Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Israel desafia la decisió del Tribunal de l'Haia contra el mur "il.legal"
10 jul 2004
Tots els magistrats menys el dels EUA insten a enderrocar la barrera i compensar els palestins
• El Govern israelià acusa els jutges de ser insensibles al terror i Arafat parla de "victòria"
De forma clara i contundent, sense cap dubte, el Tribunal Internacional de l'Haia va sentenciar ahir que el mur que Israel està construint a Cisjordània és "contrari a la llei internacional" i que ha de ser destruït. La decisió, que és una recomanació legal a l'ONU no vinculant, estableix que Israel té "l'obligació d'aturar la construcció del mur en territori ocupat palestí, inclòs al voltant i dintre de Jerusalem Est" i de pagar indemnitzacions als palestins afectats pels trams construïts.
La sentència --un text de 55 pàgines que va ser llegit durant dues hores pel president del tribunal, el xinès Shi Jiuyong-- va ser aprovada per 14 dels 15 jutges. Només hi va votar en contra el magistrat nord- americà, Thomas Buerghenthal, que va tenir el suport del lletrat holandès en el punt en què s'insta a tots els països que hagin firmat la Convenció de Ginebra del 1949 a forçar Israel a complir amb la llei humanitària internacional. És a dir, que pressionin Israel perquè compleixi aquesta sentència.

DRETS PALESTINS
Els magistrats consideren que Israel vulnera la legislació internacional perquè priva els palestins dels seus drets a "l'autodeterminació, el treball, la salut, la protecció, l'educació i la llibertat de moviment". Amb el mur, segons els magistrats, el Govern d'Ariel Sharon no compleix amb les seves obligacions com a potència ocupant. La sentència també assegura que la construcció del mur "no es pot justificar per exigències militars o per seguretat nacional".
A més a més, els jutges estableixen que el mur es pot convertir en l'equivalent a una annexió de territori palestí, ja que crea "fets consumats que es poden convertir en permanents". Finalment, la sentència --que rebutja que el tribunal no tingui jurisdicció per jutjar la barrera, com argumentava Israel-- anima l'ONU a estudiar accions per parar- ne la construcció.
Malgrat que una sentència com aquesta era previsible, la decisió va caure molt malament a Israel. El Govern de Sharon va anunciar primer que no pensa acatar la resolució i després va desplegar tota la seva artilleria contra els magistrats amb l'argument principal que no han tingut en compte el "terrorisme palestí". "Aquesta resolució trobarà el seu lloc al cubell de les escombraries de la història. El tribunal ha emès una sentència injusta que nega el dret d'Israel a la defensa pròpia", va dir Raanan Gissin, el principal assessor de Sharon. "El tribunal ha perdut qualsevol criteri moral al no fer cap referència al terrorisme", va afirmar el número dos del Govern, Ehud Olmert.

EUFÒRIA D'ARAFAT
Per descomptat, la reacció palestina va ser totalment diferent. "Es tracta d'una victòria històrica per a totes les nacions lliures", va dir Iàssir Arafat. "És una bufetada a Israel, un dia històric", va sentenciar el primer ministre, Ahmad Qurei. "Israel ha de ser vist des d'avui com un estat fora de la llei", va asseverar Nabil abu-Rudeina, assessor d'Arafat. El president palestí i Qurei ja van anunciar que preveuen treballar a l'ONU perquè l'Assemblea General i el Consell de Seguretat adoptin sancions contra Israel.
Aquest serà el pròxim camp de batalla legal del mur, ja que el caràcter consultiu de la sentència permet a Israel no acatar-la. I en el Consell de Seguretat Israel compta amb el dret de veto dels EUA perquè no li passi com a Sud-àfrica el 1971. Llavors, l'Haia va sentenciar que l'ocupació de Namíbia era il.legal i el Consell va aprovar sancions contra Pretòria. Com a mostra del suport nord-americà a Israel, el portaveu de la Casa Blanca va desestimar ahir la sentència i va dir que el tribunal no és el lloc per parlar del mur.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Israel desafia la decisió del Tribunal de l'Haia contra el mur "il.legal"
10 jul 2004
Ya vereis que risas!

El gobierno de Israel ya ha declarado que "la resolución acabará en el cubo de la basura de la historia". Estos se pasan por el culo las decisiones de la ONU.
Ya vereis como seguirán construyendo el muro, robando tierras a los palestinos, matando a inocentes, y nadie hara' absolutamente nada.
A otros paises se declararon guerras por mucho menos de lo que hace el estado de Israel cada año.
Re: Israel desafia la decisió del Tribunal de l'Haia contra el mur "il.legal"
11 jul 2004
Si no compleixen les resolucions de la ONU que els EEUU els invadeixin i posin un altre govern titere (que ja el tenen)!!!
Sindicato Sindicat