Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat : laboral
La salut no era un dret universal i gratuït?
16 jul 2004
Intersindical-CSC (Secció Sindical de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès).
altpen_nou.jpg
La Generalitat vol establir el possible pagament d’un euro per cada visita mèdica, com a mesura recaptatòria. Per una banda per eixugar la insuficiència financera de la Salut Pública Catalana i per un altra disminuir els consums excessius de la assistència sanitària. Tots els béns gratuïts tenen una demanda infinita, quan haurien de ser utilitzats de forma més racional, i evitant l’ús abusiu.

En els temps que corren, en què la societat cada vegada està més envellida, en els quals les malalties cròniques afecten cada vegada més gent, es vol imposar un copagament per visita mèdica. La despesa sanitària és un problema molt seriós i necessari d’abordar.

En un principi és difícil pronunciar-se, ja que desconeixem els detalls de la proposta. Tot i això, es pot afirmar que aquestes mesures de copagament, encara que sigui “simbòlica?, i que ja estiguin implantades a la majoria d’Unió Europea, afecten, com ja ve essent costum, les classes més desafavorides i vulnerables com són la tercera edat, els pensionistes, i els infants. L’equitat desapareixeria perquè qui fa més ús dels serveis sanitaris i de forma més freqüent són aquest col·lectius (malalts crònics, embarassades, ...), que l’utilitzen per estricta necessitat.

Tots paguem els impostos directes i la població activa sufraga un 40% de les receptes farmacèutiques.; amb això n’hi hauria d’haver prou. Els governs sempre troben les solucions als seus problemes fent pagar als ciutadans (en aquest cas perjudicant a les persones amb rendes més baixes); sabem que hi ha un forat (dèficit de la Sanitat Pública Catalana), però no tenim el dret ha saber per on tenim estripada la butxaca? (augment de consum de medicament, sous dels polítics, finançament de l’exèrcit, armament...).

Amb aquestes mesures ens anem cap al model nord-americà, que tothom es pagui la sanitat i els rics seran ben tractats i els pobres sense drets. Experts asseguren que aquest copagament és insuficient, ja que representaria tant sols el 8.7% del dèficit corrent del Sistema Català de Salut estimat en 480 milions d’euros anuals, agreujant el cost al 8,7% de muntar l’aparell de recaptació, amb inversors, administratius que emetin rebuts, tec...

Fa temps que ronda pels passadissos de la Generalitat la idea de privatitzar serveis públics, entre els quals la sanitat, i aquesta mesura de copagament no és més que el primer pas a aquesta privatització de serveis. Es creu que hi ha altres possibles solucions al dèficit sanitari, com ara fomentar una major educació a l’usuari, treballant a fons la promoció de la Salut i la prevenció de la Malaltia. I aquí és on reclamem metges i infermeres, ampliar plantilla de personal per augmentar l’atenció al pacient, fer més prevenció, més seguiment dels pacients crònics i així evitar ingressos hospitalaris, molt costosos.

També caldria treballar amb consciència la cirurgia ambulatòria (sense hospitalització), l’atenció domiciliària als pacients, la introducció de més medicaments genèrics, derivació de malalts hospitalaris cap a la atenció primària... S’han de trobar noves fórmules abans de fer pagar més impostos als ciutadans.

Nosaltres creiem que la Sanitat ha de ser pública i que tothom té dret a ser atès sense pagar i sense ser marginat pel seu estatus social. El més curiós de tot és que aquesta mesura ha estat plantejada, ara que ens governa el tripartit, per un govern que s’autoanomena d’esquerres i progressistes. L’esquerra no era una política en què es defensava el poble treballador, on la sanitat i l’ensenyament eren dos pilars bàsics? Estem en un moment en el qual es tergiversen les paraules, es manipulen i es treuen de sentit.

Nosaltres, la secció sindical d’Intersindical-CSC de l’Hospital, encara creiem en les paraules i pensem que com a treballadors hem de defensar els seus drets i la seva classe. Per tant, creiem necessari seguir creient en la Sanitat Pública i gratuïta i que no ens enganyin més.

Intersindical-CSC
www.intersindical-csc.org
Mira també:
http://www.cupvila.org

This work is in the public domain

Comentaris

Si
16 jul 2004
Josep Bargalló tanca la porta al copagament en la sanitat pública

El conseller en cap de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, ha dit aquest matí que el govern català no pensa que el copagament sigui la solució per al finançament de la sanitat pública. Bargalló considera que aquesta mesura és inviable, però valora positivament que s'hagi obert el debat de pagar un euro per cada visita al metge de capçalera, ja que ha servit per avançar en la qüestió del finançament. De totes maneres la Generalitat no dóna suport a la mesura, proposada fa pocs dies per la consellera de Sanitat Marina Geli. Les declaracions de Bargalló arriben un dia després de la constitució de la comissió d'experts que han de revisar el finançament sanitari i proposar mesures per garantir-ne la sostenibilitat cara a incloure-les en els pressupostos del govern català del 2005. La proposta que apuntava la consellera com una de les possibilitats per a eixugar el deute públic, també va crear polèmica en el marc del debat dels pressupostos catalans per al 2004 i quan Geli ja va admetre tenir dubtes ideològics en la implantació d'aquesta taxa.
Re: La salut no era un dret universal i gratuït?
16 jul 2004
Van tirant globus sonda, algu dia caurà
Re: La salut no era un dret universal i gratuït?
16 jul 2004
si la tienes es gratis; y en general, si tienes dinero tienes mas posibilidades de tenerla. pero vamos que se lo digan a los enfermos de sida en Africa, por ejemplo, que les digan que es un derecho universal
Re: La salut no era un dret universal i gratuït?
17 jul 2004
D´ácord amb G.Els serveis publics de tota mena(salut,educació,transports,comnicacios,serveis socials ke moltes vegades son temes sanitaris ke el sistema no vol assolir, i un llarg etc) ke amb un pricipi laprostitució del 78 reconeix i d´altres ke com diu ZP so universalitzables per no assoli-ho com a dret universal i de franc tenen la seva base economica /ideologica amb la barbarie capitalista i dels seus estats executors pertanyit a la dreta o la eskerra del capital.neoliberalisme com a etiqueta del sistema?
Colera camping CNT