Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
09 jul 2004
Les musulmanes defensen els seus valors enfront del fonamentalisme occidental
Barcelona. -- Tres musulmanes, una de Turquia, una altra de França i una tercera dels Estats Units, han defensat avui el seu dret i el de les seves coreligionàries a portar vel pel carrer i a les escoles.

Les dones, que s'han presentat davant l'auditori amb els cabells coberts amb un vel, han expressat la seva opinió en la sessió El debat sobre el 'hijab': indumentària religiosa i fonamentalisme secular de la quarta edició del Parlament de les Religions del Món, que se celebra dins del Fòrum Barcelona 2004.

Merve Kavakci, d'origen turc, ha assegurat que el 70% de les dones del seu país porten vel, alhora que ha acusat el "fonamentalisme laic" de reprimir la llibertat religiosa de dones com ella.

Segons Kavakci, les musulmanes que vesteixen amb vel "estan més enllà de la modernitat, estan en la postmodernitat", en contraposició als "musulmans que oprimeixen altres musulmans en el nom de l'occidentalització i de la modernització".

La francotunisiana Mehrezia Labidi-Maiza ha recordat que la polèmica per l'ús del vel a les escoles es remunta al seu país al 1989 i ha remarcat que, des d'aleshores, "es magnifica el tema".

A judici de Labidi-Maiza, la prohibició de portar-lo a les escoles suposa un "intrusisme" en la llibertat religiosa que pot acabar per "incrementar la tensió" entre musulmans i laics.

La tercera musulmana, Maha ElGenaidi, s'ha felicitat del fet que el Tribunal Suprem del seu país s'hagi erigit en el garant de la llibertat religiosa, tot i les diferents actituds existents entre "un poble de Geòrgia i la ciutat de Chicago".

ElGenaidi ha assegurat que l'11 de setembre del 2001 "em vaig sentir una minoria", abans d'assegurar que va decidir respondre a les mirades de desconfiança de la gent "amb un somriure".

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
09 jul 2004
Soc professor de secundària a Santa Coloma de Gramenet. Tinc alumnes d'origen magrebí. Les noies que no porten vel i que vesteixen texans són insultades pel seus familiars i veïns de sexe masculí. Quan van al Marroc de vacances i arriben sense vel i vestides amb pantalons, la situació es torna insufrible: pels carrers del poble dels seus pares són insultades ("putes") i fins i tot hi ha gent que llença algunes monedes al seu pas (una altra forma de dir "puta").
Portar el vel no és cap senyal de llibertat. És una manifestació visible de submissió de la dona. Si fos una mostra de llibertat, seria totalment voluntari, i no haurien de patir insults ni amenaces per no portar-lo.
El vel és submissió, no pas llibertat.
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
10 jul 2004
Ja està bé de confondre el tocino amb la velocitat. Estic cansat de gent que defensa la tortura d'animals en nom de la cultura, o pràctiques basades en la por, la submissió i el conformisme en nom de la llibertat (religiosa... però no haviem quedat que la religió era l'opi dels pobles?). Fa gràcia escoltar les argumentacions de tanta esquerra en defensa de l'Islam, argumentacions que al cap i a la fi traspuen racisme i paternalisme. Jo, personalment, mentre hi hagi una dona que pateixi la imposició del vel estaré de la seva banda i trobo vergonyosa l'actitud d'aquestes dones musulmanes que van per allì defensant el seu dret/privilegi a dur una indumentària que elles mateixes defineixen com a altament simbòlica passant-se pel forro les regles de convivència (laïcisme als espais públics) que bé o malament tenim en aquests nostres putos països i passant per alt les mil i una opressions que tantes dones (i també homes, no hoblidem la quantitat de països islàmics on l'homosexualitat està reprimida i perseguida per llei... i no em sortiu amb allò del "a d'altres llocs també" ja que és pueril i estúpid allò del "... tu más!") pateixen en nom de la puta religió de marres...
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
10 jul 2004
És evident que en Josep no ha estat mai al Marroc... Jo sí, hi he viscut dos anys i mig i puc dir que en aquell país conviuen les dones amb mocador amb les dones sense mocador.
I referent a l'Andreu: per què no creure a qui diu que, fent ús de la seva llibertat, vol portar un mocador al cap?
Em sembleu la versió esquerrana dels cristians que anaven a "salvar negrets" a l'Àfrica. Tot plegat, integrisme occidental laic.
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
10 jul 2004
Jo respecto a les dones que porten el que vulguin i on volguin sempre que elles respectin el meu dret a anar despullat. Qui es l'intransigent?
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
10 jul 2004
Es molt trist veure com en ple segle XXI la mentalitat colonialista segeix dominant, encara mes trist perque segueix dominant la de gent d´esquerres.
Em sembla que fins que no veieu dones el triple de madures, de llestes i de revolucionaries que vosaltres, no us creureu que es pot ser musulmana i d' esperit lliure, musulmana i d´esperit rebel,
en definitiva, musulmana i persona.
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
10 jul 2004
Si una musulmana fos lliure aniria en pilotes, no tapada, excepte que fos molt lletja, llavors podria portar el burca. A mi m'agrada reçar com ho fan els musulmans de Melilla: Hala mojamela, ala secamela y ala chupamela.
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
10 jul 2004
Uns i altres dient-li a les pobres nenes què és el què han de dur o no dur al cap. Quina pena!

Sembla com si els arbres no ens deixessin veure el bosc. El mal que cal eradicar és el de l'amenaça i la coacció, instruments habituals de la imposició. Tant se val qui ho fa ni quins han estat els motius. Parlem d'imposicions o de què parlem? Si la persona en qüestió diu que ha pres la seva decisió lliurement, no hi ha res a dir, encara que ho faci per motius religiosos. I a qui no li agradi la religiositat d'algunes persones que comenci a treballar per convèncer-les a elles de les seves raons per al laicisme, l'agnosticisme o l'ateisme, i no als altres per a què els imposem que vesteixin o deixin de vestir d'una manera o una altra.

I no em parleu de pressions o rebuig familiar o social perquè d'això n'hi ha per tot arreu i en totes les formes i colors. Com en diríem sinò de les pressions més o menys subtils que reben cada dia de l'any tots i cada un dels alumnes de secundària d'aquí i d'arreu per part del membre que més xerra, més pressiona i més condiciona de tota família: la TELE? Quina és la indumentària o l'estètica -per no parlar d'actituds i autoestima- que aquest influent membre familiar reclama de les nenes de secundària? la mateixa que recomana per als nens, potser?

Malgrat tot, no deixa de fer gràcia que, amb una probabilitat molt alta, la immensa majoria dels què acostumen a participar en aquesta mena de debats interessadament esbiaxats, en el seu moment van haver de vestir-se de núvies virginals o d'almirantets de la marina per poder-se cruspir per primer cop al Déu convencional de les nenes que, d'ençà no fa pas gaire, no duen mocador al cap. I tanmateix arribarà un altre cop la primavera i milers de famílies -moltes d'elles laiques i fins i tot agnòsticament indefinides la resta de l'any- es gastaran milionades en aquesta mena de rituals on els nens són "obligats"(?) a passejar-se disfressats de la manera més sexista i degradant per anunciar públicament el seu compromís -lliurement escollit?- amb el Déu nostrat, el políticament correcte... I tal dia farà un any! mentre hi hagi algú altre que dugui un mocador al cap!

au, salut
PROHIBIM LES FALDILLES
10 jul 2004
Hi ha una cultura -ara no me'n recordo el lloc i el nom- on una peçá de roba -en diuen "faldilles"- només és portada per les dones .... Oh oh

Clar, es que fins fa quatre dies en aquesta cultura només es foradaven les orelles, portaven cabells llargs, bracalets i penjols les dones... oh oh

Ara de fet tambe hi ha diferenciació de sexes en el vestit, els cabells etc

Alguns homes solen portar un penjol de roba lligat del coll, i fan cara de pocs amics

I van vestits diferents tambe quan es banyen: molts homes porten una peça llarga i ridicula a sobre l'entrecuix, les dones la porten més petita i en porten una altra tant ridicula com la primera a sobre els pits ... oh oh
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
10 jul 2004
Fa temps que no llegia tantes xorrades plegades:un subnormal que insulta els musulmans de Melilla (d'altra banda, col·lectiu secularment oprimit pel l'imperialisme espanyol), d'altres que com que volen anar en pilotes volen que tothom hi vagi (és això llibertat?). Em pregunto si els dos mil anys d'història europea no hauran estat una decadència accelerada vers el caos total d'una civilització...
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
10 jul 2004
El comentari anterior és la clau de volta:

Com deia Spengler, "La Decadència d´Occident".

Des de la llunyania els musulmans em produeixen enveja: encara saben què és la moral de lluita i sacrifici per la seva Cultura, Tradició i ideals elevats.

PER UNA NOVA EUROPA TRADICIONAL
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
10 jul 2004
A mí es que estas niñatas que van de progres y de respeta todas las religiones me hacen mucha gracia. ¿En qué jodido país islámico una mujer puede -entre otras cosas- ser médico o ingeniera, vivir sola sin marido, sin hermanito y sin papá, ser dueña de su economía, tener coche y conducirlo, ocupar un cargo y tener subordinados varones..?

Aquí tenemos un problema ahora mismo de violencia doméstica. Es verdad: pero HAY ALARMA SOCIAL POR ESE PROBLEMA. ¿Cuántos siglos habrán de pasar para que en Arabia cause alarma ya no un par de tortas sino desintegrar a hostias a una mujer?

Pero... ¿es que no os dáis cuenta, so niñatas, que para cuando el islamismo nos oprima a los hombres vosotras ya llevaréis años asfixiadas en vuestra propia sobaquina debajo de un "burkha"? ¿Es esa la libertad que queréis? ¿Es esa la libertad que exigís?

Porque sabed que bajo el Islam no hay otra. Y quien diga lo contrario -con todo su derecho, faltaría más- ya sabe en qué lugares del globo están esos paraísos terrenales, así que por mí que no se detenga.
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
10 jul 2004
"esas niñatas que van de progres" tu de que vas? no te dic mes per no omplir la plana de porqueria. Hay veces que algo enganchas pero hay veces o que te sale la diarrea de la resaca de ayer o es que no llegas a mas ...

I sobre el vel, continuo preguntant per quan l'abolicio de les faldilles i les sabatetes de tacons?
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
11 jul 2004
Enváinatela espadachín, valiente machito. I deixa de pixar fora del test que la cosa ja atufa massa.

La millor estratègia d'aquell qui no vol que res canviï passa habitualment per fer creure als altres que la situació és immillorable i que per tant no cal canviar res -rotllo "España va bien", per entendre'ns- Per aconseguir això, els ajuda molt la col·laboració d'aquells que, ben intencionadament potser, minimitzen els problemes reals de qui els pateix tot buscant referències externes -tòpics molts cops- que demostren que les coses encara podien ser pitjors. I res més a dir. Així un pobre català, per exemple, mai no s'hauria de queixar de les raons que originen la seva pobresa, si no vol exposar-se a que li salti algún espachín desenvainat que li retregui la seva actitud crítica per no tenir en compte la situació, comparativament molt pitjor, en la que viuen els pobres dels països més pobres. I així podríem seguir amb tants exemples com vulguem.

D'aquesta activitat espadachinesca que es dedica a relativitzar els mals d'alguns tot comparant-los amb altres mals pitjors algunes en diríem CINISME. Tanmateix, l'agreujant de fer-ho al servei del poder, al servei de consolidar la idea de "el sistema va bien", podria suggerir una altre mena de qualificatius.

LLegeix, per exemple a Orwell, -una altra niñata sin espada- i deixa de col·laborar en la creació de l'enemic extern. No et puc dir res més.

salut
tambien d acuerdo con la tradicion de la extirpación del clitoris?
11 jul 2004
si una persona, hombre o mujer, decide por x razon llevar velo, cortarse una oreja o lo q sea, por mi q lo haga. pero le doy la razon a espadachin en q la mujer no elige si no q la sociedad le impone. no se puede acceder a la educación por ejemplo en muchos paises islamicos ni ser independiente d un hombre. el velo es simbolo d represion, como aqi puedan ser los tacones.
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
12 jul 2004
Més burru no ho pots ser ni ho intentes, més ignorant ho pots seguir intentant... saps que hi ha més dones universutaries que homes universitaris a l'Iran?
A cagarla putu occidental.
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
12 jul 2004
nadie ha pensao que se pueden sentir tan incomodas sin el velo como yo sin bragas...
ni no sabemos como interpretan ellas su mundo, el mundo como podemos querer pretender un cambio en esto.
ademas su cambio sera diferente al nuestro y no puede venir de fuera, de otra cultura diferente.
para colmo en nuestra cultura tenemos muchos "burkas" que deberiamos arreglar primero nosotras antes de ir a la casa de la vecina a decirla que debe hacer, la anorexia, la bulimia o algo tan simple como la depilación.
en las universidades del mundo musulman hay mas mujeres o solo en iran?
12 jul 2004
me extraña. hace poco estuve en marruecos y conoci a alguna gente d la universidad. su version era diferente, es decir q me contaban q alli la mujer no lo tiene facil. cuando una familia tiene q elegir por falta d recursos qien estudia, es casi normal q elija al hombre. sobre lo del velo, me contaron q en las ciudades hay mas libertad pero q en pueblos se siente muchisimo la presion social. es muy muy dificil encontrar mujeres q vivan por su cuenta en este pais. yo no propongo q impongamos nuestra forma d ver y hacer, pero igual q aqui denuncio las situaciones sexistas y discriminatorias, creo alli tambien se tienen q hacer.
una cosa mas
12 jul 2004
antes os he preguntado, si en ese foro se defendiese la eliminación del clitoris, lo comprenderiais tambien? o esto os parecer mal? donde esta la linea divisoria entre derechos de la mujer y costumbres/creencias religiosas?
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
12 jul 2004
Amiga lectora,

Aquí no crec que hi hagi ningú que defensi les situacions sexistes o discriminatòries que es produeixen arreu. I menys encara les agresives. El que es critica és que hi hagi qui es fixa preferencialment en el què passa a milers de quilòmetres de distància -i molts cops en funció de quatre tòpics refregits-, per concloure que els altres són una mena de bàrbars a anys llum de la nostra immaculada i avançadíssima civilització cristiano-europea. Si fa no fa, el mateix que diu Berlusconi en públic i molts altres polítics en privat. Molts d'ells són els mateixos que recolzen la globalització dels valors i els instruments d'organització (poder) occidentals per damunt dels d'aquells mateixos "bàrbars endarrerits", o les invasions -militars en aquest cas- de l'Irak o de l'Afganistan per tal de dur-los-hi la seva (nostra?) "llibertat i democràcia".

De debò creus que cal anar al Marroc per afirmar que "cuando una familia tiene q elegir por falta d recursos qien estudia, es casi normal q elija al hombre" ? O tens poca memòria, o fa poc que vius per aquí i a més no coneixes a massa gent de tota mena i condició. De debò et penses que això no passa (o passava, o passaria) a la banda nord de l'estret?

Jo també et suggeriré algunes preguntes per a reflexionar-hi: Es pot comparar l'eliminació del clítoris al "món islàmic" amb "els assassinats sexistes" (domèstics?) del "món cristià"? Es pot comparar el mocador al cap amb el tanga al cul? Quines són les actituds discriminatòries i sexistes que afecten a la major part de les persones que viuen a la riba nord de la Mediterrània? Sobre quines d'aquestes actituds tenen capacitat d'incidir i en quin grau?

Altrament dit, prou -per no dir massa- feina tenim per endreçar casa nostra com per anar distraient-nos amb el que (diuen que) passa a casa de tots i cada un dels nostres veïns. Especialment quan qui ens ho diu sembla que el que pretèn es fer-nos creure que la feina de casa ja la tenim tota feta (i no va per tu).

salut
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
13 jul 2004
vaig coneixer una musulana que com que estava promesa i havia de arrivar verge al matrimoni practicava el sexe anal i era massa...es deia Malika que vol dir reina.
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
14 jul 2004
la depilació és un costum sexista?
L'ISLAM
16 gen 2005
Jo us recomano 2 llibres molt bons de la ORIANA FALLACI el primer es titula "LA RABIA Y EL ORGULLO" i el segon "LA FUERZA DE LA RAZÓN"
Crec que no hi ha punt d'unió possible entre occident i l'Islam (no en quant a ser musulmà, sinó en quant a l'integrisme)
Us enrrecordeu fa uns mesos endarrera que van assasinar a Theo van Gogh a trets en ple carrer d'Amsterdam? Sí, sí. Un destecat director de cine i escriptor. Va rodar un documental sota el titol de "submission" en el qual, pel que he pogut sentir i llegir, s'explica la situació de submissió de la dona en el món �rab. Y sabeu qui el va matar?uns musulmans. Sense comentaris.
Cerc q la cultura occidental en termes generals amb la cultura de l'Islam son totalment incompatibles. Us recordo que les últimes eleccions a l'Iraq, sadam Husein no va arribar fins on va arribar per voluntat popular. Oblidemnos de democràcies, no ha existit mai allà. Els sunites eren el percentatge de la població iraquina més petita, mentre que els chiites i els kurds, son la majoria de la població a l'Iraq i no volien el Sadam al poder.
A nosaltres ens ha costat molts anys arribar a on estem. També hem passat per epoques de la nostra història on la dona també estava sotmesa als homes, de la manera que fos, no entrarem en detalls. També hem passat per l'època feudal, on la democràcia no existia en el sí del seu concepte, entre altres èpoques que ens han fet anar evolucionant i arribar a una democràcia i a quasi una igualtat entre generes, de la qual encara s'ha de lliutar, i molt.
I doncs?que voleu?canviar a totes les societas Arabs? Una societat avança sola, amb els mitjans que calguin, amb molts corrents, però no perquè se li imposi.
Ara bé no ens podem adaptar a ells. Nosaltres encara hem d'evolucionar amb moltes coses, i malament si tornessim endarrera!
I per lo que es refereix al vel, em sembla que la majoria de dones musulmanes que viuen a occident, estàn orgulloses de no dur-lo i les que encara el porten és perquè les obliguen.
I qui digui que a l'Iran hi han més noies estudian a la universitat que no pas homes, és com si diguès també que la revolució de l'any 1979 amb l'allatoya Homeini va sorgir de les aules universitaries com avui dia s'explica.
La veritat nomé ste una direcció i la història molte svegades s'explica com es vol.
Perdoneu per les faltes, no he corregit ni m'hi he fixat!
Re: Tres musulmanes defensen al Fòrum l'ús del vel com a signe de la llibertat religiosa
16 gen 2005
La veritat es que cal diferenciar entre costums estètiques i obligacions religioses. Es a dir que cal diferenciar entre una que dona vol dur un mocador al cap perque es sent més bonica fent-ho amb d'altre que el porta perque de no fer-ho es sentirà i la faràn sentir bruta.

Soc contrari a que qualsevol dona de qualsevol lloc hagi de dur qualsevol peça de roba per tapar-se, per evitar ser vista com bruta o "pecadora" no tant davant del seu deu sino de qui l'envolta.

Perque tot aixó del mocador és converteix en problema quan passa aixó, quan és l'expressió d'una forma de control social sobre la dona per l'entorn on ha crescut.

Llavors es converteix en una forma de controlar-la, de lligar-la, ja que dur o no dur mocador ja no és un simple fet estètic. Es l'expressió, una senyal visible, d'una pertanyença a una determinada cultura o religió.

Pot ser l'expressió, en concret, a uns codis de costums i morals determinats. Que de vegades suposen un sotmetiment més o menys explicit de la dona. Pel que fa, per exemple, a la seva sexualitat o a la seva llibertat de moviments més enllà de l'entorn on ha crescut.

En aquest afer sobra la demagògia i ens calen reflexions serioses, ja que uns miraràn de fer-ho servir per induir a la xenofòbia alhora que d'altres es negaràn a assumir que malgrat resti molt a fer la situació de la dona aqui es millor que a molts altres llocs del món.

Aixó ha estat només després d'un procés llarg i difícil que encara no ha acabat, no podem esperar que si aquí encara moren dones assassinades gairebé cada día allà facin miracles.

Ja que s'esmenta l'assassinat de Theo van Boven, cal afegir que el film que va motivar el seu assassinat per un fanàtic religiòs era basat en un llibre escrit per una dona d'origen musulmà que denunciava els problemes que les dones del seu origen cultural poden tenir.
Sindicato Sindicat