Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
Creixen els programes que s'instal·len sense avisar i espien els usuaris
14 jul 2004
Hi ha també webs, com la de Terra, que en visitar-la instal·la un programet que no deixa accedir a determinades direccions (un buscador de la competència) i redirigeix la gent on vol Terra.
Un ordinador conté, de mitjana, 28 programes espia sense que el seu propietari ho sàpiga, segons estudis recents. Com li han entrat? Mentre feia operacions tan normals com accedir a una web, clicar en un anunci o instal·lar un programa nou. La majoria espien el comportament i moviments de l'usuari, amb l'objectiu d'oferir-li publicitat personalitzada o fer estudis de màrketing. Però hi ha un problema: s'instal·len sense avisar, de forma fraudulenta. Als Estats Units ja hi ha una llei contra aquests programes, mentre creix el descontentament entre els i les internautes.

Espies arreu

Fins fa poques setmanes, el programa més descarregat a Internet era Kazaa, que permet accedir a la xarxa P2P FastTrack, on s'intercanvien vídeos i música. Però, la setmana passada, un altre programa el desbancava: Ad-Aware, una eina que busca i elimina de l'ordinador els programes espia que s'hi hagin instal·lat, sense saber-ho l'usuari. Curiosament, Kazaa fa precisament això: a canvi de ser gratuït, instal·la subreptíciament programets que espien els moviments i preferències de la gent, per a oferir-los publicitat personalitzada. El quart programa més descarregat és també un anti-espies: Spybot Search and Destroy.

Els programes espia, o "spyware", s'han convertit en una de les principals preocupacions dels internautes. Com el seu nom indica, espien l'activitat dels usuaris, sense avisar de la seva presència. Els més estesos són les "cookies", que rastregen les planes visitades i altres moviments en una web, i els programes coneguts com "adware", que s'introdueixen sense avisar quan es clica un anunci a la web o s'instal·la un nou programa. Hi ha també webs, com la de Terra, que en visitar-la instal·la un programet que no deixa accedir a determinades direccions (un buscador de la competència) i redirigeix la gent on vol Terra. Els casos extrems son els espies que monitoritzen absolutament tota l'activitat que fa l'usuari al seu ordinador i l'envien automàticament on se'ls digui.

Segons un estudi d'Earthlink, un dels principals proveïdors dels Estats Units, cada ordinador conté un promig de 27,8 programes espia. Recentment, la Comissió Federal de Comerç d'aquell país feia una jornada de treball sobre "spyware", on un representant de MacAfee afirmava que havien detectat més de 14 milions de programes espia durant el març de 2004, mentre que a l'abril només n'hi havia 2 milions. Cada cop més veus avisen contra aquesta lacra i, als Estats Units, preparen lleis per evitar-la. L'estat d'Utah és el primer del món que té una llei anti-"spyware" i un cas als jutjats per aquest motiu: l'empresa Overstock.com n'ha denunciat una altra, SmartBargains, que utilitzava "spyware" en els anuncis que oferia a la plana web de la primera.

L'espionatge, però, no és cosa només de companyies marginals: el conegut buscador Google també utilitza "spyware", com Gator, que mira quines paraules busca la gent i els ofereix anuncis adients. Els experts no creuen que el problema s'arregli només amb lleis i recomanen actuar amb precaució: no instal·lar programes poc fiables, utilitzar tallafocs que avisen si un programa espia vol enviar informació a l'exterior, no clicar en anuncis de la web ni visitar planes sospitoses, esborrar les "cookies" i, regularment, passar un programa anti-espies a l'ordinador, com Ad-Aware o SpyBot, tenint en compte que hi ha alguns programes anti-espies que també instal·len espies!

Un promedio de 28 programas espías en cada ordenador
http://www.hispasec.com/unaaldia/2002

¿Cuál es el programa más descargado de Internet?
http://hispamp3.com/noticias/noticia.php?noticia=20040506102125

Utah sees first spyware case
http://www.theregister.co.uk/2004/05/19/overstock_utah_spyware

Spyware Info
http://www.cdt.org/privacy/spyware

SpyBot
http://www.safer-networking.org

Ad-Aware
http://www.lavasoft.de

SpywareBlaster, previene la instalación de parásitos
http://www.vsantivirus.com/spywareblaster.htm

Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Creixen els programes que s'instal·len sense avisar i espien els usuaris
14 jul 2004
Crec que ets una mica alarmista, ja que t'has oblidat de dir que tot aixó passa per fer servir windows, si fessis servir qualsevol sistema operatiu lliure, com ara linux, no tindries aquests problemes . Però si el que vols es tocar la magia del diable :) noi, es normal que et cremis.
A part, es porta tant de temps avisant d'aquests problemes de seguretat del sistema operatiu windows que el que li passi això a qui el fa servir ja li esta ben empleat.
Per cert avui s'han anunciat 3 noves vulnerabilitats del navegador IExplorer, y ja van mes de 1000 (encara que ni les he comptat, pero a unes 100 cada any i porta més de 10 anys...)
Re: Creixen els programes que s'instal·len sense avisar i espien els usuaris
14 jul 2004
La majoria d'aquests programes "spyware" es deuen a la manca de seguretat del productes de Microsoft, especialment l'IE
Per no patir tant aquests problemes és recomanable fer servir programari lliure o de codi obert:
Linux, BSD (sistema operatiu)
Mozilla, Firefox (navegador, correu...)
OpenOffice (programes d'oficina)
...

Si voleu provar el software lliure fàcilment podeu baixar un CD botable plé d'aqeust software i en català a www.catix.org em penso que un dia el van regalar amb l'AVUI
No cal instal·lar res si no voleu, funciona arrencant des del CD
Re: Creixen els programes que s'instal·len sense avisar i espien els usuaris
14 jul 2004
Home, jo no crec que sigui alarmista la persona que ha escrit l'article. Ens està dient una realitat i ens dòna una llista de programes molt bons que serveixen per controlar aquests espies i tenir-los apartats de l'ordinador.

També té raó l'usuari que publica el comentari dient que aixo passa per tenir windows, però que li vols fer, és el Sistema Operatiu utilitzat pel 95% de la població mundial.

Ja m'agradaria que fos al contrari, windows un 5% i linux 95%, pero aixo encara està lluny. De moment, els usuaris de windows, el que podem fer es utilitzar programes GPL, de llicencia gratuita i lliure. Hi han programes de tot tipus, des de antivirus, paquets ofimatics, navegadors...
Re: Creixen els programes que s'instal·len sense avisar i espien els usuaris
14 jul 2004
Siento decir que Linux no es la solucion a todos los problemas, porque ya hay virus y demas fauna (spyware, malware, etc) en linux. Es solo cuestion de tiempo y de distribucion que linux sea bombardeado. Pero eso si, Linux tambien evoluciona de forma libre y abierta, no como fascisgüindous. Si linux estuviese en el 95% de los ordenadores seguro que estaria lleno de virus (virus libres, claro).
reflexió
16 jul 2004
Si visquessim en comunes hippyes sense res de tecnologia i integrats plenament en la natura no tindriem problemes relacionats amb el windows ni amb el linux ni amb les hipoteques ni amb el preu de la benzina ni amb les factures del telèfon ni amb la guerra d'irak ni amb el conseller en cap ni amb el tram baix ni amb el tytadyne ni amb samsung ni amb el Ferum ni amb l'amazonia ni amb el Fungairiño ni amb el papa de roma ni amb tony blair ni amb el rector de la universitat ni amb el fluorescent espatllat ni amb la beca erasmus ni amb la capa d'ozó ni amb el dèficit cero ni amb la legalitat internacional ni amb les pel.lícules porno ni amb el partit del zapa ni amb els preus dels enterraments ni amb les altres armes de desamor i ..d´insolidaritat masives
Re: Creixen els programes que s'instal·len sense avisar i espien els usuaris
21 abr 2005
Jo vaig estar treballant en un servei tècnic informàtic en el qual se'ns feia netejar els ordinadors dels clients de virus-espia i virus tradicionals de forma llarga i poc eficaç, per tal de facturar força hores de neteja, i amb un resultat poc seriós.

Haig de comentar també que "MSN Messenger" és un producte que Microsoft ha aconseguit implantar amb molta força entre els adolescents, i que amb la legislació USA es tracta d'un espia legalitzat del pirateig per part de l'usuari.
Sindicat Terrassa