Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
Raons per deixar de fer servir el messenger
06 jul 2004
El MSN Messenger fa servir un protocol propietari. Un protocol és un conjunt de regles que s'utilitzen per a comunicar els ordinadors dins una xarxa. En un protocol propietari, només l'empresa (o grup d'empreses) que ha desenvolupat el protocol coneixen les regles, de manera que obliguen a fer servir els seus programes per a poder comunicar-se amb la resta dels ordinadors de la xarxa.
*Quins problemes té el MSN?
El MSN Messenger fa servir un protocol propietari. Un protocol és un conjunt de regles que s'utilitzen per a comunicar els ordinadors dins una xarxa. En un protocol propietari, només l'empresa (o grup d'empreses) que ha desenvolupat el protocol coneixen les regles, de manera que obliguen a fer servir els seus programes per a poder comunicar-se amb la resta dels ordinadors de la xarxa.

Si algú no vol fer servir els seus programes però vol utilitzar el protocol (probablement, perquè la gent amb la que es vol comunicar el fan servir), ha de fer el que s'anomena "enginyeria inversa", que consisteix en esbrinar, mitjançant proves i més proves, quines són les regles que fa servir el protocol. Un cop les ha deduït, pot fer un programa que segueixi les regles i que es faci passar per un dels programes de l'empresa propietària.

L'enginyeria inversa té dos grans problemes problemes: és il·legal a bona part del món (encara que actualment no a l'estat espanyol), i va sempre a remolc del que faci l'empresa propietària. Aquesta pot anar fent canvis o millores en el protocol quan vulgui (que generalment coincideixen amb les actualitzacions del programa). A cada canvi, els creadors del programa alternatiu han de tornar a fer proves per a descobrir totes les noves característiques del protocol, de manera que hi haurà un desfasament del programa alternatiu, que no tindrà totes les opcions del original, o que no serà completament compatible (per exemple, que no es puguin tenir fotos personalitzades). La gent pensarà que el programa alternatiu és de menor qualitat, però no tindrà en compte quines són les raons del problema.

Si dóna tants problemes l'enginyeria inversa, perquè no es fa servir directament el programa que proporciona l'empresa, en aquest cas, el MSN Messenger? El primer que cal aclarir es que no es tracta de ser anti-microsoft "perquè sí", com si fóssim uns Hooligans de l'equip contrari. Hi ha raons molt importants per a rebutjar el MSN Messenger.

Un problema molt important és el de la compatibilitat. No tothom fa servir Windows. Aquest document l'estic escrivint des del meu ordinador de casa amb GNU/Linux, i resulta que no hi ha cap versió de MSN Messenger per a GNU/Linux. De manera que si vull xerrar amb els meus amics que utilitzen aquest programa, haig de fer servir un programa compatible per a Linux. Tampoc hi ha versions per a un munt d'altres sistemes informàtics.

Un altre problema és que el MSN Messenger és un programa propietari. Un programa propietari és un programa tancat, a on l'únic que té dret a veure com està fet el programa (veure el codi font) és l'empresa que l'ha creat. Tampoc té l'usuari dret a fer còpies o a modificar el programa per a adaptar-lo a les seves necessitats.

L'antítesi del programari propietari és el software o programari lliure. Un programa lliure ve sempre acompanyat del seu codi font, i del dret a modificar-lo i distribuir còpies lliurement. Normalment, s'obliga a que les modificacions siguin també lliures, de manera que es contribueixi a la comunitat d'usuaris i desenvolupadors. S'ha de fer notar que software lliure no vol dir que sigui gratis. Es pot fer pagar per ell i en alguns casos es fa. L'important es que mantingui la llibertat. Tot i així, la majoria de programes lliures estan disponibles a la xarxa per a baixar-se'ls sense haver de pagar (i sense que sigui il·legal).

Per què és tan important poder veure el codi del programa per saber com funciona? Una de les raons principals és la privadesa. Si no coneixem l'interior d'un programa, com podem saber que no està enviant dades confidencials (el nostre nom, quins programes tenim instal·lats, fitxers al disc dur, pàgines web visitades) a un altre ordinador. Pot semblar paranoic, però hi ha hagut casos a on s'ha demostrat que això passava.

No hi ha motius per a pensar que puguin arribar a cap acord els desenvolupadors de software lliure (que en general no són empreses) i Microsoft. I encara que probablement s'aconsegueixi que els programes lliures es connectin a la xarxa MSN mitjançant enginyeria inversa, s'obliga als seus usuaris i desenvolupadors a fer pràctiques il·legals.

Finalment, res prohibeix a Microsoft tornar a repetir aquestes pràctiques en el futur, o altres de semblants, com per exemple eliminar la gratuïtat del MSN Messenger, o prohibir l'accés a la xarxa als que no tenen la darrera versió de Windows.

*Hi ha alternatives?
La primera alternativa és la més antiga, l'IRC (Internet Relay Chat), anterior al Messenger. És un protocol obert, estàndard, que permet xerrar en diversos canals (classificats per temes) i també tenir converses privades amb una única persona. També permet enviar fitxers entre altres opcions. No obstant, el funcionament és bastant diferent del que fa servir el MSN Messenger, i per tant el canvi seria més difícil per a la majoria de gent.

Unes altres opcions són l'ICQ o el Yahoo Messenger. El problema que tenen és que aquests també són programes i protocols propietaris i, encara que ara per ara no hi haurien els mateixos problemes que amb el MSN Messenger, si es potenciessin ara ens podríem trobar en el futur amb la mateixa situació que ara. Ja s'havia comentat que no es tracta simplement de ser anti-microsoft, oi?

La darrera alternativa, i la més recomanable, és tracta del jabber. El jabber és un protocol lliure, obert i en procés d'estandardització. Hi ha una bona quantitat de programes (la majoria són software lliure) que fan servir el protocol jabber. Hi ha programes per a molts sistemes informàtics (GNU/Linux, Mac, etc.), tot i que la que té més programes diferents disponibles és Windows. Encara que hi hagi molts programes diferents, al utilitzar tots el protocol jabber, s'entenen sense problemes entre ells. Com que el protocol és lliure (les seves regles són públiques i conegudes per tothom), no cal fer enginyeria inversa, de manera que l'energia que no es fa servir per a això es pot utilitzar per millorar el programa més ràpidament.

Podeu escollir el programa que més us agradi de la llista que hi ha a:
http://www.jabber.org/user/clientlist.php

*Referències
http://www.jabber.org
http://www.gnu.org
http://www.infoworld.com/article/03/08/19/HNmsnlockdown_1.html

*antiCopyright
Es permet l'ús, distribució, i/o modificació d'aquest document d'acord amb Llicència GNU per a documentació lliure versió 1.2 o superior publicada per la Free Software Foundation (disponible a http://www.fsf.org/copyleft/fdl.html); amb la secció invariable "copyright" i sense cap secció de text de portada.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Raons per deixar de fer servir el messenger
06 jul 2004
Microsoft va reconeixer que va afegir un codi que identifica únicament als usuaris del Office. De fet va enxampar a un creador del virus "I love you" amb aquesta tècnica.
O sigui que no es tracta de paranoia, imagineu-vos per exemple un militant antisistema que crei un arxiu amb el Word i el distribuixexi a la xarxa. Res no impedirà que les forces repressives de l'estat puguin identificar l'ordinador desde el que el va escriure.
Re: Raons per deixar de fer servir el messenger
06 jul 2004
Amb el Messenger s'intal·lan dos programets que corren en "segon pla" al sistema: Loadqm y Mdm. Qué fan? ens espien...

[+info]
http://mundopc.net/actual/cibererrante/2001/11/291101a.php
Re: Raons per deixar de fer servir el messenger
06 jul 2004
y
[+info]
http://mundopc.net/actual/cibererrante/2001/12/51201.php
Re: Raons per deixar de fer servir el messenger
06 jul 2004
Buscant al google:

Loadqm - MSN Queue Manager Loader, a service that is installed with MSN Explorer and MSN Messenger.
Mdm - Machine Debug Manager is used for debugging applications by technically advanced users and developers and is installed by the Microsoft Script Editor that is included in Microsoft Office.

En principi, cap dels dos es consideren spyware. Dificilment Microsoft serà tant estupida com per incloure un programa que espii directament.

Enlloc d'això, poder ser més subtils i deixar un forat en la seguretat obert per tal d'instalar remotament un programa espia. I si alguna cosa tenen els programes de Microsoft, són forats en la seguretat.
Re: Raons per deixar de fer servir el messenger
07 jul 2004
Ja, peró... qué fan aquests programes?

No trobaràs res util per a contestar aquesta pregunta a la web de Microsoft. Prueba.

Lo cert es que l'ultim (loadqm) sembla actuar de trojà, obrint ports del sistema i restant a l'escolta.

Si estimes la teva privacitat no utilitzis el MSN Menssenger.

Ciao!
Re: Raons per deixar de fer servir el messenger
07 jul 2004
pues a mi me encanta el messenger.
El otro dia conoci a una tia, y le acabé desvirgando el culo. Se lo recomiendo a todo el mundo.(Lo del messenger, no lo del anal).
Sindicat