Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: mitjans i manipulació
El periódico DIAGONAL se presenta
07 jul 2004
En diciembre de 2003 salió a la calle el último número del periódico mensual Molotov. El colectivo editor, abriéndose a un grupo mucho mayor de activistas, anunció entonces su intención de revolucionar las posibilidades comunicativas del "Molo" y replantear por completo su funcionamiento para contribuir a una mayor difusión del trabajo de los movimientos sociales.
Siete meses después, este impulso se concreta en la presentación del nuevo proyecto que llevará el nombre de DIAGONAL, que se podrá encontrar cada dos semanas en los círculos de distribución alternativa de todo el Estado y poco a poco en los quioscos. En septiembre se publicará un primer número promocional y gratuito para recoger críticas y sugerencias de los movimientos sociales.

Nuestra intención es trazar una línea que corte el discurso monocorde de los medios de comunicación masiva para poner en contacto realidades que frecuentemente caminan separadas. DIAGONAL quiere impulsar este proceso de encuentro entre los distintos movimientos, y entre estos y la sociedad de los "no convencidos". El momento es especialmente delicado: tras la deriva autoritaria del PP, es necesario reactivar el sentido crítico frente a los consensos que han sobrevivido al anterior gobierno y se instalan todavía en los principales medios de comunicación: la ilusión de una Europa unida por el mercado, la paranoia securitaria como compromiso principal de la política exterior y del control social, la liberalización y privatización de lo público y el ataque a nuestras rentas como forma de eludir los síntomas de crisis del "capitalismo de guerra"... las brechas son demasiadas como para confiar su representación a la lógica interesada y simplista de los medios de masas.

Como punto de encuentro, pretendemos que en la construcción de DIAGONAL colabore el mayor número de gente posible. Desde aquí invitamos a participar en el proyecto tanto con críticas y sugerencias, como con colaboraciones periodísticas, en la difusión del proyecto o en la incorporación al colectivo que hará que este periódico este cada 15 días en la calle.

Para más información, podéis consultar nuestra página web

www.diagonalperiodico.net

o escribir a nuestra dirección
upa ARROBA sindominio.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El periódico DIAGONAL se presenta
07 jul 2004
El periòdic LâAvanç torna als quioscos

El pròxim divendres 2 de juliol ix un nou número de LâAvanç. Després de quasi un any de treball silenciós torna als carrers amb més energia que mai. Amb lâesperit de sempre, però amb uns quants avanços tècnics i organitzatius. LâAvanç pretén guanyar espais, ser més útils als moviments i als seus lectors i tindre més capacitat dâincidència en la realitat social. Aquest número representa lâinici de la nova etapa del periòdic i per tant es farà una tirada més ampla per distribuïr a tots els quioscos de les comarques de Castelló i València.


David Segarra / València

Quan fa més de cinc anys es posà a caminar el projecte de LâAvanç, la majoria dâamics del món del periodisme ens plantejà que no resistiriem, que aquesta idea era inviable. âUn periòdic en valencià, absolutament independent i políticament contundent? Impossibleâ?. Molts ens donaren poc de temps de vida. I realment era lògic en mig de la desesperança en la que sâha instal·lat aquest País Valencià. Però lâinesperat i màgic factor humà i la necessitat dâuna vàlvula dâexpressió de tanta tristor i ràbia front a una terra venuda als mercaders com la nostra, convertí el periòdic en vehicle de col·lectius i ciutadans. Poc a poc, silenciosament, tots aquells que havien soportat aquesta llarga nit de silenci, començàren a parlar amb força. Perquè aquesta és la clau: recuperar la paraula. Conquerir el dret dâexpressió que el Pensament Ãnic ha convertit en un diàleg entre els poderosos mateixos, on ells pregunten i ells contesten. Per canviar tot açò cal ser independents, ser pacients, ser forts i alhora flexibles i trencar sectarismes per obrir espais a tots els moviments que sâhan dâalçar en aquest moment crític per al nostre país i per al món. Perquè el món es troba en un moment crític, amb lâagressivitat imperial que ha establert un periode de guerra global permanent i un continu desequilibri i agressió contra la natura i el conjunt de la humanitat. Al nostre país la realitat és també dâemergència, amb un bipartidisme que ens ofega com a poble i ens relega al no res. Precisament ara, quan pareix que les tenen totes amb ells i que ningú gosa dâenfrontar-se al poder, nosaltres sâalcem per dir-los que encara no han guanyat, que encara resistim i que ara, precisament ara, anem a parlar més alt i més clar que mai. I és que és ara quan cal valentia i creativitat per avançar. Perquè som com la canya de jonc que es doblega en la tempesta però no cedeix mai. I quan intenten arrencar la mata del joncs no podran. A no ser que estigam desunits i ens tallen un a un.

Més fort i més útil

Si la primera etapa es va caracteritzar per un fort voluntarisme i una gran falta de professionalitat, en aquesta nova etapa volem dotar al periòdic de major qualitat periodística. Disposarem d'una nova maquetació que servirà tant per fer més agradable com més útil la lectura. La cobertura informativa serà més ampla a tots els nivells, iniciant el periodisme d'investigació i aplicant una nova filosofia de periodisme de servei. Volem que aquell que vullga continuar informant-se puga fer-ho a través dâinternet i inclús aquell que vullga participar en els moviments trobe un contacte, deixant de fer una lectura passiva per fer-ne una més interactiva on triar. La distribució s'estendrà a tots els quioscos de les comarques de Castelló i València, amb la vista posada a curt plaç també en Alacant.
La pàgina web es mereix un punt apart degut a la importància que en el projecte comunicatiu ha agafat. En menys dâun any sâha convertit en la pàgina dâinformació alternativa més visitada al País Valencià. Fa poc hem adquirit un servidor propi, hem redissenyat la web i hem augmentat la nostra presència a internet amb els dominis www.lavanc.com i www.lavanc.org. Des de fa quatre mesos també estem realitzant la secció del País Valencià del setmanari català El Triangle en total llibertat a lâhora de fixar els continguts. Açò serveix per a que els lectors catalans tinguen un altra visió, independent i heterodoxa de la realitat valenciana, sense estereotipus ni mitificacions.

Sostenible

Ãbviament, la independència i la llibertat són prou difícils de compatibilitzar amb els recursos econòmics. De fet durant aquests anys ningú ha cobrat i açò ha fet que la gestió es resentira al no aprofitar les oportunitats publicitàries ni tindre una perspectiva de sostenibilitat econòmica. Després dâaquesta etapa embrionària, hem iniciat una segona fase. Durant aquest any hem confeccionat un pla de viabilitat per tal de fer sostenible el projecte des del punt de vista econòmic, la qual cosa ha estat tradicionalment un dels principals punts febles de tot projecte alternatiu i compromés. LâAvanç sâha constituït com empresa i a través dels socis i dels comptes partíceps hem pogut invertir una xicoteta quantitat però que ens permetrà tindre tres persones treballant a jornada completa: dues dedicades al treball periodístic i de coordinació i la tercera a les tasques comercials i d'administració. Per ara tindrem un sistema mixte, com fan les ONG, amb voluntaris, però que a curt plaç es convertiran en col·laboradors pagats. No cal dir que tota ajuda ens és benvinguda i inclús necessària com fins ara ho ha sigut.

Democràtic i participatiu

El funcionament del Consell de Redacció continuarà sent assembleari, i tant els socis com els redactors tindran la mateixa capacitat de decisió en el procès de decisió de continguts. Ãs a dir que tot aquell que estiga treballant al periòdic, ja siga com a fotògraf, redactor o corrector tindrà la seua veu i la seua capacitat dâautonomia i decisió. Perquè si bé tenim uns principis i una línia editorial definides, les seues premises són la diversitat, lâheterogeneitat i el debat. Evidentment, les línies de comunicació estaran sempre obertes a totes aquelles crítiques i aportacions que senâs vullga fer, així com a qualsevol forma de participació o col·laboració que es puga proposar. Cal recordar que la web disposa dâuna columna de publicació lliure que està dirigida pels propis lectors.

Presentació de la nova etapa

Aquest número 66, segona época, és un número especial, una presentació del que serà aquesta nova etapa de L'Avanç que encetarem a finals de setembre, coincidint amb un concert i la campanya de promoció. Esteu tots i totes convidades a participar dâaquesta aventura que poquet a poquet continua avançant.

Per a qualsevol dubte, crítica o sugerència: redaccio ARROBA lavanc.org
Re: El periódico DIAGONAL se presenta
07 jul 2004
QUE BÉ QUE BÉ MOLTES FELICITATS I PER MOLTS ANYS-
Re: El periódico DIAGONAL se presenta
07 jul 2004
GARA SE MANTIEN EN PIE Y FIRME !!

www.gara.net
Sindicat Terrassa