Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Neteja ètnica al Caucas
16 jul 2004
El poble musulmà Ahiska reclama el retorn a la seva terra
El 13 i 14 de juliol es dugué a terme a Bakú (capital d´Azerbaijan) una Conferència de suport al retorn del poble Ahiska.

Els Ahiskes són una ètnia musulmana de llengua turca procedent del sud-oest de l´actual República de Geòrgia.
Després de lluitar tot el segle XIX contra la dominació russa (igual que llurs veïns i germans txetxens) quedaren inclosos en el territori georgià de l´URSS el 1918.

El 1944, el dictador Joseph Stalin volgué efectuar una neteja ètnica de pobles islàmics i turcs de la zona del Caucas i així foren deportats Txetxens, Inguixos, Balkaris, Ahiskes i també els tàrtars de Crimea cap a zones inhòspites de la Sibèria i l´Àsia Central.

Milers i milers moriren a causa de la fam, les malalties i la repressió que hagueren de suportar
als camps de concentració.

El 1956, Krushev permeté a tots aquests pobles el retorn a llurs territoris, amb excepció dels Ahiskes. El motiu fou la repoblació que georgians i sobretot armenis havien realitzat del seu país.
Dins l´estructura soviètica, el lobbi armeni continuà amb el seu projecte de construir una "Gran Armènia" mitjançant l´expulsió de tots els musulmans de la zona.

El 1989 i atiats pel KGB, s´iniciaren episodis criminals de "neteja" d´Ahiskes al seu lloc de confinament, la vall de Ferganà a l´Uzbekistan, just quan s´iniciaven novament llurs demandes de retorn a la terra originària.
Prop de 200.000 Ahiskes viuen a hores d´ara escampats en la diàspora, concentrats sobretot a Turquia i a l´Azerbaijan.
La construcció de conduccions de petroli a Meskhètia (el nom de la seva contrada originària) ha dut el president proamericà de Geòrgia, Mikhaïl Saakàtxvili a manifestar que no permetrà cap reivindicació dels Ahiskes.
Ja el mes de maig, Saakàtxvili, amb el vistiplau de Moscou i Washington i el suport armeni, ocupà la regió autònoma d´Adjària, habitada per musulmans, i n´expulsà el president.

La negror de la neteja ètnica continua doncs al Caucas, atiada per l´anomenada "Israel del Nord", Armènia. Com en el cas de Txetxènia, el silenci occidental esdevé còmplice.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Neteja ètnica al Caucas
16 jul 2004
ja era hora que parlessim una mica de txexènia.

Si txexènia enlloc d'estar sotmesa per Russia estigués sotmesa per els EEUU i Israel seria el conflicte number one del ranking mundial periodístic internacional
Re: Neteja ètnica al Caucas
16 jul 2004
Potser m'equivoqui i vull sobretot entablar debat entorn al fet històric de les deportacions:
Jo tinc entès que a 1944 totes aquestes ètnies musulmanes del sud del Caucas, pel motiu de que alguns membres influents d'elles van aliarse amb els nazis (com als balcans o a palestina), quan la Segona Guerra Mundial estava a punt d'acabar començaven a veure's amenaçades (aquestes ètnies musulmanes) per altres ètnies més eslaves (amb qui mai, òbviament, van buscar aliances els nazis) de que cometessin venjança sanguinària, o fins i tot que es produissin guerres ètniques com les que al cap i a la fi sí que van ocórrer as anys finals de l'existència de l'URSS, i que després de l'URSS malauradament s'han intensificat.
També tinc entès que els morts durant i com a conseqüència de les deportacions van ser unes desenes de mils (sobre milions).
Re: Neteja ètnica al Caucas
17 jul 2004
Stalin els va fer pagar la seva col.laboracio amb els nazis, i ara s'estan aliant amb els reaccionaris wahabitas subvecinats per arabia saudi. Txetxenia te dret a la independencia de Rusia, pero sense feixistes.
Re: Neteja ètnica al Caucas
17 jul 2004
Manel, repeteixo, Stalin no va fer pagar a uns pobles, com a tals, el que van fer uns quants d'ells, pels que si hi va haver la pena maxima. El motiu politic de les deportacions va ser el que dic a dalt.
Re: Neteja ètnica al Caucas
20 jul 2004
els eslaus nomes van intentar colonitzar les terres planes, des de temps del tzar, pero les montanyes del caucas no, a Grozni la majoria son descendets dels cosacs. A partir dels anys 60 la majoria dels deportats txetxens van tornar a cas seva.
Sindicat Terrassa