Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Unió de Pagesos vol l’augment del preu del raïm i definir el límit dels creixements urbanístics
07 jul 2004
El sindicat agrícola Unió de Pagesos proposa diverses mesures per donar la volta a la tendència general de baixada de l’ocupació agrària. Principalment, creu que cal un augment del preu del raïm i també definir quins han de ser els límits dels creixements urbans, industrials i si calen noves infraestructures. També demana ajuts a joves agricultors.
cop_ull_gran.jpg
Els resultats de lâEnquesta de Població Activa (EPA) corresponents al primer trimetre de lâany, mostren el pitjor balanç de la història quant a ocupació agrària a Catalunya: només 64.300 persones treballant (incloent el sector pesquer), amb un descens del 9,4%. Davant dâaquestes dades, ens hem posat en contacte amb la penedesenca Maria Rovira, responsable de Política Territorial dâUnió de Pagesos (UP), per tal que ens doni la visió que té el sindicat agrari dâaquest problema.

Rovira manifesta gran preocupació pel fet que el jovent no sâincorpori al món de la pagesia, i que la gent que sâhi dedica, cada vegada té una mitjada dâedat més envellida. Entre els factors que la dirigent dâUnió de Pagesos cita hi ha el fet que queden pocs propietaris de quantitats importants de terres, i molts dâells âles tenen amb fins especulatius i no les volen llogar ni donar amb parceriaâ?. Maria Rovira explica que moltes explotacions tenen 2-3 hectàrees, però que el pagès professional necessita més base territorial (10-14, en el cas de la vinya) per dedicar-sâhi. La responsable sindical també creu convenient modificar la Llei estatal dâarrendaments rústics, ja que preveu lâarrendament de terres per períodes de cinc anys âprorrogablesâ i Rovira veu impossible que un jove es pugui incorporar al treball del camp en aquestes condicions, ja que es necessiten molts més anys per recuperar la inversió que cal fer al principi. Rovira opina que âel jove que no tingui una mica estable la terra no ho farà maiâ? de dedicar-se a pagès.

A més, Maria Rovira lamenta que el Govern de la Generalitat, i més concretament el DARP, no apostin per la incorporació del jovent al camp, a través dels plans de millora, ja que en el pressupost del 2004 âa penes destina diners per incorporar els joves als plans dâagriculturaâ?, i per culpa dâaixò, es podrien deixar perdre subvencions i crèdits tous procedents de la Unió Europea i del govern estatal.

Per altra banda, la responsable de Política Territorial dâUP es queixa que no hi hagi una planificació sobre els polígons industrials i carreteres que cal fer. Considera que el Pla Director de lâAlt Penedès que sâestà redactant ja parteix dâuna mala base perquè âla diagnosi és ideal per fa 10-12 anys, però no posen les taques del que està preparat per urbanitzarâ?. Unió de Pagesos vol que se senyali dâuna vegada per totes âla ratllaâ? que limiti els creixements urbanístics, a partir de la qual la pagesia pugui treballar tranquil·la de que no se sobrepassarà. En aquest sentit, reclamen un pla general dâinterès agrari, que des del DARP sâha pres el compromís que al 2005 estarà enllestit.

Finalment, un factor determinant per a la continuïtat del sector agrari penedesenc és el preu del raïm, que des de fa anys ha anat baixant de manera progressiva, fins a estar en alguns casos per sota dels preus de cost. Rovira apunta que âsi el preu del raïm fos correcte, potser no caldrien ni els plans de milloraâ?. La seva proposta és imitar el model francès, en què un organisme tutelat per lâEstat fa dâàrbitre en cas que productors i elaboradors no es posin dâacord amb el preu del raïm.

En fi, Rovira té molt clar que avui dia, âsi no hi ha vocació, és impossibleâ? que algú triï aquesta feina. I encara un ideal per al Penedès: âtenir una finca petita, amb diverses varietats, i fer el propi viâ?. Però per a això calen diners, i el dia a dia ho posa difícil.
Mira també:
http://www.lafura.org

This work is in the public domain

Comentaris

PER LA PAGESIA CATALANA, POSEM LES COSES AL SEU LLOC. UNIÓ DE PAGESOS EXPLOTADORS!
07 jul 2004
ALS CAMPS DE FRUITA S'EXPLOTA IMMIGRANTS!

Ja fa temps que als camps de fruita de Lleida es dóna una situació intolerable i que sempre s'ha intentat amagar. Es tracta de l'explotació que pateixen i les condicions en què viuen els i les immigrants.

En l'estudi que hem realitzat es demostra la culpabilitat que té Unió de Pagesos en tot això, des que es capten els i les immigrants en el seu país d'origen fins que arriben aquí.

En una gravació a la qual hem tingut accés, d'una xerrada que es va fer a Colòmbia als i les immigrants que havien de venir a treballar a Lleida, s'arriba a dir que aquí no hi ha classisme i que els seus patrons els tractaran d'igual a igual. Això xoca frontalment amb la realitat, ja que els i les immigrants estan en centres semi-tancats en els quals no poden circular en llibertat, evitant així, al màxim, que hi hagi contacte entre les persones nouvingudes i les que són d'aquí. A més, no només és inexistent el contacte amb els patrons, sinó que tenen uns representants d'aquests que els observen nit i dia.

Segons uns documents interns que ens han arribat, està demostrat que en aquests centres on s'allotgen els i les immigrants hi ha uns controladors pagats per Unió de Pagesos que els avaluen amb criteris no professionals sinó personals.

Alguns exemples que demostren la situació precària que pateixen els i les immigrants, són la retenció dels passaports com a mètode de dependència , els estrictes horaris als quals estan sotmesos o el control de la seua vida privada, amb qüestions com ara la higiene. Unió de Pagesos els examina les 24 hores del dia, sota l'amenaça que si no compleixen les normes imposades no tornaran a les campanyes següents. Per tant els i les immigrants no només tenen la pressió d'estar controlats/des a les hores de feina sinó també la resta del dia. Quan acaben la jornada laboral han de fer les activitats obligatòries que Unió de Pagesos creu convenient i amb tot això s'anul·la completament la llibertat individual dels i les immigrants, així com el seu temps lliure.

També cal destacar que per viure amuntegats i controlats han de pagar aproximadament 270 euros mensuals en concepte de dinar i dormir. No és estrany doncs que alguns mesos es quedin amb sous nets d'uns 90 euros.

Amb aquest panorama, pensem que ha arribat l'hora de destapar tot aquest entramat, que fa massa temps que dura. De la mateixa manera que no ens cansarem de dir que la campanya que hem presentat no va dirigida contra la pagesia catalana, al contrari, volem defensar-la de qui en el seu nom s'aprofita dels més febles de la societat per treure els màxims beneficis.

PER LA PAGESIA CATALANA, POSEM LES COSES AL SEU LLOC. UNIÓ DE PAGESOS EXPLOTADORS!

·Unió de Pagesos capta als i les immigrants al seu pais d’origen amb falses promeses.

.Unió de Pagesos allotja als i les immigrants en centres tancats i controlats permanentment com si es tractés d’una presó.

.Unió de Pagesos controla aquests immigrants les 24 hores del dia, fent informes del seu comportament i avaluat-los arbitràriament.

.Unió de Pagesos els cobra per menjar i dormir 9€ diaris.

.Unió de Pagesos amenaça als i les immigrants amb no tornar a contractar-los més si no compleixen les normes imposades.

.Unió de Pagesos enganya quan dóna una imatge de portaveu de la pagesia catalana.


Més informació:
http://www.endavant-ponent.cjb.net/
Re: Unió de Pagesos vol l’augment del preu del raïm i definir el límit dels creixements urbanístics
07 jul 2004
Text aparegut al Accent, el periodic popular dels Països Catalans

La Precarietat als camps de Ponent

Inicien un campanya per denunciar la continua explotació laboral dels immigrants que venen a la recollida de fruita a Ponent.

Emmarcada dins la campanya nacional âCapitalisme és precarietatâ? la organització Endavant ha iniciat, amb la colâ¢laboració del sindicat CSC-Intersindical, una denuncia contra Unió de Pagesos qui, segons ambdues organitzacions, explota als immigrants als camps de fruita de Ponent.
Els impulsors dâaquesta campanya creuen que el problema de la precarietat dels temporers, sobretot colombians i marroquins, fa massa temps que dura i sovint ha estat ocultat, silenciat i ignorat. Pel que sembla aquests treballadors són enganyats reiteradament al seu país dâorigen gràcies a falses promeses i a la tergiversació de les condicions de vida i laborals de les que disposaran als Països Catalans. Un cop aquí, els temporers pateixen el sistema de puntuació, és a dir, que Unió de Pagesos els hi posa un controlador que ho apunta tot i despres els transmet tota la informació per tal de que aquests decideixin si el treballador podrà tornar la propera campanya, fet que suposa una pressió continua per als temporers.
Endavant i la Intersindical denuncien les condicions de vida dâaquests immigrants, que viuen en centres semi-tancats on no sâhi pot circular lliurement i que no es diferencia massa a un centre penitenciari. En acabar la jornada laboral, els treballadors tenen la resta de dia programat amb activitats que també sâutilitzen com a sistema dâavaluació de les aptituds dels i les immigrants i que són de caràcter obligatori, un exemple dâaquestes activitats són les classes de ball. A més, pateixen dâun control diari sobre aspectes higiènics, psicològics, de relacions o de comportament totalment desmesurats en persones adultes que només vénen a treballar.
Finalment, els treballadors no poden acumular pràcticament res per enviar al seu país de procedència ja que els sous nets, un cop pagat avió i allotjament, són miserables. Davant tot això, aquesta campanya té lâobjectiu de destapar la culpabilitat dâUnió de Pagesos qui, per Endavant i la Intersindical , gaudeix de molt poder dins el sector primari de Ponent.
No és la primera vegada que es denuncia a UP per lâexplotació dels i les immigrants als camps de les comarques de Lleida, CCOO i UGT ja van denunciar, durant lâany 2001, la situació dels temporers de Ponent que patien diferents irregularitats laborals i seâls retenia el passaport incomprensiblement. Actualment, aquests dos sindicats resten en el silenci mentre Unió de Pagesos explota als immigrants i porta la precarietat als camps de conreu dels Països Catalans.
Sindicat