâAjuntament però li resta qualsevol valor.

Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca, havia anunciat que dimecres al matí oferiria una explicació. I així va ser, tots els mitjans de comunicació van ser convocats a una roda de premsa a lâAjuntament. El primer va ser esvair els dubtes sobre lâorigen de la documentació exhibida per la CUP. Esteve va explicar que els documents presentats per la CUP efectivament havien sortit de lâAjuntament, però que no es tractava de cap projecte sinó dâuna memòria que seria, segons els serveis tècnics municipals, âuna presa de pèlâ?. Esteve va comparèixer acompanyat del coordinador de Govern, Ramon Xena; del regidor dâUrbanisme, Josep Colomé; del cap dels serveis tècnics dâUrbanisme, Quim Gascó; del portaveu socialista, Francisco Romero, i de Joan Pareta, responsable de Governació. Lâalcalde va dir que el govern âno tenia res a amagarâ? i que es faria âtot el que calgui contra la base de muntatge i mantenimentâ?. Esteve va demanar un acord de tots els grups i consens: âFaig una crida des dâaquí perquè tots els grups municipals treballin juntsâ? contra la base de muntatge de lâAVE. Esteve va considerar que âalguns grups de lâoposició entendrien el missatgeâ?, i va tornar a tenir un gest amable cap a la CUP mentre tornava a criticar CiU. La intervenció més significativa va ser però la del cap dels serveis tècnics dâUrbanisme, Quim Gascó. Aquest va oferir una explicació sobre la documentació: âForma part de lâexpedient dâexpropiacions però és un annex, la memòria del projecte constructiu, és estrictament una memòria introductòriaâ?. Gascó va arribar a qualificar els documents com âuna presa de pèlâ? perquè no anaven acompanyats del gruix del projecte que, segons va explicar, el Ministeri de Foment mai no els havia fet arribar. Gascó va explicar que lâorganisme autònom de lâEstat que duu el projecte practicava una política dâabsència de contactes amb els ajuntaments âabans del canvi de Governâ?. Va assumir la responsabilitat de no haver-lo donat a conèixer, tot i que no va deixar clar si el regidor dâUrbanisme en tenia coneixement, i va afirmar a més que, com a document de treball, el desqualificava. Ramon Xena (ERC), coordinador de Govern, va reiterar una vegada més que desconeixia lâexistència de la documentació objecte de la controvèrsia. Però va avalar lâexplicació del cap dels Serveis Tècnics en manifestar que hi tenia âtotal confiançaâ?. Xena va recordar de nou lâoposició del Govern a la planta de muntatge i manteniment de lâAVE, i es va referir a la moció aprovada el març pel ple municipal posicionant-sâhi en contra. Xena va qualificar els fets del ple âcom un espectacle esperpènticâ?, i va matisar que no es referia a la CUP, que âfa el seu paper i el respectoâ?, sinó a CiU, que fa âseguidisme de la CUPâ?. âSi això segueix així -va dir-, no caldrà fer plensâ?. El portaveu socialista, Francisco Romero, va tornar a criticar CiU i Pere Regull com ja havia fet la nit anterior. De nou va dir que CiU feia una âoposició mediàtica i virtualâ?, i que Regull plantava a lâalcalde âdes de feia mesosâ?. Per acabar-ho dâarreglar, va dir que Regull devia creure que el ple âno serveix per a resâ?. El Govern, per boca de lâalcalde, Marcel Esteve, va anunciar la presentació dâun recurs administratiu per demanar la nul·litat de tot el procediment i la disposició de presentar un recurs contenciós davant dels tribunals si era necessari. Va reiterar lâoposició a les expropiacions. Esteve també va explicar que âaquell mateix matí trucaria a Regull i Amatllerâ?, i va ironitzar sobre la possibilitat que âRegull no es presenti per quarta vegadaâ?.

La CUP demanarà la dimissió de lâalcalde si no es convoca una trobada amb el Ministeri.

Otger Amatller, regidor de la CUP, acompanyat de Mònica Hill i Jordi Salvia, responsable de premsa de la CUP, va tornar a la càrrega després que el Govern reconegués que lâorigen de la documentació de la base de muntatge i manteniment de lâAVE era el departament dâUrbanisme de lâAjuntament. La CUP va anunciar estar disposada a demanar la dimissió de lâalcalde, Marcel Esteve, a qui considera âresponsable del procésâ?. La Candidatura dâUnitat Popular de Vilafranca no solament no accepta les explicacions del Govern municipal sobre lâafer dels documents de la base de muntatge, sinó que imposa condicions âper recuperar la confiança de lâalcalde i de lâequip de governâ?. La proposta passa per una âtrobada de tots els portaveus dels grups municipals amb el Ministeri de Foment i el GIF per tal dâaclarir el tema de la base de muntatge i recollir el suposat projecteâ?. Si no se segueix aquest procés de âtransparènciaâ?, la CUP anuncia que procediran âa demanar la dimissió de lâalcalde per negar-nos lâúnica informació de la qual disposava lâAjuntament, i més tenint en compte que ha estat la persona responsable del procésâ?. Mònica Hill, membre de la CUP, va manifestar que el Govern âavui ha seguit mentint més tranquils i relaxatsâ?. Hill va titllar dââ?intolerable carregar el mort a un tècnic de lâAjuntament. Aquí estem demanant responsabilitats polítiques i no tècniquesâ?. Per a Hill, lâequip de govern de Ajuntament practica âuna política de fets consumats de deixar passar el tempsâ?. La CUP va reiterar reafirmar-se âen la correcció de lâacció realitzada al ple, ja que ha evidenciat que seâns ha negat o amagat la informació del projecte a tots els grups municipals, sigui sota la denominació que sigui, i ens reafirmem en la falsedat de lâafirmació donada contínuament pels regidors de lâequip de govern conforme no es disposava de cap document al respecteâ?. Segons els membres de lâesquerra independentista, âno és la CUP qui afirma que lâAjuntament ha estat negociant, sinó que és la resposta del Ministeri a les al·legacions la que ens ho confirmaâ?. Els representants de la CUP van afegir que anirien a la junta de portaveus convocada per lâalcalde Marcel Esteve avui divendres al matí per tal de reconduir la situació. Però acte seguit van afegir que amb això no nâhi hauria prou: âVolem la màxima transparènciaâ?. Els membres de la CUP van explicar que havien demanat que la junta de portaveus se celebrés a la tarda âperquè tots nosaltres treballemâ?. Però van ironitzar dient que âens han dit que al coordinador de Govern, Ramon Xena, no li anava bé de fer-ho a la tardaâ?.

Interrogants de la CUP.

La CUP considera, un cop aclarit que el document va sortir de lâAjuntament, que encara queden âgreus interrogantsâ? per respondre. Així al·ludeixen al projecte de declaració dâimpacte ambiental que segons la memòria del projecte constructiu de la base de muntatge i manteniment de lâAVE no és necessari; essent així, es pregunten âper què lâespera lâequip de govern?â?. Per a la CUP és bàsic saber âper què, si es tenia el document des del gener, no sâhan enviat les al·legacions fins al juny? Podíem haver fet feina molt abansâ?. Tampoc no troben una explicació a âper què no es va negociar res sobre la base de muntatge en la signatura del conveni de cobriment de la via?â?. I acaben demanant que en el supòsit que els documents revelats no siguin el projecte, âper què no es va a buscar a Madrid i sortim de dubtes?â?.

Sergi Sol.
http://www.el3devuit.com


LA FURA.

La CUP acusa lâAjuntament dâamagar informació de la base de muntatge i el govern replica que eren documents intrascendents.

La CUP acusa el govern municipal dâhaver amagat informació sobre la base de muntatge. La CUP explica que el mapa sâha trobat dins de lâexpedient de les obres de lâAVE i es planteja emprendre accions legals mentre que el govern assegura que els documents no són el projecte constructiu i no es van facilitar al considerar-los âuna presa de pèl del GIFâ? davant la petició reiterada del projecte constructiu.

La Candidatura dâUnitat Popular de Vilafranca (CUP) va desvetllar dimarts en el Ple de Vilafranca que havien trobat diversos documents dins de lâexpedient de les obres de la base de muntatge i manteniment del TGV, fet que va provocar lâabandonament del Ple per part del regidor dâaquesta formació i que va provocar que, acte seguit, els membres de CiU també mostressin la seva indignació per la troballa i abandonessin la sala de plens.

Abans dâabandonar el Ple, Otger Amatller, va justificar la decisió presa pel seu grup recordant que en els darreres 6 mesos, davant la reiterada petició dâinformació dels grups de lâoposició, sâhavia dit que no es tenia informació sobre la base de muntatge, que lâequip de govern no ha disposat mai de cap projecte constructiu i que lâequip de govern no sabia res de la base quan es va negociar i firmar el conveni del pas del TGV per la vila. La CUP va exposar que lâequip de govern no ha facilitat mai cap document escrit sobre el projecte constructiu de la base de muntatge, al·legant sempre, que a lâAjuntament no havia arribat res. Sempre segons la CUP, el projecte és a lâAjuntament dâabans de les eleccions municipals. Per tot això, Amatller considera que sâha negat informació del projecte i sâha amagat informació a tots els grups municipals, als pagesos i als ciutadans de Vilafranca. El regidor de la CUP va explicar que âlâúnica gestió realitzada per lâequip de govern ha estat la presentació dâunes al·legacions de data 10 de juny. Quasi 4 mesos després dâaprovar la moció i 5 mesos després dâhaver expropiat els terrenys. Unes al·legacions a més, fora del termini legalâ?. Després dâaixò, el grup de la CUP va acusar el govern de âno ser transparents, practicar polítiques dâimposició i no de diàleg, de fets consumats i de pactes sota taula. Al marge de la resta de grups i a lâesquena del pobleâ?. Després dâaquesta explicació, el regidor de la CUP va abandonar el Ple. Al cap dâuna estona, els simpatitzants dâaquesta candidatura, que estaven al Ple amb pancartes on es podia llegir âProu polítics mentidersâ? també van abandonar la sessió. Enmig, els regidor de CiU van dir que subscrivien les paraules dâAmatller i per aquesta raó també van decidir abandonar el Plenari.

El grup de CiU assegura que la negociació del tren es va fer sabent que hi hauria la base de muntatge i creu que sâestà davant âdâuna deslleialtatâ?. El grup encapçalat per Pere Regull no descarta demanar un Ple extraordinari per tractar sobre aquest tema.

Explicacions del govern.

El govern considera lâacció duta a terme al Ple com un âdia trist per la democràciaâ? i atacà sobretot lâactitud de CiU pel fet de marxar sense donar explicacions, i fent seguidisme de la CUP. Lâalcalde, Marcel Esteve, va comparèixer lâendemà dimecres per remarcar una vegada més lâoposició de lâAjuntament a la construcció de la base de muntatge i base de manteniment i reiterar que âen cap moment sâha amagat la més mínima informació als grups dâaquest ajuntamentâ?.

Esteve comença a partir dâaquí a fer un repàs de les diferents reunions i accions empreses per poder disposar dâinformació sobre la base de muntatge i explica que el 30 de març del 2004 van arribar dos plànols on se situa la base de muntatge. Davant dâaquests dos plànols es considera que no és ni el projecte ni la informació sol·licitada i es torna a demanar informació.

El regidor dâUrbanisme, Josep Colomé, per la seva banda, explica que la CUP va fer una exposició mal assessorada i recorda que una persona en nom de la CUP és la que va poder consultar lâexpedient al propi Ajuntament.

El cap dels serveis tècnics, Quim Gascó, explica que un dels plànols forma part de lâexpedient dâexpropiacions rebut el 24 de febrer del 2004 per posar a exposició públic durant 15 dies, i que el document escrit és una memòria introductòria. Com a exemple, les referència a annexos i mapes que no es troben en el document. El darrer dels mapes que la CUP ha rebel·lat que estaven en possessió de lâAjuntament de Vilafranca, és un dels dos mapes enviats pel GIF i que Gascó assegura que va ser ell qui no va donar-li importància al considerar que era una âpresa de pèl del GIFâ? perquè es demanava el projecte constructiu i van fer arribar només dos mapes, que el cap dels serveis tècnics admet que potser no âvaig ser sensible que això podria generar aquest malentès. Potser el podria haver fet arribarâ?. Tots els membres del govern es pregunten que âquè hi guanyarien havent amagat aquest informeâ? i accepten com a bo el fet que podria ser un error o manca de sensibilitat per part del cap dels serveis tècnics.

El cap dâERC, partit soci del govern juntament amb el PSC, Ramon Xena, també va donar per bones les explicacions i va acceptar que tot és un malentès, i com a prova, explica que el seu grup tampoc sabia de lâexistència dâaquests documents.

Les explicacions van servir també per carregar novament contra el grup de CiU per la seva sortida del Ple sense donar explicacions. El govern va anunciar la convocatòria en breu dâuna junta de portaveus extraordinària per donar les explicacions necessàries i va anunciar que el dia 27 una nova signatura dâactes dâexpropiacions on lâAjuntament no sâhi personarà. Es va anunciar que no es descarta presentar un contenciós administratiu contra lâaprovació de la base de muntatge i es va assegurar que lâAjuntament sempre ha estat al costat dels pagesos ajudant a fer al·legacions i oposant-se a tot el que fa el GIF per tirar endavant la base.

Dimissió de lâalcalde.

La CUP va assegurar dimecres que no es pot excusar el fet de no haver donat la informació perquè la consideraven intrascendent quan sâhavia demanat reiteradament qualsevol tipus de document al respecte i demanen la celebració dâuna reunió amb tots els caps dels grups municipals, el GIF i Foment per âpoder recuperar la confiançaâ? en el govern. Amatller diu que si no es plantegen demanar la dimissió de lâalcalde, que és qui ha portat tot el tema. Alhora asseguren no es pot culpar un tècnic dâaquest problema.

http://www.lafura.org
Mira també:
http://www.cupvila.org

This work is in the public domain

Comentaris

Portada de El 3 de Vuit
26 jul 2004
portada3d8.GIF
Portada de El 3 de Vuit
Re: Amplia informació a la premsa comarcal sobre la denuncia de la CUP entorn de la base de muntatge del AVE
26 jul 2004
i al Washington Post que deien?
Romero: ?El document del projecte de la base de muntatge és una presa de pèl?
26 jul 2004
proupolitment2.jpg
El portaveu de l‘equip de govern, Francisco Romero, ha donat més detalls de la reunió de divendres de la junta de portaveus extraordinària amb cada representant dels cinc grups municipals. L‘equip de govern va exposar als portaveus dels grups polítics que calia defensar el ple municipal com a escenari de debat de tots els temes. El portaveu de l‘equip de govern ha explicat a Ràdio Vilafranca els retrets que el govern local va fer als representants de les formacions que van abandonar el ple.
Mira també:
http://www.cupvila.org
Sindicat