Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Cultura amb pany i forrellat
08 jul 2004
En els últims anys, s’han creat a Castelló importants infraestructures culturals (Museu de Belles Arts, Espai d’Art Contemporani, Auditori) que tracten de cobrir llacunes històriques. Una ciutat, tradicionalment abandonada pels poders públics, ha hagut d’esperar al segle XXI, perquè s’hagen començat a fer inversions en edificis públics amb finalitats culturals que han donat resposta a reivindicacions històriques de la societat civil de la Plana. No cal dir l’ús electoral i propagandístic que ha fet el PP d’aquests fets, experts com són en manipulació i intoxicació de masses, i consegüentment en utilitzar la cultura com un instrument de legitimació i com un aparador publicitari de la seua política.
Entre aquests flamants nous espais trobem lâEspai dâArt Contemporani (EACC). LâEACC va sorprendre per la seua atrevida i original programació fent-se un nom tant a nivell estatal com internacional. Un petita ciutat com Castelló sâhavia convertit en pocs anys, gràcies a la política duta a terme a lâEspai, baix la direcció de José Miguel Cortés, en un centre conegut internacionalment que rebia, fins i tot, visites dâamants de lâart de la resta de lâestat. Sorprenia que els poders fàctics de la ciutat toleraren una línia artística tan innovadora i quasi trencadora. Era sabut que les autoritats locals no estaven precisament entusiasmades amb la línia expositiva, però alimentava la seua vanitat personal que hagués aconseguit ressò internacional. Un dels objectius que no sâhavien cobert durant aquesta primera etapa era apropar lâEACC al teixit social de la ciutat i comarques. Potser perquè lâart contemporani i la identitat local dominant per aquesta terra no són gaire conciliables.

Com és sabut, una lluita interna del Partit Popular ha desbaratat la trajectòria de lâEACC. La dreta, una vegada més, anteposa els seus interessos de poder a la bona gestió dâun espai públic, pagat per tots els contribuents. Lâenfrontament entre el seu últim director, Manuel García, càrrec de confiança de Consuelo Ciscar, i el conseller de Cultura, González Pons ha conduït a la marxa del director i al tancament de les portes de lâEACC. Encara no hi ha cap exposició programada de cara a la propera temporada.

Manuel García, després de dimitir, es desfogava en una entrevista publicada a âEl Tempsâ? (del 27 dâabril al 3 de maig). Carrega contra el director de âMediterráneoâ?, Jesús Montesinos i demés periodistes lacais: â(...) Alguns periodistes, com el director dâun conegut diari de Castelló, han tingut la barra dâacusar-me de malfaener. Però ja és sabut que hi ha periodistes al servei del PP que, per diners, menteixen tots els diesâ?. Critica els criteris a lâhora dâadquirir art per part de Conselleria: â(...) I després es gasten per a lâIVAM 132.000 euros de lâerari públic en un pintor de cinquena categoria com Antonio de Felipe... Com pot estar aquest senyor al costat dels quadres de Tàpies, Saura o Millares? Això és una ofensa a la intel·ligènciaâ?. Qualifica al conseller González Pons de âcensor que exerceix pràctiques dictatorialsâ?.

Al ser preguntat sobre el seu futur successor, afirma: âLâúnica informació que tinc és (...) que es va proposar Lorena Barboni com a directora i a Juan de Nieves com subdirector (...) Lorena Barboni és simplement la filla dâun metge amic de Carlos Fabra, amiga personal de Vicente Farnós i niña bien de Castelló (...) Cada vegada estic més convençut que lâEACC sâha convertit en un ranxoâ?.

Interrogat sobre el paper desenvolupat en la crisi pel responsable de Castelló Cultural Vicent Farnós apunta: âSimplement el de braç executor de les ordres de González Pons. Tot i que també ha decidit per ell mateix eliminar la presència de lâEACC en tota la publicitat oficial de Castelló Cultural o prohibir lâedició dâuna agenda amb la col·laboració dâartistes de nivell internacional quan el projecte ja estava aprovat per la Generalitatâ?.

Amb el que ha passat amb lâEACC, podem afirmar que la âcavernaâ? encara no ha entès lâart contemporani. Els capitostos del PP local mai van estar dâacord amb el tipus dâexposicions que es feien a lâEACC. Han demostrat, fidels a la seua història i tradició més carca i reaccionària, que la seua concepció cultural no va més enllà de Sorolla, Porcar, dels bunyols de Ripollés (amb tot el respecte cap a aquests artistes) i de les figures kitsch de Lladró. Lâart contemporani és una altra cosa i el seu públic de Castelló es mereix un millor tracte per respecte i tolerància, qualitats democràtiques proporcionalment tan vociferades pel poder local com poc practicades. A hores dâara, lâart contemporani a la ciutat es troba tancat amb clau i forrellat, com voldrien tenir també a les veus dissidents.

Redacció Altrecastelló (16-6-04)
www.altrecastello.com

This work is in the public domain
Colera camping CNT