Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: xarxa i llibertat
Canya contra l'internet explorer
12 jul 2004
En el món del software es pot diferenciar el que seria el software propietari (aquell que no pots ni modificar, ni vendre ,ni regalar, ni copiar (legalment esclar)) i després hi ha el software lliure, que en un principi et deixa fer totes aquelles llibertats gracies a que el codi font (codi en que esta programat un programa) és obert, és a dir, que tothom hi pot accedir.

per a més info --> http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure

Val, doncs com tots ja sabreu, l'Internet Explorer és un navegador de l'empresa monopolista i capitalista de Microsoft. Aquesta empresa és coneguda per fer servir software propietari i per tenir el monopoli en molts camps diferents de software: sistemes operatius, correu-e, missargeria intstantanea, ofimatica, etc. Doncs un dels seus productes (a la pràctica tots, pero ara només vull analitzar-ne un) l'internet explorer, cada cop s'estan descobrint més forats de seguretat, és a dir, errors de programació en aquest navegador per on es pot colar un virus, programes no desitjats, dialers per connectar-se a una linea 906, etc. És a dir, que no es un programa segur per al nostre ordinador; és més, www.securityfocus.com , una web especialista en seguretat informàtica, va desaconsellar per a tots els usuaris l'us de l'internet explorer per les raons abans esmentades.

Doncs com tot, hi han alternatives. La més recomanable és el navegador Mozilla Firefox, actualment per la seva versió 0.9.2 i que els companys de softcatala.org han traduit fa poc.
Aquest navegador es caracteritza per tenir un bloqueig de pop-ups (finestres de publicitat emergents no desitjades), navegació per pestanyes (és a dir, tenir múltiples webs obertes dins d'una mateixa finestra), també permet cambiar l'aspecte general del navegador, etc.
El projecte mozilla és part del mon de software lliure, per tant tots els aventatges que això comporta com per exemple si surt algun forat de seguretat s'arregla en molt poc temps, com ha passat en les últimes versions, o que un mateix pugui traduir el programa al seu idioma.

Per això, us demano als usuaris d'internet en general, que doneu un vot de confiança a aquesta gent que desenvolupa programari lliure (=software lliure), la majoria al seu temps lliure i sense esperar cap recompensa economica a canvi.

Podeu descarregar el mozilla firefox 0.9.2 en català d'aquesta pàgina http://www.softcatala.org/prog167.htm o si preferiu l'enllaç directe --> ftp://ftp.rediris.es/mirror/softcat/firefox/0.9/MozillaFirefox-0.9.2-ca.exe

Web oficial del projecte:
www.mozilla.org

Web de mozilla a europa:
www.mozilla-europa.org/es

Aqui podeu trobar un altre article amb alguns avantatges més:
http://www.cristalab.com/weblog/viewtopic.php?p=696#696

Una última cosa: si us instal·leu aquest navegador, us agrada, i heu tingut raons més que suficients per deixar de banda al internet explorer, siusplau, no us ho calleu, parleu-ho amb els amics, familia, ... s'ha d'extendre aquest tipus de software pel bé del futur de la informàtica, perque no hi hagi sols software propietari, per a que ningú tingui el monopoli i ningú en tregui extrems beneficis.

Apa doncs, salut a tothom!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Canya contra l'internet explorer
13 jul 2004
He seguit el vostre consell i m'he baixat el Gozilla, i, de moment, va molt bé.
Perdoneu la intromissió, però hauríeu de cuidar una mica més l'ortografia, els accents, per exemple.
Salutacions.
Vicent
Re: Canya contra l'internet explorer
14 jul 2004
Estic absolutament d'acord amb aquesta iniciativa, però tinc un problema amb tots aquests softwares que necessiten un nivell d'especialització en informàtica que no tinc. Sóc un analfabet en el que a programació d'ordinadors es refereix, programes com Linux o d'altres em donen moltes ganes, però el seu nivell d'especificació m'espanta, no tinc ni els coneixements ni el temps per adquirir-los, que puc fer si també vull trencar el seu monopoli?????
Re: Canya contra l'internet explorer
14 jul 2004
no fan falta coneixements de programació per a fer servir programari lliure.

si vols anar pel camí 'light' continuar treballar amb windows, per sustituint poc a poc els programes propietaris per programes lliures.

Eloi va posar un enllaç on pots descarregar mozilla firefox per a windows. no ho sé, pero suposo que té un programet d'instalació que't fará 4 preguntes que no deuríen ser massa dificils per a respondre.

a http://www.softcatala.org/prog168.htm tens enllaços per a la descarrega de thunderbird, que es un programa lliure de correu, també del projecte mozilla.

un altre software important per a molta gent es un paquet ofimatic, amb Open Office pots sustituir l'Office de Microsoft. una versión en català es troba a http://www.softcatala.org/prog126.htm

si tens ganes de fer un cop d'ull a linux, per a sense instalar res al disc dur, mira't Knoppix (http://www.softcatala.org/projectes/knoppix/Knoppix-ca.htm). es un CD que insertes a la lectora, i al arrancar l'ordinador es carrega un sistema linux preconfigurat, amb molts programes amb els quals pots experimentar. quan hagis pres una mica de confianza tens també l'opció de fer una instalació de veritat.
Re: Canya contra l'internet explorer
24 ago 2004
Acabo de provar el mozilla firefox, mola mogollon, un petit problema: la meva filla no pot entrar en un forum fent servir aquest navegador (el del club super3), algu sap perque? Un pregunta: que tal funciona el panda antivirus amb el thunderbird?. Enhorabona als de softcatala
Sindicat Terrassa