Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
L'Ajuntament d'Alacant pregona que un carrer està dedicada a un líder paramilitar feixista
19 jul 2004
placa_alacant.jpg
L'Ajuntament d'Alacant pregona que un carrer està dedicada a un líder paramilitar feixista
Diari Información 18 de juliol de 2004.



MANUEL DOPAZO


La llista de carrers alacantina compta des de la postguerra amb un carrer dedicat al Doctor Albiñana en Villafranqueza. Fins ara pocs coneixien de qui es tractava, però el propi Ajuntament s'ha encarregat de recordar-lo al col·locar aquests dies una placa en la qual es llegeix, textualment, que el citat doctor «va organitzar un grup paramilitar d'extrema dreta». Alguns veïns del barri es tiren les mans al cap i el PSOE ha exigit que el més aviat s'elimini aquest nom de la llista de carrers de la ciutat.



Dedicar un carrer al Doctor Albiñana no és gens excepcional. Altres pobles i ciutats ho tenen i és segur que anys endarrere el seu nom figurava en molts més ja que va ser una figura enaltida en els primers anys del franquisme. Veïns de Villafranqueza consultats assenyalen que aquest nom al carrer va deure posar-se immediatament després d'acabada la guerra civil. L'excepcional, no obstant això, és la placa explicativa que l'Ajuntament ha instal·lat aquests dies al costat del rètol del carrer per a donar a conèixer al personatge. Com es pot llegir en la imatge de dalt, la placa informa que el susdit doctor va néixer a Énguera, en l'any 1883 i va morir a Madrid en 1936. També diu que va ser «metge i polític». El més sorprenent ve després, en la definició del personatge, a l'assenyalar-se, textualment, que «va organitzar un grup paramilitar d'extrema dreta cridat els Legionarios d'Albiñana». La placa conclou indicant que «va morir afusellat».



Si el carrer a nom del Doctor Albiñana ha passat gairebé desapercebuda fins ara, que el propi Ajuntament s'encarregui de recordar a tot el veïnat que el Doctor Albiñana va anar un líder d'una organització violenta feixista sembla una provocació. Per aquest motiu alguns veïns estiguen indignats i que l'assumpte hagi arribat a l'orella del PSOE. Així, el regidor socialista Luis Almarcha, ha remès un escrit urgent a l'alcalde en el qual sol·licita que «com més aviat millor, i en tot cas no més enllà del 31 de desembre de 2004, disposi el canvi de nom i nova retolació del carrer», proposant que l'elecció es faci d'acord amb l'associació de veïns del Palamó. L'escrit de Almarcha qualifica aquesta carrer com «la més incomprensible i inacceptable contradicció» i després d'assenyalar que és «innecessari estendre's en argumentacions», apel·la a la «sensatesa i a la obvietat» perquè Díaz Alperi elimini aquest rètol de la llista de carrers.



El president de l'associació de veïns del Palamó, Ulpiano Colás, recorda, no obstant això, que quan governava el PSOE en l'Ajuntament van recollir més d'un miler de signatures per a sol·licitar el canvi de nom de tres carrers del barri, incloent la del Doctor Albiñana, a la qual es proposava la nova denominació de carrer de San Vicente. No obstant això, el dirigent veïnal afirma que el rètol demostra que la petició no va ser atesa.



-------------------------------------------------


El Ayuntamiento de Alacant pregona que una calle está dedicada a un líder paramilitar fascista
Diario Información Domingo,18 de julio de 2004

MANUEL DOPAZO

El callejero alicantino cuenta desde la posguerra con una calle dedicada al Doctor Albiñana en Villafranqueza. Hasta ahora pocos conocían de quién se trataba, pero el propio Ayuntamiento se ha encargado de recordarlo al colocar estos días una placa en la que se lee, textualmente, que el citado doctor «organizó un grupo paramilitar de extrema derecha». Algunos vecinos del barrio se echan las manos a la cabeza y el PSOE ha exigido que a la mayor brevedad se elimine este nombre del callejero de la ciudad.

Dedicar una calle al Doctor Albiñana no es nada excepcional. Otros pueblos y ciudades lo tienen y es seguro que años atrás su nombre figuraba en muchos más ya que fue una figura ensalzada en los primeros años del franquismo. Vecinos de Villafranqueza consultados señalan que este nombre a la calle debió ponerse inmediatamente después de acabada la guerra civil. Lo excepcional, sin embargo, es la placa explicativa que el Ayuntamiento ha instalado estos días junto al rótulo de la calle para dar a conocer al personaje. Como se puede leer en la imagen de arriba, la placa informa que el susodicho doctor nació en Enguera, en el año 1883 y murió en Madrid en 1936. También dice que fue «médico y político». Lo más sorprendente viene después, en la definición del personaje, al señalarse, textualmente, que «organizó un grupo paramilitar de extrema derecha llamado los legionarios de Albiñana». La placa concluye indicando que «murió fusilado».

Si la calle a nombre del Doctor Albiñana ha pasado casi desapercibida hasta ahora, que el propio Ayuntamiento se encargue de recordar a todo el vecindario que el Doctor Albiñana fue un líder de una organización violenta fascista parece una provocación. De ahí que algunos vecinos estén indignados y que el asunto haya llegado a oídos del PSOE. Así, el concejal socialista Luis Almarcha, ha remitido un escrito urgente al alcalde en el que solicita que «a la mayor brevedad posible, y en todo caso no más allá del 31 de diciembre de 2004, disponga el cambio de nombre y nueva rotulación de la calle», proponiendo que la elección se haga de acuerdo con la asociación de vecinos del Palamó. El escrito de Almarcha califica ésta calle como «la más incomprensible e inaceptable contradicción» y tras señalar que es «innecesario extenderse en argumentaciones», apela a la «sensatez y a la obviedad» para que Díaz Alperi elimine este rótulo del callejero.

El presidente de la asociación de vecinos del Palamó, Ulpiano Colás, recuerda, sin embargo, que cuando gobernaba el PSOE en la Alcaldía recogieron más de un millar de firmas para solicitar el cambio de nombre de tres calles del barrio, incluyendo la del Doctor Albiñana, a la que se proponía la nueva denominación de calle de San Vicente. Sin embargo, el dirigente vecinal afirma que el rótulo demuestra que la petición no fue atendida.
Mira també:
http://www.nodo50.org/tortuga/article.php3?id_article=472

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat