Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
El Tribunal de l'Haia declara il·legal el mur que construeix Israel
09 jul 2004
Tel Aviv ha de tirar a terra la tanca i indemnitzar els palestins perquè vulnera els seus drets
L'Haia. --La Cort Internacional de Justícia de l'Haia (CIJ), màxim òrgan judicial de l'ONU, ha resol que el mur que Israel construeix a Cisjordània és il·legal, contrari al dret internacional, que ha de ser destruït i que els palestins han de ser indemnitzats. La sentència ha comptat amb 14 vots a favor i un en contra (un magistrat dels EUA).

A més, la Cort estima que Israel "té l'obligació d'acabar amb les seves violacions del dret internacional, paralitzant la construcció del mur construït en el territori palestí ocupat, inclòs el tram al voltant de Jerusalem Est", segons la sentència.

Aquesta decisió de la Cort té caràcter merament consultiu i no és vinculant, de manera que el seu contingut no constitueix una ordre sinó una recomanació.

La tanca infringeix nombrosos drets palestins

"El mur, al llarg de l'itinerari seleccionat, i el règim (de seguretat) que ha imposat (a la zona), infringeix greument un nombre de drets dels palestins que resideixen en el territori ocupat per Israel, i aquestes violacions que es desprenen de l'itinerari no poden ser justificades per les exigències militars o per les necessitats de seguretat nacional o ordre públic", argumenten els jutges en la sentència.

"La construcció d'aquest mur en aquestes circumstàncies constitueix una violació per part d'Israel de les seves obligacions sota el dret humanitari aplicable", agreguen.

Israel no acatarà la sentència

Israel no acatarà la sentència del TIJ perquè està composta per jutges europeus sense simpaties amb aquest país, ha assegurat el ministre de Justícia, Yosef Lapid.

"Les limitacions de l'Alta Cort de Justícia d'Israel sí que les complirem, però no les d'un conjunt de nacions de la Unió Europea que no són precisament conegudes per la seva simpatia amb Israel", ha dit el ministre en unes declaracions a la ràdio militar israeliana.

"Israel no pot ignorar la decisió del TIJ, perquè si no seguirà sent un Estat pària", ha afirmat el diputat Mohammad Barake, del front per la igualtat Jadash.

El diputat pacifista Yosi Sarid ha assegurat que "aquest Govern tonto ha comès tots els errors possibles, quan en definitiva es tracta d'una tanca per a la defensa pròpia". "Responsabilitzo el Govern de la decisió antiisraeliana del TIJ", ha destacat Sarid, que ha dit que "només s'ha de veure la manera en què està construïda la barrera per saber com es governa aquest país en tots els aspectes".

Sense esperar ni la sentència del tribunal de l'Haia, el ministre d'Exteriors, Silvan Shalom, ha convocat aquest matí una reunió amb els seus assessors per coordinar la campanya diplomàtica amb vistes a la sentència.

En principi, Israel recordarà els més de 76 atemptats que ha patit en el seu territori des del començament de la Intifada, per contrarestar les possibles conseqüències de la sentència.

"Recordarem les causes que van portar a la construcció de la tanca de separació i les seves conseqüències (del terrorisme palestí)", ha afirmat un portaveu del Ministeri d'Exteriors.

Un portaveu del Govern, Avi Pazner, ha afirmat que Israel acceptarà revisar el traçat de la tanca així que es completi el "procés de separació" dels palestins a la franja de Gaza i a Cisjordània.

Aquest pla, aprovat pel Govern israelià, preveu en principi l'evacuació de la franja de Gaza i de quatre assentaments al nord de Cisjordània abans de finals del 2005.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Tribunal de l'Haia declara il·legal el mur que construeix Israel
09 jul 2004
És molt important, la sentència, encara que no sigui vinculant. No és només una victòria «moral», sinó «política»
Re: El Tribunal de l'Haia declara il·legal el mur que construeix Israel
09 jul 2004
i sigue el politica-
Lunes 12.
€U hablan del muro.
http://www.eu2004.nl/default.asp?CMS_ITEM=74480E1705484F93B4905A1ABBF423
Sindicato Sindicat