Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Definicions útils sobre el sionisme
13 jul 2004
Algunes definicions que aclariran el caos terminològic a què de vegades estem sotmesos
Antisemitisme: semànticament voldria dir aversió als pobles semítics (i així incloure els àrabs, amazighs, etc...) de totes confessions (musulmans, jueus àrabs o sefardim, cristians) i excloure els jueus askhenazim (d'origen europeu).

Ara bé, aquesta paraula es va crear expressament i s'ha fet servir tradicionalment per a designar qualsevol mena d'aversió, rebuig, agressió o discriminació cap a practicants de la religió jueva, els seus descendents o considerats com a tal. Són actituds que de forma puntual o continuada, conscient o inconscient, poden provenir de qualsevol categoria ètnica (àrab, europea, asiàtica, etc...) o confessional (cristiana, jueva o musulmana). El neologisme âjudeofobiaâ?- més recent i menys extés - és més satisfactori per descriure aquest fenomen.

El sionisme â enlloc de combatre l'antisemitisme â n'és històricament un aliat objectiu. Comparteix amb l'antisemitisme la visió que els jueus no es poden integrar a les societats de majoria no jueva i que han d'instal·lar-se a Israel. Aquesta convergència ideològica explica la col·lusió entre sionistes i antisemites de la Rússia tsarista i de l'Alemanya nazi. Paradoxalment l'amalgama entre antisemitisme i antisionisme és permanent dintre de la propaganda sionista.

Antisionisme: ideologia antagònica al sionisme que defensa el dret a la sobirania del poble palestí sobre la seva terra. Existeix també un antisionisme jueu religiós, un antisionisme jueu secular i la dissortada tendència entre grups o individus antisemites de presentar-se com a âantisionistesâ? per tal de disfressar les seves intencions veritables.
Ãrab: poble semític originalment vivint a Arabia i que es va expandir a l'Orient Mitjà, Nord d'Africa i península ibèrica durant els segles VII i VIII, propagant així la religió islàmica, de la qual la llengua àrab és llengua sagrada. La confusió entre àrabs i musulmans és molt freqüent mentre que:

no tots els àrabs són musulmans (cristians o jueus sefardim ho són també);


no tots els musulmans són àrabs. La religió islàmica es va expandir molt més enllà de l'expansió ètnica àrab: molt endins de l'Africa negra, de l'Orient Mitjà (Turquia, Iran, Kurdistan, Pakistan) o d'Ãsia (Filipines, Indonèsia etc...);


el termini àrab aplicat a l'Africa del Nord és discutible per que tendeix a negar l'existència de cultures amazighs anteriors a l'expansió de l'arabitat.


Aquestes reservacions no s'apliquen als palestins que es reconeixen naturalment com a poble àrab.

Jueu: practicant de la religió judaica, continuadora de la fe del poble hebreu. Ara bé, els jueus han desenvolupat un esperit de comunitat que va molt més enllà del fet religiós. El sionisme va més enllà i rebutja la integració dels jueus als països d'on són naturals, en benefici de la teoria d'una ânació juevaâ? disseminada arreu del món i filiada de l'àntic poble hebreu amb drets històrics exclusius sobre Palestina.
Nakba: literalment en àrab âcatàstrofeâ?. Expulsió forçosa de 800,000 palestins dels seus pobles i ciutats arran de la creació d'Israel al 1948. La resolució d'aquesta operació de neteja ètnica és al cor del conflicte i la ONU reconeix el dret al retorn dels refugiats. El sionisme minimitza o nega la âNakbaâ? i preten presentar-la com un moviment espontani de transfer de població que rebutjava la perspectiva de viure en un estat jueu o fugien de la guerra a instància dels líders àrabs.
Palestí: originari de Palestina, actualment utilitzat en oposició a les poblacions jueves immigrades al país en compliment del projecte sionista. Es tracta d'un poble àrab, de majoria musulmana i minories cristiana i jueva. El sionisme nega l'existència històrica del poble palestí a través de dos plantejaments:

El mite d'una âterra sense poble per un poble sense terraâ? o sigui que Palestina hagués estat deshabitada o només visitada per poblacions nòmades abans de la colonització sionista. Aquesta propaganda no té cap fonament científic: són abundants les proves de l'existència d'una economia agrícola i llavors d'una població sedentària establerta a Palestina. Ãs bó recordar que l'ideologia nacional-cristiana de l'apartheid també negava l'existència de poblacions africanes abans de la colonització blanca, mite igualment desmentit per la ciència;


Negar una especificitat âpalestinaâ? a les poblacions autòctons amb el pretext que no varen tenir estat propi, ni trets culturals que els diferenciin de les poblacions àrabs veïnes. Curiosament, aquesta teoria serveix per alimentar la pretensió de ârecrearâ? un estat desaparegut més de 2,000 anys enrera, destinat a poblacions de cultures molt diferents. La finalitat és classificar la població autòctona sota el termini genèric âàrabâ? per negar els seus drets sobre el seu territori històric i minimalitzar l'impacte de la seva expulsió i demanar la seva posterior dissolució en altres països àrabs.


El poble palestí es composa:

Dels 1.100.000 oficialment anomenats âàrabs israeliansâ? és a dir aquells que no van haver de fugir de la neteja ètnica del 48 i que componen un 19% creixent de la població de l'estat d'Israel del qual són ciutadans de tercera categoria;


Dels 800.000 refugiats que viuen en condicions precàries als camps de la franja de Gaza, de Cisjordània, Lebanon i Jordània;


Dels 600.000 autòctons dels anomenats âterritoris ocupatsâ? (Gaza, Cisjordània);


Dels palestins de la diaspora, fora de l'Orient Mitjà.


Palestina: és a la vegada la terra ancestral de poblacions àrabs autòctones i el territori que el sionisme reivindica com a âllar nacionalâ? per al âpoble jueuâ?.

Recentment â des del reconeixement de l'Estat d'Israel per part de la OAP al 1993 â existeix la tendència a restringir l'ús de la paraula âPalestinaâ? als anomenats âterritoris ocupatsâ? (Cisjordània i Franja de Gaza) en el qual es preveu establir un estat palestí, que coexistiria al costat de l'Estat d'Israel. Mentrestant altres corrents no renuncien a un estat sobre tota la âPalestina històricaâ?.

Sionisme: moviment polític originat al segle XIX dedicat a l'establiment i suport d'una âllar nacionalâ? per al âpoble jueuâ? a Palestina.

Són sionistes individus o entitats que â independentment de criteris confessionals - donen suport a aquesta ideologia que otorga un dret superior als jueus sobre Palestina en detriment del poble palestí autòcton.

El sionisme és:

un èxit, concretitzat en el present estat d'Israel i l'anomenada âllei del retornâ? segons la qual qualsevol "jueu" pot obtenir la ciutadania israeliana i ajuts econòmics a la seva integració. La perspectiva d'un âestat jueuâ? fa cent anys es considerava com a una utopia;


un fracàs si es considera que aquest estat havia de ser sobirà: l'estat d'Israel és totalment dependent dels EE UU en matèria econòmica, militar i diplomàtica. La perspectiva d'un estat d'Israel que s'aguanti per ell sol sembla avui força remota;


un fracàs si es considera que aquest estat havia de ser un refuig segur per als jueus que fugessin de persecucions de tot el món : Israel és avui el lloc més perillós del món per als jueus des de 1945.


http://www.palestinaresisteix.ar.gs/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Definicions útils sobre el sionisme
14 jul 2004
No habia leido tanta tamaña variedad de sandeces juntas y repetidas desde hace muchoas años. Felicidades, los indyotas crecen
Re: Definicions útils sobre el sionisme
14 jul 2004
Vengta un buen sitio para entender lo que es el sionismo en español :

http://www.federacionsionista.cl/sitio/target.php?fileName=sionismo.htm

http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/2679/herzl.htm

Y un sitio oficial

http://www.jafi.org.il/education/espanol/sionismo/

En cuanto al concepto semítico ( es un término racista pnacido en el siglo XIX en alemania para resaltar el origen no alemán de los judíos. Así que hablar de razas ES SER , COMO M�NIMO GILIPOLLAS , a lo másimo RACISTA. los inydotas se mueven en estas dos direcciones.

Como se puede ser tan racista y estúpido como para creerse todas las sanddeces del artículo anterior, donde hay mentiras mezcladas con verdades:

Por ejemplo ¿que quiere decir sefaradim? Quiere decir judíos españoles así de llano (NO HAY JUD�OS �RABES) Hay judíos en muchos países pero no hay judíos árabes como pertenencia de pueblo . es obvio.
Los árabes de nacionalidad israelí son los descendientes de los que se quisieron quedar en las tierras en que nació el Estado de Israel .. y podríamos seguir pero me aburre
Re: Definicions útils sobre el sionisme
14 jul 2004
Gracies "Palestina Resisteix".
He trovat realment util el teu recull de definicions.

(Quina velocitat que te el Jaim. Es deu passar tot el dia llegint indymedia per saltar al moment...?¿?¿¿?¿)
Re: Definicions útils sobre el sionisme
14 jul 2004
me encanta lo de semita lo son todos emnos los europeos ( entonces ¿de donde salieron los judíos europeos? ¿De la luna? ) Entonces porqué el antisemitismo se desarrolló en europa e incluso nació allí la palabra semita ( hijo de Sem )

Coincido con MC , estupidesces como esta sobran, es más contribuyen a desprestigiar y convertir en nazi la justa causa del pueblo aplestino en tener un estado
Re: Definicions útils sobre el sionisme
14 jul 2004
Trobo que alguns fa un ús malintencionat i indegut del terme "indyota". La gent que publica a indymedia és gent molt variada. Com es pot comprovar, aquí publica gent de tota mena que no formen cap grup: publiquen independes, publiquen marxistes clàssics, anarquistes, autònoms, també tenim infiltracions feixistes, i també sionistes, obviament. No hi ha cap identitat "indymedia", no hi ha cap grup que faci servir indymedia com el seu orgue d'expressió propi. Per tant, és un error, o actuar de mala fe, pretendre identificar els "indyotes" com un grup formalment constituit. Jo també publico coses al foro del diari El Periodico, i no per això soc membre dels "periodicoidiotes".
Felicitats
14 jul 2004
molt bo el post de palestina resisteix, caldrà recordar-lo per citar-ho cada vegada que els racistes sionistes bombardegin indymedia amb les seves mentides i la seva propaganda.

visca palestina lliure, visca catalunya lliure!
Re: Definicions útils sobre el sionisme
17 jul 2004
El sionisme neix amb la declaracio Balfour de 1917 que reivindica una patria pels jueus a Palestina sota administraccio anglesa, y te com objectiu exterminar al poble palesti, sota el lema : una terra sense poble per a un poble sense terra.L'holocaust palesti es anterior a l'holocaust jueu i encara continua.
fart de banalitzacions
17 jul 2004
> ... te com objectiu exterminar al poble palesti

es una mentida. es cert que l'estat d'israel es imperialista i que extén el seu territori a base de la violencia. peró no existeix cap programa per a exterminar als palestins, afirmar-ho es pura polemica.

realment fa fastic la banalització de la shoah que promou una part de la solidaritat palestina. ningú nega el sofriment dels palestins, pero entre assassinats, cases derrocades, murs de separació, ... i L'EXTERMINI INDUSTRIALIZAT hi ha un tret molt gran.

sis-plau, deixem de simplificar i reconeguem que el mon i la historia humana son complexes. comparacións com la que estic criticant no ajuden a formar-se una imatge més clar, només serveixen per a banalitzar l'historia i crear eslogans de propaganda barats
Re: Definicions útils sobre el sionisme
07 gen 2005
Jo soc el webmaster de Palestina Resisteix i aquestes definicions són de la meva composició. 1/. La nostra actitud davant de les crítiques - vinguin d'on vinguin i tinguin el to que tinguin -és defensar-nos si no tenen fonaments i corregir-nos si són acertades.
2/. L'intervinent sionista MC practica el xantatge a l'antisemitisme; una altra cosa seria molt d'extranyar. En aquest cas, l'acusació és francament absurda: se'ns acusa de racistes tan sols per descriure i analitzar un fenomen històric de racisme.
3/. Afirma a més que "no hay judíos árabes". Proposo continuar aquest tema després que tothom que vulgui llegeixi aquest relat http://www.jewsagainstzionism.com/zionism/impact/iraqijews.cfm que explica com el sionisme mitjançant la mentida i el terrorisme va desarrelar la comunitat jueva a Iraq que vivia en aquesta regió des de feia mil·lenis.
4/. "Los árabes de nacionalidad israelí son los descendientes de los que se quisieron quedar". Fals, són els descendents dels que van escapar a l'operació de neteja ètnica del 1948 i successives. Un altre cop invito la gent a aprofondir els seus coneixements històrics http://www.palestineremembered.com/Acre/Palestine-Remembered/Story412.ht
La propaganda sionista vol fer creure que aquesta gent va abandonar de bon grat les seves terres, llars i possessions (que després van ser confiscades per l'estat d'Israel). Estem parlant d'història recent aquí: per exemple, esten acusant els milers de testimonis encara vius de mentiders.
5/. No és del tot correcte afirmar - com ho fa un altre intervinent - que el sionisme nasqués amb la declaració Balfour 1917 que només li va donar el beneplàcit de l'Imnperi Britànic. El sionisme és una ideologia colonialista que nasqué anteriorment a finals del segle XIX.
6/. En conclusió, vull invitar la gent a tornar a visitar la nostra pàgina www.palestinaresisteix.org en la qual es pot veure que hem anat avançant en la nostra actuació i reflexió. En particular, crec que els intervinents d'aquest forum s'interessaràn a la secció de preguntes i respostes i que segurament podràn aportar crítiques i suggeriments.
Sindicat Terrassa