|
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : especulació i okupació |
Marxa internacional als Pirineus per alertar de les agressions a les muntanyes
|
|
per anonim |
08 jul 2004
|
Organitzacions ecologistes, entitats internacionals i amants de la muntanya formen una columna humana als Pirineus aragonesos i francesos per exigir diàleg i denunciar les agressions de les empreses urbanístiques a la muntanya. "Prohibit el pas, Zona en obres". Aquest és el cartell que dóna la "benvinguda" a l'entrada del que fa tan sols unes setmanes era una de les zones més verges dels Pirineus aragonesos, la vall d'Espelunciecha. |
El mateix lloc on ara gegantesques màquines excavadores remouen la terra que acollirà l'ampliació de la veïna estació d'esquí del Formigal. La Plataforma en Defensa de les muntanyes d'Aragó, amb el suport de diverses organitzacions ecologistes, ha convocat una marxa internacional del 4 a l'11 de juliol per denunciar la "constant deterioració ambiental" que genera la proliferació d'estacions d'esquí i que, a més, comporta la construcció de grans urbanitzacions al seu voltant. Malgrat que no és contrària a les noves formes de desenvolupament econòmic rural, la travessa internacional reclama diàleg entre tots els sectors implicats per minimitzar l'impacte ecològic i alerta de la vulnerabilitat d'una economia basada en el "monocultiu de l'esquí".
L'arribada del "boom urbanístic" a la muntanya ha posat en alerta organitzacions ecologistes i amants de la muntanya que veuen com l'administració permet la conversió de zones muntanyenques en sòl urbanitzable sense una planificació adequada que ocasioni el menor impacte possible a la natura. Alternativa blanca és el manifest presentat per aquestes entitats per exigir un diàleg "social, ampli i serè" que permeti analitzar amb profunditat l'impacte de l'esquí i quines són les possibles alternatives per aconseguir un progrés eficaç i ecològic.
Segons Juan Carlos Cirera, membre de l'organització internacional SEO/Birdlife, l'objectiu de les iniciatives és exigir un "replantejament" del model constructiu i emmarcar-lo en un procés planificat. En el cas concret d'Espelunciecha, Cirera denuncia "l'absència de diàleg" de l'empresa responsable Aramón, propietat d'Ibercaja i el Govern d'Aragó, i l'impacte real que les obres provocaran en l'hàbitat de desenes d'espècies. Encara que es tracta d'un exemple entre molts altres, per a Cirera, en aquesta ocasió es tracta d'un cas "especialment greu" al tractar-se d'una zona colindant amb el parc natural dels Pirineus Francesos. La diferent legislació entre països ha provocat que no es tingui en compte l'impacte que tindran aquestes obres en el parc natural situat a pocs quilòmetres al nord de la vall.
Per aquest motiu, la travessa internacional demana una moratòria de les obres i que en el futur no es reprodueixin formes d'actuació similars. La marxa internacional forma part de la campanya d'acció "DM" (sigles de Diàleg i Moratòria i Defensa de les Muntanyes) i compta amb el suport d'entitats ecologistes, les seccions mediambientals de CC.OO. i UGT, associacions culturals i naturalistes i federacions de muntanya. A més de les organitzacions internacionals Mountain Wilderness o Birdlife International, destaca la participació de clubs de muntanya d'arreu del món i el suport donat per Reinhold Messner (considerat el millor alpinista de tots els temps).
El negoci de la construcció darrere de la polèmica
Malgrat que el mal a Espelunciecha "ja està fet", José Luis Martínez, membre de la Plataforma organitzadora de la travessa, assenyala que encara hi ha molt a fer per evitar que es repeteixin formes d'actuar similars. "En aquest cas, s'ha treballat de forma accelerada perquè no hi hagi marxa enrere i el resultat és un projecte irresponsable que, per exemple, ha projectat un pàrking per a més de 2.000 vehicles, cosa que és una total barbaritat". Martínez assenyala com a culpable l'empresa Aramón que promou també l'ampliació de les estacions d'esquí de Panticosa, Cerler, Javalambre i Valdelinares i la "inevitable" construcció de grans urbanitzacions. Per a Cirera, l'interès de les empreses constructores està darrere de "l'afany constructiu" que amenaça els Pirineus. "Creiem que el negoci de la construcció està darrere d'aquesta polèmica", assegura.
La travessa internacional s'inicia el diumenge dia 4 i finalitza el proper dia 11 amb l'ascensió al Pic Anayet (2.545 m). L'acte està obert a tot aquell que vulgui participar tant en la seva totalitat com en algun dels trams. Paral·lelament, s'ha engegat una iniciativa per recollir signatures de suport a través del correu electrònic i enviar cartes als responsables de medi ambient de les Comunitats Autònomes. Els interessats han d'enviar el seu nom i DNI a montanaviva@wanadoo.és.
Xavier Aldekoa
Plataforma en Defensa de les Muntanyes
font: www.attacandorra.org |
This work is in the public domain |