Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Transgènics: ¿Investigació o negoci?
13 jul 2004
Jordi C.
Investigador de la UPC

Aquesta opinió pretén aportar un altre visió a l'article de la Dra Conxita Royo i el Dr. José Luis Araus, publicat en aquest diari la setmana passada. Aquests dos investigadors, favorables a la implantació massiva dels transgènics a les nostres llars i els nostres camps, titllen de desconeixedors i ignorants a totes les persones que no estan d'acord amb aquest model d'agricultura i investigació transgènica al servei de les multinacionals. Potser aquests investigadors, que diuen fer una investigació pública pel benefici de la societat, primer s'haurien d’informar què és el que aquesta societat realment vol. Està bastant clar que la majoria de la població vol que es vagi cap a una agricultura més ecològica, sostenible i lliure. Al contrari del que es diu, si que hi ha estudis científics on es demostra que aquests cultius no són tant bons com es diuen i que a més manifesten possibles perills d’aquests cultius contra la salut i el medi ambient , com es l’informe presentat per Noruega el 24 de maig de 2004 davant de l’OMC. També hi ha estudis on es veu clarament que ni consumidors ni agricultors volen els transgènics. Una enquesta realitzada per la UE l'any 2001 mostrava que un 70 % de la població Europea estava en contra de l'agricultura transgènica; i la un estudi fet per la COAG el 1991 demostrava que el 61 % de consumidors espanyols no consumiria transgènics si pogués ni el 60 % dels agricultors tampoc els voldrien conrear.
Estem farts que, investigadors tancats als seus laboratoris, lluny de la realitat, que només cerquen un prestigi personal i responen a les directrius marcades per les multinacionals dels agroquímics, tractin als consumidors i als pagesos d’ignorants. Està clar que algú li interessa que no se sàpiga del tot la veritat i això fa que els consumidors siguin reticents a lo desconegut, però molts d'aquests, rebutgen els transgènics amb coneixement de causa, és a dir, no per ignorància. El mateix passa amb els agricultors. Molts els cultiven per ignorància i altres els rebutgen per coneixement de causa.

Ens hauríem de preguntar qui són els beneficiaris reals d'aquesta agricultura i investigació transgènica. De ben segur que no seran els pagesos i consumidors. Només cal veure en mans de qui estan totes les llavors de cultius transgènics ( l'any 1999, quatre empreses biotecnològiques controlaven dos terços del mercat d'agroquímics, un quart del mercat de llavors i el 99% de les llavors modificades genèticament). Aquestes multinacionals són les úniques beneficiaries del gran negoci de les patents de la vida i l’explotaran fins al màxim, i si els organismes públics investiguen amb la intenció de legitimar el seu cultiu, ja els hi estan fent mitja feina.
No creiem que sigui necessari investigar amb blat modificat genèticament per augmentar la seva eficiència en nitrogen, com és el cas del cultiu experimental de Gimenells. Creiem que la contaminació per nitrats no es soluciona amb els cultius transgènics i la causa d’aquesta contaminació no ve donada per la “obligació� que tenen els pagesos de tirar purins per obtenir grans rendiments sinó per la sobreproducció intensiva del sector porció. No ens oblidem que l’aportació de fems en el sòl no és una cosa dolenta si es fa una bona gestió. Aquesta pràctica, que des de fa centenars d'anys s'ha realitzat en l'agricultura ecològica, conjuntament amb una bona rotació de cultius, és suficient per no necessitar cap dels cultius transgènics que s’estan cultivant i investigant. Si l’objectiu del projecte SUSTAIN és fer una agricultura més sostenible i ecològica (i això és també el que nosaltres volem), la investigació hauria d'anar orientada cap a una agricultura ecològica real, la qual no permet el cultiu transgènic. Està molt bé que aquests investigadors estiguin interessats en les varietats autòctones, sempre i quant, no sigui per a extreure els seus gens i vendre'ls a les multinacionals que controlen el mercat.

En referència a la legalitat i seguretat del camp d'experimentació de Gimenells, pot ser aquests investigadors s'haurien de llegir la Directiva Comunitaria 2001/18 del Parlament Europeu sobre l'alliberament intencionat de cultius modificats genèticament, en la qual es fa un esment específic sobre les condicions que han de reunir els camps experimentals. Qualsevol camp experimental ha d'evitar el contacte directe amb la població i el medi ambient. Tanmateix, ha de seguir un procés transparent d'informació, control i seguiment de l'experiment que es realitza. Crec que cap d'aquestes dues condicions es complien en aquest camp experimental. Com s'evita el contacte amb la població de Gimenells que està a menys de 200 m del camp ? Com s'evita que qualsevol persona que passi per la carretera, la qual està a menys de 10 m del camp, pugui agafar una mata i endurse-la sense coneixement de causa, ja que no hi ha ni tanques ni cap cartell que ho informi ? Com es garanteix que cap ocell es mengi les llavors o que les escampi?, que les llavors no caiguin al sòl i tornin a germinar?. Totes aquestes preguntes ens indueixen a pensar que aquesta "seguretat" no es compleix, tanmateix, són les mateixes preguntes que es pot fer qualsevol científic que busqui la fitxa tècnica d'aquest camp, la qual, casualment, és la única que no està publicada, dels més de 230 experiments autoritzats per la Comisión de Bioseguridad a Espanya.

La irresponsabilitat potser no és només del centre del IRTA, sinó del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya que és la única responsable legal, segons el real decret 951/97, de permetre l'alliberament intencionat als camps catalans.
Mira també:
http://biotech.indymedia.org/or/2004/07/3166.shtml

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Transgènics: ¿Investigació o negoci?
13 jul 2004
(Rebelion, 19-5-2000)

Los datos conocidos sobre la siembra "por error" de más de 14.000 hectáreas en 4 países de la Unión Europea con Colza transgénica de la empresa Advanta Seeds, confirman, no solo que las medidas de control y seguridad existentes son exiguas, sino que la capacidad de contaminación genética de este tipo de cultivos esta mucho más cercana a lo que manifestamos desde Amigos de la Tierra que a lo defendido por las empresas productoras, gobiernos y medios de comunicación.

Al reconocer Advanta Seeds, que el error se ha producido al ser polinizados sus campos no transgénicos por un campo de ensayo situado a 800 metros, revela de forma clara lo que hasta el momento solo eran opiniones no contrastadas fruto del catastrofismo de los ecologistas.

Amigos de la Tierra de Inglaterra, Gales e Irlanda del Norte, comprobó a finales del pasado año que en una colmena de abejas se habían encontrado restos de polen genéticamente modificados procedentes de una plantación situada a 4.5 km. Esto además cuando las normas de seguridad en el Reino Unido son de 50 metros de separación entre campos transgénicos y no transgénicos.


-----------------------------
(La Jornada)

Transgénicos en el estómago

Por primera vez se comprobó experimentalmente que el ADN transgénico ingerido en alimentos se puede recombinar en el estómago y el intestino humanos, transfiriendo a las bacterias de la flora intestinal propiedades de las plantas transgénicas, como por ejemplo la resistencia a antibióticos.
(...)

La transferencia de ADN transgénico a las bacterias del intestino en animales ya se había comprobado experimentalmente en varias otras oportunidades, por ejemplo el año pasado en ganado alimentado con forraje transgénico en la Universidad Agrícola de Wageningen, en Holanda, y por el doctor Kaatz de Alemania, en abejas que lo adquirieron por el polen de plantas transgénicas.
(...)

Sin embargo, esta es la primera vez que se hace un estudio basado en experiencias con humanos. Estas se hicieron en la Universidad de Newcastle, en el contexto de un proyecto de la Agencia de Estandares Alimentarios del Reino Unido, a su vez comisionada por el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de ese país.
(...)

Según el doctor Michael Antonio, genetista molecular de la King's College Medical School, entrevistado por The Guardian, "esto ha demostrado claramente que se puede transferir ADN transgénico de plantas a las bacterias intestinales. Todos decían que eso era imposible".
Re: Transgènics: ¿Investigació o negoci?
30 jul 2004
Odio a l@s cobardes que se escudan en el anonimo y que echan a correr nada mas escuchar(leer )p.ej.-Tinxu (que esta por aqui por cierto)asi que ya sabes bonita si te cruzas con un@, como oiga una sola palabrita ya sabs a que atenerte noia,escondete escudate pero
ni si te ocurra a ti y a las payasas perra$-pijoteras vividoras d mierda (rollito tombola alternativo) d tus amig@s decir mu:Entiendes Gil?Dicho,y ya sabes quien soy.
No voy a hacer nada por mi olvidado pero cuidado con la boquita y sigo diciendo:
"Gentes(perr@s)ignorantes que antes nos teniais miedo pillais confianzas que jamas os dimos:Kuidadin!!"Sabes que no hablo por hablar.
Odio mata!!
Y ya no hace falta que mires atras.
Finito!!


Salute cobarde!!
Re: Transgènics: ¿Investigació o negoci?
14 ago 2004
estas loc*. Y la prueba son los comentarios que vomitas. Siempre son iguales: insultos, amenazas de muerte, odio sin motivo aparente, sin venir a a cuento. Por ejemplo, ahora después de varias notícias documentadas sobre los transgénicos, nos sales con un comentario así.

caput!
Re: Transgènics: ¿Investigació o negoci?
25 ago 2004
No no siempre.
Dices odio sin motivo aparente...?
Me a parecido leer eso?
Tocamos el tema?
Quiza ese sea el problema y por supuesto tb. la solucion.
Salute.
Roma no paga traidores decian No?
Re: Transgènics: ¿Investigació o negoci?
25 ago 2004
La solucion esta en tus manos la tomas o revienta,ya sabes.
Re: Transgènics: ¿Investigació o negoci?
27 ago 2004
Me alegro pues.
Ke te sea leve.
Salud anarquia y agua fria.
(Como el programa d R.B.)
Re: Transgènics: ¿Investigació o negoci?
08 set 2004
"estas loc*. Y la prueba son los comentarios que vomitas. Siempre son iguales: insultos, amenazas de muerte, odio sin motivo aparente, sin venir a a cuento. Por ejemplo, ahora después de varias notícias documentadas sobre los transgénicos, nos sales con un comentario así.

caput! "
Solo decir una cosa.Posiblemente tengas /tuvieras/razon.
Simple y llanamente si sirve de algo pedir disculpas y decir que no volvera a suceder.No te preocupes.Tod@s nos equivocamos alguna vez, espero
que puedas y sepas disculparme.

Un abrazo.

Salud.
Sindicat Terrassa